"Nagyon jól áll az új hajad!" - Igazság a hazugságról!
2017. május 30. írta: Vén Betti

"Nagyon jól áll az új hajad!" - Igazság a hazugságról!

lying_hiring_manager_crop380w.jpgAz őszinteség nagy hatalom. Hogyan vesszük észre, ha hazudnak nekünk? Gyakori kérdés a hétköznapokban: otthon, munkahelyen, különféle társadalmi helyzetekben. A megtévesztést nehéz felismerni. A hazugság az élet mindennapi része, nem telik el úgy nap, hogy ne élnénk át (esetleg ne mi okoznánk) a megtévesztést. Freud ugyan nem írt a csalásról/megtévesztésről/hazugságról, de a pszichológia amint felfedezte jelentőségét, bebizonyosodott: a hazugság meglepően gyakori és összetett jelenség. Nietzsche szerint az élet feltétele a hazugság.

 

Egy felmérés szerint a 18 és 74 év közöttiek közül a legtöbben naponta egyszer vagy kétszer mondanak a valótlannal nem egyezőt. Majdnem olyan gyakran, mint ahányszor kinyitjuk a hűtőszekrényt, vagy fogat mosunk. Mind a nők mind a férfiak hasonlóan társadalmi interakcióik egyötödében állítanak valótlant. Egy hét alatt a velük kapcsolatba kerülők 30%-át megtévesztik. (Ezek a számok ráadásul nem tartalmazzák azokat a kegyes hazugságokat, mint hogy: Jól vagyok, köszönöm. Valódi hazugságnak minősül pl. „Jó lett a hajad!”)

A hazugság és őszinteség közti döntés ellentmondást kelthet az emberben. Annak ellenére, hogy a szocializációnk során megtanuljuk, hogy az igazság és az őszinteség érték; szüleink, és az iskola arra nevel, hogy mindig jobb az igazat megmondani -  a társadalom, a való élet gyakran éppen az ellenkezőjére bátorít, sokszor ugyanis negatív következményeket kerülünk ki egy-egy megtévesztéssel. Például egy fontos reggeli munkahelyi tárgyalásról elkésünk, mert elaludtunk. Ilyenkor valószínűleg kisebb, kevésbé súlyos következményekkel jár, ha azt mondjuk, hogy dugóba kerültünk. (Ráadásul a hazugság szerves része sok foglalkozásnak. Gondoljunk az ügyvédi, vagy az újságírói munkára.)

Persze, hogy szeretlek! 

Kutatások bizonyítják, hogy a társkeresők legalább egyharmada hazudik a másiknak múltbeli kapcsolatairól. Jó hír, hogy a házasság intézménye védelmet nyújt a megtévesztés ellen: a házastársak beszélgetéseik kb. 10%-ban hazudnak egymásnak. 

Édes kis hazugságok

Bár sok hazugság súrlódást okozhat interperszonális kapcsolatainkban, olykor „olajként” szolgálhatnak. Könnyebbé teszik, hogy közelebb kerüljünk a másikhoz. Pozitív kegyes hazugságaink („Ez a rétes a legfinomabb, amit valaha ettem!”) 10-20-szor gyakoribbak, mint negatív kegyes hazugságaink.

Kulturális különbségek

Bizonyos kultúrák különös jelentőséget tulajdonítanak a kegyes hazugságoknak. A koreai amerikaiaknak csak a fele, kb. 50%-a gondolja azt, hogy az áttétes rákos betegeknek meg kell mondani az igazságot, míg az európai vagy az afrikai származású amerikaiak közel 90%-a szerint a betegnek szembesülnie kell az igazsággal.

Férfiak és nők közti különbség

Egy kutatás megerősítette, hogy minél közelebb vagyunk valakihez, annál önzetlenebb a hazugság. Ez különösen igaz a nőkre: bár a nemek egyenlő gyakorisággal tévesztik meg a másikat, a nők nagyobb valószínűséggel figyelnek oda a másik érzéseire, növelve ezzel a hazugságok számát. A férfiak hajlamosabbak magukról hazudni. Két férfi közti beszélgetés körülbelül 8-szor több önorientált hamisságot tartalmaz, mint a másokkal szembeni kommunikáció.

Ki hazudik?

569ee41d6320b0_lying.jpg

  • Aki nyomás alatt van, hazudni fog.
  • A gyakori hazudók manipulatív emberek.
  • Extravertált, társaságkedvelő emberek nagyobb valószínűséggel hazudnak.
  • Bizonyos személyiség és fizikai tulajdonságok  – úgy mint az önbizalom és a fizikai vonzerő – kapcsolódnak az egyén képességeihez, ezzel nyomást helyezve az egyénre, több hazugságot generálva.

Kevésbé valószínű, hogy hazudik,

  • aki magas fokú felelősségérzettel rendelkezik,
  • aki depressziós: nagyobb a realitásérzéke, kevésbé foglalkozik mások megítélésével, nem érdekli, hogy milyen hatást gyakorol más emberekre.

(Egyes pszichológusok szerint a bizonyos mértékű, önmagunk felé tett hazugság elengedhetetlen a jó mentális egészséghez.)

A hazugság észlelése

11_detektor.jpg

Bárki, aki kártyázott már egy pókerarcú ellenféllel, tudja, milyen nehéz észlelni a hazugságot. Sokan hisznek a hazugságvizsgáló poligráf eszközökben. Egyes szerint azonban a verbális közlések finomságainak megfigyelésével, vagy a hangmagasság változásainak nyomonkövetésével, esetleg egyes idegi adaptív szokások, mint pl. a feszültség azonosításával lehet észlelni a hazugságot.

Egy szövegelemző program segítségével Pennebaker és munkatársai megállapították, hogy vannak olyan nyelvi minták, amelyek bejósolják, ha valaki kevésbé becsületes.

 A gyakrabban hazudók:

  • Kevésbé ragoznak egyes szám első személyben (írásban, beszédben egyaránt).
  • Emellett kevésbé használnak érzelmi töltetű/jelentésű szavakat, úgy mint a düh, vagy a fájdalom; vagy kognitív szavakat, mint a megértem/tisztában vagyok vele, vagy olyan kötőszavakat, mint a de, vagy anélkül.

Hazudni bűn?

Bár az utóbbi években/évtizedekben kialakult hazugságkép kevésbé elítélő a bibliai tízparancsolatban szereplő „Ne hazudj…”  erkölcsi képnél, tanulmányok igazolják annak negatív vonatkozásait. A kísérleti résztvevők például sokkal kevésbé tapasztaltak bensőségességet azokban a beszélgetésekben, ahol hazudtak.  

Természetesen bárki, aki ragaszkodik ahhoz, hogy elítélje az összes hazugságot, gondolja át, mi történne, ha megtudná, hogy családja, barátai, kollégái megtévesztették. Csábítónak tűnik azt gondolni, hogy a világ jobb hely lesz, ha megtisztul a hazugságoktól. A társadalom azonban lehet, hogy összeomlana a könyörtelen becsületesség súlya alatt.

A hazugság mindenhol megbúvó jelenléte nyilvánvalóan problémát jelent, de szeretnénk megszabadulni az összes hazugságunktól? Legyünk őszinték.

Ti mennyire tudtok jól hazudni? Ha kíváncsiak vagytok, itt letesztelhetitek!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon!

Forrás: 

  • https://www.psychologytoday.com/blog/compassion-matters/201309/why-we-lie-and-how-stop
  • https://www.psychologytoday.com/articles/199705/the-truth-about-lying

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr6312549701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2017.06.24. 13:19:22

Nem mukodnek a kommentek?

Gerilgfx 2017.06.26. 21:23:28

Bár az utóbbi években/évtizedekben kialakult hazugságkép kevésbé elítélő a bibliai tízparancsolatban szereplő „Ne hazudj…”

ilyen parancsolat nincs. ha valamit leírsz, akkor előtte nézz utána-

FBEP_PSY 2017.06.26. 23:07:25

@Gerilgfx: Köszönjük az észrevételt! A katolikusoknál a 8. parancsolat: "Ne hazudj, és mások becsületébe kárt ne tégy!" Szép estét!

Gerilgfx 2017.06.26. 23:43:45

@FrankBozóki Eszter: sajnálom, nem tudtam. nekem kellett volna utánanéznem. az evangélikus változat más - azt hittem, mindenhol ugyanaz.

FBEP_PSY 2017.06.27. 07:59:37

Eredetileg én is azt hittem, hogy mindenhol ugyanaz, úgyhogy így mindketten tanultunk valami újat!:) Szép napot!
süti beállítások módosítása