A legfurább fóbiák I.
2017. augusztus 22. írta: M. Steinbach Annamária

A legfurább fóbiák I.

Kapcsolódó képFóbia? Olyan gyakran használt szó, hogy ha halljuk, már fel sem kapjuk a fejünket. Beszélgetés közben ha valamivel kapcsolatban nyomatékosítani szeretnénk, hogy nem szeretjük, csak annyit kell mondanunk: "Ez az én fóbiám, egyszerűen ki nem állhatom!", "Fú, fóbiás vagyok az ilyen emberektől!". Ismerős? 

Az igazság az, hogy a fóbia szó köznyelvben való beszivárgása nagyon is érthető, de a legtöbb esetben ugyanannyira nem jól használt. Fóbiánk tényleges értelemben bármitől lehet, ezzel azonban még nem nagyon cáfoltam rá arra, hogy bármire ráhúzva, sokszor helytelenül használják. A hiba ott van, ha szimplán az utálat, gyűlölet vagy undor szavak helyett vetjük be szinonimaként.

Igazán fóbiásnak azt az embert nevezzük, akinek irracionális félelmei vannak. Azokat, akik irtóznak dolgoktól, amiktől egy normál (értsd átlagos) embernek nem jutna eszébe. Egy fóbiás személy konkrét félelmet él meg egy adott dolog jelenlétében (nem undorodik vagy utál), és képes erősen szorongani már akkor is, ha csak rágondol félelmének tárgyára. A leggyakrabban előforduló fóbiák állatokkal, magassággal/mélyeséggel, illetve utazással kapcsolatosak. A szorongás hátterében több dolog is állhat. Egyrészt ott a jól ismert evolúció, miszerint az emberi fejlődés során hasznos félelmek (pl. tigristől, szakadéktól, tűztől) máig - sajnos feleslegesen - megmaradtak fóbiák képében, másrészt a fóbiás személy élete során valamilyen formában megélt negatív tapasztalat is átalakulhat könnyedén félelme központi tárgyává.

Akiknek a következő fóbiái vannak, nem csupán utálatot vagy undort élnek meg, hanem pánik és rémület lesz úrrá rajtuk olyan tárgyak vagy jelenségek miatt, amelyek a legtöbb olvasóból - biztosíthatom -  leginkább meglepődést, de sokszor talán nevetést váltanak ki. Azonban így is van ez jól, mivel attól fóbia a fóbia, hogy irracionális.

Képtalálat a következőre: „számfóbia”1. Numerophobia/Arithmophobia - Félelem a számoktól

Sokan félnek babonás okokból bizonyos számoktól, mint a 13 vagy a 666, de a számfóbiás személy akár erősen szoronghat minden egyes szám gondolatától vagy látványától.

2. Selenophobia - Félelem a Holdtól

A félelem tárgya ténylegesen a Hold. Amikor az életminőséget befolyásoló fóbiákról beszélünk, akkor ez egy nagyon jó példa, hiszen a holdfóbiások minden nap előre félnek az estétől.

3. Ephebiphobia - Félelem a fiataloktól

Aki a tinédzserektől fél, a viselkedésüktől tart. Szorongani kezd a harsányságuktól, erejüktől, illetve attól, hogy képesek dominálni akár egy felnőttel szemben.

4. Genuphobia - Félelem a térdektől

A félelem valószínűleg korábbi, negatív élményekre vezethető vissza. A tünetek hasonlóak ahhoz, amikor valaki például tériszonyos. Szorongás, izzadás, száraz száj, bizonytalanság vagy akár teljes kontrollvesztés.

5. Octophobia - Félelem a 8-as számtól

Az oktofóbiás személy attól fél, hogy a nyolcas szám valami rejtett veszélyt jelez. A végetelen forma szintén ijesztő számukra. A fóbiás személy tudatában van annak, hogy félelme irreális, fejben azonban képtelen szabadulni a szám okozta szorongástól.

Képtalálat a következőre: „Anuptaphobia”6. Anuptaphobia - Félelem a szingliségtől

Aki az egyedülmaradástól fél, leginkább attól retteg, hogy olyan kapcsolatot kezd valakivel, aminek egyszer majd vége lesz, emiatt fél bármilyen kötöttséget vállalni, így házasodni sem mer. Egyik változata a gamophobia, amellyel élők megriadnak bármilyen dologtól, ami házassággal vagy esküvővel kapcsolatos.

7. Dutchphobia - Félelem a hollandoktól

Az egyik legfurcsább fóbia, amiben mégis sokan szenvednek. A holland emberektől és kultúrától szorongó személyek elkerülnek minden olyan helyet, múzeumot, programot, ahol holland személyekkel vagy kapcsolódó tárgyakkal találkozhatnak. Érdekes módon a Francophobia, azaz a franciáktól való félelem szintén egészen gyakori.

8. Sesquipedalophobia - Félelem a hosszú szavaktól

Aki ebben szenved, többnyire sohasem olvas hangosan, mivel attól retteg, hogy egy hosszabb szót nem tud elolvasni. Hátterében szinte bizonyos, hogy korábbi, negatív élmények, esetleg mások előtt megtörténő kínos szituációk állhatnak.

Képtalálat a következőre: „félelem a fokhagymától”9. Alliumphobia - Félelem a fokhagymától

Az alliumfóbiás személy reakciója nem szimpla szorongás, hanem legtöbbször komoly pánikroham, ha fokhagymával találkozik.

10. Coulrophobia - Félelem a bohóctól

Ez a fóbia annyira talán nem is meglepő. Már kutatások is bizonyítják, hogy a legtöbb gyermek egyenesen retteg, ha egy bohócot lát.
Miért lenne ez másképp a felnőtteknél?

 

Kapcsolódó kép11. Venustraphobia - Félelem a szép nőktől

Azok a férfiak, akik ettől a fóbiától szenvednek, képtelenek meglenni szép nők társaságában. Azok a csinos hölgyek, akik más férfiakat vonzanak, őket egyenesen elijesztik.

12. Aulophobia - Félelem a furulyától

Ez a fóbia meglepő, mégis egészen gyakori. A furulyafóbiás személy messziről elkerüli akár családtagjait is, ha azoknak köze van bármilyen fúvós hangszerhez. A furulya látványa vagy akár gondolata is komoly pánikrohamot okozhat náluk.

 

Hold az égen, térdek, számok vagy éppen szép nők vannak és mindig is lesznek, a fóbiával azonban nem kötelező élni. Ha úgy érezzük, hogy irracionális félelmünk életünkre negatív hatással vannak, érdemes szakemberhez fordulni. A fóbiák azok a problémák, amik nagyon rövid és hatékony terápia segítségével is jól enyhíthetőek vagy teljesen megszüntethetőek.

 A cikk második része itt olvasható! 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél olvasni hasonlóan érdekes, 7köznapi témákról, csatlakozz hozzánk Facebookon

Forrás:

  • Bányai, É., Varga, K. (2014). Affektív pszichológia - Az emberi késztetések ésérzelmek világa. Budapest: MedicinaKönyvkiadó Zrt.
  • Carver, C. S., Scheier, M. F. 2006. Személyiségpszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.
  • http://www.phobiasource.com
  • http://www.fearof.net

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9312772560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.23. 07:50:41

na meg serialphobia, ha érted mire gondolok :)

barli 2017.08.23. 08:29:54

Maistanultamvalamitophobia

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.23. 09:12:37

A legfurcsább fóbia a tényfóbia, egyre több liberálist fertőz meg napjainkban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.08.23. 09:14:01

Lehet, hogy én mozgok fura körökben, de a bevezetőnek szánt rávezetés tárgyával még sose találkoztam. Mondjuk nem is a Való villából szedem az ismerőseimet...

Ready2 2017.08.23. 09:15:59

Blogophobia, felelem a blogoktol :(

odamondó 2017.08.23. 09:46:03

10es minden normális emberre igaz. A bohóc egy rettenetes találmány.

11es: ez nálam részben van, de lehet ez más: ha felbukkan egy jó nő aki mindenkinek tetszik akkor nem a nő üldöz el hanem az az idióta viselkedés amit ilyenkor a többi fickó felvesz. Mindenki idiótát csinál magából és megy a versengés a semmiért mert ilyen tömeges ráhajtásból én még olyat nem láttam, hogy valaki győztessen jöjjön ki. De ismétlem ez lehet valami más fóbia.

Peetee 2017.08.23. 10:02:54

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az nem fóbia, hogy tények és a valóság alapján tájékozódik valaki. Ellenben ha minden -tényeket és realitást nélkülöző - marhaságot benyal amit a fejesek mondanak neki, és azt böfögi vissza reggel, délben meg este...na, ez sem fóbia hanem szimpla emberi butaság, egyszerű demagógia. Jó reggelt kívánok!

Mrs.Columbo 2017.08.23. 10:22:57

8. Sesquipedalophobia - Félelem a hosszú szavaktól : de akkor hogy mondja el, hogy ő maga miben szenved? :D

isti75 2017.08.23. 10:43:08

Fiezetésnapfóbia. Rettegve nyitják ki a borítékot. Rengeteg magyar munkavállaó küzd vele, érdemes lenne a kormányzati szinten is foglalkozni a problémával.

2017.08.23. 10:45:57

Nekem narancspucolás fóbiám van. Nem bírom azt a hangot, azt a szagot, amikor valaki belemélyezti az ujját a narancsba és feltépi a héját. Kiszaladok a világból. És már súlyosbodik is, mert nem bírom megérinteni a narancsot sem. Amúgy szeretem, de a családtagjaimnak kell narancslevet facsarni és pucolni, szétszedni gerezdekre, mert én a legmesszebbre távozom a lakásba, amíg történik az esemény. :)

Void Bunkoid 2017.08.23. 11:03:16

A legjobb a birkában az, hogy olyan mint a keljfeljancsi, minden nap legalább három új nikkel kell szegénynek regisztrálnia, mert ugye órákon belül az aktuálisat letiltják-törlik, de ő nem adja fel :)

felső határ nincs 2017.08.23. 11:07:36

ennyi hülyeséget is ritkán kontrolkopiznak össze

Duplaxiii 2017.08.23. 12:17:08

Kár hogy elpoénkodtad ezt az egyébként érdekes posztot!
(A hollandoktól kicserélhető bármire, a térdek is és a fiatalok is... ezek nem klasszikus fóbiák)
De milyen fóbia az, hogy nem tűröm, ha bárki fél méternél közelebb jön hozzám? Hogy a tömött BKV szinte megőrülök és keresek egy apró részt, ahol nem érnek hozzám, sokszor inkább leszállok és gyalog megyek? Hogy a járdán megállok és elengedem a másikat hogy ne jöjjön mögöttem valaki, de előttem se menjen pár méteren belül?
És csak nagyon kevés (pár) embernek tűröm el, hogy hozzámérjen!
Na ez fóbia...

Duplaxiii 2017.08.23. 12:24:23

@odamondó:
A "női" dolog nem fóbia, hanem intelligencia!
Én is így éltem, élek évtizedek óta.
Ha egy társaságban szabad nő van, mindig lesz egy hímcsorda, aki nekiugrik. És ez borzalmas, azért kell kimaradni, mert akkor te is "olyanná" válsz.
Akkor is ez a normális, ha éppen te is szabad vagy.
Ja és tapasztalat, hogy ilyen nőt "hátulról" simán felszedhetsz, mert őt meg az idegesíti, hogy az az EGY miért nem ugrik! És ő lesz partner abban, hogy később, már a többiek nélkül hozzádsiessen, mert a nő hiú és kíváncsi...
A tapasztalat azt is segíti, hogy egy mindenki által körülugrált nővel azért se kezdj, mert az ilyen marad mindig és soha nem lesz egy perc nyugalmad sem mellette... Az ilyet alkalmi célból fel kell szedni és nem kombinálni.
Szóval a 11-es nem fóbia...

Duplaxiii 2017.08.23. 12:25:16

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Az nem tényfóbia, hanem libsifóbia...
Már mint a tiéd.
És erre építkezel.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.23. 13:08:24

@Duplaxiii:

Nincs ilyen fóbiám. A liberalizmust ellenzem, de nem irtózom tőle.

odamondó 2017.08.23. 13:50:27

@Duplaxiii: kösz. Azt hittem egyedül vagyok ezzel. :-)

Amúgy igen az a nő aki szereti ezt a körbeugrálást azt tényleg csak egy kufircra kell összeszedni amúgy tönkre mész.

boromisszazsolti 2017.08.23. 14:29:27

@Duplaxiii: ez az agorafóbia egy fajtája.

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2017.08.23. 15:04:03

@Duplaxiii: létezik egy olyan, hogy sociophobia, ez többé-kevésbé lefedi azt amit leírsz, de inkább általános jellegű, mert vonatkozik a tömegben megjelenő félelemre, de arra is, hogy fél az illető a szociális kapcsolatoktól, főleg idegenek vonatkozásában.
A konkrét érintéstől való félelem a haphephobia.

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2017.08.23. 15:06:57

@boromisszazsolti: bár csak "műkedvelő" vagyok, de ha jól tudom az agoraphobia magára a környezetre, a nagy terekre, a térérzékelésre vonatkozik, nem az ott zajló történésekre.

csakférfi 2017.08.23. 16:58:03

@Duplaxiii:
"És csak nagyon kevés (pár) embernek tűröm el, hogy hozzámérjen! "
Ez a normális.
:) :)

user friendly 2017.08.23. 17:29:57

Anatidaephobia – attól való félelem, hogy valahonnan és valahogyan egy kacsa megfigyelése alatt állsz
Anoraknofóbia – félelem anorákot viselő pókoktól
Luposlipafóbia – attól való félelem, hogy zoknit viselve a frissen viaszozott konyhapadlón farkasok fognak kergetni a konyhaasztal körül
Tonaluggapoundaphobia – félelem attól, hogy az ajtót kinyitva egy 2000 font súlyú poggyász (pl. bőrönd) esik a fejedre
süti beállítások módosítása