Sírás, a nők láthatatlan pajzsa
2017. március 10. írta: M. Steinbach Annamária

Sírás, a nők láthatatlan pajzsa

A könny hatása a tesztoszteron szintre

Az, hogy miért sírunk, még máig feltáratlan terület. A könny megóvja szemünket a kiszáradástól, továbbá általa távozhatnak a szembe került káros, mérgező anyagok. De mi értelme van a sírásnak, ha szomorúak vagyunk? Vagy ha meg vagyunk rémülve? Ránézésre semmi indokolt oka nincs a sírásnak, de mégis egy olyan mélyen kódolt folyamatról van szó, amelynek rendelkeznie kell valamilyen adaptív jelleggel, hogy továbböröklődjön.

Izraeli kutatók leltek rá a sírás egyik titkára, ugyanis több párhuzamos vizsgálat során sikerült igazolniuk a könnyek szexuális vágyra és tesztoszteron szintre gyakorolt hatását. Egy férfiakból álló kísérleti csoporttal kétféle színtelen, szagtalan folyadékot (nőktől származó „szomorú” könny, tiszta sóoldat) szagoltattak meg, mindeközben mérték agyi aktivitásukat és tesztoszteron szintjüket.

 Azt találták, hogy mindkét érték csökkent a női könny hatására. Mivel a férfiak nem ismerték a folyadékok tartalmát, így a testükben történő változások tisztán a hormonális rendszer, így az agy női szomorúságra adott reakcióinak tudhatók be.

Ismert, hogy a magas tesztoszteron szint férfiaknál a szexuális vágy és agresszív viselkedés erősödésével jár együtt, így a sírás ezekre a változásokra hathat gyengítő jelleggel.  Feltételezhető tehát, hogy a női könny egy láthatatlan pajzsot biztosított az evolúció során az agresszorokkal szemben, és – habár mi eddig nem is tudtunk róla – ma is testünk természetes védekező reakciója.

A mai modern ember legtöbbször csak azt hiszi el, amit két szemével lát. Pedig hány, a könnyben található anyagokhoz hasonló láthatatlan feromon, kémiai vegyület befolyásolhatja nap mint nap tudatosnak vélt döntéseinket, másokkal való viselkedésünket?

 Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

Forrás:
http://www.nature.com/news/2011/110106/full/news.2011.2.html

Kép:
http://elteonline.hu/tudomany/2016/12/18/konnyeink-tudomanyos-hattere/
http://divany.hu/intim/2010/11/22/ferfi_vagyok_elojogaim_vannak/

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr6612325117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurikutya 2017.03.10. 20:23:36

Hogy miért sírunk, rég nem feltáratlan terület. A kulcs a világhírű Hagyományos Kínai Gyógyászat. A kínaiak szerint a szem a máj kapuja, a sírás szerepe pedig a méregtelenítés. Így veti ki a szervezet magából azt a méregmennyiséget, amit sem a bőrön keresztül (izzadás), sem a testfolyadékokkal nem képes eltávolítani.

Csipyke 2017.03.11. 19:44:49

A férjem ideges lesz, ha sírok, illetve akkor is, ha a gyerekek-ez csecsemőkorukban is így volt. Jó apa és sosem bántaná őket, de ha sírtak nem a megoldást kereste, csak a csendhez vezető utat bármi áron.
süti beállítások módosítása