Momo, a WhatsApp réme
2018. augusztus 13. írta: M. Steinbach Annamária

Momo, a WhatsApp réme

Képtalálat a következőre: „momo”

A napokban sokakhoz eljuthatott a hír, hogy egy fiatalok körében népszerű alkalmazáson, a WhatsApp-on keresztül riogat egy álprofil, amely neve Momo. A főként 9-13 évesekkel kapcsolatba lépő Momo csirke testével, rémisztő arcával még egy felnőtt számára is ijesztő lehet, holott mi tudatában vagyunk annak, hogy ez csupán egy szándékosan félelmetesre kreált kép. A fiatal, kiskamasz korosztály számára azonban nem csak szorongást keltő, hanem kifejezetten veszélyesek is lehetnek ezek a hacker támadások. Ilyen és hasonló, Momo-féle jelenségek azonban voltak már korábban (Kék bálna) és nagy valószínűséggel lesznek is. Pont emiatt fontos a szülők számára, hogy ne essenek kétségbe, hanem inkább készüljenek fel a modern technológia sötét oldalára.

Képtalálat a következőre: „momo”„Szia, Momo vagyok, három éve meghaltam, elütött egy autó. Ha nem akarod, hogy ma éjfélkor ott álljak a szobádban, az ágyad mellett, és nézzem, ahogy alszol, akkor küldd tovább ezt a levelet 15 ismerősödnek. Nem hiszel nekem?"

Ezzel az üzenettel veszi fel a kapcsolatot Momo a gyerekekkel, akik már rendelkeznek okos készülékkel, illetve WhatsAppon, ahol egymással tartják a kapcsolatot. Ha valaki reagál erre az üzenetre, akkor beindul egy folyamat, amelynek két kifutási lehetősége van. Az egyik, ha a gyerek megkeres egy felnőttet, és beavatja őt a történtekbe. Ekkor van lehetőség arra, hogy a Momo ügy rövidre zárva végetérjen, mivel a szülő, vagy más érett személy képes lehet megnyugtatni a gyereket. A másik verzióban a kiskorú ha nem is hiszi el teljesen Momo létezését, nem mesél róla másoknak, és esetleg követi is a furcsa lény utasításait. Felnőtt fejjel felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon miért megy bele egy ilyen folyamatba a gyerek? Egyrészt gondolhatja azt, hogy ha elmondja a szüleinek, akkor ők mérgesek lehetnek az „ostoba/felesleges/csak a gond van vele/buta” okostelefonozásra. De az is lehet, hogy szimplán nincs olyan kapcsolata egy felnőttel sem, hogy megossza a zaklatást valakivel. És ott van a harmadik eshetőség, hogy a gyerek elhiszi a zaklató fenyegetéseit, és megpróbálja egyedül megoldani a helyzetet azáltal, hogy elkezdni teljesíteni a Momo által kért feladatokat.

És itt kezdődik az ördögi kör, mivel ha teljesíti Momo első kérését, akkor -akár hisz benne, akár nem- egyre valódibbá válik Momo is. Gondoljunk csak bele! Ha nem létezik Momo, akkor miért engedelmeskedtem neki? Aztán mikor jön a következő feladat üzenetben, akkor már egyre nehezebb ellenállni, hiszen saját cselekedetük, engedelmeskedésük győzi meg őket arról, hogy a Momo és közte lévő kapcsolatban tényleg van valami rémisztő. Ekkor azonban még nehezebb szülői segítséget kérni, mivel túl van már több válaszadáson, és ezt nem könnyű bevallani.

A 9-13 éves korosztály nagyon érzékeny időszak. Megkezdődik ugyanis a saját identitás keresése, alakul az önálló hitvilág, és egyre reálisabban látja a környezetét. Viszont nem mindig eléggé reálisan. Emellett erre az időszakra jellemző a sérülékenység. Félhetnek attól, hogy gyerekesnek gondolják őket, bűntudatuk lehet, és mindez megállíthatja őket abban, hogy beszéljenek a félelmeikről., amelyekből Momo csak egy. Vannak szellemek? És UFO-k? Léteznek Momok, amik éjfélkor ott állhatnak az ágyam mellett? 

Képtalálat a következőre: „momo”

Szülői szemmel a legfontosabb, hogy gondolkodjunk gyerekünk fejével. Kezdve onnan, hogy megértjük, miért is fontos nekik az online kapcsolattartás, és megismerjük azt a világot, amiben ők élnek, egészen odáig, hogy beszéljünk a gyerek esetleges szorongásairól. Sohasem késő megismerkedni a WhatsAppal, Tinderrel, Instagrammal, Snapchattel. Ezzel ugyanis csökken a gyerek és szülő közti távolság. Páldául nem kapjuk többé azt a választ, mint „Apa/anya, te ezt úgysem érted!”. Ha a szülő érdeklődést mutat a világ felé, amelyben a gyerek él, erősödik a bizalom mind a gyerek, mind a szülő részéről. És fontos kihangsúlyozni, hogy a sok-sok kütyü a modern élet része, amely ellen nem harcolni szükséges, hanem megelőzni az esetleges hátulütőket. 

Ahogy korábban említettem, szintén sokat segíthet, ha nem felnőtt elvárásaink szerint hallgatjuk gyerekünket, hanem teljes elfogadással. A csacsogással, feleslegesnek tűnő csevegéssel együtt jönnek ki ugyanis a félelmek és szorongások is. Ez az a könnyed környezet, amelyre ha fogékony a szülő, fennakadás nélkül biztosítja azt, hogy a gyerek elmondja, ha valami bántás érte. Például egy Momo. A szorongásnak természetesen lehetnek a szülő számára felismerhető jelei, mint ahogy arról korábbi cikkünkben már írtunk. Mégis, a legrövidebb és legkevesebb sérüléssel járó út az őszinte gyerek-szülő kapcsolat és beszélgetés lehet.

És mit tehetünk, ha egy Momo vagy hasonló, szorongást keltő jelenséggel már találkozott gyermekünk? Egyrészt elmondhatjuk neki a teljes valóságot, miszerint vannak emberek, akik nem mérik fel azt, hogy mekkora gondot okozhatnak másokkal egy gonosz üzenettel. Egy ilyen képet bármikor letölthetünk az internetről, és akármikor írhatunk hasonló szöveget, mi mégsem tesszük, mert másoknak ez rossz lehet. Ettől viszont Momo még nem létezik. Ha jól esne a gyereknek, akár fenn is maradhatunk vele éjfélig, és bebizonyíthatjuk neki, hogy ez csak egy rémisztgetés. Továbbküldethetjük vele az üzenetet magunknak is, hogy lássa, minket teljesen hidegen hagy az üzenet, nem okoz félelmet, és ezzel mintát adhatunk az ilyen helyzetekhez, amelyből ő is meríthet. 

És ami a legfontosabb akkor, ha gyerekünk hozzánk fordul segítségért: erősítsük meg őt abban, hogy nincs olyan, hogy ciki vagy gáz, ha félünk. Mindenki fél valamitől, azonban együtt mindent meg lehet oldani, így máskor is forduljon hozzánk nyugodtan.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.   

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5514178779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lehoz Tamas 2018.08.13. 18:11:31

A Whatsapp a Magyarországon népszerű viberhez teljesen hasonló chat alkalmazás. És nem igaz, hogy a fiatalok körében népszerű, az összes ismerősöm használja és köztük nem sok a fiatal.

Billy Hill 2018.08.13. 23:55:07

Meg kell kérni a gyereket, hogy adja oda a készüléket, aztán a kedves Momót el kell küldeni sorozatosan a Momo-mamájába, az építőiparból és esetlegesen kocsisoktól elkapott szleng felidézésével... (Persze utána törölni kell a saját, kimenő üzeneteket.) Párszor megcsinálni ezt, ha továbbra is ömlik a hülyeség, aztán a profil mögött álló cserépedény valszeg lekopik, mert észreveszi, hogy egy felnőttel beszélget, és erre túl sok időt gondolom nem akar vesztegetni, mert nem ez volt a célja. Aztán el lehet mondani a gyereknek, hogy Momóval bármikor szívesen beszélgetünk, adja csak ide a telefont, amint megjelenik. Valóban ez a lényeg, hogy a gyerek bízzon bennünk, és merjen szólni, ha gond van...

ManUrológia 2018.08.13. 23:59:17

Hát ha ez a Momo ijesztőnek számít, akkor a delikvensek nagy ívben kerüljék el a nyári fesztiválok T-Com partisátrait, éjfél tájtól pár tabi után kb. mindenki így fest, ekkora szemekkel, némelyik ugyanígy a telefonját baszogtatva stb.

Mindenesetre ha valakinél bejelentkezik, az hozzá tovább irányíthatja, elromlott a légkondim, igazán kicserélhetné, ha már cserébe éjjel azzal szórakozik, hogy engem nézeget alvás közben.

retkeslaci 2018.08.14. 06:07:08

Momonak hatrányos az arcberendezése. De nem mutogatja a farkát. Úgyhogy nincs itt semmi látnivaló. Elhiszem, hogy egy gyerek ettől összefossa magát, de azért ez nem egy nagy probléma.

metal · http://electric.blog.hu 2018.08.14. 07:51:45

Ezek a momo-s meg kékbálnás hülyeségek mutatják, hogy mennyire el van maradva a rendőrség, és mennyire szarnak a dolgokra ezek a "csodálatos" új "média" alkalmazások. Ezeket a szarokat nem lenne nehéz megállítani se a rendőrségnek, se az alkalmazást üzemeltetőinek. De senki nem csinál semmit.

degeco 2018.08.14. 08:07:16

Aki vatszapozik megérdemli momot!

retkeslaci 2018.08.14. 08:37:57

@metal: szerinted mit kellene tennie a rendőrségnek? Semmi törvénybeütközőt nem követnek el ezek a Momo arcok. Eleve egy telefon és sms lehallgatáshoz vagy telefon lekövetéséhez is bírói engedély kell. Előterjeszti a kérelmet a rendőrség. A bíró meg körberöhögi őket, hisz eleve bűncselekmény fel se merül.
Az app üzemeltetője letilthatna bárkit. De egyszerűbb, ha a szülő megmondja a gyereknek, hogy ne foglalkozzon ezekkel az üzenetekkel.

metal · http://electric.blog.hu 2018.08.14. 08:50:14

@retkeslaci: Ezt a momos történetet csak innen ismerem, de itt eléggé úgy lett beállítva, mint kiskorúak zaklatása. A Kékbálnás történetben pedig egyértelmű bűncselekmények történtek. És amíg sokan úgy gondolkodnak mint te, addig meg is teheti a rendőrség, hogy ezekkel nem foglalkozik, sokkal egyszerűbb trafizni az útszélén, mint ténylegesen nyomozni.

Indriq 2018.08.14. 08:50:31

@retkeslaci: azért gond lehet veled,ha ezt te teljesen okésnak tartod.

paráznabillegető 2018.08.14. 08:53:44

momo szexi!!!
de az én váccápomra miért nem jön vajh?

_Ske_ 2018.08.14. 09:41:01

@retkeslaci: Egyrészt nem csak whatsapp-on terjed, hanem közel az összes közösségi oldalon. Másrészt pedig nem csak annyi történik, hogy küldd tovább, hanem mindenféle feladatokat kitalál, amit ha az alany nem teljesít, akkor ocsmány képekkel bombázza az illetőt.
Dél-Amerikában pl. egy kisgyerek öngyilkos lett, mert momo ezt kérte tőle. Ha ez nem bűncselekmény, akkor mi az?

retkeslaci 2018.08.14. 10:09:47

@Indriq: nem okésnak tartom, hanem olyannak, ami meg se üti az ingerküszöbömet. Hülyeség, genyóság, gáz, elítélendő, de közel se olyan súlyú ügy, amivel ennyit kellene foglalkozni. Ha két gyerek összeverekszik az iskolában (testi sértés), vagy egy 13 éves gyerek iskola után cigizik a játszótéren (18 év alatt nem vehetné meg, valakitől szerezte), az komolyabb ügy a szememben.

@_Ske_: Dél-Amerikában egy gyerek öngyilkos lett. Na bumm. Dél-Koreában meg Japánban meg naponta lesznek öngyilkosok gyerekek, mert nem bírják az iskolai légkört, bully-zást, szekálást, a teszteket, szülők felől érkező nyomást, értelmetlen követelményeket (minden nap két különóra). Nem mondom, hogy ez a Momo nem gáz, de helyén kéne kezelni. Fél év múlva már senki se fog rá emlékezni. Az iskolai meg csaladi konfliktusok viszont naponta szedik az áldozataikat.

Egyszerű a megoldás Momo ellen: miért van a gyerek kezében telefon?

retkeslaci 2018.08.14. 10:14:13

@metal: a szülő elveszi a telefont a gyerektől és meg is van oldva a probléma. Illetve az álprobléma.

halaloszto 2018.08.14. 10:16:36

az én gyerekkoromban is volt lánclevél, csak papíron. ha nem küldöd tovább 5 embernek, két hét múlva meghalsz. a szüleimmel együtt röhöhtünk rajta és dobtuk be a szomszéd postaládájába.

Vajk

eßemfaßom meg áll 2018.08.14. 10:24:42

Ha a lányom olyan hülye, hogy öngyilkos lesz mert azt mondja neki egy mesefiguraa telefonon akkor még fel is pofozom utána.

_Ske_ 2018.08.14. 10:41:11

@retkeslaci: Itt a remek alkalom, hogy kezeltesd magad. Egy jó pszichológus és pár éven belül jobban leszel. Beteg vagy.

eßemfaßom meg áll 2018.08.14. 10:49:10

@_Ske_: "Másrészt pedig nem csak annyi történik, hogy küldd tovább, hanem mindenféle feladatokat kitalál, amit ha az alany nem teljesít, akkor ocsmány képekkel bombázza az illetőt."

És akkor mi van? Kikapcsolod. Majd ha az ágy alól mászik ki vagy legalábbis az ablakon kopoktat éjjel, akkor lesz igazi probléma.

Macropus Rufus 2018.08.14. 11:20:12

@retkeslaci: "Semmi törvénybeütközőt nem követnek el ezek a Momo arcok."
- zaklatás
- zsarolás
- fenyegetés

ezek bűncselekmények.

"Eleve egy telefon és sms lehallgatáshoz vagy telefon lekövetéséhez is bírói engedély kell. "
a WhatsApp nem sms és/vagy telefon hívásokon kereszűtl működik. Nem kell engedély. Amúgy is minden kibaszott mondat loggolva van a WhatsApp szerverein. Szóval amit te most írtál az kb. olyan mint aki nem akar megoldást a problémára.
Egy kérdés: ha a srácodat piszkálná egy roggyant, akkor is az lenne az érved, hogy hát nem csinált semmi olyat amiért elő lehetne venni... Nem hinném. Elvileg a Kék bálna sem csinált semmit. Csak szólt, hogy gond lesz, ha nem iktatja ki magát az illető az élők sorából. De maga a Kék bálna semmit nem tett. Az, hogy a hülyéje megőlte magát az az ő gondja nem?
De mondom: ha a családodat éri el a köcsögök mókája akkor majd kíváncsi leszek a véleményedre, hogy ez mennyire nem gáz ;)

Void Bunkoid 2018.08.14. 11:21:37

Az összes követelőző/trollkodó/zaklató troll-kamuprofil jellegű megkeresést le lehet szerelni egyetlen visszakérdezéssel, azonnal kizökkenti őket, és inkább leállnak.

A mondat így szól: "Te biztosan zsidó vagy."

:)))))))

Macropus Rufus 2018.08.14. 11:26:37

@halaloszto: ilyen nekem is volt. :)
de abba nem halt meg senki. De jelenleg a jenkiknél bűntethető a virtuális és valós iskolai zaklatás. Nem is picit. Miért? Mert össze függést találtak a zaklatott emberek és az iskolai mészárlás közt. (többnyire azok gyilkolnak akiket basztattak). Na ezért kell komolyan venni ezeket. Meg különben is: ne az én gyerekemmel gecizzen. Vagy akkor legyen már annyira tökös, hogy oda áll elé és akkor gecizik vele. Mert ez így korrekt. Ez meg sunyi geci patkány mód. Én ürölnék neki, ha megtalálnák aki ezt csinálja és névvel címmel menne a netre fel. Aztán megtudná a kis köcsög mi van akkor ha tényleg zaklatás van.

Macropus Rufus 2018.08.14. 11:30:20

@eßemfaßom meg áll: nagy a szöveg. Össze törnél és szétgurulnál a padlón apró kis darabokként. Aztán lenne egy olyan gondolatod, hogy megkeresed ezt a Momo-t és megölöd. Aztán jön a tehetetlen düh, amikor rájösz, hogy jó eséllyel soha nem fogod megtudni, hogy miért kellett meghalnia a kislányodnak. Másodpercig nem gondolkodnál azon, hogy a lányod lehet a hibás.

halaloszto 2018.08.14. 12:16:20

@Macropus Rufus: számomra ebből következik a megoldás. én kell megmutassam a gyerekemnek, és együtt előre ki kell nevessük. csak arra kell vigyázzak, nehogy utánna viccből ő küldözgessen ilyeneket.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.08.14. 13:20:33

Van váccápom. Le lehet tiltani bárkit.

Ellenzéki Tüntető 2018.08.14. 13:25:11

BÁRCSAK HOZZÁM JÖNNE ÉJSZAKA LEGALÁBB LENNE KIVEL BASZNOM!!!

retkeslaci 2018.08.14. 13:45:51

@Macropus Rufus: ha a családomban valaki beszop egy ilyen hülyeséget, akkor azon nagyon meglepődök. Ez nevelés kérdése. Amúgy tettem megoldási javaslatot. Nem kell a gyerek kezébe telefont adni. Én is nagyon szépen felnőttem nélküle.
@_Ske_: szerintem te kezeltesd magad. Engem gyerekkoromban ijesztgettek azzal, hogy az UFO-k elrabolnák (akkoriban a 80-as évek végén ez volt az ügyeletes hiszti), nem nagyon tudott megijeszteni a téma. De ismertem olyan fiút, aki aludni se mert egyedül fél évig egy UFO-s film után. Aki olyan hülye, hogy nem látja át, hogy a valóság és fikció nem ugyanaz, az Darwin-díjat érdemel.
Mondd meg a kölyködnek, hogy ezek csak hülye emberek hülye viccei, a telefont meg vedd ki a kezéből. Illetve oda se add neki. Amíg olyan buta, hogy ilyen ugratásokat beszop, addig nem való a kezébe telefon.

_Ske_ 2018.08.14. 14:00:06

@retkeslaci: Te aztán hű vagy a nevedhez: egy igazi retkes büdös bunkó. Ki mondta, hogy az én gyerekeimről van szó? Meg látom, berögződött nálad ez a "ne adjunk telefont a gyerek kezébe". Ostoba egy véglény vagy, ugyanazt hajtogatod, és sértegetsz másokat, pedig nem is ismered.
Tudomásul kell venni, hogy a gyerekek nem felnőttek, és nem is úgy kell bánni velük. Meg kell tanítani nekik, mi a valóság és mi fikció, mert senki nem úgy születik, hogy ezeket átlássa. Ez nyilván a szülő felelőssége. De egy gyerektől elvárni, hogy csak úgy magától tudjon különbséget tenni, ostobaság. Befejeztem veled, mert akkor sem fogod megérteni, ha 1000-szer válaszolok az unalomig ismételt baromságaidra. Tőled az internetet kellene elvenni, hogy ne szemeteld tele.

Lilli_Csiribiri 2018.08.14. 14:43:45

egyébként én elképzelni nem tudom azt hogy a kölyöknek lesz egy okostelefonja 9 évesen és nekem fogalmam sincs hogy kivel miről beszélget miket nézeget. Az internet sok szempontból közel olyan veszélyes mint az igazi világ, ennyi erővel elengedhetnéd a 9 éves gyerek kezét London közepén hogy fedezze fel a világot.

]{udarauszkasz 2018.08.14. 14:46:53

@retkeslaci: azert az elejen tenyleg volt par gyanus eset ufougyben. Sot,manapsag is akad. Persze nem Pataky Attilatol kell informalodni,sot, eleg nehez kihamozni mar a rengeteg hulyesegbol azt,amit esetleg kutatni erdemes.
Errol a momoklirol annyit,hogy elkernem a gyerektol a telefont,es valami idegen nyelven irnek neki valamit vissza,amit nem tenne zsebre. Ezek amugyis valami labilis lelkuletu figurak,konnyu oket destabilizalni.
Nezegetni akar az agyamban? Johet, de szoljon elotte, van par kamera,meg dron a haznal,legalabb lesz bizonyitekom valami extra dolog letezesere:D

ételizésítő 2018.08.14. 15:35:05

Talán meg kéne tanulni, te ostoba faszkalap, hogy a Momok a Mom többes száma, míg a Momo többes száma Momók.

eßemfaßom meg áll 2018.08.15. 07:32:01

@Macropus Rufus: " (többnyire azok gyilkolnak akiket basztattak). Na ezért kell komolyan venni ezeket"

akkor lesz dolga az amcsi szerveknek:

comment.blog.hu/2018/08/14/eluldoztek_a_twitterrol_a_batwomant_alakito_szinesznot_mert_nem_zsido

"nagy a szöveg. Össze törnél és szétgurulnál a padlón apró kis darabokként."

Viszont nem fog megtörténni mert értelmes gyereket nevelek.
süti beállítások módosítása