Flow-élmény: mikor repül az idő, és te boldogabb leszel
2018. március 13. írta: M. Steinbach Annamária

Flow-élmény: mikor repül az idő, és te boldogabb leszel

Kutatások bizonyítják, hogy az emberi boldogságot bár meghatározza az anyagi jólét, bizonyos szint után - ami nagyjából az átlagos, már nem a megélhetésért küszködő, de még nem gazdag állapotot jelenti­ – az emberek nem lesznek kizárólag a pénz miatt boldogabbak. Hiába vagyunk milliomosok, nem feltétlenül leszünk elégedettek az életünkkel, ha hiányzik belőle az az esszenciája, amely napról-napra képes minket motiválni, és amitől azt érezzük, megéri élnünk.

Gondolnánk, hogy ilyen felvezetés után a boldogság kulcsa nem a család lesz? Pedig bizony nem. Legalábbis nem kizárólagos értelemben, de a cikk végén erre még visszatérek.

Csíkszentmihályi Mihály, aki a pozitív pszichológia egyik megalapozója, és aki megfogalmazta a flow, azaz áramlás élmény jelentőségét. Ez a jelenség mindenki számára elérhető, ha megtalálja azokat a tevékenységeket, amelyekben úgy képes elmerülni, hogy közben szinte megszűnik létezni. Túlzásként hathat a megfogalmazás, de ha elképzeljük azt a cselekvést, amely leginkább képes kikapcsolni az agyunkat, amelyre annyira kell koncentrálnunk, vagy csak éppen annyira képesek vagyunk belefeledkezni, hogy észre sem vesszük, ahogy eltelik az idő, akkor már rögtön kézzel fogható az érzés. Sokak számára ilyen a sport, táncolás, egy rejtvény megfejtése, a rajzolás/festés, olvasás vagy éppen egy óriás puzzle kirakása. Lényeg, hogy olyan tevékenységről legyen szó, amelyben képesek vagyunk feloldódni.

Hogy miért is olyan fontos a flow-élmény?

Képzeljük el azt, hogy egy átlagos ember másodpercenként 110 bit információnál többet nem tud már feldolgozni. Ezt úgy tudjuk elképzelni, hogy ha figyelünk valakire, akkor körülbelül 60 bit információt fogadunk be. Ez az oka, hogy két, párhuzamosan beszélő emberre nem tudunk ugyanolyan jól figyelni. Ha valaki elmerül egy tevékenységben, amely kitölti a figyelme nagy részét, akkor képtelenné válik figyelni a testében zajló, fizikai folyamatokat, a nyomasztó teendőket, nem tud foglalkozni azzal, hogy reggel éppen összeveszett a párjával, vagy azzal, hogy mit kell vásárolni a boltban. Egyszerűen megszűnik a külvilág, mert telítődik a figyelmi rendszer. Ilyenkor azt vehetjük észre, hogy eltelt akár egy óra is, de nekünk az elmúlt időszak szinte elrepült. A zongorista csak azután kezdni érezni az éhségét vagy szomjúságát, miután leütötte az utolsó hangot, a diszkóban önfeledten táncoló ember megfeledkezik fejfájásáról, vagy egy hallgató diák még pislogni is elfelejt, ha olyan izgalmas előadást hallgat, amely minden figyelmét képes lekötni. (El tudjuk képzelni, mit jelenthet egy előadó számára, ha a hallgatósága mocorog, forog vagy éppen ásítozik...)

A flow-élmény az, amikor olyat csinálunk, amit igazán szeretünk. Lehet ez egy beszélgetés egy jó baráttal, zongorázás, a családunkkal töltött idő, vagy akár a munka is. Furcsán hangzhat, de az igazán sikeres emberek azokból lesznek, akiknek szenvedélyükké vált a tevékenység, amit munkaként végeznek, mivel a motivációjuk középpontjában nem a pénzszerzés áll, hanem az élvezet, amelyet a feladat öröme okoz. Őket a munka kikapcsolja.

Csíkszentmihályi szerint a flow-élmény azok számára elérhető a legkönnyebben, akik kíváncsisággal fordulnak az élet felé, és akik kihívásként élik meg a nehézségeket. Ilyenkor ugyanis olyan koncentrált állapotba szükséges kerülnünk, amelyet csak olyan feladatokkal tudunk elérni, amelyek ideálisan a mi képességeinkre vannak szabva. Nem túl egyszerűek, de nem is haladják meg a lehetőségeinket. A flow-élmény ellensége az unalom és a feszültség, amelyet nagyon sokszor pont az okoz, ha olyan feladatot kell végeznünk, amely nem érdekes számunkra, vagy amely stresszt, nyomasztó gondolatokat vált ki bennünk.

Hogyan érhető el a flow-élmény?

1. Végezz olyan tevékenységeket, amelyek élvezetesek és izgalmasak számodra. Ha a tánc kapcsol ki, szánj időt arra, hogy élj a hobbidnak. Ha régóta vágyad a könyvírás, festés, rajzolás, vagy bármilyen alkotói tevékenység, láss hozzá, mert lehet, hogy éppen ez fogja megadni azt a teljesen kikapcsolt állapotot, amely kihívást és élvezetet visz az életedbe.

2. Olyan tennivalót válassz, amely nem lehetetlen, de kihívást jelent számodra. Ha a gyerek mellett alig van szabadidőd, nem érdemes olyan terveket szőni, amely szinte megvalósíthatatlan, mivel az eredmény frusztráció lehet. Akármit fér bele, mindenképp megveregetheted a vállad, mivel önmagadért tettél.

3. Válassz olyan időszakot a kedvenc időtöltésedre, amikor senki sem fog zavarni, és szüntesd meg a zavaró tényezőket. Kapcsold ki a televíziót, halkítsd le a telefont, hogy ne legyen semmi, ami kiragad az elmerülésből.

4. Összpontosíts a feladatra, tevékenységre, és ne legyenek elvárásaid magad felé, egyszerűen csak engedd bele magad abba, amit csinálsz. Tipikus példa erre a sport. Érdemes belőle annyit vállalni, ami még örömet okoz, és nem annyit, ami kudarcot jelenthet.

5. Élvezd azt, amit elértél. Szánj időt arra, hogy értékeld a teljesítményed, és érezd meg azt a hatást, amit a tevékenységed áramlása okozott benned. Akár olvastál, akár csak gyönyörködtél a tájban vagy gyermeked mosolyában, akár mozogtál, alkottál, terveztél, érdemes megélned a pillanatot, mert ezek azok a percek, órák, amiket nem robotpilóta üzemmódban végeztél a muszáj hatása alatt, hanem azért, mert olyan tevékenységet végeztél, amely szinte ajándék azáltal, hogy képes volt kikapcsolni téged.

A flow-élmény egy olyan folyamat, amely boldogsággal és elégedettséggel tölti fel az életünket. Amellett, hogy az agyunk ilyenkor egy nagyon koncentrált állapotba kerül, és nem cikázik mindenfelé, mint ahogy megszoktuk, a tevékenység hatására teljesebbnek érezzük magunkat. A cikk elején arra utaltam, hogy a boldog, örömmel teli élet kulcsa nem feltétlenül a család. Annyit javítanék, hogy a család bizony óriási kötelék, és még nagyobb motiváció arra, hogy éljünk, de nem az egyetlen. Nem szabad megfeledkezni az élet azon dolgairól sem, amelyek akkor is boldoggá tennének minket, ha az életet egyes-egyedül élnénk le, mert nem másoktól függ, hanem csak önmagunktól.

 

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr1113737070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2018.03.14. 17:11:00

Ez nagyon jó, de tessék mondani, hogyan válogassak, hogy az ébren töltött 16-18 órából akár csak 1 órányi flow legyen? És mit csináljak a többi 15-17 órában?
Jók ezek a tanácsok, de a többség nem tud túllépni a nyomorúságos munkáján, már pedig ott tölr napi 10-12 órát (mondjuk beleszámolva az odajutást is), amaradék időben meg ott a létfenntartás, az elintézni valók, a gyereknevelés, a párkapcsolat(i problémák), az egészségi gondok, meg mindezek egymásra oda-vissza hatása...
És akkor üljek le inkább fel őtt kifestőzni naponta egy órára? Amikor amúgy is ég a ház? :(

Carmichael 2018.03.16. 11:42:23

@protézisesh:
A flow nem csak fizikai tevékenység, hanem - részben - hozzáállás az élethez. Ez annyit jelent, hogy bele tudod vinni a maradék 15-17 órádba is, pl. úgy hogy igyekszel szeretni, vagy legalább kedvelni azt, amit éppen csinálsz, akár a legegyszerűbb dolgokat is, mint egy vacsora elkészítése (amit a többség automata üzemmódban készít és fogyaszt el, melléktevékenységként).
Ha a munkádat végleg nem tudod így felfogni, akkor ideje végiggondolni, hogy érdemes változtatni, és elkezdeni felépteni fejben, mit és hogyan csinálnál szívesen (már ez is ad flow-t, ha tudatilag megtalálod és eljátszol vele gondolatban).
Amit eddig nehézségként, problémaként, kötelességként éltél meg, tekintsd kalandnak, és máris szívesebben csinálod, jobban tudsz rá koncentrálni, és több a sikerélményed is benne. Ettől még változtasd meg középtávon, ami továbbra sem okoz örömet, de minél pozitívabban állsz hozzá, annál kevesebb frusztrációt okoz, és annál több energiát spórolsz azokhoz a dolgokhoz, amiket szeretsz.
És igen, szánj időt magadra, legyen az sport, olvasás, vagy szimpla gondolkodás, mert a flow-t egyrészt megérdemled, másrészt szükséged is van rá, hogy a kihívásaid (kalandjaid) számára energiát termelj.
süti beállítások módosítása