Dugába dőlt elhatározások: hogyan csináljuk jól az újévi fogadalmakat?
2017. december 31. írta: M. Steinbach Annamária

Dugába dőlt elhatározások: hogyan csináljuk jól az újévi fogadalmakat?

Felmérések azt mutatják, hogy a felnőtt emberek 50%-a tesz újévi fogadalmat. Hogy hányan képesek közülük azokat betartani? Senkit sem fog meglepni szerintem, hogy ez a szám mindössze 10%. Tehát az emberek 90%-a elbukik a nagy elhatározás megvalósítása közben. Mi lehet a kudarc oka, és hogyan lehetünk képesek javítani a sikerünk esélyét?

Miért pont december 31?

Mindannyian napról-napra fontolgatjuk, hogy miben és hogyan kellene változnunk, változtatnunk. Le kellene fogyni, többet kellene mozogni, többet kellene spórolni, és persze kevesebb alkoholt inni, kevesebbet dohányozni. Mégis, december 31. az a nap, amikor leginkább érezzük, itt az idő meglépni az addig csak tervezett elhatározásokat. Miért pont ezen a napon? Feltehetően amiatt, mert azok a dolgok, amiken változtatni szeretnénk a napi rutinunk, életstílusunk, függőségeink részei, így nehéz tőlük csak úgy megválni. Kell egy löket, mint az új év kezdete, ami reményt ad arra, hogy mi is képesek legyünk újraindítani a szokásainkat, mindennapjainkat.

Miért bukunk el?

Az emberek többsége ugyanazokat a hibákat követi el, amikor újévi fogadalmat tesz. Egyszerre több és túl nagy lépéseket akar megtenni, amire szinte esélye sincs. Így viszont garantált a kudarc, amely következménye, hogy elveszítjük az önmagunkba vetett hitet, csalódunk magunkban. Érdemes észben tartani egy nagyon fontos dolgot: nem mi vagyunk gyengék, hanem rosszak a célok. A hamis remény szindróma egy pszichológusok körében már ismert jelenség. Lényege, hogy ha valaki figyelmen kívül hagyja a realitást, és szinte vakon szeretne elérni célokat minél hamarabb, minél többet, minél egyszerűbben és persze minél kevesebb negatív következménnyel. Ez persze nem meglepő, ha nem megy könnyen, mivel tudat alatt ilyen elérhetetlen elvárásokkal önmagunkból kreálunk áldozatot.

Hogyan érdemes csinálni?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a változtatásokat először gondolati szinten kell meglépni.

1. Légy realisztikus: Az első kérdés az legyen önmagad felé, hogy képes leszel-e végigcsinálni az eltervezetteket? Ha például szeretnéd letenni az alkoholt, mert a napjaid része, légy magadhoz őszinte, és ne akarj egyik napról a másikra megszabadulni a függőségtől, mert annak legtöbbször csalódás a vége. Csinálj inkább egy konkrét tervet, amiben fokozatosan csökkented a mennyiséget. A kis lépések könnyebbek, és közben folyamatosan apró sikerélményeket hoznak, amikről az elhatározásunk tovább növekedhet.

2. Egyszerre csak egy dolgot: az újévi fogadalmak rövidtávú elhagyásának a legjobb módja, ha túl sokat akarunk egyszerre. Onnantól kezdve, hogy az egyik nem jön össze, meggyengül az akaraterőnkbe vetett hitünk, és ez az egész fejlődésünkre negatívan fog hatni. Ha a következő év számodra az egészségesebb életről, fittségről szólna, nézz ki egy célt, és kezdj el menni felé. Csinálj egyszerre egy dolgot. Az rendben van, ha le akarod tenni a cigarettát, és mozogni is szeretnél hetente többször, plusz még egészségesebben is étkeznél, de első körben válassz közülük egyet, és láss hozzá. Ne kezdj salátán élni, miközben minden nap lejársz az edzőterembe, mert azt fogod észrevenni, hogy elfogy az erőd, és borítasz mindent a fáradtság miatt. Kezdd el azzal a tevékenységgel, amihez leginkább van kedved, és a sikerélmény hozza majd a többit is szép sorban.

3. Vonj be valakit: növelheti az esélyeidet, ha beavatsz valakit, mert ez egyrészt méginkább tudatosítja az elhatározást, másrészt a környezeted akár segíthet is a célok megvalósításában. Ha nem akarsz holnaptól dohányozni, az igaz barátaid nem fognak cigivel kínálgatni, mert ismerik a terveidet. Ennél még hatékonyabb módszer, ha valaki képes csatlakozni az új célokhoz, és együtt csinálná veled az új és jobb életre való törekvést. Például, ha az új cél az egészségesebb táplálkozás, fogadjátok meg párotokkal együtt, hogy este nincs több nasi, helyette jöhetnek a zöldségek. Ha többet mozognál, vonj be egy barátot vagy családtagot egy közös projektbe, ahol együtt megtervezitek az elérendő célt. És ha sikerül? A büszkeségen kívül akár meg is lephetitek magatokat valamivel jutalmul.

4. Nincsenek szabályok: elkezdeni változni nem csak az újév napján lehet, hanem bármikor. Ne szabj magadnak határokat, mert azok csak beszűkítik a lehetőségeidet. Ha mégis január 1-je lenne az a nap, amikor elég erőt tudsz gyűjteni a változáshoz, légy magaddal elnéző. A siker felé vezető út első lépcsőfoka az elhatározás. Az, hogy látod, valamin változtatni kell, hogy neked, a lelkednek, a testednek jobb lehessen. A többi lépcső csak ezután következik, és magasra kell mászni. Így tehát légy kíméletes és megbocsátó magaddal, mivel a tökéletes kivitelezés nem mindig jön össze elsőre. Ha elgyengülsz, bocsáss meg magadnak, és kezdd újra, mivel nem a megvalósítás milyensége, hanem az a bizonyos első lépcsőfok a legfontosabb, amikor megkezdted az utadat a változás felé.

Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok!

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9413537145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása