Mi az én szeretetnyelvem?
2017. november 19. írta: M. Steinbach Annamária

Mi az én szeretetnyelvem?

Gary Chapman, a kommunikáció-pszichológia egyik úttörőjének nagy felfedezése az, hogy minden ember számára van egyfajta szeretetközlés, szeretetnyelv, amelyre gyermekkori neveltetése során, környezetétől és élettapasztalatainak következtében ráhangolódott. Ezen a nyelven képes leginkább érezni, hogy szeretik őt, és pont emiatt evidensnek veszi, hogy párja iránti érzelmeit is ugyanezen a csatornán tudja kifejezni. De vajon egy teljesen összeillő pár ugyanazt a szeretetnyelvet kell, hogy beszélje?

Ott van az Imre. Szeretem őt, de hetente kell neki elmondanom, hogy segítsen kicsit többet a háztartásban, legalább vigye le ő a szemetet néha, de valahogyan nem jut el hozzá, hogy nekem ez nagyon is fontos lenne. Helyette mindig kiborul, és azt mondja, hogy állandóan leszúrom valamiért. Ilyenkor úgy érzem, hogy nem is szeret. Én bezzeg segítek neki a munkahelyi prezentációkban, meg mindenben, amiben csak tudok, és még csak meg se köszöni. Lassan teljesen eltávolodunk. Mit tegyek?

Annának, aki a fentieket mesélte nekem, ezt javasoltam: Elég valószínű, hogy Imre szeretetnyelve nem ugyanaz, mint az Öné. Nem segítségből, szívességből érzékeli a figyelmét, hanem az elismerésből, dicséretből. Nem Önök az elsők, akik úgy szeretnék érzékeltetni a másikkal, hogy fontosak, ahogy azt Önök is elvárnák. Azt javaslom, hogy mikor legközelebb Imre segít valamiben, mondjon valami hasonlót: “Nagyon köszönöm, Imre, hogy ilyen figyelmes vagy. Ez igazán jól esik nekem, mert jó érzés, ha segítesz”. Higgye el, ez az egyenes út Önök között.

Az 5 szeretetnyelv, azaz az ELISMERŐ SZAVAK, TESTI ÉRINTÉS, SZÍVESSÉGEK, AJÁNDÉK, MINŐSÉGI IDŐ, mindenkinél más és más arányban lehetnek fontosak. Ismerek olyat, akit hidegen hagy mindenféle kedveskedés, ajándékozás, de egy fél óra osztatlan figyelemtől, beszélgetéstől teljes és szeretett embernek érzi magát. Arra érdemes odafigyelnünk, hogy megtaláljuk a saját és partnerünk szeretetnyelvét, és így - azáltal, hogy megkapja, amire vágyik - mindenki csordultig töthető boldogsággal.

Hogyan ismerjük fel saját szeretetnyelvünket?

Vannak, akik gondolkozás nélkül tudják erre a kérdésre a választ, mások számára viszont ez a dolog nem is olyan egyszerű. Érzehetjük úgy, hogy mind az ötre szükségünk van ahhoz, hogy szeretve érezzük magunkat, de előfordulhat olyan is, hogy gondolunk egyre, mégis megfeledkezünk (pl. neveltetésünkből származó gátlások miatt) egy másikról, ami igazán fontos nekünk.

Férfiak igen gyakran választják a testi érintést elsődleges szeretetnyelvnek, mivel erősebb a fizikai késztetésük a rendszeres együttlétre. A nemi vágy azonban élesen különbözik a szeretet iránti mély emberi szükséglettől. Nagyon sok házaspár vall arról, hogy miután sikerült rendbehozniuk érzelmi életüket, mert megtalálták és gyakorolták egymás szeretetnyelvét, rendeződött a szexuális életük is, tehát az érzelmek (szeretet) nélkül nem képes önmagában a szeretkezés nyújtani a szeretettség érzését.

Arra a kérdésre, hogy hogyan jöhetünk rá, mi a saját szeretetnyelvünk, három pont segíthet sokat:

1. Mivel okozza társunk a legnagyobb fájdalmat számunkra? Legnagyobb sérelmeink képesek rávilágítani arra, hogy milyen belső szükségleteink vannak. Mikor úgy érezzük, hogy megbántottak minket, a szeretetre való igényünk marad kielégítetlen, mivel a másik fél negatív viselkedésének azt tudjuk be, hogy nem vagyunk neki elég fontosak.

2. Mit kérünk (szeretnénk kérni) leggyakrabban társunktól? Valószínűleg azt, amiből leginkább éreznénk, hogy szeret minket. Hozzon többször virágot? Esetleg töltsön velünk több időt? Jól esne, mikor hazaérünk, megölelne erősen, és megcsókolna? Dicsérjen meg többször vagy segítsen gyakrabban?

3. Hogyan szoktuk saját szeretetünket kimutatni párunk iránt? Ebből arra lehet következtetni, hogy melyik szeretetnyelv áll hozzánk legközelebb. Nem önzőség azt adni a másiknak, ami nekünk esne a legjobban. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy néha más lehet az, amire mi vágyunk, és más, amire szerelmünk.

Oldalunkra hamarosan felkerül a részletes szeretetnyelv-teszt is, ahol néhány kattintásból megállapítható, hogy melyik szeretetnyelvre van a legnagyobb szükségünk ahhoz, hogy szeretve érezzük magunkat.

Hosonló cikkek a témában:

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr3613310991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása