Egy nő azzá válhat, akivé csak szeretne
2019. március 08. írta: M. Steinbach Annamária

Egy nő azzá válhat, akivé csak szeretne

no_k.jpg

A férfiak azt szeretik, ha egy nő úrinő (Madonna) a társaságban, háziasszony (Anya) a konyhában és kurtizán a hálószobában. (És harcos Amazon, akit annyira jó megszerezni.)

Ez a közismert szólás - leegyszerűsítve ugyan - , de jól mutatja a nők különböző arcait, ami többnyire sosem függetleníthető a férfi elvárásoktól és vágyaktól. 

Jung-tól indulva látott napvilágot az az elképzelés, hogy léteznek női karakter típusok, amelyek minden nő személyiségében megbújnak. Hol egyik dominál, hol másik, de optimális esetben mindegyik – az amazon, a madonna, a kurtizán és az anya is – jelen van minden nő személyiségében. Összességében viszont az „alteregók” közül is mindig van egy, amelyben minden nő egy kicsit jobban magára ismer. 

Te melyik nőtípust képviseled az életben, illetve melyik karakter az, amely elnyomás alá került a többi által?

Képtalálat a következőre: „confident women”Az amazon-típusú nő a határozottság, önállóság, céltudatosság és magabiztosság megtestesítője. Független, amire pedig büszke is. Néha férfiasan erőteljes. Általában bölcs, gyakorlatias, másokat támogatni is kész. Ha az életben csapás éri, elviseli, és a felszínen maradva, abból megerősödve kerül ki a helyzetből. A modern életben az amazon-típusú nő a sikeres, ambiciózus női kép megtestesítője. Nem hagyja el magát, hanem a végletekig kitart. Még akkor is, mikor már nem kellene. Számára nehéz az elgyengülés, az érzelmek sohasem nyomhatják őt el. Egy Amazon annak a férfinak vonzó, akinek egy ilyen partner kihívást jelent, mivel neki is magas az önbizalma. Minden más férfinak ijesztő, mivel saját gyengeségei jutnak eszébe a nőről. Amit egy amazonnak szükséges megtanulnia: az elgyengülés nem egyenlő a gyengeséggel, és a gyengeség sem olyan félelmetes, mint amilyennek látszik. Fontos megtalálnia azokat az embereket, akik mellett önmaga lehet álarc nélkül.

Képtalálat a következőre: „madonna amazon anya kurtizán”A madonna típus hisz az igazságos és tiszta világban. Lágyszívű, kedves és szerető, aki képes hallgatni. Ő képviseli az intuitív, spirituális és titokzatos nőt. Nem harsány, inkább finoman álmodozó, csendesen merengő. A férfi a múzsáját látja benne, mert ha nem is mindig szép, de van szépérzéke, igényes, vonzó, és a belülről fakadó báj elragadó a környezete számára. Mellette a férfi hős szerelmes lehet, mert sohasem érzi azt, hogy teljesen kiismerte a vágyott nőt. Amit tudnia kell a madonna-típusú nőknek: a megközelíthetetlenség, távolságtartás lehet ugyanakkor ennek a nőtípusnak a legnagyobb problémája is, mert saját világában eltávolodhat környezetétől. Ki kell lépnie a burokból, fel kell tárnia nyers önmagát és valódi, tartalmas kapcsolatokat szükséges találnia, amelyek kiragadják néhanapján belső világából.

Képtalálat a következőre: „csábító nő”A kurtizán típus a testét, lelkét, érzelmeit uraló nő, aki egész lényében képes hatni a férfi nemre. Ő az, aki ha megjelenik, minden tekintet rászegeződik. Megosztó lehet, mivel az ilyen nő sokszor szerepet játszik annak érdekében, hogy megfeleljen partnere nőideáljának. Buja és ártatlan egyszerre, félénk és kezdeményező, szexi és elérhetetlen. Túlzott formája a közönséges viselkedés, amely szinte mindig valamilyen komplexus kompenzációja szokott lenni. Mindig tetszeni akar, a végső cél a férfi figyelem középpontja. De vajon érdemes elhagyni, leválasztani magunkról ezt a női oldalt? Semmiképp sem! Sokkal inkább fontos megtanulni kezelni és az ön- illetve párkapcsolati kiteljesedés szolgálatába állítani a nőben élő kurtizánt. A vonzalommal és csábítással való játszadozás kimondottan jól jöhet egy párkapcsolat felpezsdítésénél. Amit egy kurtizán-típusú nőnek meg kell tanulna: nem minden a testi vonzerő! Az önbizalom fakadhat önmagunk értékeléséből is, és nem szabad mindig mások elismerő tekintetére támaszkodnia. A belső szépség megtalálása egyenlő a belülről jövő nyugalommal és önértékeléssel.

Képtalálat a következőre: „she takes care of everyone”És végül az Anya. A gondoskodó, rendet és kényelmet biztosító, a biztonságot árasztó személyiség rész. Nem feltétlenül a szülői szerepben lehet anya egy nő. Az ösztönös anyáskodó attitűd a férfival való kapcsolatban is megjelenik, amikor elfogadja olyannak, amilyen. A szélsőséges viselkedés hibájának lehetősége itt is fennáll. A túlzott anyáskodás fojtogatóvá válhat. Emellett ha valaki képtelen elmozdulni az anyai szerepből a fenti típusok felé, azaz nem tud átmenni amazonba, madonnába vagy néha kurtizánba, akkor az önmaga által létrehozott magányban reked. Bármennyire is képes kielégíteni igényeit a másokról való gondoskodás, az állandó adás hátránya, hogy olyan illúziót tart fenn, mely szerint neki nincsenek vágyai, nincs szükségük törődésre. Amit egy anya-típusú nőnek el kell sajátítania: kilépni a szerepből, élni a vágyaknak, elvenni azt, ami neki jár az életből, élvezni az életet, és megjutalmazni önmagát is.

A női nem attól különleges, mert nem csak tudatosan, de ösztönösen, intuitívan is képes a „szerepek” között mozogni. Azonban ha valami miatt nagyon beszorulna az egyik karakterbe, ott valami nem működik jól, és ezzel párhuzamosan megjelenik az igény a többi szerepre is. Érdemes elgondolkozni azon, melyik arcunkat nyomjuk el önmagunkban, mi az, ami megjelenik éjszaka álmainkban, amire titkon vágyunk, és ami nélkül nem érezzük magunkat teljesnek? Bújjunk ki néha Amazon páncélunk mögül és legyünk titokzatos, finomlelkű Madonnák, Madonnaként pedig talpraesett Amazonok. Gondoskodjunk és óvjuk szeretteinket Anyaként, de merjünk néha elbűvölő Kurtizánként csábítani is, mert ezek mind ugyanannak a csodálatos, életrevaló női létnek a rétegei, amelyek közül általában csak egyet látnak belőlünk az emberek, de mind ott vannak bennünk, és mind képesek felszínre kerülni, ha merünk igényeink szerint élni.
Mert egy nő mindegyikre képes.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

 

Forrás: Dr. Toni Grant: A nőies nő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr1814677852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

darlacko 2019.03.09. 01:58:39

A férfiaknak kezd elegük lenni abból, hogy alemberként kezelik őket. Ezért egyre több a MGTOW.

csakférfi 2019.03.09. 04:57:10

"Gábor Zsazsa, angolul: Zsa Zsa Gabor, születési nevén: Gábor Sári (Budapest, 1917. február 6. – Los Angeles, Kalifornia, 2016. december 18.)[9] Golden Globe-díjas magyar szépségkirálynő, modell és színésznő, a 20. század közepének egyik nagy szexszimbóluma"
...
...
Kilencszer volt férjnél, hétszer vált el, egyik házasságát alig egy hónap múlva érvénytelenítették. Utolsó házassága 1986-tól haláláig tartott.

2002-ben autóbalesetet szenvedett, részben lebénult, így kerekesszékbe került. 2005–2007 között két agyvérzése volt, 2011-ben amputálni kellett jobb lábát térdtől lefelé egy fertőzés miatt. A színésznő majdnem megérte 100. születésnapját, 2016. december 18-án hunyt el Los Angelesben.

Wiki idézet.

Hogy mivé vàlhat egy nö aki szerepeket jàtszik....vagy akar ...anya...amazon...stb.vàlni?
Szeretö férfi nélkül.....magàrahogyott vén öregasszony.
Növé a férfi teszi.
Mintahogy a férfit férfivé egy nö.
Aki még ezt sem tudja (férfi -e vagy nö) .....nos , ......ez a legmélyebb butasàg.

darlacko 2019.03.09. 06:35:34

@csakférfi: tökmindegy hányszor megy férjhez egy nő, ha olyan öreg lesz, mint Gábor Zsazsa élete vége felé, akkor úgyse lesz különb élete, ugyanannyit fog szenvedni, betegeskedni, magányossá válik, a székletürítés és azt követő szakszerű mosdatás válhat a napja fénypontjává, mert akkor valaki hozzáér.

"Növé a férfi teszi.
Mintahogy a férfit férfivé egy nö." - Az ékezetekes billentyűket látom nem sikerült megtalálni. Emellett amit írtál, az ostobaság. Amelyik férfi attól érzi magát férfinak, hogy a nők azzá teszik, megerősítik, hízelegnek neki, elismerik, az a nők bábjává válik. Ugyanígy a nő, aki csak a férfiak elismerésére hajt, az se egészséges, de legalább jó kis lotyó lesz belőle. Ez is egy életstratégia.

Sir Galahad 2019.03.09. 06:38:40

Valóban, ha egy nő párkapcsolatban szeretne élni, nem függetlenítheti magát a férfi igényeitől. Viszont ez fordítva is igaz a férfiakra. A különbség annyi, hogy azt, amit a férfi szeretne, és amivel boldoggá, elégedetté lehet tenni, össze lehet foglalni néhány, egyébként logikus és egyszerű pontban. Ugyanakkor a női elvárásoknak megfelelni sokkal nehezebb (lásd még: hipergámia).

kemény keleti kommentelő 2019.03.09. 07:24:22

Nem lehetne, hogy a nőknek is legyen saját karakterük, ahogy a férfiaknak ?
Például a nők parasztok, tudósok, üzletasszonyok, taxisok, bűnözők, színészek, bankárok, hajléktalanok, kocsmatöltelékek, analfabéták, sznobok, vagy cigányok.

Nem lehetne, hogy emberi kategóriák legyenek, ne valami használati besorolás ?
Ez a négy kategória mintha arra a kérdésre adna választ, amit a 10 éves kisfiúk nem értenek. Hogy minek vannak nők ? Mi szükség ezekre ?

csakférfi 2019.03.09. 09:34:35

@darlacko:
Szélsöséges a gondolkodàsod.....

"megerősítik, hízelegnek neki, elismerik, az a nők bábjává válik. "

Azaz.....egy robot öntudat nélkül.

"nő, aki csak a férfiak elismerésére hajt, az se egészséges, de legalább jó kis lotyó lesz belőle. "

Azaz egy àltalad lenézett.....kurva.

Nem véletlen hogy írtad az elsö kommntedet.

"férfiaknak kezd elegük lenni abból, hogy alemberként kezelik őket"

Ezt "kivetítésnek" azaz projekciònak hívjàk.....szakmai berkekben.
Vagyis .....hülyeség.
:)

conchita wurst 2019.03.09. 10:24:55

nyenyenye

sok duma helyett a kaja legyen idoben az asztalon, es a maradekot nem esszuk meg!

bElannaTorres 2019.03.09. 11:29:04

Én meg leszarom minek akarnak látni.
Egyébként mindig csodálkoztam mikor olyanokat írnak a nők hogy a házimunkába besegít a férje. Mi az hogy segít, ez közös feladat. Nekem ilyen gondom nincs, lányok nem kell csicskulni, olyan embert kell keresni párnak aki normális. Tudom nem könnyű.

Almandin 2019.03.09. 13:10:28

@darlacko: A megöregedés senkinek se könnyű. Ez a modern kor folyománya. Régen kevesen öregedtek meg, ma az emberek többsége az élete második felét ezzel küszködve éli le. Nem csoda, hogy sokan belebetegszenek lelkileg.

2019.03.09. 14:39:50

Pl. A Fal Asszonyaivá: index.hu/belfold/2019/03/08/zsido_no_siratofal_egyenjogusag/
Az meg különösen “szimpatikus” a történetben, hogy a két vallásos csoport szidalmazta egymást és még rendőrre is támadtak. Ez most akkor a Madonna vagy az Amazon kategória?

Sir Galahad 2019.03.09. 16:24:05

@bElannaTorres: Egyetértünk, a férfi is vegye ki a részét a mosásból, teregetésből, főzésből stb. És persze a nő is a házépítésből, betonozásból, a szerelési munkákból, karbantartásból stb.

