7 köznapi 1 perces: mitől leszünk kedveltek a Facebookon? És mitől nem?
2017. december 10. írta: FBEP_PSY

7 köznapi 1 perces: mitől leszünk kedveltek a Facebookon? És mitől nem?

rndr_782x440.jpg

Bár nem szeretjük bevallani, de a Facebook és a kukkolás két szorosan összefüggő fogalom. Talán ismerős érzés, mikor felötlik bennünk egy régi ismerős képe, s rákeresve profiljára átböngésszük életének fontosabb eseményeit, nyaralásainak és esküvőjének képeit, majd véleményt alkotunk. Vagyis talán jobban mondva ítélkezünk: „látszik, hogy boldog”, „jó sok barátja van”, „biztos sikeres”, „kicsit talán beképzelt”...

Aztán persze vannak azok, akiktől, ha még virtuálisan is, de inkább távol tartjuk magunkat, mert ahogy az offline térben, úgy online sem szeretjük azokat, akik folyton negatív, pesszimista tartalmakat osztanak meg magukról, és úgy egyáltalán a világról. Szintén nem meglepő, hogy azok is kevésbé kedveltek, akik folyton intim, „tocsogó” részleteket osztanak meg párkapcsolatukról. Ezutóbbi egyesekben irigységet vált, míg másokban a „mi közöm hozzá” érzést.  Ugyanakkor talán a legirritálóbbak azok a posztok, melyekben a felhasználók minden egyes percüket kiteregetik többszász ismerősük üzenőfalára. „Jaj, kórházban vagyok...”, „de jót ebédeltem”,  „összevesztünk...”.

Ami viszont talán újdonság, hogy a pozitív posztok megítélése nagyban különbözik aszerint, hogy az illető magáról oszt meg kedvező tartalmat vagy ismerősei teszik meg ezt róla. A témával foglalkozó kutatók úgy vizsgálták meg a kérdést, hogy 4 Facebook profilt hoztak létre. Mind a 4 profilon szerepelt egy megosztott pozitív állapot, de ezek az alábbiak szerint különböztek:

  • Az elsőt maga a profil tulajdonosa írta valamilyen személyes tulajdonságáról: „Hihetetlen, de megkaptam az állást! 100 közül engem választottak ki!”
  • A második állapotot szintén a profil tulajdonosa írta, de ez egy általános véleményt, érzést fogalmazott meg: „Nincs is jobb a családdal töltött időnél”.
  • A harmadik esetben egy barát posztolt az illető üzenőfalára, melyben valamilyen tulajdonságát vagy teljesítményét dicsérte: „Annyira menő vagy Angi, hogy Téged választottak ki a melóra!:)”
  • A negyedik esetben pedig egy barát jelöli be az illetőt egy általános tartalmú posztban: „Mikulásozás a barátokkal- vele Angi Kovács’

Miután elkészültek a kísérleti profilok, a kutatók 136 embert kértek fel arra, hogy értékeljék a 4 személyt aszerint, hogy társas szempontból mennyire vonzóak számukra, mennyire barátkoznának velük? Mennyire tartják őket külsőleg vonzónak? Kompetensnek? Megbízhatónak? Szerénynek? Népszerűnek?

Általánosságban az derült ki, hogy a megítélők külsőleg vonzóbbnak tartották azokat, akik magukról posztoltak, ugyanakkor szimpatikusabbnak azokat, akiknek a posztjai általános érzéseket fogalmaznak meg. Az önmagukat fényező állapotokat hivalkodónak ítélték meg a válaszadók. Ugyanakkor azokkal, akiket a barátaik dicsértek, a válaszadók szívesen barátkoztak volna, mert megbízhatónak gondolták őket, illetve a barátok által méltatott személyek szerényebbnek, ugyanakkor népszerűbbnek is hatottak. Ennek oka, hogy a válaszadók hitelesebbnek érezték egy külső szemlélő véleményét, mint valakinek az önmagáról szóló dicséretét.

Természetesen Facebook megítélésünk nem csupán egyetlen állapotmegosztáson alapszik, de jó, ha észben tartjuk: önmagunk üzenőfalon való dicsérete inkább visszás, míg általános érzések és gondolatok megosztása kedvezőbb fogadtatásban részesül. És ami ennél is fontosabb: a valódi élet a Facebookon kívül van!

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon! 

Forrás:

  • https://www.psychologytoday.com/blog/close-encounters/201703/how-other-people-judge-us-online?utm_source=FacebookPost&utm_medium=FBPost&utm_campaign=FBPost
  • Walther, J. B., Van Der Heide, B., Hamel, L. M., et al. (2009). Self-generated versus other-generated statements and impressions in computer-mediated communication: A test of the warranting theory using Facebook. Communication Research, 36, 229-252.

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr1513470467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása