Kis kedvenc a családban
2018. február 01. írta: Vén Betti

Kis kedvenc a családban

A gyermekekre gyakorolt kedvező hatások

kids-pets-photograph3.jpg

Egy hosszú stresszes nap után hazatérve, amikor egy ugráló, örömtől fel-le rohangáló négylábú fogad bennünket, nem tudunk mosoly nélkül belépni az ajtón. Kedvtelésből tartott házi kedvencnek leggyakrabban kutyát vagy cicát választunk, akik az apró bosszúságok ellenére nagyon sok mindenre megtanítanak nemcsak bennünket, felnőtteket, hanem a gyermekeket is. Megtapasztalhatjuk többek között kutyáink által a feltétel nélküli, ítéletmentes szeretetet, de a tanulási görbe még tovább terjed, különösen a gyermekkor meghatározó éveiben. Íme néhány olyan tényező, amely megmutatja, milyen előnyökkel jár a gyermekek számára egy kis kedvenc a családban!

1. Az állat jobb játszótárs lehet, mint egy testvér? Úgy tűnik, a gyerekeknek sokszor jobb a kapcsolata kutyájával, mint a testvérével. Egy kutyával, cicával nem kell rivalizálni. Az a tény, hogy egy kutya/cica nem veszekszik, nem beszél vissza, pozitív hatással van a kicsikre.

A háziállatok majdnem olyan gyakoriak a háztartásokban, mint a testvérek. Akinek volt gyermekkorában kutyája/cicája, tudja, hogy a társaság kedvéért, a játékért, a „beszélgetésért”, a megértésért fordulunk leggyakrabban hozzájuk. Egy kutatás szerint a gyerekek a testvéreikhez képest sokszor erősebb kapcsolatot ápolnak házi kedvencükkel.  

kids-with-cats-13_605.jpg

2.Kisebb az allergia kockázata: sokan szenvednek allergiában, amelynek egyik leggyakoribb kiváltó oka a kutya- vagy macskaszőr. Ezt szem előtt tartva meglepő lehet az a tény, hogy kedvenceink valóban csökkenthetik az allergia kialakulásának kockázatát. Egy friss tanulmány szerint azok a gyermekek, akik korai életévükben főleg kutyákkal „éltek együtt”, kisebb valószínűséggel mutattak asztmás tüneteket iskoláskorra. Azok a gyermekek, akik már születésük előtt és után (3 hónapos korukig) is ki voltak téve az állatszőrnek, kevésbé mutatták az allergia jeleit, mint az állatszőrrel addig nem találkozó kortársaik. Ez a nézet támogatja az ún. higiéniai hipotézist, vagyis azt, hogy a kórokozóknak és a lehetséges allergéneknek való korai kitettség erősítheti az immunrendszert, ami fokozhatja a későbbi életkorban jelentkező allergiákkal szembeni toleranciát.

3.Kevesebb szorongás és stressz: egy cica megnyugtató dorombolása, vagy az ember legjobb barátjának nevezett, lábnál fekvő kutya garantálja a nyugalmat. Egyértelmű a stressz- és szorongásenyhítő hatásuk. Azok a gyermekek, akik kutyákkal élnek, alacsonyabb szorongást mutatnak a felmérések szerint. Ráadásul sikerült azt is bizonyítani, hogy azoknak a gyerekeknek, akik aktívan játszanak, gondoskodnak kutyájukról, alacsonyabb a kortizol szintjük (stresszhormon) szemben azokkal, akik nem játszanak kedvenceikkel.

kids-corner-safety-hero850.jpg

Természetesen a stresszcsillapító hatás nem korlátozódik a kutyákra/cicákra. Például a lovaglás, a lovak gondozása szintén segít csökkenteni a kortizolszintet, és megkönnyíti a stressz kezelését a tizenévesek körében.

4. Feltétel nélküli szeretet: a háziállatok feltétlen szeretetet adnak. Nem ítélkeznek. Különösen a gyermekek számára, akik magányosak, vagy testvéri rivalizálással küzdenek, az állat olyat biztonságot és támaszt nyújt, amit máshol lehet, hogy nem talál meg a kicsi. A kedvtelésből tartott háziállat támogatást ad, meghallgatja a gyermek gondjait, ítélet vagy következmény nélkül.

5. Egy állat megtaníthatja a gyermeket arra, hogy nem kell dühöt és félelmet kelteni másokkal szemben. Egyesek könnyebben válhatnak zaklatóvá, és ha nincs egy biztonságos helyük, vagy egy személy, ahol/akivel a valódi érzelmeiket megoszthatják, akkor ezeket az érzéseket könnyen kivetíthetik társaikra. Mivel egy felelősen tartott házi kedvenc szereti a gyermeket és bizalmat ad, biztonságos menedékként szolgál, ahol a gyermek verbálisan megoszthatja és kiöntheti félelmeit és haragját.

6. A kisállat empátiát, felelősséget is taníthat. A tőlünk függő állatok gondozása sok mindenre megtanítja a kicsiket. A gyermek megtanulja olvasni kedvence szükségleteit, ha az éppen éhes, vagy fél a széltől, a vihartól. A gyermek megtanul ráhangolódni és figyelni az állatra, ezen képességét pedig észrevétlenül kiterjeszti szociális környezetére.

images_7.jpg

7. Az állatok segíthetik a gyermeket szocializációjában és szóbeli készségeinek fejlesztésében. Sokszor látjuk, hogy a gyermek még alig tud beszélni, de kutyával/cicával már a saját gügyögős nyelvén kommunikál. Ily módon a kedvenc nemcsak társadalmi és érzelmi támogatást nyújt, hanem a gyermek gondolkodásbeli- nyelvi képességeit is fejleszti. Az állat egyszerű jelenléte verbális ingereket szül, amely segíti a gyermeket a beszéd gyakorlásában, és megtanítja őt, hogyan kell egy másik lénnyel kommunikálni.

A háziállatok a szocializáció csodás katalizátorai lehetnek. A lurkók sokkal előbb mernek és hajlamosak is odalépni egy másik, állattal játszó gyermekhez. A (legtöbbször) kutya így hidat jelent a szociálisan kevésbé nyitott és a potenciális játszótársak között.

pets-and-family1.jpg

Természetesen egy házi kedvenc nagy felelősséggel jár, amelyet egy gyermek még nem tud azonnal elsajátítani. A szülők szerepe meghatározó. A 3-4 év alatti gyermekek még nem elég érettek ahhoz, hogy felismerjék az állat esetleges agresszívabb, dühösebb impulzusait – ezért a szülői felügyelet nélkülözhetetlen. A szülő felelőssége az állat gondozása, hiába érzi úgy, hogy a gyermek már elég idős ahhoz, hogy enni, inni adjon az állatnak, 10 év alatt egy gyerek sem képes még a megfelelő gondoskodásra.

 

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán. 

Forrás:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317738.php?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=Medical_News_Today_TrendMD_1
http://www.cam.ac.uk/research/news/pets-are-a-childs-best-friend-not-their-siblings
https://www.psychologytoday.com/blog/animals-and-us/201707/why-kids-pets-are-better

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr3313624462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2018.02.12. 18:31:03

Tapasztalatból mondom, hogy az állatok tényleg jó hatással vannak a gyerekekre. Terápiás célból is szokták alkalmazni.
süti beállítások módosítása