Te is vak vagy a világra? Teszteld a figyelmed!
2018. április 20. írta: M. Steinbach Annamária

Te is vak vagy a világra? Teszteld a figyelmed!

Azt gondolod, hogy mindennek tudatában vagy, ami körülötted történik?

Bizony ez nagy tévedés! Ugyanis agyunk a beérkező információk csupán töredékét képes feldolgozni, és tudatos szinten kezelni. Minden más adat elveszik, mi pedig élünk az általunk optimálisra szelektált világunkban.

Ha belegondolunk, nem is olyan nagy baj ez, mivel agyunk így véd meg minket a totális összeomlástól. Képzeljük csak el, hogy milyen nehéz lenne egy nagyon fontos dologra koncentrálni, miközben milliónyi más dolog tereli el a figyelmünket. Például, miközben épp könyvet olvasnánk, fülünkben zengene a csapból csöpögő víz, az úton közlekedő járművek hangja, gyerekünk éneke, férjünk kalapácsolása (csak, hogy nagyon sztereotípek legyünk), szemünk állandóan letérne a könyv sorairól, hogy szemügyre vegye a lámpa vibrálását, a fényben megcsillanó porszemeket, orrunkkal pedig minden szag ingerre nagyokat szippantanánk. Jó lenne ez nekünk? Bizonyosan nem, és a figyelmünk koncentrálását agyunk meg is oldja nagyon helyesen azzal, hogy az információk nagy részét kiszelektálja, s ezt hívjuk szelektív figyelemnek.

Leginkább úgy győződhetünk meg a fentiekről, ha megnézzük a következő két videót. Mindkettőnél nagyon fontos, hogy kövessük az utasításokat, és nézzük végig a teljes videót, legfőképp a magyarázatokat.

1. Kártyatrükk:

Feladat: ha jól figyelünk, akkor képesek lehetünk kiszúrni a kártyatrükk lényegét! Figyeljük a lapokat, és próbáljuk elkapni azt a pillanatot, amikor a kék kártyák pirosra váltanak! Nem számít, ha nem értjük az angol szöveget, viszont nézzük végig egészen a videót, mivel akkor fogják elmagyarázni a trükk lényegét.

2. Labdapasszok számolása: 

Feladat: ennél a videónál nincs könnyű dolgunk. A feladat, hogy meg kell számolnunk hányszor adják át egymásnak a labdát a fehér csapat tagjai. A figyelem itt nagyon megoszlik, mivel több labdát passzolgatnak párhuzamosan. A számolásnál azonban a pattintott és dobott átadás is számít. Figyeld a labdát!

A “gorilla- videó teszt” Christopher Chabris és Daniel Simons nevéhez fűződik. A kutatásban résztvevő személyek megnézték a videót, miközben egy fejükre szerelt műszerrel követték a szemmozgásukat, mérték, hogy vajon a résztvevők észreveszik-e a gorillát a videóban? Meglepő, de a készülékek szerint mindenkinek a látóterében ott volt a gorilla, és a szemmozgást követve rá is tekintettek, de mégsem észlelték tudatosan, hiszen a labdapasszolásokat követték és számolták. 

Mindkét videóban azt a következtetést vonhatjuk le, hogy ha a figyelmünket egyetlen dologra összpontosítjuk, minden mást, még a nagyobb változásokat is hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni.

Nos, a két minikísérletből te hánynak ugrottál be? Talán mindkettőnek? Megnyugtatásként szolgáljon, hogy az emberek többsége (főként, ha feladat elé van állítva), elmegy a részletek mellett. Olyannyira megtanultuk figyelmünket koncentrálni, hogy még akár azt is képesek lehetünk figyelmen kívül hagyni, ha a hozzánk beszélő személyt kicserélik egy pillanat alatt egy másikra. Na, ez azért már túlzás? Akkor nézzük meg a következő, utolsó videót, amelyben két statiszta egy szerepben kér útbaigazítást a járókelőktől, akik viszont mit sem sejtve állnak bele a feladatba annak ellenére, hogy a két férfi a navigálás közben kicserélődik. És, hogy mi a konklúzió? Talán az, hogy bár agyunk evolúciós hozadékként megtanulta leszűrni, szelektálni a számunkra fontosnak tűnő információkat, mi azért próbáljunk néha ennek ellenállni és tudatosan figyelni a környezetünkre. Ne vigyen el minket mindig egy cél vagy egy újabb és újabb feladat, munka, hanem rohanás helyett néha lassuljunk le és figyeljünk, hogy nehogy lemaradjunk valami fontosról!

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr7313849888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2018.04.21. 11:21:47

A kártyatrükkös videónál egyenesen nevetséges, hogy miután a csaj kiválasztotta a lapot és a fickó visszavette a paklit, a kamera kb. fél percig nem mutatta a faszi kezét. Simán kicserélhette a paklit.
Ennél valami szofisztikáltabb dologra számítottam.

M. Steinbach Annamária 2018.04.21. 11:48:37

@Advanced Flight: Mindenképp nézd végig a videót, mert a csavar utána van. Sajnos miután bemutatták a trükköt, olyan mintha vége lenne a videónak.

HgGina 2018.04.21. 13:21:09

A labdánál megszámoltam. 26.
A szöveg félrevezető, mert nem az átadásokat kellett megszámolni, hanem az egy-egy labdához tartozókat.
Gyenge.

pushup 2018.04.21. 13:37:58

hát, egyrészt felröhögtem, hogy a kommentolók mennyire elolvasták a cikket, végignézték a videót ...

másrészt meg és? a néző kapott egy feladatot, arra koncentrált. az egyéb körülmények nem csak a feladat szempontjából nem voltak fontosak, hanem igazából egyáltalán nem voltak fontosak (ahogy egy munkaidőben történő vicces videó megnézés is teljességgel nem fontos).

az utolsó videó ebből a szempontból már eggyel véleményesebb

maxval bircaman szeredőci anyabaszó 2018.04.21. 13:43:05

@nemethattilathval: Esküszöm az átadásokat számoltam és nekem is 26 lett :)

Advanced Flight 2018.04.21. 16:26:08

@α Ursae Minoris: te figyi, nem olyan bonyolult ám, amit írtam :-) pont leszarom a háttérben táncoló gorillákat és egyéb fasságokat. Én az elbaszott kártyatrükköt véleményeztem.

agarik 2018.04.21. 17:59:50

Azon kívül hogy az elsőnél egyáltalán nincs hang, a kamera bizony sokáig nem veszi az ottülőket.

A második rosszminőségű, és ugyanolyan kapucnisban jön be az illető (már amennyire egyáltalán ki lehet venni) mint a résztvevők (bár így is könnyű kiszúrni, mert teljesen idegen a mozgása).

A harmadikat meg egyszerűen nem hiszem el hogy nem megrendezett.

Hivatásos Beszólóművész 2018.04.21. 18:09:10

Soha nem értettem ezt...
Figyeld a passzokat, oké, és akkor, ha közben egy halom ember között ott táncol egy medvejelmezes ember, az most anomália? Mert ha közben egy számomra fontos dolog történne, és azt nem venném észre, akkor azt mondom hogy bizonyítva van. Főleg, ha egy olyan teljesen jelentéktelen dolog történik mint a káoszban +1fő, vagy egy pólócsere, vagy egy városban elsétál egy faszi egy táblával, amit perifériából lát a delikvens 0,8 másodpercig.
Ha pl egy ember a nagy káoszban egyszál f*szban rángatná a gyíkot és azt nem venné észre senki, akkor áll az elmélet. De minden ilyen videóban csak teljesen jelentéktelen dolgok változnak.
Nem értem mit bizonyít ez, szerintem csak annyit hogy úgy működik az agyunk ahogy ki van találva, mintha baj lenne hogy egy űrrakéta, ki tudja juttatni a hasznos rakományát az űrbe és közben nem trendi a megjelenése. Nem arra van, nem arra jó, nem azért van.

EBL 2018.04.21. 18:15:29

@Advanced Flight: Nincs elbaszott kártyatrükk. Sőt semmilyen kártyatrükk nincs a videóban. A videó arról szól, hogy adnak egy kártyatrükknek álcázott feladatot (akár egy ceruzát is adogathattak volna egymás között a szereplők), és az emberek 99%-a észre sem veszi, hogy feketéről vörösre változtatják a hátteret és kicserélik a terítőt meg át is öltöznek. Engem lenyűgöz a természet különös működése, téged nyilvánvalóan nem. Ne menj kutatónak, bár stílusodból és helyesírásodból ítélve ezt a pályát nem lesz nehéz elkerülnöd.

EBL 2018.04.21. 18:46:58

@Hivatásos Beszólóművész:

"egy halom ember között ott táncol egy medvejelmezes ember, az most anomália?" Farsangi bálon nyilván nem. De kosarazók között nem megszokott.

"Ha pl egy ember a nagy káoszban egyszál f*szban rángatná a gyíkot és azt nem venné észre senki, akkor áll az elmélet." Hát ezt nem tudom, de pl. sokan belehaltak abba, hogy SMS olvasás közben nem vették észre a szembejövő teherautót. Pedig az elég nagy és veszélyes, hogy észrevegyük, de mégsem.

"De minden ilyen videóban csak teljesen jelentéktelen dolgok változnak. " Az elsőben pusztán csak az előtér színe, a háttér színe, és a két szereplő ruhája változik meg igen kontrasztosan. Igazad van... Semmi lényeges változás nincs.

"egy városban elsétál egy faszi egy táblával, amit perifériából lát a delikvens 0,8 másodpercig" Érted ennek a lényegét? Végig nézted? A perifériából érkező tábla csak figyelemelterelés. Lényegtelen mellékszál. Egy ablakból leeső virágcseréppel is működne a trükk.

dr. mesterséges színezék 2018.04.22. 11:22:13

Néhányan itt kvázi tagadjátok a bűvész szakma lényegét.
Pedig olyan szinten lehet űzni a figyelemelterelést, hogy bűvész "ver át" bűvészt - nem is akármilyet.

Javaslok innen válogatni: www.youtube.com/channel/UCGBReNTvYnplK60E7uUeqDg/videos

Messze jobb szórakozás, mint "ne azt nézzék, amint mondunk" figurák napi hülyeségét emészteni.

dr. mesterséges színezék 2018.04.22. 11:32:16

@Hivatásos Beszólóművész: "Ha pl egy ember a nagy káoszban egyszál f*szban rángatná a gyíkot és azt nem venné észre senki, akkor áll az elmélet. De minden ilyen videóban csak teljesen jelentéktelen dolgok változnak. "

Felénk nem túl gyakran sétálgatnak medvének vagy gorillának beöltözött emberek a tömegben, nem számít jelentéktelennek, ezért az ilyesmi komikusnak is tűni - de csak akkor, amikor látjuk... mármint LÁTJUK.

Az sem egy jelentéktelen változás, hogy egy kérdező 1 mp alatt férfiből nővé vagy fehérből feketévé változik, mindkettő megérné a tudatosodást, már csak azért is, mert a rendkívüli helyzetek kerülése evolúciósan a túlélést szolgálta. Az agy ennyire spórol magával, amit már csak azért is jó tudni, mert ezt a spórolást mások kihasználhatják (kihasználják).
süti beállítások módosítása