A lányokat ne csak a szépségükért, a fiúkat ne csak az erejükért dicsérjük
2019. február 25. írta: M. Steinbach Annamária

A lányokat ne csak a szépségükért, a fiúkat ne csak az erejükért dicsérjük

Képtalálat a következÅ‘re: „gender stereotype children”Bár a gender-kutatásoknak nagy figyelmet szentelnek az utóbbi időkben, hangsúlyoznám, hogy jelen cikk nem a nemi szerepeket igyekszik fókuszba helyezni. Sokkal inkább szeretném megragadni a szülői dicséret hatalmas erejét, amely egy gyermek számára tájékozódási pontként szolgál: jó vagyok apa/anya szemében, vagy nem  vagyok jó?

Egy kisgyerek énképét legnagyobb részt a szülők, családtagok, fontos személyek alakítják ki, és mivel az elismerés egy óriási kincs, így a gyerek megfelelni igyekszik majd az elvárásoknak. Ha társaságban azért kapja a dicséretet, mert szép és csendes, akkor érthető módon megtapasztalja, hogy a simulékony mosolygással ő szerethető. Ha egy apa büszkeségét a kisfia ereje és bátorsága váltja ki leginkább, akkor az a gyerek nagy valószínűséggel próbál majd olyan helyzeteket teremteni, ahol domináns viselkedésével kiérdemli az újabb és újabb vállveregetést. Többnyire nem tudatosan, de minden felnőtt (akár szülő, akár nem) hajlamos saját értékrendje szerint megajándékozni a gyerekeket a figyelmével. Felkapjuk a tekintetünket egy szépen fésült kislányra és egy kócos kisfiúra, de fordítva csak a legritkábban. 

Képtalálat a következÅ‘re: „gender stereotype children”Talán nem is gondolnánk, de a nemi sztereotípiáknak megfelelő nevelés az újszülöttek első napján kezdődik a szülők részéről. Egy ma már alapvetőnek számító kutatásban 30 szülőpárt kértek meg arra, hogy 24 órája megszületett kisbabájukat jellemezzék aszerint, milyennek látják őt. A 15 kisfiú és 15 kislány súlyuk, hosszuk ás Apgar-skála értékük (születés után állapotuk) szerint pontosan ugyanolyanok voltak, ennek ellenére a szülők a lány babákat sokkal inkább látták kedvesnek, aprónak és szépnek, mint a fiú csöppségeket.

A fenti kísérlet jól mutatja, hogy még azelőtt, hogy a lányokat és fiúkat ténylegesen meg lehetne különböztetni egymástól, a világ hajlamos máris fiúsnak és lányosnak látni őket. Véleményem szerint ezzel a jelenséggel egészen addig nincs is probléma, amíg a környezet elvárása nem idéz elő később, felnőve szorongásokat és félelmeket. Ugyanis a felnőttek világa sokkal bonyolultabb annál, mint amit a lányok szimpla szépségével és fiúk kizárólagos erejével meg lehetne oldani. Sokkal inkább van egy gyereknek szüksége arra, hogy saját képességeivel tisztában legyen, hogy bízzon magában, képes legyen kitartani, ha egy helyzet bonyolultabbnak ígérkezik, mint első ránézésre, tudja mozgósítani erejét, mikor arra szükség van. A jó hír azonban az, hogy szülőként, és a gyerek környezetében lévő felnőttekként nagyon sokat segíthetünk egy felcseperedő apróságnak abban, hogy képes legyen jól venni ezeket az akadályokat is.

Képtalálat a következÅ‘re: „men and women are equal”Amikor egy kislányt csak a szépségéért dicsérünk meg, azt sugalljuk, hogy a külső erények egy lánynál elsődlegesek. Emellett a gyerek azt érezheti, hogy az erős fiúk nála mindig is erősebbek lesznek. Felnőve azonban egy nőnek fontos, hogy egy férfival szemben ne érezze magát gyengének. Egy párkapcsolatban, de önmaga megvédése miatt is elengedhetetlen, hogy ha a szükség úgy hozza, képes legyen kiállni magáért. A bátorságért, céltudatosságért és erőért ugyanúgy fontos elismerni egy kislányt is, mivel ilyenkor adagonként töltik fel őt a felnőttek a magába vetett hittel.

Egy kutatásban azt nézték, hogy az azonos képességű, 11 hónapos babák anyukái milyen képességeket tulajdonítanak saját gyermeküknek. Az eredményből kiderült, hogy a fiús anyukák bátrabbnak és ügyesebbnek (mászásban) érezték babájukat, mint a hasonlóan jól teljesítő, lányos anyukák saját gyermeküket. Vajon a lány babás édesanyák miért nem érezték olyan fontosnak kihangsúlyozni kislányuk rátermettségét?

Képtalálat a következÅ‘re: „men don't cry”Felnőttként hajlamosak lehetünk arra, hogy míg a kislányokat sajnálgatjuk, a kisfiúktól elvárjuk, hogy egy problémából hamar talpra szökkenjen, és a lehető leggyorsabban túltegye magát a gondján. Azonban mikor egy kisfiút rendszerint a keménységre bíztatunk, azt hitetjük el vele, hogy minden akadályt, konfliktust elfojtással és erővel lehet megoldani. Ilyenkor fontos arra gondolni, hogy felnőtt férfivé érve nem kap a kezébe semmilyen eszközt arra, hogyan álljon fel olyan helyzetekben, mikor nem hat a keménység (pl. párkapcsolati konfliktus, betegség, kudarc). A szülő feladata megtanítani azt is, hogy hogyan lehet az érzelmeket kifejezni, hogyan lehet a vágyainkat kifejezni, és azt is, hogy mennyire fontos a gondolatok eltemetése helyett azok kimondása.

Teljesen másképp állunk a lányokhoz akkor is, ha agresszióról van szó, mert elnézőbbek vagyunk, ha egy fiú verekszik, de fintorgunk, ha egy lány csap oda a másiknak. Érdekes módon felnőve azt tapasztaljuk, hogy míg a nők verbális agressziót használnak, ha feszültek, addig a férfiaknak hamarabb eljár a kezük. Szülőként érdemes a gyerekeket arra bíztatni, hogy ha problémájuk van, akkor azt fejezzék ki, és ne korlátozzuk a lányokat, vagy bíztassuk a fiúkat egy konfliktusban, hanem segítsük a gyereket abban, hogy megéljék a belső szorongásukat.

A kitartás jelentősége: érdekes, de valahogy kevésbé jutalmazzuk felnőttként a kitartó viselkedést. Mikor egy kislány/kisfiú eltökélt szándékát véghez viszi, mikor nem riad meg az akadályoktól, mikor nevetve folytatja a feladatot egy nehézség után, nem érezzük, hogy ez valami óriási dolog volna, pedig ez az egyik legfontosabb képesség, amelyre egy gyerek szert tehet a szülők segítségével. A híres Marshmallow teszt során arra lettek figyelmesek, hogy azok a gyerekek, akik képesek voltak kitartóan lemondani egy kis cukorkáról annak érdekében, hogy később többet kapjanak, sikeresebben teljesítették a tanulmányaikat, és elégedettebbek, boldogabbak voltak, mint azok, akik nem bírtak várni. A kitartás tehát egy olyan dolog, amely az érzelmeket és vágyakat képes kontroll alatt tartani egy fontosabb cél érdekében. Ennek megerősítése azt gondolom, hogy a felsőttek egyik legfontosabb feladata a gyerekeknél.

Képtalálat a következÅ‘re: „szülÅ‘i dicséret”A félreértések elkerülése érdekében hangsúlyoznám, hogy nem a nemi sztereotípiáknak megfelelő dicséretet ellenzem, hanem azok kizárólagosságát. Személy szerint jó dolognak látom, hogy ha a lányok lányosan és a fiúk fiúsan nőhetnek fel, ha ez számukra is örömet okoz. A szülő és a környező felnőttek feladata azonban az, hogy ne csak saját öröme szerint reagáljon a mellette fejlődő, növekvő gyermekre, hanem vigyen bele némi tudatosságot is, hogy azzal megkönnyítse az életét a későbbi, felnőtt korában.

Ha olvasnál hasonló cikkeket, érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.      

Forrás:

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022096500925979
  • https://link.springer.com/article/10.1007/BF01547725
  • https://psycnet.apa.org/record/2013-41582-007

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr1914653197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HozzászóláSoma Következő 2019.02.26. 10:02:59

Nem értek egyet. Elég a férfi és női testalkatot megnézni. Bármennyire próbálják ezt manapság elkenni, átlagban egy férfi igenis keményebb, erősebb izomzattal, testalkattal rendelkezik, mint egy nő. Egy nő meg szebb mint egy férfi. Lehet a természet ellen törekedni, de az eddigi tapasztalatok alapján ennek koppanás a vége.

bölcsbagoly 2019.02.26. 10:46:02

Miért, fordítva kellene? Nem kell agyondicsérni semmit, de ami van azt tudatosítani kell. Persze, a csúnya lányok és a nyápic fiuk meg a szüleik egyetértenek a cikkbeli állítással. DE akkor tessék ezt az intelligencia és az ügyesség, valamennyi képesség esetében is megtenni, de mire lenne jó, ha letörnénk a gyerek önértékelését, önbizalmát?
A gyerek felnőtt életre való felkészülése pont azon alapszik, hogy felismerje magéban, hogy milyen képességekkel és azok milyen fokával rendelkezik, s ennek alapján milyen területen van nagyobb esélye érvényesülni az életben!
A mai fiatalok nagy része pont azért nem tudja, hogy mit kezdjen magáéval még nagykamasz koprában sem, mivel nincs tisztában a képességeivel, lehetőségeivel. Mire rájön, már sok mindenről lekéshet!

eloi 2019.02.26. 11:11:37

A végével egyetértve (kell a fiúknak a fiús nevelés, a lányoknak a lányos, de ne szűküljön le a Barbira meg a G.I. Joe modellre) annyit tennék hozzá - és ez ma nem tetszetős vélemény talán -, hogy alapvetően lánynak vagy fiúnak születünk, de NŐVÉ vagy FÉRFIVÁ VÁLUNK!
És ez a "válunk" éppen az a szocializációs, nevelési, tanulási folyamat, amit ma sok "genderes" szélsőliberális el akar vetni, ki akar iktatni. Mondván, hogy ezzel a szülők és a társadalom elveszi a lehetőséget a gyerektől, hogy bármi lehessen. Vagyis, hogy maga döntsön arról később, hogy fiú vagy lány akar-e lenni vagy bármi más (lásd: a kitalált "társadalmi nemet"!).
Tehát meg akarják akadályozni, hogy a lánynak születettet nővé neveljék, a fiúnak születettet meg férfivá, és ugyanígy meg akarják ezzel hekkelni azt is, hogy ugyanők (férfiak és nők) e folyamat közben, végére, az anyai és az apai szerepeket is megtanulja!

Pedig ha nem tanulják meg, akkor nem lesznek normálisan működő kapcsolatok sem nők és férfiak között, és nem lesznek normálisan működő családok sem, anyák és apák, férjek és feleségek nélkül!
Kinek jó ez?

Igen, ezek szerepek. Amiket meg kell tanulni. De nem ördögtől vannak, hanem az együttélés, együtt létezés és a működő társadalom alapjai.
Senki nem igazolta, hogy a csonka családokban, mozaikcsaládokban, ki-be járó "apukás-anyukás" családokban... jobb felnőni, mint a hagyományos apás-anyás családokban. Sőt, ennek ellenkezőjéről vannak a szakemberek meggyőződve.
Szóval aki a férfi-nő kapcsolat vagy a család/édesapa-édesanya.gyerekek fundamentális stabilitását támadja, az magát a stabilan és normálisan működő társadalmat, annak alapvető összetartó szövetét támadja.
De miért?
Hogy egyes (kitalált) kisebbségi csoportoknak (kitalált és erőszakosan kikövetelt) JOGAIK legyenek?

Bkkzol 2019.02.26. 11:26:33

Mindenképpen hiba, Már a kérdésfeltevés is felesleges, sexista... már a dícséret is teljesen felesleges. Vegye tudomásul minden szülő1 és szülő2 az ósdi nagyszülő 1-2-3-4 márt nem is említve.

Vipera01 2019.02.26. 11:27:30

@eloi: Itt a pont, kiválóan leírtad a lényeget.

A lányokat nővé, a fiúkat férfiakká kell nevelni.
A nemi szerepeknek megfelelni kell, nem átírni azokat.

Willkommenskultur 2019.02.26. 11:33:57

Latom a szerzo mar volt gendererzekenyitesen.

DE BAZDMEG PONT AZ A LENYEG, HOGY A NEMI SZTEREOTIPIAK SZERINT NEVELJUK A GYE"REKET, mert a ferfiak not keresnek majd tarsnak (nem olyat aki eros), a nok meg ferfit (nem feltetlen olyat aki szep).

Micsoda felhaboritoan idiota iras aztan csodalkoztok, hogy a fiatalok azt se tudjak fiuk-e vagy lanyok.

Peter Deak 2019.02.26. 11:34:41

@HozzászóláSoma Következő: Kiváncsi lennék, kifejtenéd mi volt pontosan a "koppanásos" tapasztalatod? Arra az általad felállított hibás törvényszerűségre miszerint, egy fiú testalkata mindig erősebb, egy lány pedig minden esetben szebb, nem posztolok most ide ezer megcáfoló fotót, mindenki látott már kivételt.

HozzászóláSoma Következő 2019.02.26. 12:23:54

@Peter Deak: először a szövegértelmezésre hívnám fel a figyelmed, mert én az "átlagban" szót használtam, amit te "mindig"-re fordítottál. Másrészt eddigi tapasztalatokról beszéltem, de nem személyesről. Pl. meg lehet erőszakolni a természetet a fenntarthatatlan gazdálkodással is, ami már eddig is visszaütött és ezután is fog. Számtalan példát lehetne még mondani. Gondolkodj!

Peter Deak 2019.02.26. 12:31:28

A cikk utolsó része, ami az igazán fontos üzenetet hozza és benne van minden, ami szerintem fontos ebben a témában.
"A félreértések elkerülése érdekében hangsúlyoznám, hogy nem a nemi sztereotípiáknak megfelelő dicséretet ellenzem, hanem azok kizárólagosságát. Személy szerint jó dolognak látom, hogy ha a lányok lányosan és a fiúk fiúsan nőhetnek fel, ha ez számukra is örömet okoz. A szülő és a környező felnőttek feladata azonban az, hogy ne csak saját öröme szerint reagáljon a mellette fejlődő, növekvő gyermekre, hanem vigyen bele némi tudatosságot is, hogy azzal megkönnyítse az életét a későbbi, felnőtt korában."

bElannaTorres 2019.02.26. 12:32:46

“A bátorságért, céltudatosságért és erőért ugyanúgy fontos elismerni egy kislányt is, mivel ilyenkor adagonként töltik fel őt a felnőttek a magába vetett hittel”
Ez nagyon fontos lenne, sok egyedülálló nő van, nekik mindent maguknak kell megoldani, ehhez önbizalomra, önállóságra, és bátorságra van szükség, ezek nem egyedülállóknál is fontosak. Fiúkra meg nem kell annyira büszkének lenni ha megveri a húgát mert aggresszív faszt lehet belőlük nevelni, mint az öcsémből. Neki minden el volt nézve, hat elmondom nem sokan akarják hogy olyan gyerekük legyen mint ő. Már lecsillapodott , de volt pár zűrösebb éve.
Jah és nagyon nem érdekelnek azok akik mindig ilyen témáknál félik a távoli jövőt, mindig voltak ilyenek száz éve is. Ma már tanulhatnak mérnöknek a nők is, régen biztos rengeteg olyan volt aki szerint ez már a világvége. Pont mint minden ilyen témánál

Willkommenskultur 2019.02.26. 12:37:04

@Peter Deak: "Személy szerint jó dolognak látom, hogy ha a lányok lányosan és a fiúk fiúsan nőhetnek fel, ha ez számukra is örömet okoz. "

Vmi gender esti meseben lattad, hogy az ugy megy, hogy ha egy kislany v. kisfiu rosszul erzi magat, az csak azert lehet, mert a lanyt zavarja, hogy o nem fiu....es viszont.

Mi az hogy ha szamukra ez oromet okoz? A te fiadnak az okoz oromet, ha nonek oltozik?

Peter Deak 2019.02.26. 12:48:56

Fordítsd meg inkább! Ha van egy gyereked, aki nem érzi jól magát a bőrében, és nem azonosul azokkal a szerepekkel, amiket a bölcs társadalom rá akar aggatni, te mit csinálnál? Én támogatnám.Mindenben és bármiben.Akkor is, ha ez a társadalom bizonyos részének nem tetszik, mert ők akarják definiálni milyen legyen egy férfi és egy nő.

Willkommenskultur 2019.02.26. 12:56:06

@Peter Deak: Nincs tarsadalom, a gyereknek a csalad az elsodleges tarsadalma.

Tehat ha a te fiad nokent erzi jol magat, az nem a tarsadalom, hanem az aberralt kornyezete hibaja, es senki mase.

Persze ettol meg nem kell azonosulni a tarsadalmi szerepekkel, nem kotelezo tarsadalomban sem elni. Biztos van mas ut, es ha megsincs, akkor legfeljebb az evolucio kigyomlalja a vadhajtasokat.

De remelem mas gyerekeit azert nem bizzak rad.

Peter Deak 2019.02.26. 13:06:22

@Willkommenskultur: Nehéz erre mit mondani...a te fajtád miatt kötném jogosítványhoz a gyereknevelést és te mondani sem kell, nem tudnád megszerezni.

Vipera01 2019.02.26. 13:18:43

"Személy szerint jó dolognak látom, hogy ha a lányok lányosan és a fiúk fiúsan nőhetnek fel, ha ez számukra is örömet okoz."

Mi az hogy HA EZ SZÁMUKRA IS ÖRÖMET OKOZ ????
Ha egy fiúnak nem okoz örömet hogy fiúsan nőnek fel, akkor neveljük lányosan?
Mi ez a genderista butaság, kedves szerző?

Egy fiút nem azért kell fiúsan nevelni, mert ebben jól érzi magát. Hanem azért, mert fiú.
Ugyanez vonatkozik lányokra.

felső határ nincs 2019.02.26. 13:32:39

- Úgy van!
- Köszönöm bátyám.
:19:02
- Vagy hugom.
- Vagy hugom.
:19:05
Hol tartottam ?
:19:07
- Azt hiszem, befejezted.
- Ó, rendben.
:19:10
Továbbá veleszületett joga minden férfinek...
:19:13
- Vagy nõnek.
- Miért nem fejezed be ezt a nõzést?
:19:16
A nõknek joguk van szerepet vállalni a mozgalmunkban.
:19:19
Miért jössz állandóan a nõkkel, Stan?
:19:22
Az akarok lenni.
:19:25
- Mi?
- Nõ akarok lenni.
:19:28
Mostantól mindannyian hívjatok Lorettának.
:19:34
- Mi?
- Egy férfinek joga van ehhez.
:19:37
És miért akarsz Loretta lenni, Stan?
:19:41
Gyerekeket akarok.
:19:43
Gyerekeket akarsz?
:19:46
Minden férfinak joga van gyereket szülni, ha akar.
:19:49
- De te nem szülhetsz gyereket!
- Ne nyomj el engem!
:19:51
Nem nyomlak el. Neked nincs méhed!
:19:55
Hogy fogod kihordani a magzatot?
:19:57
Belerakod egy szatyorba?
:20:03
Nekem van egy ötletem.
:20:05
Gondolom abban egyetértünk,
hogy tényleg nem lehet gyereke...
:20:07
mivel nincs méhe, mirõl nem tehet senki,
még a rómaiak sem.
:20:11
De joga lehet hozzá, hogy gyereket szüljön, nem?
:20:14
Remek ötlet, Judit!
Harcolni fogunk...
:20:17
hogy ismerjék el a szüléshez való jogod, bátyám.
:20:18
- Hugom. Bocs.
- Ez miért jó?
:20:22
- Mi?
- Miért küzdünk, hogy joga legyen szülni...
:20:25
ha egyszer nem szülhet gyereket?
:20:28
Ez egy szimbólum.
Az elnyomás elleni küzdelmünk szimbóluma.

MU HA HA

Rohognek, ha vicces lenne, de mivel a posztos hisz is ebben a marhasagban, azer ez nem kicsit meredek baszod.

gyozop 2019.02.26. 13:33:54

A szerző vagy sajnálatra méltóan buta, vagy valamiért ilyen baromságokért kapja a fizut.
Ha nem neveljük a fiúkat fiúknak a lányokat meg lányoknak, hanem hagyjuk nekik kitalálni akkor hüyeségeket találnak ki. Azért gyerekek, mert még nem tudnak semmit.
Például ha észreveszed, hogy örömet okoz a 3 évesnek, hogy tetováltassa az arcára a plüssmaciját akkor megengeded? Mit tud ő még arról, hogy 50-70 évnyi felnőttkor alatt hogyan kell jól beilleszkedni? Ha csak a pillanatnyi szeszélyeire figyelsz, meg a "gendertudósokra" iszonyú károkat tudsz okozni.

gyozop 2019.02.26. 13:39:44

@gyozop: Miért hihetetlenül magas az öngyilkosok aránya az új nemi identitású embereknél a világon mindenhol? Hát nem azért mert az emberek gonoszak lennének velük. Koncsíta még díjat is nyert. Inkább azt hiszik legtöbben, hogy ezért majd ünnepelni fogják őket, aztán kiderül, hogy senkit sem érdekel ez a dolog, ők viszont már elvesztették a saját önképüket. A lelki megsemmisülést követi a fizikai. Ezt akarja a szerző?

2019.02.26. 14:49:25

Istenem, ahhoz már rég hozzászoktam, hogy egyes kommentelők imádnak úgy okoskodni, hogy el sem olvassák a posztot, de hogy még egy rövid címet se tudjanak értelmezni...

Na, mindegy... amúgy bár nem kapcsolódik szorosan a poszthoz, de az említett marshmallow tesztet azóta megismételték, és más konklúzióra jutottak:

divany.hu/szuloseg/2018/06/24/pillecukor-teszt-marshmallow/

Tordai Hasadék Teri Anya 2019.02.26. 15:06:03

@Sally and Billy: nehéz volt hozzászoknod, ugye? MINDEN (címet eléggé el nem ítélhető módon el sem olvasó) kommentelő nevében BOCSIKA! És nagyon klassz, hogy te tudod értelmezni a címeket, de bánatodban látom, hogy Díványra vetemedtél. Ezzel azért egy ejnye-bejnyét - gondolom egyetértesz - kiérdemeltél. De fel a fejjel, mert - elolvasva és értelmezve a poszt címét - szép vagy (mint Sally) és erős (mint Billy)!

2019.02.26. 15:29:37

@Tordai Hasadék Teri Anya: Sajnos még mindig nem sikerült helyesen értelmezned a címben szereplő csak szót. De azért ne add fel, talán harmadszorra menni fog :)

(A díványos cikkben pedig egy pszichológus ismerteti egy új kutatás eredményét. Hogy ez neked miért olyan elítélendő nem tudom, de igazából nem is érdekel.)

Tordai Hasadék Teri Anya 2019.02.27. 12:06:13

@Sally and Billy: ha nem CSAK a címet olvasod el, akkor rájössz, hogy semmi jelentősége nincs a "csak"-nak, mert minden köntörfalazás ellenére a végkonklúzió ez: "Személy szerint jó dolognak látom, hogy ha a lányok lányosan és a fiúk fiúsan nőhetnek fel, ha ez számukra is örömet okoz." Érted? HA EZ SZÁMUKRA ÖRÖMET OKOZ...Na ez pont az a primitív, önközpontú, öntelt egyedeket kitermelő propaganda- és konyhapszichológia, amit a Dívány ont magából. (Hogy ez neked miért nem elítélendő nem tudom, de igazából nem is érdekel - klasszikust idézve).

kocsmafilozófus feri 2019.02.27. 16:45:28

@Tordai Hasadék Teri Anya: Érdekes, hogy megérintett téged ez a téma. Akarsz róla beszélni?

Ad Dio 2019.02.28. 06:45:17

Van egy pár gyermekem, másokéival is foglalkozgatok picikét és azt kell mondjam, hogy ez túl van ragozva. Messze nincs akkkkora hatása a dolognak, mint amit a cikk írója sugall. Az a fiú, aki nem domináns, soha dicsérhető dominánssá, de az ellenkezője is igaz: kis mimózát sem fog belőle senki faragni csupán azzal, hogy ha épp nyugton van, rámosolyog. A gyerek már a megszületésekor sem "tabula rasa". Hoz magával indíttatásokat, attitűdöt, hangoltságot. Ez már csecsemő korban megfigyelhető. A szülői nevelésnek olyasmi szerepe van inkább, mint a rózsa metszésének: segíti azt, hogy a gyerek személyisége hatékony, kiegyensúlyozott módon fejlődjön és kapcsolódjon be a környezetébe.

Ad Dio 2019.02.28. 06:48:25

Nagy baj inkább akkor van, ha a gyerek azt tapasztalja, hogy pozitív megerősítést csak olyasmiért kap, ami számára idegen: az örökmozgó gyereknek csendben kell üldögélnie, az ügyes mozgásúnak állandóan vigyáznia, az introvertálnak mások előtt megnyílnia stb.

Oda kell figyelni a gyerekre és nem egy ideaképet, hanem egy húsvér, valódi személyiséget nevelni.