HaCS 2019.03.09. 20:10:24

"Azoknak a nőknek, akikkel beszélgetek, általában nem okoz gondot, hogy férfi partnert találjanak, de igenis gondot okoz nekik a férjhez menés és a férjnél maradás. Azt szeretnék, ha elmondanám nekik, hogy mit csináljanak ezügyben. Csakhogy a férjhez menéshez nem is annyira csinálnia kell a nőnek valamit, hanem inkább csak lennie, méghozzá a férfihoz való kötődés szempontjából megfelelő lelkiállapotban.
Ez a bizonyos lelkiállapot kizárólagosan női jellegzetesség, a nőiség valamiféle sajátos létezésmódja. De a modern nő feladta és elnyomta ezt a létezésmódot, s most bátorítani kell őt, hogy szerezze vissza elveszített nőiességét és különösen személyiségének – ahogyan én nevezem – az Anya, a Madonna és a Kurtizán oldalait. Ez a szemléletváltás ijesztő és nehéz lehet a mai nő számára, minthogy már régen Amazon nővé változott, ami teljesen idegen az ő lágyabb természetétől. Ennek az Amazon nőnek, teljesítményorientált személyként, meg kell tanulnia összeegyeztetni ezt az újabban felszedett identitást a szerelem iránti igényekkel. "

Dr. Toni Grant: A nőies nő

conchita wurst 2019.03.09. 21:04:00

Azza valhat akive szeretne, vagy a csaladi tuzhelyet orzi.

A ferfi is azza valhat akive szeretne, plusz a tobbi jon magatol.

Ad Dio 2019.03.09. 22:01:16

"A férfiak azt szeretik, ha egy nő úrinő (Madonna) a társaságban, háziasszony (Anya) a konyhában és kurtizán a hálószobában. (És harcos Amazon, akit annyira jó megszerezni.)"

Biztos, hogy okos dolog ostoba előítéletes sztereotipiákat terjeszteni?

Én azt szeretem a Feleségemben, hogy olyan, amilyen...

Billy Hill 2019.03.10. 00:19:26

Dr. Tori Black munkásságát is kihangsúlyoznám!

apro_marosan_petergabor 2019.03.10. 07:53:02

Nincs semmi baj ezzel a felvezetéssel.
Egyben azt is jelenti, egy férfinek is ilyennek kell lennie. Az, pedig, hogy mi történik a hálószobában csak kettőnkre tartozik. Ettől az idillikus képtől a XX. és XXI. század erősen eltávolodott, ma a hétköznapi kurvát szexmunkásnak hívják, mintha az természetes állapot lenne, a nőt látszat egyenlőségre ösztökélik, a családszeretetet szemétbe hajítanák (legócskább megjelenése a genderelmélet) a mindennapos pornográfiával pedig a szexet lealacsonyítják és közönségessé teszik. Mindebben a média és az agyatlan liberalizmus a mindent megengdő szabadosság, a keresztény értékek, kultúra üldözése óriási szerepet játszik.
Nem meglepő az iszlám előre törése és tolerálása ezek után - mint lelki pótlék - széles körökben.

csakférfi 2019.03.10. 08:23:38

@apro_marosan_petergabor:
"Úgy tűnik, hogy valami nagyon nincs rendben a mai fiatalokkal: a Pew Research felmérése szerint a 13-17 év közötti tinik 70 százaléka gondolja úgy, hogy szorongás és depresszió nyomasztja a korosztályát. Ők a Z generáció, akik már okostelefonokkal és közösségi médiával nőttek fel, de egyelőre csak találgatni tudunk, hogy pontosan mi állhat a háttérben. Az alábbiakban az Economist és a Pew Research elemzését mutatjuk be. "

m.portfolio.hu/prof/valami-nagy-baj-van-a-fiatalokkal-sulyosan-szoronganak-es-depressziosak.316229.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

"Nem tudjuk, hogy ezt vajon a képernyő előtt töltött idő okozza-e. Azt sem tudjuk, hogy ez vajon rossz fejlemény-e. Csak annyit tudunk egyelőre, hogy így néz ki azoknak a gyerekeknek az agya, akik sok időt töltenek a képernyők előtt

– mondja Gaya Dowling, az NIH orvosa, aki részt vett a projektben.

Az NIH adatai szerint a napi több mint 2 órát a digitális képernyők előtt töltő gyerekek nyelvi és gondolkodási felmérői rosszabbak lettek, mint az eszközöket kevesebbet használóké."

index.hu/techtud/2018/12/10/a_kepernyo_szo_szerint_atalakitja_a_kisgyerekek_agyat/

Ha estleg nem jött volna le.......
szerepeket jàtszò anyàk......idiòta gyerekek.
A "szereotípiàkat" maguk a pszichològusok terjesztik. Làsd poszt.
Én férfiként....apa..."tenyészbika"....vadàsz....harcos....wc pucolò....melòs....müvész...szerelö....stb. vagyok.
Azaz ......egy senki.
:)
süti beállítások módosítása