Arcformád elárulja, milyen név illik hozzád!
2017. augusztus 02. írta: Vén Betti

Arcformád elárulja, milyen név illik hozzád!

leo1.jpg

Egy friss, Új-Zélandon készült kutatás szerint negatív következményekkel járhat, ha a nevünk nem illeszkedik arcformánkhoz. 

Bouba – Kiki hatás: Ha két különböző arcot látunk, amelyek közül az egyik szögletes, éles, a másik puha és kerek, és azt kérik Tőlünk, hogy nevezzük meg, melyik arcformára illik a Bouba és melyikre a Kiki, mit mondanánk?

 untitled-1.png

A legtöbben erre a kérdésre azt válaszolják, hogy a szögletes alak Kiki, a kerek forma pedig Bouba. De vajon miért van ez így?

Pszichológusok szerint ez azért van, mert ahogy kiejtjük a Bouba-t, a szánkat kerekítjük, és ezáltal puha, finom hangokat képzünk. Ezzel ellentétben a Kiki név kiejtésénél a hangok szétszóródnak, élesek, az ajkaink egyáltalán nem kerekednek.

638c27e84b2aff0f6a3ca8cc7182c70b4cd4bcb3.jpgEz a kapcsolat  - a száj alakja, a hang, és a megjelenés között - a szinesztézia egy formája. (Szinesztézia: az a jelenség, melynek során egy érzékszervünkkel észlelt jelenség felidézhet egy másik szervvel észlelhető érzést (pl. kék szín - hideg*)). Vannak emberek, akik ennek a pszichológiai jelenségnek egy erősebb formáját tapasztalják és élik át nap mint nap, például egy könyv olvasásakor zenét hallanak, vagy számolás közben ízeket éreznek a szájukban. Mindennek a hátterében az áll, hogy egy inger véletlenül egy másik érzékletet aktivál az agyban. 

De vajon a nevünk hogyan függ össze az arcformánkkal?

Az emberi arcformák szögletességükben vagy kerekségükben eltérnek. Talán néhány keresztnév jobban megfelel bizonyos arcformáknak, mint más. Biztos sokan ismernek olyan párokat, akik a várandósság ideje alatt adtak nevet születendő gyermeküknek, majd a születést követően, a baba arcát látván hozzátették, hogy nem is úgy néz ki, mint pl. egy Roland.

Kutatók felnőttekkel végeztek kísérletet: különböző arcformájú, semleges igazolványképeket mutattak a résztvevőknek. Egyes arcok szögletesebbek voltak (gondolhatunk pl. Matthew McConaughey-re, vagy Channing Tatum-ra), míg mások lágyabb vonással rendelkeztek (pl. Leonardo DiCaprio vagy Jonah Hill arcformája).

A résztvevők mindegyik arcot végignézték és rangsorolták a képekhez illeszkedő, megadott keresztneveket, hogy mennyire passzolnak az archoz. Példának néhány tipikus puha és kerek név: Jono, George, Lou, Bouba, míg „éles, szögletes” nevek Kikihez hasonlóan pl. Pete, Kirk, Mickey.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az „élesebb” nevek jobban illenek a szögletes arcokhoz, míg a „puhább” nevek lágyabb arcokhoz.

 A vonzó keresztnév és az arcforma = szimpátia?

A résztvevők feladata az volt, hogy eldöntsék, - csak az arcokat látván  - mennyire szimpatikus számukra a fotón szereplő személy. Miután minden arcot értékeltek, neveket tartalmazó listát is kaptak az arcokhoz. Majd megkérdezték tőlük, hogy szeretnék-e módosítani korábbi minősítésüket.

A vizsgálatban résztvevők jobban preferálták a kerek arcokat, különösen, amikor kiderült, hogy „kerek” névvel rendelkezik az illető személy. A hatás még erősebb volt a szögletes arcoknál: jobban tetszett a résztvevőknek, ha kiderült, hogy a látott szögletes archoz „szögletes” név párosul.

Politikusok és a szimpátia 

A kutatók megvizsgálták az Egyesült Államok 2000-2008. közötti szenátori választások jelöltjeinek nevét és arcformájának illeszkedését. Az eredmények bizonyították, hogy azok a politikusok, akiknek a neve jól illeszkedik az arcformához, több szavazatot kaptak, mint a kevésbé jó névvel rendelkező ellenfeleik.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon!

 

Forrás:

  • *http://idegen-szavak.hu/szineszt%C3%A9zia
  • Barton, D. N., & Halberstadt, J. (in press). A social Bouba/Kiki effect: A bias for people whose names match their faces. Psychonomic Bulletin & Review.
  • https://www.psychologytoday.com/blog/attraction-evolved/201707/does-your-name-fit-your-face?collection=1103836
  • http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-3161155/Leonardo-DiCaprio-40-makes-generous-15-million-donation-environmental-causes.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr512709900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2017.08.03. 20:44:15

Az egyik barátnőmnek szokása /sajnos volt/, hogy az arcokhoz mindig hozzátette, hogy ez olyan Éva, Erzsi nevű stb. lehet. Volt, hogy eltalálta:)
süti beállítások módosítása