Mindfulness: miben segít nekünk a tudatos jelenlét
2017. március 10. írta: FBEP_PSY

Mindfulness: miben segít nekünk a tudatos jelenlét

today_mindfulness.png

Mit is jelent a mindfulness? A manapság egyre inkább teret nyerő mindfulness szemlélet és a hozzá kapcsolódó konkrét gyakorlatok arra a pszichológiai értelemben vett tudatos jelenlétre utalnak, amelynek során képesek vagyunk történéseinket - legyenek ténylegesek vagy csupán gondolati, érzelmi szintűek - percről-percre figyelmünk fókuszálásával átélni, mellőzve az ítéletalkotást. Úgy kell ezt elképzelnünk, mint amikor búvárszemüveggel benézünk a tenger felszíne alá, és figyelmesen végigkísérjük tekintetünkkel az előttünk elhaladó halakat, az aljnövényzetet, anélkül, hogy azokat szépnek vagy csúnyának címkéznénk fel, csupán elfogadva azok jelenlétét.

Tudatos jelenlét, amikor az erdőben sétálva hallásunkkal finoman lépkedünk egyik észlelt hangról a másikra, de akár az is, ahogy gyermekünkkel lépésről-lépésre felfedezzük a mindennap szembejövő épületek ismeretlenségét, vagy amikor szemünket behunyva megfigyeljük, hogy milyen érzések keringenek éppen lelkünkben.mindfulness_kovacs_fulop_kep.jpg

A mindfulness egy kicsit a világ gyerekszemmel való látásának képessége, amelyet a későbbi rohanásban elfelejtünk és csak tudatos akarás útján vagyunk képesek visszaépíteni. Ebben segíthet nekünk akár a jóga vagy a Tai-chi, és főképp a tudatos jelenlét alapú meditáció vagy egyéb gyakorlatok, amelyeket lehetőségünk nyílik akár csoportos formában, akár autodidakta módon elsajátítani.

Mit nyújthat nekünk a tudatos jelenlét? Nézzük a kutatási eredményeket:

  • Úgy tűnik, hogy ha nagyobb tudatosságot gyakorlunk, kevesebbet rágódunk problémáinkon, csökkennek depresszív tüneteink.
  • Gondolataink és érzelmeink tudatos pásztázása csökkenti érzelmi lobbanékonyságunkat.
  • Elégedettebbek vagyunk párkapcsolatunkkal, ha képesek vagyunk ténylegesen figyelmet szentelni a másiknak, illetve a kapcsolatban felmerülő feszültségeket tudatosabban tudjuk kezelni.
  • A mindfulness ezentúl segít nekünk önismeretünk bővítésében, félelmeink kezelésében, és úgy tűnik, hogy egészségünkre is pozitív hatással van azáltal, hogy erősíti immunrendszerünket.
  • További érdekességek, hogy a mindfulness-t gyakorlók jelentősen alacsonyabb mértékű stresszről, önmaguk iránti pozitívabb viszonyulásról, illetve javuló munkamemóriáról számolnak be.

A fenti hatások jól mutatják, hogy a tudatos jelenlét nem csupán a mindfulness-t gyakorlókra, hanem környezetükre is pozitív hatással van.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

Forrás:

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr6712317091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása