7köznapi 1perces: 7 meglepő tény, amiben mások a vörösek
2017. október 25. írta: FBEP_PSY

7köznapi 1perces: 7 meglepő tény, amiben mások a vörösek

Fájdalom, szex, őszülés

redhead-health.jpg

A vörös haj nem csak különleges és ritka, hanem biológiai háttere is eltér a többi hajszínétől, amely rendkívül sok különbséget eredményez a vöröshajúak mindennapi életében is.

Nemrég találták meg azt a gént, amelynek mutációja mutatkozik meg a világ lakosságának 1-2 %-át érintő vörös hajszínben. Ez a génmutáció azonban nem csak e különleges hajszínért felelős, hanem többek között megváltoztatja a vörösek fájdalomérzékelését, és akár bizonyos betegségek szembeni kitettséget is.

Lássuk, miben különböznek a vörösek:

  1. Fogékonyabbak a fájdalomcsillapítókra: az a génmutáció, amely e jellegzetes hajszínt adja felelős még egy olyan hormon kibocsátásáért is, amely az endorfinhoz hasonló hatással rendelkezik. Az endorfin számos funkciója közül az egyik a fájdalomcsillapítás. E belsőleg termelt fájdalomcsillapító által a vöröshajúak agya máshogy érzékeli a fájdalmas ingereket, és fokozottabb a szervezetük opioid fájdalomcsillapítók iránti érzékenysége. Ezekből a csupán nagyon erős, akut fájdalom esetén felírt gyógyszerekből a vöröseknek kisebb adagra van szükségük, mint más hajszínű társaiknak.
  2. Jobban érzékelik a hőmérséklet változásait: a hajszínért felelős génmutáció következtében a vörösek már egészen minimális hőmérséklet változást is képesek megérezni lényegesen gyorsabban, mint a többiek.
  3. Több érzéstelenítőre van szükségük: A vöröseknek általában 20%-al több érzéstelenítőre van szükségek egy műtéti, de még egy szimpla fogászati beavatkozás során is. Egy kutatás szerint emiatt a vörösek kevésbé szívesen mennek fogorvoshoz is, mert többször tapasztalják, hogy nem hat megfelelően a érzéstelenítő, így a múltból több fájdalmas fogászati élményük is van.
  4. Több D vitamint termel a szervezetük: a vöröshajúak jellemzően nagyon fehér bőrűek. Ez úgy alakult ki, hogy amikor megindult a népvándorlás Afrikából északra, az emberek bőre alkalmazkodva a kevesebb napsütéshez kivilágosodott. Míg a fekete bőrűek szervezete a nap káros UV sugaraival szembeni védelmet erősítette (emellett kevesebb D-vitamin termelésével), addig a vörösek szervezete a kevesebb napsütés miatt hatékonyan emelte a D-vitamin termelést.
  5. Veszélyeztetettebbek a Parkinson kórra: egy 2009-es kutatás, amelyben 130000 ezer embert vizsgáltak 16 éven keresztül, azt találta, hogy a vöröseknek kétszer annyi esélye van Parkinson-kórra, mint sötét hajú társaiknak. Az ok egyelőre ismeretlen
  6. A vörösek nem őszülnek: Az évek előre haladtával a vörös haj réz színű, majd szőke, és végül fehér lesz, teljesen átugorva az őszülés sötét hajúakra jellemző fázisát. Általában is jellemző, hogy a vörös haj tovább tartja meg pigmentjeit, és a vöröseknek vastagabb szálú a haja.
  7. Több szex jut nekik: ha egy vöröshajú ember belép a terembe, akkor feltűnő hajszínének köszönhetően többen veszik észre, ami ezáltal versenyelőnyt jelent számára a párkeresés során. A színekkel foglalkozó pszichológusok szerint a vörös haj jobban megemeli a másik izgalmi szintjét, mint a többi hajszín, és általánosságban a fiatalosság és termékenység mutatója, amely ezáltal összekapcsolható több szexualitással. A vörösek előnyét az is fokozza, hogy az emberek általában vonzódnak a ritka dolgokhoz.

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes, 7köznapi témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon 

Forrás:

  • Barry JD. Red for danger: the effects of red hair in surgical practice. BMJ. 2015.
  • Ascherio A, Gao X, Simon KC, Han J, and Schwarzschild MA. Genetic determinants of hair color and Parkinson’s disease risk. Annals of Neurology. 2015.

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5413081840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metal · http://electric.blog.hu 2017.10.25. 14:15:37

Fogékonyabbak a fájdalomcsillapítókra: - Több érzéstelenítőre van szükségük:

Nem kicsit ellentmondás. Nem ártana értelmezni is a szöveget tükörfordítás helyett. Akkor az ilyen hibákat sikerül kiszűrni.

FBEP_PSY 2017.10.25. 14:35:02

"Pentazocine is more effective on the crimson-crowned due to a variant of the gene melanocortin-1 (Mc1r). Though the gene is found in everyone, one variant of Mc1r is responsible for the distinctive pigmentation of 65 percent of all redheads (unrelated genes are the cause for the remaining 35 percent). The more common variant found in blondes and brunettes produces a protein that normally blocks the effect of kappa-opioid drugs. In redheads that protein isn't doing its job, and so pentazocine can work unhindered."
forrás: www.mcgill.ca/reporter/35/13/mogil/

"A study demonstrated that females with red hair required higher dose of anesthesia than females with dark hair to experience analgesia to electrical stimulation."
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877886010001114

2017.10.25. 15:17:38

ekkora kamu cikket...

Kicknick 2017.10.25. 15:22:46

meg macskájuk is van

Medgar 2017.10.25. 20:20:29

Minél rozsdásabb a tető, annál nedvesebb a pince.

incognito ergo sum 2017.10.25. 22:09:19

ez a "több szex" dolog azért kétélű, mert nem biztos hogy AKAR is többet.
süti beállítások módosítása