Elég jó anya vagy!
2017. május 06. írta: Vén Betti

Elég jó anya vagy!

Az anyák szeretetet, félelmet, nevetést és ellentmondást is felidézhetnek bennünk. Az anya szerepe kultúránkban sok nő számára elsődleges, de nem mindenkinek. A legtöbb nő az anyaságot személyes és társadalmi küldetésnek tekinti. Mi, mint a társadalom nagyon gyorsan megítéljük és elítéljük azokat az anyákat, akiknél úgy érezzük, saját szükségleteik  fontosabbak a gyermek érdekeinél.

mothers-day.jpg

C. G. Jung szerint minden ember olyan képességgel születik, hogy felismerjen, keressen, és kapcsolódjon egy anyához, vagy egy anyafigurához, aki biztonságot, védelmet, törődést nyújt. Ma már tudjuk, hogy a szülő és a gyermek közötti korai kötődési tapasztalatok formálják az idegrendszerünket, segítenek felnőtt éveinkben az érzelmek szabályozására való képességünkben, és ha ezeket a jó tapasztalatokat nem kapjuk meg, az kihat egész életünkre. Az anya hatása mélyen befolyásolja hosszú távú jóllétünket.

Az elég jó anya

Az anyák túlnyomó többsége hibáikkal együtt „elég jó”, ami azt jelenti, hogy érzékeny és empatikus a gyermekkel szemben, és törekszik arra, hogy biztosítsa a gyermeke számára a jóllétét, az önmegismerést és az érzelmi stabilitást.

Az "elég jó anya" kifejezést a brit gyermekorvos és a pszichoanalitikus D. W. Winnicott fogalmazta meg először, amely szerint az anya (vagy a gondozó) alkalmazkodik a csecsemő szükségleteihez. Winnicott úgy gondolta, hogy a "megfelelő anya" szinte teljes mértékben alkalmazkodik a baba igényeihez. Teljesen elkötelezett a kisbabával és gyorsan ellátja minden szükségletét. Saját álmatlanságát és saját szükségleteit áldozza fel a csecsemő teljes kielégítésére.

mother-clipart-9c38a61d1fa554f8e16a9068b83f9861.jpgAz idő múlásával azonban az elég jó anya lehetővé teszi, hogy a csecsemő kis mennyiségű frusztrációt is tapasztaljon. Empatikus és gondoskodó marad, de nem rohan azonnal a baba sírásához. Természetesen először ez az idő nagyon rövid (előfordulhat, hogy a baba néhány percig sír éjszaka az etetés előtt). Az anya ezzel nem "tökéletes", de "elég jó", mert a gyermek csak enyhe csalódottságot érez.

Az illúziótól a valóságig 

Winnicott elképzelése szerint az elég jó anya összekapcsolja az anyaság folyamatát a gyermek kognitív fejlődésével és a külső valóság elfogadtatásával. A baba először saját magával azonosítja az anyát, nem külön álló emberként, hanem saját maga részeként. Az idő múlásával, az anya empatikus marad, de a baba igényeihez igazodó pillanatok felváltják a baba mentális aktivitásának és a külső valóság megismerésének kezdetét. Ha az anya túl sokáig alkalmazkodik a baba szükségleteihez, és nem csökkenti a teljes alkalmazkodást, a baba nem érintkezik a valódi külvilággal. Megmarad az illúzió mágikus világában. Vagyis úgy érzi, hogy az azonnali szükségletkielégítésre van szüksége. Ez - mondja Winnicott - illúzió, bár szükséges illúzió.

Winnicott ragaszkodik ahhoz, hogy ha a baba nem érzi a csekély mértékű frusztrációt, nem fogja ismerni a külvilágot. (De hangsúlyozza, hogy az anyák korábbi viselkedésbeli fázisa ugyanolyan fontos a baba egészséges fejlődéséhez, mégis szükség van a fokozatos „távolodásra”.) Az illúzió képessége a valóság érzésének fejlesztéséhez szükséges előfeltétel.

6360402398592225601155652779_o-easy-mothers-day-gifts-facebook.jpg

Az elég jó anya gyermekei

Az "elég jó anya" két fontos folyamatban segíti a gyermek egészséges kognitív fejlődését és jövőbeli boldogságát: 1) Az anya vagy gondozója elkötelezetten részt vesz a csecsemő minden szükségletében; 2) Az anya fokozatosan engedi meg a baba számára, hogy azonnali igényein kívüli szükségletet is érezzen - bár természetesen ez az idő az elején nagyon rövid lesz, de idővel növekedni fog. 

Összességében, ha elég jó anyák vagyunk, a gyermek képes két világban élni: egyrészt az illúzió, a fantázia és a mágia világában, másrészt egy olyan világban, amely nem mindig felel meg a kívánságainak. 

A nehéz anya

Nemtől és kortól függetlenül, a gyermekek vágynak az anyai megértésre. Egy nehéz anya, aki rendelkezik saját gyermeke teljes történetével, aki a legjobban ismeri lányát/fiát, előfordul, hogy elítéli, bírálja gyermeke belső vágyait, gondolatait, szükségleteit – ez pedig gyakran hosszú távon okoz komoly gondokat saját gyermekének. Az öntudat, az önbizalom hiánya egy nehéz anya örökségének része lehet. 

Ezek nehéz „örökségek”, de a felnőtté válás magában foglalja a kialakult érzelmek kezelésének lehetőségét. Az ilyen jellegű kezelések, megoldási kísérletek többnyire elmaradnak, de az anyák napja lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki átgondolja azokat a készségeket, tapasztalatokat, amelyeket ez a nehéz kapcsolat tanított számára.

Ilyenkor, anyák napján (és az év minden napján) gondolataink és tetteink fejezzék ki köszönetünket, hiszen jól vagy rosszul, de édesanyáink értünk élnek!

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

Forrás:

  • https://www.psychologytoday.com/blog/domestic-intelligence/201605/reflections-and-repairs-mothers-day
  • https://www.psychologytoday.com/blog/suffer-the-children/201605/what-is-good-enough-mother
  • https://www.psychologytoday.com/blog/the-mindful-self-express/201205/attributes-mother-the-good-the-bad-and-the-funny
  • http://www.pbs.org/wnet/americanmasters/dorothea-langes-famous-migrant-mother-photo/3074/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr4212485401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása