Zavar a szexben? - Aphrodité és Dionüszosz segíthet...
2017. április 23. írta: Vén Betti

Zavar a szexben? - Aphrodité és Dionüszosz segíthet...

A szexualitás központi szerepet tölt be az ember életében. A szexuális étvágy mértéke minden emberben eltérő, sőt egy személyen belüli is változik a vágy mértéke az élet során. A párok leggyakoribb panasza a szexuális vágy különbsége. A szexuális zavarok olyanok, mint az emberek - mindenféle alakban és méretben előfordulnak. Az alacsony szexuális vágy többnyire pszichológiai és személyközi kapcsolatokra vezethető vissza. De a fáradtság, a rossz kommunikáció, a fogamzásgátló tabletták, a menopauza, családi problémák, a stressz, az öregedés, depresszió, szorongás, vagy egy múltbéli trauma mind hozzájárulhatnak a szexuális érdeklődés csökkenéséhez.

2280.jpg

A szexualitással járó aggodalom csak akkor válik rendellenességgé, ha az életminőséget csökkenti, az ember számára szorongást okoz, vagy a partner vágyával szemben olyan egyenlőtlenségek alakulnak ki, amelyek a kapcsolatban megoldatlan problémává alakulnak.

A rendellenességnek nevezett zavarok egy része az egészséges, normális emberi szexualitáshoz tartoznak. Például, ha egy személynek valamilyen fétise van, és ő ezzel boldogan él (nem okoz bajokat a szexuális életében), akkor ez nem tekinthető szexuális rendellenességnek.

A pár szexuális élete a kapcsolat érzelmi egészségének barométere lehet. A szerelmi viszonyban az egyik fél alacsony szexuális vágya a partnerben az elutasítás érzését hozhatja létre, előidézve ezzel az érzelmi távolság növelését.

A szexuális vágy zavara 

A szexuális vágy zavara egy olyan pszichológiai állapot, amely a szexuális aktivitás hosszabb ideig fennálló hiánya.

A szexuális vágy zavarát két részre osztották: a női szexuális érdeklődés és a férfi hypoaktív szexuális vágyának zavarára. Mindkettő a szexuális érdeklődés alacsony szintjére utal, amelyek a szexuális intimitás kezdeményezését vagy a kezdeményezés elutasítását eredményezi. Egyik sem jelent diagnózist, ha az eltérő szexuális vágy a fő probléma egy kapcsolatban (azaz, hogy az egyik partner szexuális vágya magasabb, mint a másiké). Akkor beszélhetünk zavarról, ha tünetek legalább hat hónapig fennállnak, és az egyénben jelentős pszichés/ klinikai zavarokat okoznak. A zavar fennállhat egy egész életen át, de lehet szerzett probléma is, amely a normális szexuális aktivitás után alakult ki.

A szexuális vágy zavarának diagnózisa férfiaknál és nőknél is a szexuális aktivitás hiányára, vagy jelentősen lecsökkent szexuális érdeklődésre/vágyra utal. Ez jelentheti:

  • a szexuális fantáziák, gondolatok hiányát;
  • a szexuális aktus közben érzékelt öröm/élvezet hiányát,
  • a belső/külső erotikus érdeklődés csökkenését.

Férfiaknál és nőknél is kialakulhat és függhet a partnertől, szituációtól.

Befolyásoló az életkor?

Nőknél nem bizonyított az érdeklődés életkorral való összefüggése, noha idősebb korban a nők kevésbé élik meg stresszként a vágy csökkenését, mint a fiatalabb korosztály. A férfiaknál becslések szerint a fiatal korosztály (18-24 évesek) 6%-a, az idősebbek (66-77 év közöttiek) 41%-a küzd a szexuális vágy zavarával.

Miért alakul ki?

A szexuális vágy megváltozása az idő múlásával természetes jelenség. Befolyásolják az életben bekövetkező események, vagy a partnerrel való viszony megváltozása is. 

 Néhány kockázati tényező:

  • szexualitáshoz fűződő negatív attitűd
  • kapcsolati nehézségek (rossz kommunikáció, szexuális bántalmazás)
  • partner szexuális működése
  • gyermekkori stresszorok
  • stresszorok (munkanélküliség, gyász)
  • fizikai, biológiai megbetegedések (cukorbetegség, pajzsmirigy működésének zavara)
  • merevedési zavar
  • depresszió, szorongás
  • gyógyszeres mellékhatások
  • alkoholfogyasztás

Mi az alacsony szexuális vágy? 

Teljesen relatív. Azok, akik a kapcsolat korai szakaszában tapasztalt szexuális vágy fokát használják összehasonlítási alapnak, problémaként és szorongásként élhetik meg az idővel bekövetkező aktivitás csökkenését.

A szexuális vágy és a válaszkészség általában különbözik a nők és a férfiak között. A férfiak érdeklődését a nők biológiailag, fizikailag sokkal jobban felkeltik, a vágy sokkal inkább kötődik a fizikai izgalomhoz. A nők körében a szexuális vágy általában pszichológiai és helyzetfüggő, melyet befolyásol a testükkel való pillanatnyi elégedettség, valamint a partnerhez fűződő érzelmi viszony.

Alacsony szexuális vágy: alternatív megoldás

A szexuális zavar kezelésére ajánlott a pszichoterápia. A párterápia is gyakran alkalmazott és hatásos módszer a probléma kezelésére. A terápia során a pár megtanulja, hogyan oldja fel a létező szexuális diszfunkciókat. A szexualitásra fordított idő és a változatosság sokszor növeli az aktushoz szükséges izgalmakat. Az emberek ugyanis egyre kevésbé használják képzelőerejüket arra, hogy tartalommal töltsék meg gondolataikat saját örömükre.

Létezik egy kicsit elrugaszkodottabb megoldás is, amely valójában a saját nőiségünk és férfiasságunk belső megélését jelenti. 

Ahelyett, hogy aggódunk szexuális vágyunk alacsony szintje miatt, ismerjük meg a görög mitológiát. Aphrodité és Dionüszosz, - mint archetipikus szellemi vezetők – segítséget jelenthetnek azok számára, akik szeretnének javítani vágyaikon. Fantáziánkban való megjelenésükkel ezek a karakterek vad erotikus férfit és nőt varázsolhatnak belőlünk, ha kellően nyitottak vagyunk rá. 

Érdemes tudni, hogy van befolyásunk és választásunk arra vonatkozóan, hogy mennyi erotikus energiát szabadítunk fel magunkban. Miért ne ismerjük meg őket jobban?

Az ókori görögök a szexuális vágyat az istenek ajándékának tekintették. Aphroditét és Dionüszoszt a legnagyobb becsben tartották. Ha egy kapcsolat elvesztette „élettartamát”, energiával töltötték fel és infúzióként használták a két alak jelenlétét. Ez a két archetípus mindannyiunkban él. Egyesekben erősebben, fejlettebben, másokban gyengébben. 

Aphrodité  és Dionüszosz: kik ők és hogyan segíthetnek? 

220px-statue_of_aphrodite_2nd_c_bc.jpg

A mitológia szerint Aphrodité a szerelem istennője, az érzékiség, a szexualitás, és a kreativitás szimbóluma. Jelen van a pillanatban, kacérkodik, szereti a testét. Azok a nők, akik kapcsolatba kerülnek belső Aphroditéjükkel, a saját érzékiségükkel, szexuális kisugárzásukkal vonzzák és bűvölik el partnerüket.

Aphrodité kimunkálása

Ez az őstípus áll legszorosabb kapcsolatban az érzéki és érzékszervi élményekkel. Ha dolgozunk érzékelésünk finomságán, és megtanulunk az "itt és most" élményében elmerülni, Aphroditének nyitunk ajtót. 

A szeretkezés örömét sokszor a bűntudat akadályozza. Ha valaki azonban értéknek tekinti mindazt, amit Aphrodité képvisel, és fejleszti személyiségének ezt a dimenzióját, nagy lépést tesz a belső gazdagodás felé. Áldásos lehet, ha a házaspár olykor a gyerekek nélkül megy nyaralni, ahol fesztelen környezetben tudnak egymással foglalkozni, beszélgetni, szórakozni. A masszázst is bármelyik nő megtanulhatja - és megtaníthatja a férjét is. Mindenféle ritmikus tánc és mozgás is hozzájárul ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a testében, amely feltétele annak, hogy az ágyban is jól érezze magát. 

Érzéki örömet okozhat a költészet, a zene, vagy bármilyen művészet. Ha valaki nem is jegyzett alkotó, feloldódhat a festésben, zenélésben, dalolásban, és akár táncolhat a maga kedvére. Női energiát szabadítunk fel pl. egy új, az alakunkat, nőiességünket kiemelő ruhával.

Dionüszosz, a bor és mámor istene

Dionüszosz, a bor, a vadság és a mámor istene. A legalapvetőbb érzelmeket földöntúli élményekkel ötvözi. Dionüszosz, az egyetlen isten a görög mitológiában, aki megmenti és védelmezi a nőket, ahelyett , hogy uralná őket. Az a férfi, aki nem éli Dionüszosz archetípusát, szenved az érzelmi sivárságtól és attól, hogy elszigetelődött érzelmeitől. Aphroditéhez hasonlóan, ő is a pillanatban él. A táncolás és a szeretkezés világában jelenléte felbecsülhetetlen. A spontaneitást képviseli. 

Amikor egy ember kapcsolatba lép a belső Dionüszoszával, megtapasztalja az érzés intenzitását, spontaneitást, teljesen megnyílik az élvezetre. A természet közelségével, egy pohár borral közelebb kerülhetünk hozzá.

20080710213252.jpg

A szándék hatalma segít kettejük jelenlétének. Segíthetjük a folyamatot, ha elkötelezzük magunkat és kilépünk szokásos szerepeinkből. Például új, szokatlan ruhát viselünk, iszunk egy kis bort és részt veszünk egy érzéki táncórán. Ha tudatosítjuk magunkban ezen archetípusok belső meglétét és a cselekvéseinkkel elhisszük, hogy megszólítjuk őket, életre fognak kelni. Mi pedig csábítónak, érzékinek és szexinek fogjuk érezni magunkat.

Megszabhatunk határokat magunknak, amelyek számunkra is érvényesek, de közben az értékrendszerünkbe még beleférnek. Erotikus természetünket lehet ésszerű határokon belül tartani, úgy, hogy ne okozzon kárt. A két archetípus erotikus szikrája felpezsdíti kapcsolatunkat, miközben még jót szórakozhatunk is.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

Forrás:

  • American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition, Revised
  • American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition
  • National Institutes of Health - National Library of Medicine
  • Jaspers, L., Feys, F., Bramer, W. M., Franco, O. H., Leusink, P., & Laan, E. T. (2016). Efficacy and safety of flibanserin for the treatment of hypoactive sexual desire disorder in women: A systematic review and meta-analysis. JAMA internal medicine, 176(4), 453-462. 
  • Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istennők, Studium Effektive Kiadó, 2008
  • Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istenek, Studium Effektive Kiadó, 2008
  • https://www.psychologytoday.com/conditions/sexual-desire-disorder
  • http://www.italianways.com/the-aphrodite-of-cnidus-beauty-on-trial/https://hu.wikipedia.org/wiki/Aphrodit%C3%A9

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5412446501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása