Mit árul el rólad ujjaid hossza?
2017. október 31. írta: Vén Betti

Mit árul el rólad ujjaid hossza?

El tudod képzelni, hogy állásinterjún vagy és a HR-s egy ponton megkér, mutasd meg mindkét kezed? Majd behív valakit, aki megméri az ujjaidat, nagy figyelmet fordítva mutató- és gyűrűsujjaid hosszúságára? Valószerűtlen forgatókönyvként hangzik, ám a kézolvasás tudományának gyors fejlődése miatt nem zárható ki, hogy ez akár az állásinterjúk rutinfeladata lesz a jövőben.

u.png

Már a gondolat önmagában, hogy kezünk bármit is elárul szexuális hajlamunkról, filmnézési szokásunkról, atlétikai képességünkről, vagy éppen tőzsdei hozzáértésünkről, bizarrnak tűnik. És mégis, a tudósok sok évtizede rendkívüli kapcsolatot látnak két ujjunk egymáshoz viszonyított arányában (a mutató- és a gyűrűsujjak között) és egy sor, látszólag nem kapcsolódó tulajdonságot társítanak hozzá. Tudományos bizonyíték van arra, hogy ez az arány – különösen a jobb kézre vonatkoztatva – a szexualitás, az agresszió, és az elszenvedett betegségek mutatója.

2D:4D - Mit mondanak a számarányok a személyiségedről?

Nyisd ki a kezed, és nézd meg az ujjaidat! Ha nő vagy, valószínű, hogy a mutatóujjad közel azonos hosszúságú, mint a gyűrűsujjad.  A férfiaknak viszont valamivel hosszabb a gyűrűsujjuk a mutatóujjukhoz képest. Ezt a mutató- és a gyűrűsujj hossza közötti arányt röviden 2D:4D aránynak nevezzük. Azt mutatja meg, hogy a fejlődő magzat az anyaméhben mennyi tesztoszteront, azaz férfi nemi hormont szívott magába. Más szóval, ez a szám megmondja, hogyan maszkulinizálódott a tested és az agyad. Minél alacsonyabb a 2D:4D értéke - azaz, minél hosszabb a gyűrűsujjad a mutatóujjadhoz képest -, annál férfiasabb vagy.  

Egy másik, következetes megállapítás a szexuális orientációról szól. A saját nemükhöz vonzódó nőknek viszonylag alacsony (férfiasabbak) a 2D:4D aránya, míg meleg férfiaknak viszonylag magas (nőiesebb). Ez azt sugallja, hogy a szexuális irányultság jóval születés előtt meghatározható.

A számarányt számos más vonáshoz is kötik úgy, mint a hangmagasság, a tájékozódásbeli képességek, a fizikai erőnlét. Ezek az eredmények nem mindig egyértelműek, a tudomány mai állása szerint további vizsgálatok szükségesek a biztos kijelentésekhez.

Mi a kapcsolat az anyaméh, a tesztoszteron és az ujjhossz között?

Dr. John Manning több mint 20 éve elemzi az ujjak arányát, amelynek finom különbségei szerinte a magzati korhoz kapcsolódnak, a méhen belüli nemi hormonokhoz, egészen pontosan a férfi nemi hormonhoz, a tesztoszteronhoz.

Tanulmányok kimutatták, hogy azok a magzatok, amelyek több tesztoszteront szívtak fel az anyaméhben, és rövidebb mutatóujjal rendelkeznek, nagyobb eséllyel extrovertáltak, magasabb a kockázatvállalási hajlandóságuk, agresszívebben viselkednek, erősebb izomzattal és érdekes módon a zenéléshez jobb képességekkel rendelkeznek. A szabályok természetesen nincsenek kőbe vésve, de a rövidebb mutatóujjúak mindkét nemnél hajlamosítanak a szexuális kalandokra. Ők azok, akik sokkal valószínűbben kipróbálják a kábítószereket, szeretik az erőszakos filmeket, és könnyebben válnak alkoholistává. Gyermekeknél jellemzőbb a hiperaktivitás és a figyelemzavar.

A rövidebb mutatóujj férfiasabb férfit jelöl. Férfiaknál ez összefügg a kutatók szerint a magasabb termékenységgel és a spermiumok számával, az agresszió magasabb fokával, valamint a zenére és sportra való alkalmassággal. Azok a nők, akiknek rövidebb a mutatóujjuk, nagyobb valószínűséggel vonzódnak saját nemükhöz, és magasabb szintű agressziót mutatnak, ellenben nagyobb szakmai sikereket érnek el.

Rákkutatók megállapították, hogy az a férfi, akinek mutatóujja hosszabb a gyűrűsujjánál, lényegesen kisebb valószínűséggel szenved prosztatarákban, mint fordított arányú férfitársa. A hosszú mutatóujj például alacsonyabb kockázatot jelent korai szívbetegség kialakulásában, de nőknél nagyobb a mellrák valószínűsége, és magasabb termékenységet is jelöl. A viszonylag hosszú mutatóujjal bíró embereknél többször fordul elő az allergia, ekcéma vagy a szénanátha. Fiatal férfiak sokkal jobban aggódnak, és a szorongásuk is erősebb az alacsony arányú kortársaiknál, de kevésbé jellemző a figyelemzavar és jobban viselkednek az iskolában. Míg a hosszú mutatóujj alapjában véve nőiesebbnek számít, férfiak, ha hosszabb a mutatóujjuk, nagyobb valószínűséggel homoszexuálisok.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes, 7köznapi témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon 

Forrás: 

Putz, Gaulin, Sporter, & McBurney, (2004). Sex hormones and finger length: what does 2D:4D indicate. Evolution and Human Behavior, 25, 182-199.

Van Der Meij, Almela, Buunk, Dubbs, & Salvador (2012). 2D:4D in men is related to aggressive dominance but not sociable dominance. Aggressive Behavior, 38, 208-212.

Van Honk, Montoya, Bos, Van Vugt, & Terburg (2012). New evidence on testosterone and cooperation. Nature, 485, E4-5.

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr6213085042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2017.10.31. 13:21:49

"El tudod képzelni, hogy állásinterjún vagy és a HR-s egy ponton megkér, mutasd meg mindkét kezed? Majd behív valakit, aki megméri az ujjaidat, nagy figyelmet fordítva mutató- és gyűrűsujjaid hosszúságára? Valószerűtlen forgatókönyvként hangzik, ám a kézolvasás tudományának gyors fejlődése miatt nem zárható ki, hogy ez akár az állásinterjúk rutinfeladata lesz a jövőben."
Elkepzelhetö, mert kb. 1 eve a HR-portalon irt cikket valami butacska HR-es liba az asztrologianak a kivalasztasi folyamatban betöltött nagyszerüsegeröl. Jopar, sokkal kepzettebb, ertelmesebb emberke ragadott tollat (klaviaturat) es szedtek izekre az erveleset, es hogy ez a ceg komolytalansagat jelzi amelyik ilyen modszert alkalmaz.
Ehhez kepest meg ez a modszer is jobb, bar mivel emgbizhatosaga erösen kerdeses, ismeretlen a korrealcio az ujjhosszak es a tulajdonsagok között, komoly cegnel csak akkor tartom elkepzelhetönek alkalmazasat, ha van x azonosan alkalmas jelölt, es hogy ne a pofaja v. a szerencse alapjan döntsenek, ezt, mint egy fokkal empirikusabb eszközt alkalmazzak a vegsö döntesre.

"A számarányt számos más vonáshoz is kötik úgy, mint a hangmagasság, a tájékozódásbeli képességek, a fizikai erőnlét. Ezek az eredmények nem mindig egyértelműek, a tudomány mai állása szerint további vizsgálatok szükségesek a biztos kijelentésekhez."
A fizikai erönlethez biztos nincs köze, mert abban a több mint 20 evben, amiota a növekedesem leallt (beleertve az ujjhossz növekedesenek leallasat), az erönletem volt remek, atlagos, pocsek majd ujra remek.
Az kepzelhetö csak el, hogy az emberben rejlö erönleti potencialt mutatja ez az arany.

"Tanulmányok kimutatták, hogy azok a magzatok, amelyek több tesztoszteront szívtak fel az anyaméhben, és rövidebb mutatóujjal rendelkeznek, NAGYOBB ESÉLLYEL extrovertáltak, magasabb a kockázatvállalási hajlandóságuk, agresszívebben viselkednek, erősebb izomzattal és érdekes módon a zenéléshez jobb képességekkel rendelkeznek. A szabályok természetesen nincsenek kőbe vésve, de a rövidebb mutatóujjúak mindkét nemnél hajlamosítanak a szexuális kalandokra. Ők azok, akik sokkal valószínűbben kipróbálják a kábítószereket, szeretik az erőszakos filmeket, és könnyebben válnak alkoholistává. "
Ez a nagyobb esellyel mit jelent? Milyen erös a korrelacio? Mert pl. ram az ujjhossz alapjan varhato fizikai tulajdonsagok jol illenek, de egy munkaltato szamara sokkal fontosabb belsö tulajdonsagok pl csak minimalisan (~ 20-25 %-ban), több tulajdonsagban pl. kifejezetten az ellentete vagyok, mint az itteni jellemezs alapjan "kellene " lennem.
süti beállítások módosítása