Terhes férfiak
2018. április 13. írta: M. Steinbach Annamária

Terhes férfiak

Sokan talán csak legyintenek, esetleg nevetnek egyet, amikor egy leendőbeli apuka arról mesél, hogy várandós párja mellett a kismama tüneteihez hasonló érzeteket produkál. Hányinger, hangulatingadozás, kívánósság, has- és mellnövekedés. Ezek a szimptómák azonban mind előfordulhatnak azoknál a férfiaknál, akiknél megjelenik egy nagyon furcsa, de annál valódibb jelenség, a Couvade-szindróma.

„A férjem több súlyt szedett fel a 9 hónap alatt, mint én magam! Még hányingere is gyakrabban van, mint nekem, bármilyen hihetetlen.”- mesélte egy kedves ismerősöm, amikor elhatároztam, utánajárok annak, vajon mi lehet az oka annak, hogy vannak férfiak, akik maguk is várandósnak érzik magukat a babavárás ideje alatt. Vajon tényleg csak annyiról lenne szó, hogy ilyenkor a leendőbeli apák együtt nassolgatnak a kismamákkal? Netán kevésbé figyelnek a testmozgásra? Vagy valami egészen más áll a rejtélyes dolog mögött?

1. Nem is olyan ritka

Bár Magyarországon nem történtek ilyen felmérések, több külföldi eredmény azt mutatja, hogy a férfiak közel 50%-a tapasztal a babavárás idején olyan tüneteket, amelyek a felesége panaszaival megegyeztek. Sokan panaszkodnak hirtelen hangulatváltozásokra, koncentráció romlására, de akár reggeli hányingerre, hát-és hasfájásra is.

2. Mit mondanak az analitikusok?

Ahogy már megszokhattuk, az analitikus megközelítés mindig valami ösztönösséget, tudat alatt munkálkodó dinamikát feltételez. Az analitikusok szerint a férfiaknál gyakran előforduló fizikai és lelki változások hátterében az irigység áll. Furcsán hangzik, de miért ne lehetne? A terhesség egy olyan életet adó folyamat, amely szépségéhez nagyon kevés dolog képes csak felérni. Hát annyira meglepő lenne, hogy megfordul az édesapák fejében, vajon milyen érzés lehet átélni ezt a csodát? És ez a kíváncsiság okozhat tényleges tüneteket is. Feltételezik azt is, hogy az irigység mellett sok férfit ez a 9 hónap ébreszti rá arra, hogy visszavonhatatlan változások vannak útban, és a fizikai tünetek ezeknek az érzéseknek a manifesztálódása is lehet.

3. Mellőzöttség érzése

Nem elég, hogy a kis jövevény komoly változásokat hoz már akkor, amikor még csak a pocakban van, a várandósság -a maga szépségeivel és izgalmaival együtt- féltékenységre adhat okot. Az apák azt tapasztalhatják, hogy nem csak az egyre növekvő kisember mar el egyre több figyelmet a mindennapokból, hanem az édesanyák szerepe is kitüntetett és elismert a terhesség ideje alatt. Ez a féltékenység szintén megmutatkozhat testi jelekben. Kicsit olyan ez, mint mikor egy gyerek hasfájára hivatkozva szeretné csökkenteni a mellőzöttséget. Félreértés ne essék, semmiképp sem a férfiak devalválására törekszem, hanem inkább a jelenségre hívnám fel a figyelmet, amit könnyedén söprünk a szőnyeg alá. A férfiakban a 9 hónap alatt ugyanúgy történnek változások, mint a nők testében a gyermek kihordása során. Ők viszont konkrét tünetek híján láthatatlanok maradnak a környezet és párjuk számára is.

4. Minél erősebb a kötődés a magzathoz, annál komolyabbak a tünetek

Egy tanulmány azt mutatja, hogy azok a férfiak, akik tudatosan jelen vannak és közreműködnek a babavárás folyamatában, például elmennek az ultrahangos vizsgálatokra, beszéltek a babához, tervezték az érkezést, ők voltak, akik nagyobb százalékban szenvedtek terhességi tünetektől a várandósság idején. Azok után, amit a testi érintés általi fájdalomcsillapításról megtudtunk, nem annyira meglepő ez az eredmény. Ugyanis, az empátia, szerettünk tüneteinek átérzése könnyedén vezethet testi-lelki azonosuláshoz.

5. Hormonális átalakulás

Érdekes kutatási eredmény bizonyította, hogy a férfi terhességi tünetek hátterében sokszor tényleges hormonális változások állnak. Ugyanis kimutatták, hogy a férfiak tesztoszteron és kortizol szintje csökken, prolaktin és ösztrogén szintje növekszik partnerük babavárása idején.

A jelenség tehát létezik, neve is van. Nem csak kitaláció, nem csak képzelődés, és ami a legfontosabb, hátterében komoly testi és pszichés folyamatok állhatnak. A testi változások adottak, ez ellen vajmi keveset lehet tenni. A lelki folyamatok azonban igenis figyelmet érdemelnek. A nők hősies teherbírása, és életet adó csodája nem lesz kevésbé értékelhető akkor sem, ha elfogadjuk, a velük együtt terhes kispapákban is zajlanak a változások, folyamatok, felkészülések, amik ugyanúgy figyelmet érdemelnek, nem pedig viccelődést.

 

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.   

 

Forrás:

  • Klein, H. (1991). Couvade syndrome: male counterpart to pregnancy. International journal of psychiatry in medicine, 57-69.
  • Piechowski-Jozwiak, B., Bogousslavsky, J. (2018). Couvade syndrome: custom, behavior or disease?.Frontiers of neurology and neuroscience, 51-58.
  • https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2014/09/26/why-some-men-develop-signs-of-pregnancy/?utm_term=.5020fda48981

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr6813832352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása