A nő négy arca
2017. március 08. írta: M. Steinbach Annamária

A nő négy arca

Minden nőben él egy harcos Amazon, egy csábító Kurtizán, egy titokzatos Madonna és egy törődő Anya

"A férfiak azt szeretik, ha egy nő úrinő (Madonna) a társaságban, háziasszony (Anya) a konyhában és kurtizán a hálószobában."

Ez a közismert szólás - leegyszerűsítve ugyan - , de jól mutatja a nők különböző arcait, ami többnyire sosem függetleníthető a férfi elvárásoktól.

Jung-tól indulva látott napvilágot az az elképzelés, hogy léteznek női karakter típusok, amelyek minden nő személyiségében megbújnak. Hol egyik dominál, hol másik, de optimális esetben mindegyik – az amazon, a madonna, a kurtizán és az anya is – jelen van minden nő személyiségében. Összességében viszont az „alteregók” közül is van egy, amiben minden nő egy kicsit jobban magára ismer. Érdemes eljátszadozni a gondolattal, Ön melyik nőtípust képviseli az életben, illetve melyik karakter az, amely elnyomás alá került a többi által.

Az amazon-típusú nő a határozottság, önállóság, céltudatosság és magabiztosság megtestesítője. Független, amire pedig büszke is. Néha férfiasan erőteljes. Általában bölcs, gyakorlatias, másokat támogatni is kész. Ha az életben csapás éri, elviseli, és a felszínen maradva, abból megerősödve kerül ki a helyzetből. A modern életben az amazon-típusú nő a sikeres, ambiciózus női kép megtestesítője. Nem hagyja el magát, hanem a végletekig kitart. Még akkor is, mikor már nem kellene. Számára nehéz az elgyengülés. Egy Amazon annak a férfinak vonzó, akinek egy ilyen partner kihívást jelent, mivel neki is magas az önbizalma. Minden más férfinak ijesztő, mivel saját gyengeségei jutnak eszébe a nőről.

A madonna típus hisz az igazságos és tiszta világban. Lágyszívű, kedves és szerető, aki képes hallgatni. Ő képviseli az intuitív, spirituális és titokzatos nőt. Nem harsány, inkább finoman álmodozó. A férfi a múzsáját látja benne, mert ha nem is mindig szép, de van szépérzéke, igényes és vonzó. Mellette a férfi hős szerelmes lehet, mert sohasem érzi azt, hogy teljesen kiismerte a vágyott nőt. Az elmélyülés, távolságtartás lehet ugyanakkor ennek a nőtípusnak a legnagyobb problémája is, mert saját világában eltávolodhat környezetétől.

A kurtizán típus már megosztóbb, mivel az ilyen nő sokszor szerepet játszik annak érdekében, hogy megfeleljen partnere nőideáljának. Buja és ártatlan egyszerre, félénk és kezdeményező, szexi és elérhetetlen. Túlzott formája a közönséges viselkedés. Mindig tetszeni akar, a végső cél a férfi figyelem középpontja. Azonban elhagyni sem érdemes azt a női oldalt, mivel a vonzalommal és csábítással való játszadozás kitanulása azonban kimondottan jól jöhet egy párkapcsolat felpezsdítésénél.

És végül az Anya. A gondoskodó, rendet és kényelmet biztosító, a biztonságot árasztó személyiség rész. Nem feltétlenül a szülői szerepben lehet anya egy nő. Az ösztönös anyáskodó attitűd a férfival való kapcsolatban is megjelenik, amikor elfogadja olyannak, amilyen. A szélsőséges viselkedés hibájának lehetősége itt is fennáll. A túlzott anyáskodás fojtogatóvá válhat. Emellett ha valaki képtelen elmozdulni az anyai szerepből a fenti típusok felé, azaz nem tud átmenni amazonba, madonnába vagy néha kurtizánba, akkor az önmaga által létrehozott magányban reked.

A női nem attól különleges, mert nem csak tudatosan, de ösztönösen, intuitívan is képes a „szerepek” között mozogni. Azonban ha valami miatt nagyon beszorulna az egyik karakterbe, ott valami nem működik jól. Így érdemes elgondolkozni azon, melyik arcunkat nyomjuk el önmagunkban? Bújjunk ki néha Amazon páncélunk mögül és legyünk titokzatos, finomlelkű Madonnák, Madonnaként pedig talpraesett Amazonok. Gondoskodjunk és óvjuk szeretteinket Anyaként, de merjünk néha elbűvölő Kurtizánként csábítani is.
Mert egy nő mindegyikre képes.

 

Ha valakit mélyebben érdekelne a téma, egy érdekes könyv:

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

 

Forrás: Dr. Toni Grant: A nőies nő

Kép:
http://www.mosthallottam.hu/erdekes/tudtad-hogy-a-nok/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr4612321263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.