Tudom, mire gondolsz! Vagy mégsem? - Igényeink hatékony kommunikálása
2019. február 13. írta: Vén Betti

Tudom, mire gondolsz! Vagy mégsem? - Igényeink hatékony kommunikálása

Sokan esünk abba a hibába, hogy a másikat hibáztatjuk, ha ő valamire nem úgy reagál, ahogyan mi szerettük volna. És egyáltalán miért nem találja ki, hogy mire vágyunk?! Olyan régóta ismer, miért nem gondolatolvasó? Ez sokszor nehézséget okoz kapcsolatainkban, legyen az a házasságunk, vagy baráti, munkahelyi kapcsolatunk. Ahelyett, hogy egyértelműen és tisztán megfogalmaznánk vágyainkat, szükségleteinket, hagyjuk, hogy a másik kitalálja, mire van szükségünk, vagy feltételezzük, valahogy csak meg fogja érteni szükségleteinket anélkül, hogy nyilvánvalóvá tennénk azokat.

disc-communication-300x200.jpg

Néhány ember nehezen tud kommunikálni az igényeiről, mert egyszerűen kényelmetlennek érzi. Mások úgy vélik, hogy „nincs szükségük” semmire, pláne nem kierőszakolva a másiktól. Önbizalomlöketet kapnak azáltal, hogy úgy viselkednek, mintha nem lenne szükségük semmire. Vannak, akik erőként definiálják azt, ha nincsenek „igényeik”, és gyengeségnek tartják az ellenkezőjét. Más emberek rettenetesen kikelve magukból artikulálják szükségleteiket.

Vannak, akik nem szeretnék kifejezni, mire vágynak, bízva abban, hogy mások – többnyire itt a partnerre gondolunk – képesek kitalálni, mit kell tenniük anélkül, hogy közvetlenül, direkt módon közölnék azt. Ez a nézőpont sokaknál a figyelmesség, gondoskodás indikátora.

Livi igényelte volna párjától a gyermek esti fürdetésének átvállalását, mert estére sokszor elfáradt, és jól esett volna neki egy kis segítség. Soha nem kérdezte meg a férjét, hogy gondoskodna-e erről a feladatról. Ehelyett azt hitte, hogy látja magától ezen igényét, és lépéseket fog tenni magától. Miután ez nem történt meg, Livi érzéketlennek, figyelmetlennek és minden egyébnek elhordta férjét, aki nem veszi ki a részét a feladatokból. A férj csendes védekezésében annyit mondott, örült volna, ha fürdetheti a kicsit, csak meg kellett volna kérdezni, de nem volt tisztában felesége problémáival.

Ez az eset jól leírja mindennapi interakcióinkat, és azt, hogy sokszor valóban nem fejezzük ki, mire van szükségünk. Érdemes tudatosítani magunkban ezt a viselkedési formát.

Íme néhány tanács, hogy elkerüljük a helytelen kommunikáció okozta csalódásokat!

  • Érdemes nyilvánvalóan és direkten megfogalmazni igényeinket. Ez a legjobb módja annak, hogy mások tisztában legyenek vele.
  • Ha kényelmetlenül érzed magad az igényeid kifejezésénél, gondold át, dolgozz ki valamilyen megoldást, így ugyanis nem győződ le magad, ha nem küldesz világos üzeneteket azoknak, akiknek szerepük van az igényeid kielégítésében.
  • Vigyázni kell a felelősségátadással is! Nem szabad áthárítani a másikra, hiszen ő legjobbat akarja neked.
  • És még egy fontos készség, amely fejleszthető…

… a hatékony önérvényesítés: asszertív kommunikáció

Az asszertivitás egy olyan szociális készség, amely nagyban támaszkodik a hatékony kommunikációra, miközben egyidejűleg tiszteletben tartja mások gondolatait, kívánságait.

get.jpg

Az asszertív emberek azok, akik

  • magabiztosan és tiszteletteljesen kommunikálják kívánságaikat, szükségleteitek, határaikat mások felé.
  • Nem számít hol állnak, az is mindegy, hogy mi a téma. Az asszertív emberek sokkal kevesebb szorongó gondolatot tapasztalnak meg, még akkor is, ha stressz hatása alatt állnak.
  • Magatartásukat tekintve magabiztosak és szilárdak.
  • A pozitív és negatív érzelmekre agresszió nélkül reagálnak, anélkül, hogy passzívak lennének.
  • Azok a személyek, akik nagy magabiztossággal rendelkeznek, nem félnek attól, hogy megvédjék nézeteiket, vagy céljukat, nem jellemző rájuk, hogy megpróbálnak befolyásolni másokat. Nyitottak a dicséretre, és a konstruktív kritikára is. A magabiztosságukkal gyakran együttjár a nagyobb önbecsülés is.

Látható, érdemes félretenni büszkeségünket, és magunkon túllépve (még ha az első lépéseknél ugyan kicsit ügyetlennek is érezzük magunkat), fejezzük ki azt, amire vágyunk, amit a másiktól várunk, hiszen tényleg ritka, hogy valaki gondolatolvasó.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.      

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr8914624878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2019.02.14. 05:43:47

"Hazugság Szerkesztés
A hazugság célja a kommunikációs partner becsapása, meggyőzése valamiről, amiről a hazudó fél tudja, hogy nem igaz. Ezt meg kell értetnie úgy, hogy ne lepleződjön le, míg a becsapni kívánt félnek érdeke leleplezni a hazugságot. A hazudó fél mondanivalóját úgy kell értenie, ahogy azt ő akarja; a megértetés szempontjából a kommunikáció sikeres, függetlenül a mondandó igazságtartalmától.

A hazugsággal újabb problémák alakulhatnak ki, vagy erősödhetnek, de meg is oldódhatnak. Ez vonatkozik a becsapni kívánt félre is.

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Kommunikáció

Vs.

"stanfordi börtönkísérlet minden idők egyik leghíresebb és egyben leghírhedtebb pszichológiai kísérlete, a mai napig a legékesebb bizonyítéka annak, hogy egy adott szituáció egyéni értékrendtől függetlenül bárkinek a viselkedését képes megváltoztatni, és bizonyos körülmények között mindenkiből ki lehet hozni a szadista állatot, a hatalmi alá-fölérendeltség mindenki lelkét megmérgezi
..
A lényeg, hogy a komformitás nem természetes, vak vagy elkerülhetetlen. Zimbardo nemcsak mélyen tévedett ebben – hanem a nyilvános kommentárjai emberek millióit vezették félre, hogy elfogadják ezt a hamis narratívát a stanfordi börtönkísérletről.

index.hu/tudomany/2018/06/15/kamu_volt_a_hires_stanfordi_bortonkiserlet/
Nohát.......??
Mit várjunk akkor a(zemberektől)?

2019.02.14. 09:06:34

Hát ez a poszt a semmitmondás magasiskolája.

kvadrillio 2019.02.14. 12:45:33

ezt a kis pöcs genetikai korcsot MELYIK BAROM tóóólta a köztudatba ? HOGYAN KERÜLT MAGYARORSZÁGON POZÍCIÓBA ??? ÉLETÉBEN NEM DOLGOZOTT CSAK SZERVEZETECSKÉKBEN KURATÓRIUMI SENKIHÁZIKÉNT BASZTA A LEGYEKET EDDIG ÉS FAR-HÁT KOMMANDÓZOTT ???!
HA NEM TECCIK NEKI VALAKI, ELMEHET AZ IDEGEN VEZETÉKNEVÉVEL INNEN A BÜDÖSBE.....
Silhavy Máté Tibor
a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának tagja

Születési hely, idő: Budapest, 1988. 05. 04.

Elérhetőségek: +36-20-474-5388, silhavy.mate@kszka.hu

Nyelvismeret: angol – középfokú nyelvvizsga (Pitman, BME)

Családi állapot: Nős, gyermektelen

Tanulmányok:

2002-2006 Szent Benedek Katolikus két tanítási nyelvű Gimnázium

2006-2009 ELTE BTK szabad bölcsészet alapszak (filmelmélet-filmtörténet szakirány, kommunikáció és médiatudomány minor)

2009-2012 ELTE BTK filmtudomány mesterszak (elméleti szakirány; abszolutórium)

2012- ELTE ÁJTK jogász szak

Munkahelyek:

2008-2013 Contentio Kft., tulajdonos, kreatív munkatárs

2008 Fővárosi Pedagógiai Intézet, megbízott

2010 Magyar Köztársaság Országgyűlésének Hivatala, sajtóasszisztens

2010- Közszolgálati Közalapítvány, kuratóriumi tag

2014- Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány, kuratóriumi elnök

Civil szervezetek:

2007-2009 Gloria Victis Alapítvány, önkéntes

2008-2009 ELTE BTK HÖK kommunikációs területért felelős elnökségi tagja, ELTE BTK HÖK alelnöke, ELTE BTK Kari Tanácsának hallgatói tagja

2008-2013 Campus Hungaricus Alapítvány, felügyelő bizottsági tag

2010- Magyar-Naurui Baráti Társaság, tag

2012- Ifjú Magyarok Egyesülete, elnök

2013-2014 Magyar Tavasz Mozgalom Egyesület, tag

2013- Fiatalok a Tudatos Médiafogyasztásért Egyesület, elnök

2015- Mensa HungarIQa Egyesület, tag

Kutatási terület: kortárs amerikai fikciós televíziózás, médiaszabályozás és a médiatartalom-előállítás összefüggései, angolszász és magyar médiaszabályozás

szentbenedek.....MÉDIAÜGYNÖKÖCSKE.....:o)))))))))))))))))))

Almandin 2019.02.14. 22:31:45

Az asszertivitás elsősorban tanult dolog. Sok múlik a családi mintán is.
Magyarországon sajnos nincs hagyománya. Itt vagy agresszív, vagy passzív módon viselkedik a többség, vagy passzív agressziót követ el (ez utóbbi a gyávák sajátja).
Bárki megtanulhat asszertív módon kommunikálni. A rossz minták levetkőzhetőek, de tudatosság kell hozzá.
süti beállítások módosítása