Félsz telefonálni? Íme néhány tipp, hogyan győzd le a telefonfóbiát!
2017. július 21. írta: Vén Betti

Félsz telefonálni? Íme néhány tipp, hogyan győzd le a telefonfóbiát!

Érdekes módon sokan számolnak be arról, hogy tartanak a telefonos beszélgetésektől. Kutatások szerint a telefonfóbia nem jár együtt a szociális szorongás más formáival (mint pl. a nyilvános beszéd, interjú).

A szociális fóbiáról

A szociális szorongásos zavar (más néven szociális fóbia) gyakori jelenség, amelyet a különféle társadalmi helyzetek által (pl. beszélgetés idegenekkel, étkezés mások előtt, előadás tartása közönség előtt) kiváltott félelem és szorongás tünetei jellemeznek. A negatív gondolatok áradata megbénítja a személyt, az a tudat, hogy mások meglátják rajtuk a helyzet adta kényelmetlenséget, legrosszabb fényben ismerik meg őket, megítélik őket, - a félelem fizikai tünetei megerősödnek: izzadás, szapora szívverés, remegő hang, blokkolt gondolkodás. A kellemetlen érzések olyan erősek, hogy sokan inkább mindent megtesznek, hogy elkerüljék ezeket a helyzeteket, amely elszigeteltséghez, csökkenő lehetőségekhez, elvesztett jövedelemhez, súlyosabb esetben pedig depresszióhoz, vagy akár alkoholizmushoz is vezethetnek.     

A telefonfóbiáról

hh-phone-anxiety-min.jpg

A telefonfóbia a szociális fóbia korlátozottabb megnyilvánulása, amit maga a telefonhívás idéz elő. Anélkül, hogy a másik arcát, testét, vagy nonverbális jelzéseit össze tudnánk kapcsolni a hanggal, a szorongó személy zavartan, rosszul érzi magát a vonal túlsó végén lévő személlyel szemben.

A felmerülő kérdések: Vajon úgy fog válaszolni, ahogy szeretném, amit várok? Sokkal bosszantóbb, vagy sokkal kedvesebb, mint ahogy azt elképzeltem? Mit fog mondani? Rosszkor hívom, zavarom-e?

A telefonos szorongás – a szociális fóbiához hasonlóan – elkerülő magatartáshoz vezethet. A szorongó személy elkerüli a telefonhívásokat, azok fogadását is, halogatja, vagy más kommunikációs formára vált. Az ilyen típusú szorongások aránya az online kommunikáció elterjedésével tovább nőtt. Az email, vagy az sms küldésénél a küldő fél feltételezi, hogy a másik személy azt megnyithatja, elolvashatja, és válaszolhat rá, amikor alkalmas a számára – de biztosan nem zavarjuk meg a hívásunkkal, és nem vagyunk tolakodóak. Van némi ideje a fogadó félnek a válasz kigondolására, az üzenet szerkesztésére, ellentétben a beszélgetésnél. Ráadásul nincsenek közvetlen érzelmi utalások (eltekintve a hangulatjelektől) az örömre/haragra/bosszúságra.

Hogyan tudjuk legyőzni?

A telefonos szorongás leküzdésének kulcsa hasonló a szociális fóbia egyéb formáinak – kognitív terápia, fokozott expozíció, és a relaxációs technikák - kezeléséhez. 

  1. Fokozott expozíció: minél többet telefonálunk és gyakoroljuk a rettegett tevékenységet, annál jobban és magabiztosabban érezzük magunkat telefonálás során. A különböző kérdésekre/válaszokra kész forgatókönyvekkel tudunk reagálni, ha gyakorlunk.
  2. Kognitív terápia: a telefonos szorongással kapcsolatos automatikus negatív gondolatok tudatosítása nagyon fontos. A félelmek tudatosítása és azok irányítása segíthet előidézni a változást:
  • csökkenthetik a tökéletességre és a nyomásra vonatkozó elvárásokat, amelyek olykor a telefonbeszélgetésekhez „azonnali teljesítményként” társulnak.
  • csökkenthetik a tolakodástól való félelmet.
  • a terápia segítségével megpróbálhatjuk a „hang” vizualizációját, kapcsolódását kialakítani egy valódi, nem fenyegető képhez.
  1. Relaxáció: pl. mélylégzés, biofeedback.

hh-phone-anxiety-hero-min.jpg

A telefonfóbiával rendelkező emberek megtanulhatják a felsorolt technikák elsajátításával elviselni és megbocsátani maguknak, ha a telefonhívások nem mennek teljesen simán, vagy előfordulnak kellemetlen pillanatok.

A szociális fóbiához hasonlóan nagyon fontos tudni, hogy az érintettek nincsenek egyedül a problémával, és bizonyos intézkedések, kezelések biztosan segítenek. A technológia tehát megteremti a kényelmet, de új aggodalmakat is szül. A jó hír, hogy ezekre az aggodalmakra van gyógyír!

Forrás: 

http://scienceofscary.tumblr.com/post/96718879240/this-phobia-phriday-the-calls-are-coming-from
https://www.psychologytoday.com/blog/culture-shrink/201512/3-ways-tackle-telephone-phobia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9912679599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása