Ellenség az egész világ: a paranoid személyiségzavar
2018. október 05. írta: FBEP_PSY

Ellenség az egész világ: a paranoid személyiségzavar

paranoid2.jpg

Ahogyan azt korábbi cikkemben is írtam a személyiség zavara nem más, mint a személyiség olyan irányba történő elmozdulása, ami már nem szolgálja az egyén hatékony, számára előnyöket nyújtó működését. Lehet ez egy enyhe eltérés, ami a környezet számára pusztán kissé bizarr viselkedésben nyilvánul meg, ami azért alkalmas a boldogulásra a többség számára kialakított szabályrendszerben, de olyan mértékben is eltorzulhat a személyiség szerkezete, ami már kizárja az érintettet abból, hogy harmonikusan élje meg a különböző szerepeit a világban.

Szélsőséges esettől eltekintve, mint például a pszichotikus állapot, amelyben az egyén elveszti a realitásérzékét, a személyiségzavarok sokszor azért nehezen megfoghatók, mert olyan viselkedési elemeket tartalmaznak, amelyek egészséges személyiségben is fellelhetők. A gyanakvás például teljesen normális, adaptív része az emberi működésnek, hiszen ez az intuitív rendszerünk szűri ki a nekünk ártani szándékozókat, ugyanakkor a túlzott mértékű gyanakvás és bizalmatlanság minden emberi kapcsolatot megmérgez.

Lássunk először egy életből merített példát, ami jól mutatja a paranoiditás zavar jellegét:

Zsuzsa három éve házas, de kapcsolata máris válásközeli állapotba került, ugyanis férje Gábor megállás nélkül azzal gyanúsítja, hogy átveri őt, megcsalja. Kezdetben ez a féltékenység Zsuzsa számára imponáló volt, de mára elviselhetetlenné vált az együttlét. Gábor folyamatosan vallatja Zsuzsát, napközben hívogatja a munkahelyén, időnként kérdés nélkül rátör, hogy ellenőrizze és Zsuzsa minden kollegájánál valamiféle hátsó szándékot feltételez akkor is, mikor azok barátsággal közelítenek felé. Gábor saját barátaiban is nehezen bízik meg. Egyrészt elege van abból, hogy mindenki hülyének tartja, miközben napnál világosabb, hogy felesége félremegy, másrészt attól is fél, hogy a barátok továbbadják, amit megoszt velük. Zsuzsa eddig bírta, végül Gábort ultimátum elé állította: vagy kezelteti magát vagy elválnak!

E rövid kis esetből azonnal ki tudjuk emelni a paranoid személyiségzavar néhány jellegzetességét, amelyek diagnosztikai értékkel bírnak:

  1. Alaptalan gyanú, hogy mások kihasználják, ártanak neki vagy becsapják.
  2. Állandó indokolatlan kételkedés a barátok, ismerősök megbízhatóságában, hűségében
  3. Nem bízik másokban, mert attól fél, hogy a megosztott információt rosszindulatúan használják fel ellene.
  4. Még a jóindulatú eseményeket, megjegyzéseket is rejtetten becsmérlő vagy fenyegető üzenetnek érzékeli.
  5. Hosszú ideig neheztel és dédelgeti a sérelmeit, nem bocsát meg.
  6. Ok nélkül gyanakszik házastársa vagy szexuális partnere hűtlenségével kapcsolatban.
  7. Olyan a személyiségét vagy hírnevét érintő támadásokat érzékel, amelyek mások számára nem nyilvánvalóak, és amelyekre gyorsan haraggal, ellentámadással reagál.

Ahhoz, hogy valakinél felmerüljön a zavar szintű személyiségszerveződés, a fenti 7 működésmód közül legalább négynek tartósan, több helyzetben meg kell jelennie, minden élethelyzetet át kell hatnia, súlyos distresszt és szenvedést kell okoznia, miközben ezek hátterében nem áll más betegség (skizofrénia, bipoláris, pszichotikus zavarok vagy más egészségi állapot).

shutterstock_180996884.jpgZsuzsa esete nem ritkaság olyan értelemben, hogy a paranoid betegek jó részét a környezet szokta orvoshoz citálni, mert elviselhetetlenné válik a velük való élet. Képzeljünk el egy olyan párkapcsolatot, közös munkát vagy barátságot, ahol folyamatosan kérdőre vonják lojalitásunkat és megbízhatóságunkat, támadások állandó céltáblájává válunk. A legtöbb ember hamar elmenekül, de akik maradnak is nehezen tudják kezelni ezt az állapotot. A nehézség ugyanis abban rejlik, hogy a paranoid személyiségzavarral élő ember egyáltalán nem érzi furcsának viselkedését. Számára az, ahogyan érez, gondolkodik, ahogyan felépíti a világát tökéletesen énazonosnak (egoszüntonnak) tűnik. Jól belátható, hogy mennyire nehéz egy ilyen embert rávilágítani arra, hogy bizony nem egészen úgy működik a világ, ahogyan azt ő gondolja. Ezutóbbi ahhoz is hozzájárul, hogy akkor is ritkán van betegségbelátás a paranoid személynél, ha maga kér segítséget. Azt ugyan érzi, hogy nem működnek az emberi kapcsolatai vagy folyton konfliktusba kerül a munkahelyén, de ezt nem a saját inadekvát világképére vezeti vissza. Ettől még persze ő is ugyanúgy szenvedhet a környezettel való megromlott viszonya miatt, csak egyszerűen másban látja ennek okait, mint a másik oldalon állók. 

A paranoid ember folyamatosan úgy érzi, hogy van egy rejtett igazság, egy a felszín alatt megbúvó másodlagos tartalom a világban, amit fel kell tárnia, és mintha minden körülötte levő részt venne ebben a globális összeesküvésben. Minden ember életében előfordulhat olyan időszak, amikor ellenségesnek érzékeli a körülötte levő környezetet és emiatt fokozott éberséggel pásztázza az eseményeket. Aki átélt már ilyet pontosan tudja, hogy ez meglehetősen fárasztó, állandó figyelmet igénylő feladat. A paranoid beteg folyamatosan ebben a túlfeszített állapotban van, állandóan pásztázza a környezet ingereit, így nem tud lazítani, nem tudja elengedni magát emberi kapcsolataiban és megfelelő módon megélni pozitív érzelmeit.

Mivel itt a gondolkodás a környezet megfigyelt eseményein alapszik, ezért nem mondhatjuk, hogy az alap a realitástól elrugaszkodott lenne, ugyanakkor valami hiba csúszik a gépeztbe és a következtetések módszeresen tévesek lesznek. Egy kívülálló számára teljesen érthetetlennek tűnik, hogy hogyan lehetséges azonos információkból valamiféle egészen nyakatekert módon teljesen eltérő eredményre jutni. Azonban, ha a kívülálló veszi a fáradtságot, hogy elmagyarázza álláspontját vagy megpróbálja észérvekkel meggyőzni a paranoid személyt, akkor percek alatt gyanúsítgatások célpontjaként találja magát, mondván, hogy ő is részt vesz az ellene szőtt tervben. A paranoid személy gondolkodása teljesen merev, megmásíthatatlan, világról szóló hiedelmei nem inognak meg a konfliktusok hatására.


Ellentétben tehát az átlag embernél megjelenő paranoid gondolatokkal, amelyek érvek és bizonyítékok hatására módosíthatók, a paranoid ember gondolkodása hajlíthatatlan és ez olyan mértékben rontja a világban való működését, hogy tönkreteszi a világban egyébként rendelkezésre álló szerepeit, akár munkatárs, akár férj/feleség, szülő vagy barát. Ez persze komoly stresszt és szenvedést okoz számára, hiszen semmilyen területen nem tud kiteljesedni.

Mivel a paranoid ember őszintén azt érzi, hogy hülyének nézik, gyakran reagál gőggel, haraggal és önteltséggel, azzal a hittel, hogy az ő kezében van az igazság kulcsa, és bizony ő akkor is tudja, hogy hogyan mennek a dolgok a világban, ha mindenki meg akarja vezetni.  Ez a fajta nagyképűség tovább növeli az elutasítottságát, és bár rövid távon az érintett fölényt élhet meg, de végül ugyanúgy magára marad, ami negatív érzéseket eredményez.

depositphotos_11205883_original-1024x683.jpg
Ez a fajta zavar jellegzetesen fiatal felnőttkorban jelenik meg, és bár konkrét okokat nem igazán tudtak felmutatni, de feltehető, hogy bizonyos biológiai és környezeti hatások esendőbbé teszik az embert a zavar kialakulására. A súlyos gyerekkori trauma, bántalmazás, elutasítottság, elhanyagolást előfordulhat az élettörténetben, illetve bizonyos kutatások szerint gyakoribb olyan családokban, ahol a családtörténetben előfordult skizofrénia vagy más pszichotikus zavarok.

A fentiek alapján úgy tűnhet, hogy reménytelen egy ilyen ember pozitív kimenetelű kezelése, ugyanakkor, ha sikerül valamilyen módon elérni, hogy a beteg belássa (és ez az igazán nehéz), hogy segítségre van szüksége, akkor egyéni pszichoterápiával elérhetők hosszú távú sikerek (csoportos terápia a zavar jellegéből fakadóan nem ajánlott!). Itt a cél megtanítani az érintettet arra, hogy hogyan tud együtt élni ezzel a gondolkodási móddal, hogyan kell sikeresen kommunikálni társas helyzetben és, ha sikerül a terapeutának egy bizalmi viszonyt kialakítani a beteggel (ami egyébként rendkívül tudatos hozzáállást és rengeteg odafigyelést igényel), akkor szép lassan leépíthetők (valamelyest) a paranoid érzések és gondolatok. Bizonyos esetekben, különösen társuló zavarok esetén (szorongás, depresszió) gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.    

Forrás: 

  • DSM-V
  • Glen O. Gabbard: a pszichodinamikus pszichiátria tankönyve
  • https://www.healthline.com/health/paranoid-personality-disorder
  • https://psychcentral.com/disorders/paranoid-personality-disorder/

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5414283187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.06. 09:39:09

Ha valaki úgy gondolja, hogy nem lehet megbízni a többi emberben, az a mai világban nem paranoid, hanem realista. :(

Az Ellenálló 2018.10.06. 09:54:42

Előfordulhat, hogy az összeesküvés elméletek kiagyalóinak többsége is ilyen betegségben szenved?

2018.10.06. 09:56:34

már itt is csak az Orbánozás? :)

vg123 2018.10.06. 10:15:37

A biztonsági emberek fontos tulajdonsága a paranoia:
"Ne bízz senkiben és semmiben, még magadban sem!"
Az amerikaiak nem szerettek pánikolni, meg is járták többször: Pl. Perl Harbour és 2001 Szeptember New York.
Most ők az elsők a "szabad" világban a paranoia vetsenyén: amerikai internet teljes lehallgatása, "minden nem fefér terrorista" szemlélet.

ami szabad 2018.10.06. 11:16:18

@népszopás: Semmi, semmi, csak ráismertél.:)

CSOKKI MÁLNA 2018.10.06. 11:22:15

@népszopás:@Az Ellenálló: Régóta sejtem, hogy a felcsúti stadion valójában azért épült, hogy az ellopott milliárdokat alá lehessen rejteni, hogyha szorul a hurok, a kisvasúton ki lehessen menekíteni, hogy aztán a végállomásnál várakozó kis repülőkkel (Garancsi) meglphessen vele a Zorbány..

]{udarauszkasz 2018.10.06. 13:42:54

Manipulaljak az idojarast. Hulyesegnek tunik? Annak. Akkor az idojaras allomasom is paranoid skizofren, mert o is azt mutatja, hogy augusztus vege ota ez az elso hetvege, amikor nincs ramaty ido. (Ellenben a hetkoznapokkal. Mindezt meresekkel, megfigyelesekkel ala tudom tamasztani.)
Magyarorszagon ott babralnak ki az emberek tobbsegevel, ahol csak lehet. Direkt szivatjak az emberek 80%at. Hogy talaltam ki ezt? Kimentem az utcara, es korulneztem. Es meghallgatom, amit a felesegem mond. Es jokat rohogok a Tenyeken (marmint azon az ironikus elnevezesu hiradomusoron, ami a TV2n megy.)
Dashcammel tudom megerositeni, hogy ha megyek valahova kamionnal egy keskeny uton, mindig a kanyarban, utszukuletben jonnek szembe, hogy a visszapillantomat leverjek. Hulyesegnek tunik? Annak hat. De a videofelvetelek mast mondanak... Ma mar egyre tobb fizikus kezdi elfogadni annak a lehetoseget, hogy ez a vilag csak egy szimulacio.... Es a paranoia talan csak egy evolucios valaszreakcio lehet arra, amivel az univerzum "megkinalja" a szerencsetlen pornepet.

Orban VikTROLL 2018.10.06. 16:42:56

"Mivel a paranoid ember őszintén azt érzi, hogy hülyének nézik, gyakran reagál gőggel, haraggal és önteltséggel, azzal a hittel, hogy az ő kezében van az igazság kulcsa,"

Az a velemenyem, hogy a blogolo A vilagmeretu osszeskuves reszese. Azert probalja bagatelizalni a dolgokat, es paranoiaval megbelyegezni azokat, akik atlatnak szitan es tisztan ertik latjak a valosagot.
De engem nem tudd megvezetni a blogolo, szamomra nyilvanvalo mi a celja, egy kilometerrol felismerem az ilyeneket.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.10.06. 18:25:59

@]{udarauszkasz: OMFG... a hétvégi rossz idő különösen tetszik... :D

Budapest a kutyaszar városa 2018.10.06. 19:54:48

@pina noir: Igen, jól írod, a kongó ürességű felcsúti stadion funkciója, hogy oda gyűjtsék az elfogott, koncepciósan megvádolt demokratikus erőket, az ellopott sokezer millárdot pedig már nem kell a százmilliókból telepített gyepfűtés alá rejteni, mert már régóta a svájci és kajmán-szigeteki offshore-számlákon pihen....

Budapest a kutyaszar városa 2018.10.06. 19:54:53

@pina noir: Igen, jól írod, a kongó ürességű felcsúti stadion funkciója, hogy oda gyűjtsék az elfogott, koncepciósan megvádolt demokratikus erőket, az ellopott sokezer millárdot pedig már nem kell a százmilliókból telepített gyepfűtés alá rejteni, mert már régóta a svájci és kajmán-szigeteki offshore-számlákon pihen....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.06. 21:01:43

@Le a spammerekkel:

És mennyire igaza van a hét végi rossz idővel. Mára köztudottá vált, hogy a szovjetek az időjárás manipulálásával biztosították évtizedekn át, hogy május elsején ne legyen rossz idő Moszkvában. Vagy november 7-én, de azt hiszem, mákus elsejét olvastam több helyen.

A népnyúzo Orbán-diktatúra szadista örömöt talál abban, hogy a dolgozó nép hétvégéjét rendszeresen tönkreteszi az időjárás manipulálásával. Bezzeg a szoclib kormányok alatt mindig ragyogó napsütés volt minden hétvégén.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.06. 21:03:36

@]{udarauszkasz:

Nagyon igazad van. Attól, hogy üldözési mániád van, még tényleg üldözhetnek.

]{udarauszkasz 2018.10.06. 21:56:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a baj,hogy nem lehet ide kepet belinkelni.

]{udarauszkasz 2018.10.06. 22:11:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de linket viszont igen: m.youtube.com/watch?v=7RU1UoyrcjA m.youtube.com/watch?v=8xjRvPC98vg
A videofelvetelek Becsben keszultek, ket hete, szombaton. Jol latni az interferenciaszeruen hullamzo felhozetet. Iranyits ket iranybol, ket kisse kulonbozo hullamhosszon nagyfrekvencias nagyenergiaju jelet egy pontra. A teruleten kisfrekvencias, akar tobbszaz meteres hullamhosszu interferencia jon letre,egymasf felvaltva erosito,es kiolto hullamjelenseg,ami bizonyos tererosseg folott meglatszik a felhokepzodesen. A keresztiranyu csikok, a felhozet folott elhalado repulogepek kondezncsikjai. Azert nem hasznalom a chemtrail kifejezest,mert barki,akinek lila fogalma is van az idojarasrol,tudja,hogy hulyeseg. A levego paratartalmatol fugg,mennyi ideig maradnak fenn az egen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.06. 23:39:09

@]{udarauszkasz:

A jelenség nyilvánvalóan természetes eredetű. Kb. 1:23-nál látható, ahogy gyorsan balról jobbra haladva, kissé a kamera felé közelítve megjelenik egy kisebb felhő, ami egy a fő irányra majdnem merőleges légáramlást jelez egy kissé eltérő magasságban.

A levegő meglehetősen rugalmas közeg, a két eltérő irányú légáramlás találkozásakor keletkező nyíróerők simán létrehozhatják a látott interferenciához hasonló jelenséget. De SZERINTEM csak ahhoz hasonlót, ugyanis a rezgés éppen a két légáramlat találkozása miatt jön létre, vagyis nem arról lehet szó, hogy két kissé eltérő frekvenciájú jelet bocsájtottak a felhőzetre.

Intereferencia szerintem azért nem lehet, mert akkor egyszerre kellene látni az összegjelet és a különbségi jelet is. Ha pl. a látott hullámzás az összegjel, akkor az intenzitásának hullámzania kellene a két frekvencia különbségével, de én ilyet nem láttam. Persze simán lehet, hogy a különbségi jelet látjuk, az összegjel hullámhossza pedig olyan rövid, hogy észre sem vehető.

Én mindenesetre nem tartom lehetségesnek, hogy ma létezne olyan technológia, amellyel ezt meg lehetne csinálni ekkora légtömeggel.

]{udarauszkasz 2018.10.07. 07:55:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: egy tobb tiz MHzes jel osszege szerintem nem lathato mar, viszont azt hallanank az osszes RH vevo bemenojen.

]{udarauszkasz 2018.10.07. 08:00:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: de viszont most kivetelesen jo idot mondtak hetvegere. Meg is lehet nezni,frankon beborult, es esni is fog allitolag.

erkölcsi hulla 2018.10.07. 09:23:46

Mind a 7 felsorolt pont teljesen reális, sőt úgymond mindnek nagy esèlye van hogy bekövetkezzen bizonyos helyzetekben a legtöbb embernèl. Csak nem èri meg feszülni rajta.

erkölcsi hulla 2018.10.07. 09:26:09

@]{udarauszkasz: By Index: "Magyarországon is beindul a nagyüzemi időjárás manipuláció"

Alick 2018.10.07. 10:20:54

@vg123: Pearl Harbor esetében a japánnal feszült viszony miatt lett volna oka a flotta magasabb készültségbe való helyezésének... ugyanakkor érdekes módon a stratégialiag fontosabb repülőgép anyahajóból egy sem volt a kikötőben.
A szept. 11.-i támadással kapcsolatban viszont egymásnak is ellentmondanak a konteók...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.07. 10:36:02

@]{udarauszkasz:

"viszont azt hallanank az osszes RH vevo bemenojen."

Én nem is rádiófrekvenciás hullámokra gondoltam, hiszen azok jórészt áthatolnak a felhőzeten. Ha már hullámokról beszélünk, akkor inkább hanghullámokban gondolkodnék - persze infrahang szóba sem jöhet, az ultrahangokat meg a légkör erősen csillapítja, a párás levegő még inkább, de ha már hanghullámok, akkor inkább a kevéssel 20kHz fölötti ultrahang.

De mint írtam, erre van természetes magyarázat is, én erre tippelek.

"es esni is fog allitolag."

Nálunk már szemerkél.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.07. 10:50:15

@Alick:

"A szept. 11.-i támadással kapcsolatban viszont egymásnak is ellentmondanak a konteók..."

Én azt hittem, konteós körökben közmegegyezés van arról, hogy az USA kormánya rendezte meg a 9/11-et, hogy a terrofenyegetettségre hivatkozva totálissá tehesse az állampolgárok megfigyelését.

]{udarauszkasz 2018.10.07. 10:52:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: azert szemerkel,mert hetvege van. Hiaba mondtak mult heten meg joidot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.07. 11:12:22

@]{udarauszkasz:

Az is egy lehetséges magyarázat a rendszeres hét végi rossz időre, hogy itt egyfajta természeti törvényről, valamiféle meteorológiai Murphy-törvényről van szó. :)

A másik lehetőség - és ennek valószínűsége sem lebecsülendő -, hogy Orbán direkt utasítja az OMSZ-t a hét végi jó idő megjóslására. Az ellenzék ekkor tüntetést szervez, amit aztán rendszeresen elmos az eső. Idővel aztán az ellenzék már meg sem próbál tüntetést szervezni, vagy ha mégis, akkor a zemberek meg a jóidő-jóslatok ellenére nem mennek ki tüntetni.

Esőt meg nem túl nehéz csinálni, csak pár mázsa ezüstjodid vagy hasonló kell hozzá.

2018.10.07. 15:52:42

Az említett személyiségzavarban szenvedőknél ez értelmezés kérdése. Szerintük nem paranoia csak egészséges félelem.
süti beállítások módosítása