Vastag száj, kerek csipő, széles arc? Mi tetszik a férfinak? És mi a nőnek?
2017. április 13. írta: FBEP_PSY

Vastag száj, kerek csipő, széles arc? Mi tetszik a férfinak? És mi a nőnek?

o_sztroge_n_marker.jpegA szépség- ha szeretnénk, ha nem- a mindennapok központi részét képezi, és erőteljesen meghatározza a férfiak és nők közötti vonzalom kialakulását. Annak ellenére, hogy a személyiség kisugárzó hatása elengedhetetlen, úgy tűnik, hogy vannak bizonyos esztétikai jegyek, amelyekre evolúciósan ki vagyunk hegyezve, és amelyek alapját képezik az egyes kultúrák szépségideáljának. Amikor megfordulunk az utcán valaki után, nem gondolkodunk komplex okokon, hogy miért éppen az a személy keltette fel figyelmünket, de a vonzerő érzékelése során olyan összetett tudattalan döntések születnek, mint, hogy milyen a másik fizikai állapota, potenciális termékenysége és genetikai értéke.

Most lépjünk át egy percre a mindennapi élet pletykarovataiba, és gondoljuk végig, hogy miért lehet Angelina Jolie több millió férfi szépségideálja? Miért tűnhet Antonio Banderas tűzes szeretőnek? Persze gondolhatunk a média hatására, de a kutatások szerint ennél többről van szó!

Talán sokan hallottak már a női és a férfi nemi hormonokról, az ösztrogénről és a tesztoszteronról. E hormonokat alapvetően a nemi jellegek kialakulásához, a női nemi ciklushoz vagy akár a szexualitáshoz kapcsoljuk, de ezek a hormonok, különösen mennyiségük, nyomot hagy az emberi arcon és testen. Az arcon felfedezhető hatásokat nevezzük ösztrogén- és tesztoszeron markereknek, egyszerűen szólva vonzásjegyeknek.

Visszatérve híres példánkra, Angelina Jolie-ra, a híres színésznő azért olyan vonzó sokak számára, mert a vastag száj, angelina.jpgkerek szem, apró áll, illetve a zsír lerakódás az arccsont felső részében evolúciósan azt az üzenetet küldi, hogy az egyén termékeny és kész az utódnemzésre. Belegondolva, nem véletlen, hogy a plasztikai sebészet ezekre a jegyekre különösen nagy figyelmet fordít.

Az ösztrogén aránya egyébként életkorral változik, és a nők arca a kor előrehaladtával egyre inkább “férfiasodik”. A ösztrogén fiatalító hatása jól beláthatóan kapcsolódik a termékenység tényleges időszakához, hiszen ilyenkor van a legnagyobb esélyünk arra, hogy potenciális apát találjunk jövőbeni gyermekünknek.

real-women-dove.jpgAz ösztrogén nem csak az arcra, de a testre is hatással van. Ahogy a kislányok kamasszá, majd nővé érnek, jellemző a nagyobb zsírkészlet felhalmozása a csípő és comb környékén. Sok nő énképére hat rendkívül károsan a mai kor anorexiás modellképe, de ha félretesszük a mai szépséideál negatív hatását, az ideális zsírmennyiség a nőiesség jelképe, és alapvető szükséglet a menstruációs ciklus, a megtermékenyülés és az anyai feladatok ellátásához. Egyébként a kutatások is azt mutatják, hogy a férfiak korántsem olyan nagy százaléka tartja a karcsú, sportos alkatot ideálisnak. Sokkal inkább az arányosság fontos a vonzerő megítélésénél.

Természetesen nem adatik meg mindannyiunk számára a híres színésznők szépsége, de szerencsére minden nő számára vannak olyan napok, amikor joggal érezheti magát vonzóbbnak. Egy brit kutatásba, amely szintén az ösztrogén hatását vizsgálta, 59 nőt vontak be, akikről 6 héten keresztül fényképek készültek. A fényképek bírálatából az derült ki, hogy a nőket aszerint ítélték vonzónak, egészségesnek és nőiesnek, hogy az ciklusuk melyik napján, milyen magas ösztrogénszint mellett készült a fotó. Azokon a képeken találták a legszebbnek és legvonzóbbnak a nőket, amelyek a legmagasabb ösztrogénszintű napokon készültek.

antonio.jpgBár eddig a nőkről beszélgettünk, a férfiak is rendelkeznek olyan beépített vonzerő jegyekkel, amelyek automatikusan megdobogtatják sok nő szívét. A hosszukás arc, előrébb álló szemöldök- és arccsont, a sima bőr, fényes haj, mind olyan jegyek, amelyek növelik a férfiak vonzerejét a potenciális partner szemében. Jó hír ugyanakkor a férfiak számára, hogy bár a testépítés nagymértékű térhódítása azt az üzenetet közvetítheti nekik, hogy a nagyon izmos, “kigyúrt” test az ideális, a nők valójában sokkal jobban kedvelik a közepesen erős, közepesen magas férfiakat.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

https://www.newscientist.com/article/dn8251-hormone-levels-predict-attractiveness-of-women/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0896627303002939

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr7512420557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökönrúgott Feleségek 2017.04.15. 23:11:50

Hát nekem arról a csoportképről min. 3 nő jobban tetszik, mint Ang.Jol. !

hdnctrl 2017.04.16. 00:51:55

a vállas nőktől kiráz a hideg

Drednaught 2017.04.16. 17:49:37

Arról volna érdemes végre cikkezni, hogy a nők kitalálnak maguknak szépségideálokat, divatokat, a férfiak véleményére magasról szarva, majd amikor kiderül, hogy kurvára nem tetszenek az új külsejükkel(izmos test, gumilabda mellek, felnyírt haj, rövid haj, trottyos gatya, tetovált szemöldök, sőt tetoválások úgy általában, nőietlen, igénytelen ruhaviselet, agresszív viselkedés, feminista attitűd, stb.), akkor természetesen kizárólag az idióta férfiak a hibásak a túl magas elvárásaikkal.

David Bowman 2017.04.16. 22:15:30

@Drednaught: Pontosan. Egy mosolygós hagyományos nőt mutassanak szoknyában.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2017.04.18. 11:13:21

@Tökönrúgott Feleségek: Ráadásul a csontsovány Angelina J-ról nekem minden eszembe jut, de a termékenység biztosan nem. Inkább valami olyasmi, hogy "Eszik ez a nő rendesen?"

@Drednaught: Tökéletesen egyetértek, de ahogy különböző blogokon, fórumokon látom, van rájuk kereslet... Bár a gyakoribb, amikor az általad leírt külsejű nők egymást dicsérik, hogy milyen jól néznek ki. Pedig nem.

Drednaught 2017.04.18. 12:14:39

@Bogoj: A nők folyton dicsérik egymást. Ez valamiféle ősi protokoll része, ahogy az is, hogy a hátuk mögött szakadt kurvának nevezik ugyanazokat...

Engem tényleg csak az zavar az egészben, hogy jó, legyen szabad és liberális világunk, mindneki úgy fejezi ki magát, ahogy csak nem szégyelli és legyen szőrös a lába(mint egy ma látott life.hu-s cikkben... undorító!), legyen teleszart zokni forma teste, mondván "ilyen az igazi nő", bármi, de... és ez egy nagy DE, engedtessék meg a férfiaknak is, hogy ne tetszen kötelezően minden szar, amibe a nők divathóbortként kezdenek.

Ha nem mennek oda hozzád, nem szólítanak le, akkor nem, nem a férfiak nem elég érettek a kapcsolatra, nem a férfiaknak nincs ízlése, nem a férfiaknak túl magas az ingerküszöbe, hanem te vagy szar. Ízlelgesd a szavakat a tükör előtt állva, mert igazak.
Ha van egy jó segged, kulturált sminkben vastag szád, hosszú hajad, legyen számodra bármennyire is ódivatú, patriarchátust szolgáló, avít, whatever, akkor sem fog kimenni nálunk a divatból. Ha az önkifejezés a célod, nyírd fel a hajad, hordjad a trottyos gatyát nyugodtan, ne orotváld magad,stb., de ha férfit akarsz, akkor vedd tudomásul, hogy azok nőt akarnak, nem pedig egy kényszeresen önkifejező, minden héten mindent felforgató, instabil, drama-queen, mániákus divatmajmot.
Bármennyire is nem tetszik, bármennyire is lenézik a mai nők ezt a nőtipust, ezt keressük kapcsolatra.
Az megint más kérdés, hogy a ma "divatos" nőknek is van pinája, de ők a megmondhatói, hogy ez mit is hoz számukra végső soron. Az ilyen nőietlen nőket én is csak kihasználtam, mert kb olyanok, mint egy régi flipper: jó hangos, látványos, csilivili, ügyesen bánik a golyókkal, 10 percre jó kikapcsolódást nyújt, de azért otthonra rohadtul nem kéne.

Irbisz 2018.11.26. 15:56:54

Angeline jolie bár sokak kedvence volt, de legalább annyian nem tartották szépnek, mert elég markáns, túl karakteres arca volt, és nem csak most, hanem már 15-20 éve is, elég akkori képeire rákeresni (pl www.google.hu/search?rlz=1C1GCEU_huHU820HU820&biw=1437&bih=718&tbm=isch&sa=1&ei=Mgj8W8mMIojZwQLC1JXoBA&q=angelina+jolie+1998&oq=angelina+jolie+1998&gs_l=img.3...80209.81324.0.82277.5.5.0.0.0.0.131.406.4j1.5.0....0...1.1.64.img..0.4.342...0j0i67k1j0i30k1.0.u1v8jPt3Zwo#imgrc=CjTUrtiCa8Vs3M:). az ajka mondjuk már akkor is olyan volt mint amit írtál, kb. az az egy tulajdonsága volt az arcán vonzó. Sőt, akik oda voltak érte, azok sem feltétlenül az arca miatt voltak oda érte, mert az akkor sem volt szép, csak bizonyos, ismeretlen mennyiégű PS után :).
Egyébként maga a cikk igaz, csak ő mint példa totál fals.
süti beállítások módosítása