A kukkolás pszichológiája
2017. szeptember 08. írta: Frank Bozoki Eszter

A kukkolás pszichológiája

Mindent a szemnek, semmit a kéznek!

unknown.jpg

Ma már tudjuk, hogy a kíváncsiság, az ismeretlen felfedezésének igénye az emberi természet alapvető jellemzője, az egyéni és társadalmi fejlődés motorja.

Az általános kíváncsiságon túl az emberekben van egy alapvető hajlam és vágy, hogy betekintsenek mások
életének olyan részleteibe, amelyeket nem hivatottak tudni. Ha belegondolunk, a pletyka is azon alapszik, hogy izgalommal tölt el olyan részleteket megtudni másokról, amelyeket ők maguk nem feltétlenül osztanának meg velünk. Hasonlót éltem át magam is, amikor a közelmúltban régi levelekre bukkanva ismerhettem meg egy idős házaspár fiatalkori kalandjait, szerelmük történetét. Különös izgalom és érdeklődés fogott el a sorokat olvasva, amelyek magukkal repítettek egy ismeretlen világba és történetbe.

Mások életének megfigyelése hatással van ránk. Az ablakon át a távolba meredve megpillantjuk szomszédunkat amint feleségével perlekedik nappalijukban, és elidőzünk a látványon. Eljátsszunk a gondolattal, hogy vajon min vitatkozhatnak, kik is lehetnek ezek az emberek, mi lesz az események kimenetele? E hívatlan jelenlét titok után vágyakozó gyermekded izgatottsággal tölt el bennünket.

Ha belegondolunk, ennek némileg lebutított és intenzívebb változatát képviselik a valóságshow-k, amelyek az emberi együttélés legkiélezettebb és legizgalmasabb részleteit tárják a nézők elé. A vita, a szex, a baráti összeborulások mind azok a területek, amelyek a leginkább felkeltik az emberek érdeklődését, s ezek között is kitüntetett helyen szerepel a szexualitás. Hogy mire alapoznak a Tv csatornák műsoraik készítése során? Arra, hogy az emberek, kimondva vagy kimondatlanul, szeretnek kukkolni. Ez persze bizonyos keretek között még nem lép át az egészséges határon, ugyanakkor vannak emberek, akiknél mások intim jeleneteiben való hívatlan részvétel beteges szinten jelenik meg. Őket nevezzük voyeuröknek, leselkedőknek. Természetesen nem arról van szó, ha egy férfi egy vonzó nőt látva meztelen testéről fantáziál, vagy tekintetét egy pillanatra megpihenteti egy szép dekoltázson, hanem arról, ha életének központi vágykeltő eleme mások testének, intim jeleneteinek kutatása.


window_peeping_big_titted_neighbor-3_tmb.jpgA kukkolás, megfigyelés, gyerekkorban teljesen természetes, hiszen így tanuljuk meg, hogy miként kell bizonyos cselekedeteket végrehajtani. Ugyanakkor a tapasztalatok gyarapodásával, az egészséges fiatal és felnőtt a tettek mezejére lép. A beteges kukkoló viszont nem. A kéj forrása szép lassan csak vizuális elemekből táplálkozik, és a szexuális inger forrását filmek szexjelenetei, felvillantott intim testrészek táplálják. A valódi aktus helyét a fantázia és a megfigyelés veszi át, ahol a kukkoló magát képzeli a látott aktus szereplőjének helyébe, és erre a fantáziára maszturbálva jut el az orgazmusig. A kéjt ugyan magáénák tudhatja, a filmben mégis mellékszereplőként van jelen.

A kérdés, hogy mi vezetett ide, és miért elégszik meg a statiszta szereppel?

A kukkolás, szakszóval voyeurizmus, a szexuális preferencia zavarai közé tartozik. Röviden összefoglalva azt jelenti, hogy a szexuális vágy nem egy másik felnőtt személy iránt nyilvánul meg, hanem szokatlan utakat tör magának, jellemzően mások intim jeleneteinek, nemi aktusának megfigyelése áll a személy érdeklődésének középpontjában. A betegség általános jellemzője a speciális szexuális fantázia és az ehhez kapcsolódó szexuális izgalom, amely a kielégülés kizárólagos forrásává válik. A beteges kukkolás érdekessége, hogy bár a megfigyelő komoly izgalmat él át leskelődés közben, de esze ágában sincs aktusba kerülni a megfigyelt személlyel.

Szakértők szerint az egyik lehetséges magyarázat e beteges viselkedésre egy véletlenszerű kukkolás megerősítésén alapszik. Ez azt jelenti, hogy első alkalommal a kukkoló nem szándékosan leskelődik, de mivel mások együttlétének látványa felizgatja szexuálisan, egyre többször és többször vágyik rá, míg szép fokozatosan háttérbe szorul a normális szexuális érdeklődés, és patológiássá válik az egyén szexualitása. Más kutatók a gyerekkori szexuális abúzus hatását is a lehetséges kiváltó okok közé sorolják, de ez nem bizonyított.

A betegség előfordulását meglehetősen nehéz megbecsülni, hiszen alapvetően akkor derül ki, amikor valaki lebukik, de sokan akár egész életükben tudják leplezni aberrációjukat. Egy közelmúltban megjelent cikk szerint a férfiak 12 százalékára, míg a nők csupán 4 százalékára jellemző a beteges kukkolás- ezek "csak" a napvilágra került esetek. A diagnózis felállítása során a szakember az elmúlt hat hónapot veszi figyelembe. Ahhoz, hogy beteges kukkolásról beszéljünk nem elég egy alkalom, amikor örömet okoz a mások utáni leskelődés, hanem folyamatosan visszatérő vágy és igény esetén mondható ki, hogy beteges szexuális érdeklődésről van szó. A kukkolás iránti vágy „gyógyításának” meglehetősen rossz a prognózisa, mivel maga a beteg nem érez semmi rosszat abban, amit tesz, így változtatni sem akar.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonló, 7köznapi pszichológiai témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon  

Forrás:

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5112805470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodaországban 2019.07.14. 17:33:56

Én hét éve próbálok magyarázatot találni arra, hogy a szomszédom, aki városszerte hirhedt agresszív, primitiv ember, neki van a legnagyobb szája az utcában, folyamatosan az ő ordibálását hallani, ideköltözésem után sokszor elkapott az utcán és órákon át beszélt arról, hogy itt minden neki köszönhető, a közvilágitástól a gáz bevezetéséig stb. akár az autóban ülő feleségét is feltartva ezzel a véget nem érő halandzsázással, szóval hogy mi oka van éjjel-nappal engem lesni, figyelni, videióval rögziteni, belefényképezni az arcomba, minden módon zaklatni: a keritésen átnyúlva levagdosni a bokraimat és rászórni a lépcsőmre. a kapumban lévő virágot levágni és a kapu elé szórni, a kutyámat megmérgezni, az autóm szélvédőjét, lámpáját betörni, távcsővel figyelni, amikor a kutyával sétálok, és gyorsan biciklire ülve az utca elején várni, a hátam mögött lejáratni, összevissza fecsegni, és körülbelül második éve verbálisan gyalázni, fenyegetni, megalázni, megfélemliteni. Mindenki tudja a környéken, hogy családokat szokott zaklatni, simán megvert idősebb nőket is az utcában, több kutya élete - és macskák szeme - szárad a lelkén. A férfi megjelenése is pszichotrillerbe illő, hatalmas gólem, katonás kefefrizurása, durva gonosz pofával. Azt a pillanatot keresem, ami indokolja az üldözésemet, éjjel fél négykori figyelésemet is - ezt épp a napokban tapasztaltam. A férfi szivesen aláz meg nála szegényebb, gyengébbeket, parancsolgat, folyamatosan követelőzik, egy idős férfit súlyosan bántalmazott már, aki nem mert rendőrséghez fordulni, mert a verés után több kigyúrt férfi társaságában parádézott a háza körül a szomszédom, azóta pedig csicskáztatja, ugráltatja, kivágatja vele a fenyőfáját, hogy a teraszról is lássa a tavat stb., szóval csicskáztatja. Mivel a városvezetésnél bevágódott, egy éve hiába próbálok ellene védekezni a rendőrségen hangfelvételekkel, képekkel. De ami a lényeg: mi ennek az oka, miért csinálja, mi a betegsége és hogy lehet ilyen ember mellett élni? Egyedülálló vagyok egyébként, nincs nálam mozgás.A férfi felesége sem különb, ugyanolyan gonosz, rosszindulatú, kiderült hogy ő is uszitja a férjét. A kutyám megolése volt az a csepp, amivel betelt a pohár. De a kérdéseimre nem találok magyarázatot. Reggelenként rettegve és dühöngve ébredek, mi vár még rám és ilyen jogon tette tönkre egy idegen ember az életem egy bizonyos részét.

Vipera01 2019.10.02. 10:39:11

@Csodaországban: Ez nagyon durva. Történt azóta valami? Tudnál valami bővebbet mondani erről az egészről? Meg a rendőrség miért nem tesz semmit? Cigány az illető?

Csodaországban 2019.10.09. 23:42:50

@Vipera01: A rendőrség többedszerre is lezárta az ügyet: "rossz szomszédi viszony", "nem azért fenyeget, hogy félelmet keltsen, hanem felindulásból" - két kisgyerek, nagymama előtt, apát....
Aztán az egészet megfogták és a sértett ellen forditották: mivel hangfelvételeket készitett - tanu hiján, mivel gyéren lakott területről van szó, ő a zaklató. Kirendeltek mellé egy olyan védőt, aki korábban - vagy most is? - a városháza ügyeiben volt ügyvéd, ergó összeférhetetlenség áll fenn, a rendőrség azonban az erre vonatkozó panaszt is elutasitotta. Egyesek szerint igen, roma az illető.

Vipera01 2019.10.10. 13:17:49

@Csodaországban: Durva és szomorú. Nagyon remélem, hogy nem hagyod annyiban, és feljebbviszed az ügyet.
Sajnos Magyarországon gyakran előfordul a justizmord, ezt mindenki tudhatja, aki Tomcat ügyeit figyelemmel követte, akár a Tolvajkergetők, akár korábbi tevékenysége kapcsán.

Még ott laktok amúgy? Ugyanúgy zaklat a pasas?