5 nap Facebook nélkül! Mit okoz?
2018. április 18. írta: FBEP_PSY

5 nap Facebook nélkül! Mit okoz?

Az utóbbi hónapokban egyre többet hallunk a Facebook körüli problémákról és adatvédelmi botrányokról. Az elveszett bizalom miatt többen le is iratkoztak a közösségi oldalról, és talán az sem véletlen, hogy a Facebook kezdeti csapatából vannak, akik nem is regisztráltak. A legtöbb felhasználó számára ugyanakkor elképzelhetetlennek tűnik egyik napról a másikra kiszállni online életükből, mégha fel is fogja ésszel a lehetséges veszélyeket és negatív hatásokat.

Ezutóbbi nem is meglepő, hiszen nem tudna a Facebook naponta 1,37 milliárd felhasználót képernyő elé ültetni, ha nem lenne rengeteg előnye. Sokaknak vannak olyan kapcsolataik, amelyek a távolság vagy a zsúfolt életmód miatt Facebook nélkül aligha maradnának életben, illetve jól esik valamelyest részt venni távoli ismerőseink életében úgy is, hogy mindennapi kapcsolatot nem feltétlenül ápolnánk velük. A Facebooknak van egy erőteljes összekötő ereje. Ezen felül fontos hírvivő is. Számtalanszor bukkanhatunk megosztások révén olyan eseményekre, amelyek érdeklődési körünkbe esnek, de sosem értesülnénk róluk a szociális média nélkül. És ide tartoznak persze a hírek, és álhírek is, amelyek pillanatok alatti terjedését nagyban megdobja a Facebook nagy tömegeket megszólító hatóköre.

Azt is fontos azonban látni, hogy egyéni szinten sajátos kettőség jellemzi az emberek Facebookhoz való kapcsolatát. Egyrészt erősen megjelenik a társas igény, hogy kapcsolódjunk másokhoz, képben legyünk mások életével, visszajelzéseket kapjunk, de egyáltalán nincs mindig pozitív hatással, amikor passzívan figyeljük meg mások életét. A társas összehasonlítás, különösen, ha éppen úgy érezzük, hogy nem teljesen kerek az életünk, lejjebb is nyomhat bennünket, negatívan hathat önértékelésünkre, és az elszigetelődés felé is tolhat. Mivel a Facebookon általában mindenki a legjobb oldalát tárja a nagyközönség elé, a szemlélőben azt a hamis látszatot kelti, hogy mindenkinek szuper az élete csak neki vannak nehézségei.

Na de mi történik akkor, ha úgy döntünk, egy időre „kicsekkolunk”, és a hagyományos világban keresünk társas örömöket? 

Lássuk, hogy kontrollált körülmények között milyen eredményekre jutottak a kutatók, amikor a Facebook 5 napos megvonásának hatásait vizsgálták. A vizsgálat fókuszában a stressz szintje és a megélt jóllét állt, a kutatásban 138 aktív Facebook felhasználó vett részt. A nyálban levő kortizol-szint mérésén túl kérdőíveket is használtak a megélt jóllét és a stressz vizsgálatára. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy már 5 napos szünet is jelentősen csökkenti a résztvevők kortizol szintjét, ami köztudottan a stresszért felelős hormon. Ugyanakkor a hormonális változáson túl a megélt jóllét is jelentősen változott a megfigyelt Facebook megvonásos csoportban. Azok, akik 5 napra feladták a közösségi médiát használatát, alacsonyabb élettel való elégedettségről számoltak be. Ez feltehetően a hiányzó társas kapcsolatokból, és megerősítésekből fakad. Egyébként érdekesség, hogy egy másik elégedettséget vizsgáló kutatásban pontosan az ellenkező eredmény született, vagyis azok, akik igazán facebook-függők voltak jelentős elégedettség növekedésről számoltak be. Ezutóbbiban egyébként a megvonás időszaka 2 hét volt, ami felveti annak a lehetőségét, hogy a kezdeti jóllét csökkenést követően elindulhat esetleg egy javulás, ahogy az ember ismét megszokja, hogy az offline világ tölti ki életét az online helyett.

A kutatók a Facebook barátok számának fényében is értékelték az eredményeket. Azoknál, akiknek kevesebb, mint 150 barátja van a Facebookon, nagyobb volt a kortizol csökkenése, mint a 150-nél több baráttal rendelkezőknél. És az kiderült, hogy a Facebook-mentes csoport tagjai sokkal több face-to-face kontaktusban vettek részt a megvonás időszaka alatt. Utóbbi ténylegesen felveti annak lehetőségét, hogy a valódi kapcsolatot helyét veszi el a közösségi média.

Egyetlen kutatás alapján természetesen sosem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de arra biztosan elég, hogy elgondolkodjunk a saját életünkben érzékelt hatásokon. A mai világban valószínűleg irreális dolog totális absztinenciáról beszélni, mivel a közösségi média fontos információk forrása lehet. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy ha miatta a mindennapi életünk tevékenységei háttérbe szorulnak, a Facebook negatív hatásai felül fognak kerekedni a pozitív hozadékokon.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.    

Forrás:

  • https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224545.2018.1453467
  • https://psyarxiv.com/8vwf6/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr2813846922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.19. 08:14:40

Hát nem tudom, én gyakorlatilag fel sem járok rá, és semmit nem vesztek vele.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.04.19. 08:35:40

Én amióta élek fosbuk nélkül teszem, mit okoz? Nem okoz macskásgif függőséget :D

para_noir 2018.04.19. 09:33:34

Én a fb-ot tematikus fórumnak használom, sport és hobbicsoportokban vagyok benne, azokat nézegetem, ott kommentelek, trécselek, az ismerőseimnek a számát se tudom, aki túl aktív, arról leiratkoztam, nem érdekelnek a posztjaik, én magam se posztolok semmit. Mondjuk néha így is túl sok időt töltök el a fb előtt, ezt érezni szoktam, de némi függőség van nálam is.
süti beállítások módosítása