Michael Jackson, aki sohasem tudta szeretni önmagát
2018. február 15. írta: M. Steinbach Annamária

Michael Jackson, aki sohasem tudta szeretni önmagát

A férfi, akit annyian szerettek, és ő mégsem volt képes elfogadni saját magát. Michael Jackson több mint 30 plasztikai műtétet végeztetett el magán, és teljes átalakuláson ment keresztül néhány év alatt. Miért tette ezt önmagával, és hogyan volt képes megmételyezni az életét az örök elégedetlenség?

Soha, semmivel sem vagyok elégedett. A tökéletességre törekszem; éppen ettől vagyok az, aki. /Michael Jackson/

Michael Jackson a XX. század popkultúrájának egyik legjelentősebb alakja. Csodagyerek volt, akiben mindenki a lehetőségeket látta. Egész gyermekkorát és életét a zenének szentelte, miközben sohasem élt teljes életet. Huszonévesen már dollármilliomosnak mondhatta magát, mégis a zenében megtalált boldogsága nem terjedt ki a magánéletére. Életét nem csak a pszichés törések, hanem testi betegségei is megnehezítették.

Sikerre kényszerítve

Az énekes hetedik gyerekként már hat éves korában zenélt és énekelt a Jackson Brothersben, amit maximalista apjuk állandóan figyelemmel kísért. Az állandó fellépésre presszionálás szinte teljesen elvette a gyermekkort tőle. Míg más gyerekek önfeledten játszottak, addig számára az állandó próbák jelentették a mindennapokat. Mivel tehetséges volt, ezért apja számára ő jelentette a mintát, amelyhez nagyobb testvéreinek zeneileg fel kellett nőnie. A fizikai gyötrés hozzátartozott a zenéléshez, mivel egy-egy rontást fenyítés, ütlegelés és szíjjal verés követett.

...és szíjat hasított belőled, ha elvétettél valamit. Így nagyon idegesek voltunk, amikor próbáltunk, mert ott ült azzal az övvel a kezében, és ha elrontottál valamit, elkapott rendesen. Nagyon sokszor kikaptam, de azt hiszem, a bátyám, Marlin kapott a legtöbbet...Mindig mondta, „Úgy csináld, mint Michael! Úgy csináld, mint Michael!”. Mindenki ideges volt és én is, mert nagyon kemény volt.

Nem hiába hát, hogy a kis Michael számára csak a tökéletesség elérése adhatta meg a biztonságérzetet. Ez a fajta perfekcionizmus végig kísérte életét, és meghatározta az önmagával kialakított kapcsolatát.

Az ellopott gyermekkor

Michael Jacksont kétszer is meggyanúsítottak gyermekmolesztálással, de mindkét alkalommal elvetették a vádakat. A viselkedését, gyermekszeretetét többször is félreértették, mivel felnőtteknél nem megszokott mértékben, szívesen töltötte idejét gyermekek körében. Szeretett velük játszani, és könnyedén elvegyült közöttük. Többek között létrehozta a Neverland Ranch-et, ahol többször együtt játszott a gyerekekkel. Pszichiáterek szerint az énekes érzelmileg körülbelül egy 10 éves gyerek szintjén rekedt meg, amely okozója a meg nem élt gyermekkor. A sztár számára a játék nem eszköz volt, amivel közelebb került a kiskorúakhoz, hanem gyermekként szeretett velük együtt szórakozni. Ő maga mondta: „A szívemben legbelül én egy Pán Péter vagyok”. A Pán Péter szindróma ugyanis a felnőtté válás küszöbén megrekedt emberek jellemzője. Az ilyen felnőttek, mint Michael nem szívesen vannak felnőttek társaságában, és lélekben sohasem nőnek fel igazán.

Az örök elégedetlenség

Michael Jackson sohasem látta magát elég jónak. Se munkájában, se megjelenésében nem volt képes elfogadni még az apró hibákat sem, ezért folyamatosan arra törekedett, hogy itt-ott faragva változtassa saját magát. Ennek eredménye lett a számtalan plasztikai műtét, feltehetően az anorexia (175 cm magassághoz 47 kg-ra fogyás), orthorexia nervosa (kórosan egészséges táplálkozásra való figyelés), az alvászavarok, szorongás és depresszió, amely egyenes ágon a halálát okozó gyógyszerfüggésbe torkollott. A legkomolyabb terhet talán mégis a saját testében látott tökéletlenség okozta, és ez vezetett ahhoz a sohasem feltárt pszichiátriai zavarához, amelyet testdiszmorfiás zavarnak neveznek. Mivel azok a személyek, akik ebben a kényszerbetegségben szenvednek, általában egyáltalán nem látják be, hogy komoly pszichiátriai segítségre szorulnak, így pszichiáter helyett inkább orvosokhoz, plasztikai sebészekhez fordulnak, hogy elérjék a kívánt tökéletességet. Az énekes számára nem volt pénzügyi akadálya, hogy megtalálja azokat az orvosokat, akik vállalva a felelősséget megcsinálták a kért beavatkozásokat még akkor is, ha egy nyolcadik orrműtét már nem mondható reális igénynek.

Belül fekete maradt?

Bár dalaiban többször is hangsúlyozta, hogy ő egy fekete férfi, és sohasem utalt arra, hogy szeretne megváltozni, mégis ha felmerül Michael Jackson neve, legtöbbünknek a drasztikus „kifehéredese”, nőies, fehér férfivá válása ugrik be. Jackson arcának megváltoztatása árulkodik identitászavarairól. Minden egyes műtét a negroid vonások eltűntetését és a feminim, europid arcszerkezet kialakítását célozta meg. Jól látható hát, hogy nem csupán a felnőtt személyiség kialakulása rekedt meg nála, hanem a nemre, korra és rasszra jellemző identitás sem vett egészséges utat. A halálát követő boncolás nem csupán a gyógyszerek okozta túladagolást mutatta ki, hanem azt is, hogy az énekes vitiligoban és lupusban is szenvedett.  Míg előbbi egy pigmenthiányt okozó betegség, amely foltokban kialakuló fehér bőrelváltozást okoz, addig a lupus vörös elszíneződést, kopaszodást és egyéb szervi gondokat is kivált. Michael Jackson rettegett attól, hogy ezek a tünetek feltűnnek a külvilágnak. Attól félt, hogy testi hibái miatt mindenki rá fog figyelni, és végleg lelepleződik tökéletlensége. A betegségekkel való harc újabb gyógyszeres kezeléseket, újabb rejtőzködést (kesztyű és maszk) és további szorongásokat hoztak.

A mindenki számára jól ismert pop ikon míg egyik oldalról feltűnő és nagyvolumenű viselkedése miatt sokak számára irigyelt volt, addig ha a kulisszatitkok mélyére nézünk, a nagyszerű viselkedés titkon valaminek a kompenzációja volt. Michael Jackson számára az ellopott gyermekkor és tökéletesre ütlegelés feldolgozatlansága vezetett fatális megbékéletlenséghez. 

 

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.  

Forrás:

  • Németh Attila: Művészek és pszichopatológia, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
  • http://www.lupus.org.uk/news-events/celebrity/196-michael-jackson
  • https://www.umassmed.edu/vitiligo/blog/blog-posts1/2016/01/did-michael-jackson-have-vitiligo/
  • https://www.youtube.com/watch?v=ptjy7g0gpa0

A bejegyzés trackback címe:

http://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr7313671786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.