A legfurább fóbiák II.
2017. október 20. írta: M. Steinbach Annamária

A legfurább fóbiák II.

Ma a férfiak 4,7, míg a nők 9,7 százaléka szorong valami miatt. Ha pedig szorongás, akkor nem lehet elmenni a fóbia jelensége mellett, amely egy szorongással kísért érzelmi zavar, ráadásul a leggyakoribb fajta. Csak nagyon kevés ember mondhatja el magáról, hogy nincsenek irreális félelmei. A fóbia azonban egy tartós állapot, amely igen kellemetlen, sokszor az életminőséget rontó hatással is lehet a vele élőre. Ezt a nagyon intenzív félelmet kiválthatja konkrét szituáció, tevékenység, állat, de akár ember is.

Mi jut eszünkbe először, ha fóbiára gondolunk? Bizonyosan a pókoktól, a tömegtől vagy a repüléstől való félelem. Nem is gondolnánk, mi minden válthat ki ilyen komoly, kóros érzelmi reakciót. Korábbi cikkünkben már olvashattatok néhány érdekes, megdöbbentő, irreális félelmet kiváltó tényezőről, a téma viszont kifogyhatatlannak, de annál érdekesebbnek is mutatkozik, így megérdemel egy folytatást.

Amit mindenképp érdemes leszögezni, hogy bár a következő példák sokszor annyira életszerűtlennek tünhetnek, hogy azt mondhatnánk, bárki kitalálhatna hasonló fóbiákat, mégis ne feledjük, hogy itt nem szimpla aggódásról vagy undorról beszélünk. A fóbiás ember nem szimplán fél, hanem retteg. Nem csak ódzkodik, hanem egyenesen elmenekül. Ő maga sem tudja megmondani, miért viselkedik úgy, ahogy, mivel a jelenség számára is pontosan ugyanolyan megmagyarázhatatlan, mint egy kívülállónak. Mégis, ha találkozik félelmének tárgyával, a szorongás megbénítja, a ijedtség pedig olyan mértékűre képes duzzadni, hogy végül a legtöbben a teljes elkerülést választják megoldásnak, vállalva sokszor azt, hogy lemondanak a teljesértékű életről.

És igen, fóbia bármitől lehet. Ettől lesz irreális, mégis valódi.

  1. Bibliofóbia – Félelem a könyvektől

Ez az a fajta fóbia, ami a sok könyvfaló számára szinte elképzelhetetlen. A bibliofóbiás embert nem csak a könyvektől rázza ki a hideg, hanem az olvasástól is. Ha például hangosan kell felolvasnia egy olyan könyvből, amitől retteg, pánikrohamszerű tüneteket fog produkálni, amely verejtékezésben, szapora légzésben, erős szívdobogásban mutatkozik meg. Feltehetően kora gyerekkori megszégyenítések, negatív élmények hozhatók összefüggésbe a jelenséggel.

  1. Samhainofóbia –Halloween-rettegés

Azok, akik ebben a fóbiában szenvednek, semmiféle játékosságot nem látnak a Halloweenban. A jelmezek, a viccelődve ijesztgetés rémülettel tölti el őket, és ha tehetik, ezeken a napokon bezárkóznak a lakásukba, hogy teljesen ingerszegény környezetben lehessenek.

  1. Omphalofóbia – Köldökfóbia

A köldökről azonnal az anyaméhre lehet asszociálni, ami általában kellemes érzéssel tölt el minket. Vannak, akik viszont irtóznak ettől a gondolattól, és halálos félelem lesz úrrá rajtuk, ha arra gondolnak, hogy valaki megérinti a köldöklyukukat. Sokan emiatt letakarják, leragasztják ezt a területet, így biztosítva azt, hogy ne kelljen kapcsolatba kerülniük testük ezen részével.

  1. Pogonofóbia – Félelem a szakálltól

Nem lehet egyszerű dolga a pogonofóbiás embernek ma, amikor divat lett a szakáll viselése. Az, akinek ilyen félelme van, igen komoly tüneteket produkál, ha kapcsolatba kerül egy dússzakállú emberrel. Légszomjjal küzd, kiszárad a szája, hányingere van, izzad és remeg, és persze folyamatosan szorong. A pogonofóbiát pszichoterápiával lehet és kell is leküzdeni, mivel ez a fajta rettegés meggátolhatja a vele élőt akár abban is, hogy kimerészkedjen az utcára.

  1. Eufóbia – Rettegés attól, hogy jó hírt kapunk

Az átlagos ember attól tart általában, hogy valami rossz hírt kap. Mégis vannak olyanok, akik éppen az ellenkező lehetőségtől félnek. Azokban alakul ki ilyen általában, akik megéltek valamilyen nagy csalódást már az életben. Szélsőséges példa annak a nőnek az esete, aki azt hitte, hogy megnyerte a lottót, de kiderült, hogy míg a számai helyesek voltak, addig a szelvényt nem adta fel. Ez a nő ettől a pillanattól kezdve igyekezett minden jó hírt közönyösen, mosoly nélkül, de annál inkább szorongva fogadni, mivel attól tart, hogy ha megengedi magának, hogy örüljön, a jó hírnek csak rossz vége lehet.

  1. Paraskavedekatriafóbia – Félelem a péntek 13-tól

Ez egy nagyon gyakori érzelmi zavar. Szakértők azt állítják, hogy a pénteki napra eső 13-a annyira befolyásolja az ettől félő embereket, hogy ilyenkor a legtöbben nem vállalnak semmiféle kockázatot, nem fektetnek be üzletekbe, nem vásárolnak, és nem is utaznak sehova, sőt – biztos, ami biztos alapon - leginkább ki sem mozdulnának egész nap otthonról.

  1. Peladofóbia – Rettegés a kopaszoktól

A kopasz emberektől való félelem általában negatív, gyerekkori élményekre vezethetők vissza. Aki ettől a fóbiától szenved, képes pánikrohamot kapni, ha egy haj nélküli emberrel kell kapcsolatba lépnie. Zihál, izzad, a szíve pedig kiugrik a helyéről. Pont, mintha rémeket látna.

  1. Sciafóbia – Árnyékfóbia

Van az a mondás, hogy még a saját árnyékától is megijed. Nos, a sciafóbiás személy nem éppen félősebb az átlagnál, de sötétedés után kétszer is meggondolja, hogy útnak indul-e. A horrorfilmek, félelmetes történetek jelentősen hozzájárulnak a félelem kialakulásához, mivel az árnyék - mintegy motívum – jelképezi a leselkedő veszélyt.

  1. Somnifóbia – Félelem az elalvástól

Az ettől szenvedők már-már irracionális mértékben rettegnek az elalvástól, aminek több oka lehet. Vannak, akik a halállal azonosítják az elalvást, de előfordul, hogy az ismétlődő rémálmoktól tartanak már előre. Előfordul olyan is, hogy az alvást úgy fogja valaki fel, mint elvesztegetett időt, így az élet kontrollálhatatlan múlása miatt van betegesen negatív kapcsolata az ájszakával.

  1. Nomofóbia - Fóbia a telefon hiányától

Nem is gondolnánk, de az emberek 50 százalékát érinti ez a fóbia valamilyen mértékben. Mindenki fél attól, hogy pont akkor nem lesz nála telefon, amikor nagyon szüksége lenne rá. Csak képzeljük el azt a szituációt, hogy egy sütét helyen kell áthaladnunk, mikor a telefonunk kikapcsol telefonálás közben. A szorongásnak könnyű dolga van ilyenkor. Az erősen nomofóbiás személy azonban pánikrohamot kap akár attól, hogy elkezd csökkenni a térereje, vagy ha lemerülő akkumulátort mutat a telefonja.

Szakállas vagy kopasz emberek, köldökök és jó hírek mindig is voltak, vannak, és remélhetőleg a jövőben lesznek is, a fóbiával azonban nem kötelező együtt élni. Ha úgy érezzük, hogy irracionális félelmünk életünkre negatív hatással van, érdemes szakemberhez fordulni. A fóbiák azok a problémák, amik nagyon rövid és hatékony terápia segítségével is jól enyhíthetőek vagy teljesen megszüntethetőek.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes, 7köznapi témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9113045948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2017.10.21. 18:32:00

Nalunk a legelterjedtebb fobia az Orbanfobia. A sok hulye libsi minden ok nelkul utalja a kormanyt.

morph on deer 2017.10.21. 18:59:00

@Libsik visítanak de az ország a miénk !:
“...minden ok nelkul utalja a kormany”

Bár én még nem utaltam a kormányt - sajnos nem is tudom, honnan és hová lehetne egyáltalán utalni, - a kormányt utálom, mégpedig azért, mert orbán a kormány első embere, egészen pontosan a miniszterelnöke.

Viszont ez messze nem fóbia!
Ez simán utálat, nem iszony!
Olyan érzés, mint amit a házatlan csiga látványa vált ki, semmi több. De az legalább kifejezett és egyertelmű.

Egyébként is, a felkapaszkodott felcsúti ganajtúrót legfeljebb megveti, vagy simán utálja az ember, de azt a szintet, hogy fóbiát válson ki nem tudja elérni.

Legfelljebb utálatot.
De azt legalább megérdemelten. :)

Szóval nyugodj meg, fóbiától szó nincs!
Gondolom örülsz ennek a jó hírnek?

Szaktanár 2017.10.21. 19:31:36

sajnos az angolok is elkapták ezt az eufóbiát

Svegacomp 2017.10.21. 20:16:29

@Libsik visítanak de az ország a miénk !:
Csak hogy tudd: a világon két irányvonal létezik, a liberális (libsi) vagy demokrata és a diktatórikus. Mivel nálad szitokszó a liberális, gondolom az önkényuralmi rendszerek híve vagy, mint pl. sztálinizmus, Észak-Korea vagy a mai magyar valóság. Gratulálok az éleslátásodhoz. Fröcsögj tovább és égesd magad. Igazi orbán hívő vagy. Nem kell gondolkozni, érvelni, csak a nagyvezér szavait visszamondani. Igazi, egybites hozzáállás. És mindenki boldog, mert a lógóhasúnak pont olyan emberek kellenek, mint te. Élvezzétek egymást.

fda 2017.10.21. 21:04:12

blogfóbia.

Az ember szinte retteg, hogy véletlenül megint valami baromságra kattint valamelyik semmirevaló blogban.

HgGina 2017.10.21. 22:22:53

@fda: Ez nem fóbia. Tapasztalat.

Alick 2017.10.21. 22:43:33

Van telefonfóbia is, amikor az illetőnek ugyan van telefonja, de mindent megtesz, nehogy elérjék rajta.

VaradiJanos 2017.10.22. 07:23:59

@morph on deer: “felkapaszkodott felcsúti ganajtúrót”
Orbán baromságaitól függetlenül: nem mondta még neked senki, hogy teljesen alaptalan arra építened, hogy többet érsz bárkinél pusztán azért mert a hétkerbe szart bele az anyád?

]{udarauszkasz 2017.10.22. 08:14:37

Vicces,h. errol is mindenki valami politikara asszocial...

mojoking77 2017.10.22. 10:39:29

@Libsik visítanak de az ország a miénk !: Kretenszalonnacitrollfobia. Egy ideje mar szenvedek en is benne. Van ra gyogymod, de meg egyik kis buziviragot sem sikerult meggyozni, hogy lejojjon egy box edzesre, se az UTE-be, de meg a Gildaba se. Furcsa, valoszinuleg a kis hobbitok meg az egesz vilagtol fosnak...

morph on deer 2017.10.22. 12:09:47

@VaradiJanos:
“teljesen alaptalan arra építened, hogy többet érsz bárkinél”

Jánoska, abban a szóösszetételben nem a “felcsúti” a minőség jelzője, az csak a provinciális gondolkodásmódra utal.
Továbbá, mindez nem arról szólt, hogy én mennyit ‘érek’, hanem arról, hogy az ország vezetője mennyit ér.
Ugyanis egy ország vezetőjeként elég nagy gáz az, ha valaki “felcsúti ganajtúróként” viselkedik és gondolkodik, míg Felcsúton a trágyadomb mellet ez teljesen helyén való lenne...
Remélem, hamarosan a helyére kerül.

midnight coder 2017.10.22. 12:27:35

@Svegacomp: Az élet azért ennél egy fokkal bonyolultabb. A nagyon demokratikus liberális demokráciák mind a demokráciától, mind a liberalizmustól nagyon-nagyon távol vannak. Lásd Pl. Európa. A nagyon liberális európaiak kb. úgy vannak a szólásszabadsággal mint az ördög a tömjénfüsttel, pedig ugye ez kb. a liberalizmus - és amúgy a demokrácia - alapja. Azt pedig, hogy a demokráciában a szavatók hogy keresztbe-kasul vannak manipulálva már ne is firtassuk. És nem csak a MTV-t néző magyar kisnyugdíjas, de a BBC-t bámuló európai demokrata is.

morph on deer 2017.10.22. 13:31:24

@midnight coder:
Nyilván a manipulációnak köszönhető, hogy a hülye vikingek nem a létfontosságú stadionokra meg a focira költik az adóbevételeik egy részét, hanem például az egészségügyre, amire amúgy pártállástól függetlenül mindenkinek szüksége van.
Annyira manipuláltak, hogy legutóbb az adóemelés mellett döntöttek, hogy több jusson az oktatásra meg a szociális kiadásokra.
Igen, tudom, ez a halódó nyugat dekadenciája...

Szaktanár 2017.10.22. 14:39:03

@morph on deer: nyilván a magyar eü szar, de pl a vikingek eü-je is szar, szóval azért ne essünk a "nyugaton minden jobb" hibába. engem a háziorvosom beutalt a belgyógyászhoz, várakozási idő 7,5 hét volt, de állítólag csak szerencsém volt, mert általában több, csak vki lemondta, és lett hely. elég durva ez ahhoz képest, h a fizetésemnek mekkora része megy el tb-re. amikor odaértem a megbeszélt kivizsgálásra, azt láttam, h igazi dán tempóban dolgozik a doki, sehol egy várakozó páciens, trécselés az asszisztensnővel, meglepődés, h én mit akarok. mondom 2 hónapja kaptam időpontot mára, 10 perc múlva állítólag kivizsgálnak. ja, jó, akkor üljek le a váróban, majd 10 perc múlva szólítanak. és így is lett, kiváratták velem tök fölöslegesen az üres váróban, h be tudják fejezni a kedélyes kávézást. szóval igen, tényleg szar a magyar eü, de azért a "hülye vikingek" sem tolják túl a melót.
süti beállítások módosítása