Apaság régen és ma
2017. június 25. írta: FBEP_PSY

Apaság régen és ma

apa3.jpg

Míg két-három évszázaddal ezelőtt az apák feladata lényegében a családfenntartásra és az erkölcsi, vallási nevelésre korlátozódott, az iparosodás és városiasodás fellendülésével, a családfők a munkájuk által sokszor távol kerültek családjuktól. Ez nem csupán az apai szerepvállalás csökkenéséhez, hanem a gyermeküket egyedül nevelő anyák, illetve a házasságon kívül született gyermekek számának nagy mértékű növekedéséhez vezetett. Az apai szerep ebben az időszakban minimálisra korlátozódott, amit az állam rendszer szinten jóléti programokkal igyekezett kompenzálni.

A változások másik nagy hulláma a feminista mozgalmak előretöréséhez vezethető vissza. A nők kiterjesztett jogai jelentős hatással voltak és vannak napjainkban is az apai szerepre. Jól mutatja ezt a változást, hogy az elmúlt 70 évben 33%-ról több, mint 60%-ra nőtt a munkát vállaló vagy kereső nők aránya, vagyis a korábban egyértelműen háztartásbeli szerepet betöltő nők száma  drasztikusan csökkent. A nők növekvő pénzügyi ereje háttérbe szorította a férfiak családfenntartó dominanciáját, amelynek hatása nem csak anyagi, de pszichés szinten is belátható. A korábban irányító szerepben levő férfiaknak olyan helyzettel kellett megbirkózniuk, amelyben feleségük korábbi függése semmissé vált, sőt bizonyos esetekben a nő vette át a fő kereső szerepét.  Ezzel párhuzamosan a csökkenő termékenység, a válások és újraházasodások növekvő száma, illetve a házasságon kívül született gyermekek  miatt, megváltozott a családok szerkezete is, amelyek mind a hagyományos apai szereptől eltérő szerepeket rónak a férfiakra. A mai apák olyan új kihívásokkal kénytelenek szembenézni, amelyek nagyban eltérnek néhány évszázaddal ezelőtti társaikétól.

 Apai gondoskodás: mitől függ?

apa2.jpgA gyermek igényeit tekintve a vizsgálatok hagyományosan az anyai válaszkészségre helyezték a hangsúlyt, de a tudomány felismerte az apák nagyobb mértékű feladatvállalását, és egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy a férfiak miként elégitik ki gyermekeik igényeit, milyen a jó apa. Az apák szerepét vizsgáló amerikai kutatás azt találta, hogy azok az apák involválódnak jobban a gondozói feladatokba:

  • Akik kisebb hangsúlyt fektetnek karrierjükre, míg feleségük nagyobbat.
  • Akik olyan pozitív alkalmazkodási jellemzőkkel bírnak, mint a magas önbecsülés,  jó megküzdési képesség, illetve depresszióra és magányra való alacsony fogékonyság.
  • Akik párja a házasságban nagyobb intimitásról számol be.
  • Akiknek fiú gyermekük van.

Bár a közvélekedés sokszor szereti az anyák kizárólagos szerepét hangsúlyozni, a kutatások azt mutatják, hogy az apai szeretet hatása épp olyan fontos a gyerek egészséges érzelmi fejlődéséhez, mint az anyáé. Az apák szeretete segíti a gyerekeket abban, hogy megtalálják helyüket a világban, ami hozzájárul a társas, érzelmi és értelmi fejlődésükhöz. Továbbá úgy tűnik, hogy a több apai szeretetben részesülő gyerekeknél kevésbé jellemzőek a magatartási zavarok, illetve az alkohol és kábítószerfogyasztás.

 Érdekességek a különböző hátterű apákról

  • Úgy tűnik, hogy az iskolázott, de alacsony jövedelmű, kisebbségi és nem a gyermekükkel élő apák jellemzőbben vesznek részt a gyermekek körüli teendőkben
  • Másik érdekesség, hogy az afro-amerikai apák jobban bevonódnak gyermekeik fizikai gondozásába, etetésébe, pelenkázásába, mint a fehér vagy spanyol ajkú apák, és a közösség el is várja a gyermekükkel nem együtt élő apáktól a tisztességes érzelmi és anyagi támogatást.
  • Szomorú tény, hogy az apa munkanélkülisége számos esetben vezet oda, hogy az anya vagy más családtag nem pártolja a gyermekkel való kapcsolattartását, vagy rosszabb esetben az apa szégyelli magát emiatt annyira, hogy nem akar kapcsolatban lenni gyermekével.

A kutatások egyértelműen mutatják, hogy az apa kapcsolata az édesanyával nagyban meghatározza az apa gondozói minőségét.

Meleg apák

apa1.jpgAhogy növekszik a legálisan együtt élő homoszexuális párok száma, egyre inkább jellemzővé válik a gyermekvállalás is az egynemű pároknál. A kutatások azt mutatják, hogy ebben az esetben a férfiak egyenlő arányban osztják meg egymás között a szülői feladatokat, és ugyanolyan mértékben képesek a gyerekeknek támogató környezetet biztosítani, mint a heteroszexuális társaik.

Otthon maradó apák

Bár még mindig minimális mértékben, de újkori jelenség, hogy egyre több apa vállal fel gondozói státust, míg az anya visszatér a munka világába. Az apák “GYES-en” maradása jellemzően az anya karrierépítési igényéből fakad, de előfordul az is, hogy a férfiban nagyon erős a gondozói vágy. Az otthon maradó apáknak, akik ugyan kényelmesen öltik magukra a hagyományosan női szerepeket, nincs könnyű dolguk, mert azáltal, hogy megsértik a „férfias magatartás” normáit, sok esetben válnak stigmatizáltá.  További nehézség, hogy alacsony létszámuk miatt, nehezebben találnak szülőtársakat, közösséget, mint a gyermeküket gondozó nők, és sokszor számolnak be arról, hogy a játszótéren ferde szemmel néznek rájuk vagy egyszerűen elkerülik őket.

apa4.jpgÖsszességében jól látszik, hogy milyen komplex változásokon ment keresztül az apai szerep az elmúlt évszázadokban, komoly kihívások elé állítva a férfiakat. Jól kirajzolódik, hogy az apa jelenléte és szeretete ugyanolyan fontos szerepet tölt be a gyermek életében, mint az anyáé, és a minőség kulcsa a két szülő közötti pozitív viszonyban van. Ez azért nagyon fontos meglátás, mert nem csupán a gyermeküket közösen nevelő szülőkre vonatkozik, hanem ugyanúgy igaz az elvált szülők gyermekére is, vagyis a két szülő közötti gyermekgondozással kapcsolatos harmonikus együttműködése, ebben az esetben is hatással van a gyermek megfelelő érzelmi és társas fejlődésére. A legfontosabb tényező pedig a biztos és folytonos támasz a gyermek életében.

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon!

forrás:http://www.apa.org/pi/families/resources/changing-father.aspx

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9912614835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2017.06.26. 15:53:16

a mai nyugati társadalom és jogrendszer nem biztosítja a férfiak jogait a gyermekvállaláshoz, az ingó és ingatlan vagyonukhoz, törvény előtti egyenlőséghez, elkövetett bűncselekmény súlyának megfelelő büntetéshez, oktatáshoz - tehát a mai társadalom nem biztosítja a férfiak alapvető emberi jogait.

innentől kezdve nem értem, hogy miért megy a sírdogálás homályos apai szerepekről, hisz a gyermekekkel kapcsolatban is minden jog a nőket illet, tehát vállaljanak minden felelősséget is ők. végtére is ezt akarták.

chrisred 2017.06.26. 16:26:56

@Gerilgfx: A férfi felelőssége nem akkor és ott kezdődik, ha mindent készen kap. A férfiak felelőssége az is, hogy megteremtsék a szükséges feltételeket maguknak és a családjuknak.

Gerilgfx 2017.06.26. 16:38:57

@chrisred: mai értelemben a család már a nőt és a gyermekeit jelenti, nem látom a formulában a férfit, és valahogy önmagamat sem. de biztos van az a pénz...

Sir Galahad 2017.06.26. 18:03:05

"a kutatások azt mutatják, hogy az apai szeretet hatása épp olyan fontos a gyerek egészséges érzelmi fejlődéséhez, mint az anyáé." Gratulálok, sikerült a kutatóknak egy teljesen triviális, józan paraszti ésszel is belátható igazságra jutni. Viszont ha ez így van, el lehet végre felejteni azt, hogy a homoszexuális párok (amelyek ugye nem férfiből-nőből, apából-anyából állnak) gyereket fogadjanak örökbe.

chrisred 2017.06.27. 05:05:20

@Gerilgfx: Nem látni kell és passzívan belehelyezkedni egy szerepbe. A családalapítás-családfenntartás küzdelmet igényelt a férfitól, régen is meg most is.

Gerilgfx 2017.06.28. 13:01:56

@chrisred: a rossz végén közelítetted meg a témát. miért lenne érdekelt egy mai férfi a családalapításban, milyen előnye származik belőle?

chrisred 2017.06.30. 05:38:19

@Gerilgfx: Vagy te közelíted meg a rossz végéről. A férfi nem azért tesz meg dolgokat, mert előnyöket, hasznot vár tőle. Ez női szemlélet. A férfi, akár régi, akár mai, eldönti, hogy mit tart fontosnak, és megteszi azért, ami szükséges. Mert rajta kívül senki más nem teheti meg. Más nem alapíthatja meg a te családodat.

Gerilgfx 2017.07.01. 01:32:46

@chrisred: ,,A férfi nem azért tesz meg dolgokat, mert előnyöket, hasznot vár tőle. '' <-- akkor te mondjuk kiállsz az árokpartra, és az egyik partjáról a másik partjára átrakod a köveket, majd ha végeztél, vissza, és ezt csinálod mondjuk 10 éven át? elvégre, teljesen mindegy, hogy milyen előnyöd, vagy hasznod válik belőle, ugye?

chrisred 2017.07.01. 06:45:12

@Gerilgfx: Szokott történni ilyesmi, ha nem is kövekkel, hanem homokzsákokkal, áradás idején.

Gerilgfx 2017.07.01. 14:40:00

@chrisred: mert előnye származik belőle. tehát vagy kifizetik, vagy nem ázik el a háza a fél faluval együtt, ugye.

chrisred 2017.07.04. 05:13:06

@Gerilgfx: Vagy mert segíteni akar.
süti beállítások módosítása