6 tény, hogy az érzékenység nem gyengeség
2019. március 26. írta: Vén Betti

6 tény, hogy az érzékenység nem gyengeség

shutterstock_98027750-752x501.jpg

Felfigyeltél már arra valaha, hogy sokszor a legérzékenyebb emberek között rejtőznek a legerősebbek? Amikor a belső tartásra, vagy a rugalmasságra – a nehéz helyzetekkel való megküzdésre, a stressz kezelésére – van szükség, a kifejezetten érzékeny emberek olyan rejtett, titkos képességgel bírnak, amelyek segítségével megküzdenek az élet viharos időszakai ellen. Ők nemcsak túlélik a csapásokat, hanem tanulnak is tapasztalataikból, fejlesztik készségeiket, és egyre erősebbé válnak a fejlődési folyamat során. Mi több, nemcsak átvergődnek a nehéz időkön, eltemetve érzéseiket, hanem teljesen önmagukat adva, érzékenységüket legteljesebb mértékben felhasználják a probléma feldolgozására. 

Az érzékenységet még mindig sokszor a gyengeséggel azonosítják. Ha valaki megmutatja, kifejezi érzéseit, legyenek azok jók, vagy rosszak, hajlamosak vagyunk túlreagálással vádolni a másikat, és meggyőzni őt arról, hogy a túl intenzív érzések csak arról árulkodnak, hogy nincs megfelelően kezelve a szituáció.

Ennél sokkal rosszabb, ha a túlérzékeny személy is hasonlóan vélekedik önmagáról. A túlzott érzékenységgel néha valóban olyan lehet az élet, mintha egy drámában lennénk, ahol minden jelenet nagy felbontásúra van állítva. Nyomasztó tud lenni, és saját érzelmi világunk intenzitása könnyen arra enged következtetni, hogy elhisszük, puhányok és gyengék vagyunk, nem vagyunk olyan kemények, erősek, mint mindenki más. Ilyenkor könnyen magunk mellé állítunk egy olyan személyt - úgy érezzük szükségünk van rá -, akit erősnek gondolunk. Ez a megoldás viszont könnyen veszélyessé válik, csökkentheti önbecsülésünket, és beállíthat bennünket egy áldozati szerepre.

intro_1.jpg

Az igazság az, hogy a túlérzékenységnek köszönhetően számos olyan tulajdonsággalrendelkezik az ember, amely hatalmas belső erőt képes adni. A belső tartás fejlesztésének kulcsa tehát nem azt jelenti, hogy legyen kevésbé érzékeny az ember. Az érzékenység egy erősség. És most lássuk, hogy miben is!

Tudatosság: ha valaki érzékenyebb az átlagnál, jobban tisztában van a környezetével és saját érzéseivel, mint mások. Jobban megérti saját stresszes, túlterhelt állapotát, és tudja, hogy nyugalomra van szüksége ahhoz, hogy a nehéz helyzetet megfelelően kezelje.

Kreativitás: a kreatív törekvések megteremtik a lehetőséget az energiák pozitív módon történő áramlására. A kreativitás megadja a képességet arra, hogy kifejezze magát az ember nehéz helyzetekben, akár a művészetben, ahol közvetíthetők az intenzív érzelmek, miközben hasznos lehet mind az alkotó, mind a környezete számára.

Empátia: a másik cipőjének viselése a túlérzékenyek számára természetes. Míg másoknak a figyelem/bizalom érzését nyújtja, addig a hallgató fél fejleszti az emberi természet megértését. Ráadásul a másik érzéseinek meghallgatása, átélése segíthet saját véleményünk felvállalásában is.

Értékelés: a túlérzékenységgel élők észreveszik a részleteket. A körülöttük lévő világ legkisebb apróságait is csodálattal tudják értékelni.

Intuíció: nagyon fejlett az intuíciójuk, amely segíti őket mások és a szituációk mélyebb megértésében. A fejlett intuíciójuk lehetővé teszi számukra, hogy egy olyan világos kép rajzolódjon ki bennük bármiről, amely segít megérteni, hogy mi történik körülöttük és mit kell tenniük. 

Szenvedély: az érzékeny és szelíd, visszafogott külső ellenére a túlérzékeny emberek az átlagnál szenvedélyesebbek. Határozottan kiállnak stabil értékrendjük és olyan kérdések mellett, amelyekben hisznek. Ez a szenvedély teszi lehetővé számukra, hogy továbblépjenek és elfogadják az élet kihívásait a kockázatok, veszélyek és saját félelmeik ellenére is. Ők egyszerűen azt teszik, amit hisznek, meggyőződésből.

Az érzékenység jól látszik, nem egy börtönbüntetés. Bár az érzékenység fokozott veszélyt jelent a depresszió, szorongás kialakulásában, ugyanakkor számos – fent felsorolt előnnyel is jár. Nem egy rendellenesség, amelyen javítani kell. Csupán azt jelenti, hogy sokkal mélyebb a bejövő ingerek feldolgozása. Ráadásul segíthet a jobb önismeretben és a saját szükségletek feltárásában.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon! 

Forrás:

https://www.psychologytoday.com/blog/sense-and-sensitivity/201411/sensitive-and-strong-can-we-really-be-both

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr8514716725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2019.03.27. 14:49:25

Lassan unalmas kezd lenni ez a blog.
Unom a "végtelenségig" hajszolt "ttudatossàgot"....
A ....tudtad hogy?....a 10 legjobb...a hét ok arra hogy...3 jel amire érdemes figyelni....6 tény higy az érzékeny.....stb.
Ezzel tömik kvàzi frusztràljàk az olvasòkat,magukat szskértönek titulàlò emberek.
Ellenérvek
1 a pszichològusok a legboldogabbak,sohasem betegek?
Nem
2 közülük kerül ki a legidösebb emberek zöme?
Nem
3 a pszichològusok nem vàlnak el?
De igen
4 a pszichològusok gyerekei nem drogoznak?
Nincs kutatva
5 a pszichològusok IQ-ja ,mind érzelmi mint értelmi szinten kimagaslò?
Nincs kutatva
6 a pszichològusok belsö energiàk kimagaslò hordozòi?
Csak néhàny kérdés amin kellene gondolkodni embereknek mielött elhisznek különféle àllítàsokat.
Nemdebàr "vénbetti"?
:)

midnightcoder2 2019.03.27. 19:10:35

@csakférfi: A pszichomókusság hasznos tudomány. Pl. ha egy lúzerrel elhiteted hogy nem tartod annak, akkor jobb eséllyel lesz belõle kuncsaft.

dedoca eder 2019.03.27. 19:34:57

@csakférfi: ‘One way to answer this question is to consider the sum total of data held by all the big online storage and service companies like Google, Amazon, Microsoft and Facebook. Estimates are that the big four store at least 1,200 petabytes between them. That is 1.2 million terabytes (one terabyte is 1,000 gigabytes).’.
Talán 1200 perabyte-ban találhatnál olyat is ami érdekel és akkor nem kellene olyan oldalon köpködnöd ami nem

Trisi · www.alphawing.hu 2019.03.27. 19:37:22

Aham, tényleg szuper ilyen "túl"érzékenynek lenni.
Csak pár nem elhanyagolható dolog :
- amin mások 2 hét alatt túllépnek, azon egy túlérzékeny konkrétan összeomlik és hónapokig próbál túlélni
- konkrétan hülyének nézik azok akik sokkal felszínesebb életet élnek, fincsi érzés megbélyegezve élni
- kimutatja az érzéseit? Szuper, mert így jönnek az okos tanácsok a "lépj tovább" mondatok, amik nem segítenek, viszont löknek az emberen...lefelé
- a nagyságrendekkel színesebb érzelmi világ ugyancsak nem előnyös, mert a másikat megrémíti, hogy 4 hónap után már jóval előrébb jár az illető a kapcsolatban.... pedig még igazán el sem kezdte valójában a mély érzéseit használni

Tudod mit? inkább legyek egy átlagos és felszínes lélekkel megáldva mintsem túlérzékenyen szenvedjem végig az életem.

csakférfi 2019.03.28. 09:20:03

@dedoca eder:
Köpködni?

"Tudatosság".....

Hagyd el a tanultságod és meg nem bánod. Ígéret és ígérgetés: mi különbség? Jó és rossz: mily különbség! De amitől mindenki retten, azt nem vethetjük félre büntetlen. Ó, zűr! Még minden rendezetlen!

Tao Te King

"Kreativitás".......

Ahol megvalósul a teljes üresség, ott a nyugalom tisztán megmarad, minden növekszik a maga rendjén, az örök áramlásban körbe-halad. Minden virul, terem, s a kezdethez visszatér szüntelen. A kezdethez visszatérés: a béke. A béke: az élet visszatérte. Az élet visszatérte: állandóság. Az állandóság tudása: világosság. Az állandóság nem-tudása: vakság, zűrzavar.

Tao Te King

Értékelés.......

Aki tölt színültig: jobb, ha előbb abbahagyja. Aki túl-élesre fen: élét hamar kicsorbítja. Arannyal, ékkővel teli kamra: megőrizni senkise bírja. Kincs, gőg, rang egyszerre: mekkora szerencsétlenség! Alkotni, adni, majd visszavonulni: ez az égi bölcsesség.

Tao Te King

"Intuíció"

Örök az ég és örök a föld. Azért örök az ég s a föld, mert nem önmagukért élnek, ezért nem fogy belőlük az élet. Éppígy a bölcs: hátrahúzódik, ezért halad, nem őrzi magát, ezért megmarad. Így van: saját érdeke nem űzi sose, ezért teljesül saját érdeke.

Tao Te King

"Szenvedély: ".....

Látást az öt szín tompít, hallást az öt hang tompít, ízlést az öt íz tompít, a vágtatás, vadászat megbolondít, a nehezen elérhető mind bűnbe lódít. Ezért a bölcs nem a szemét, inkább a gyomrát tömi, neki nem a távoli kell, hanem a közeli.

Tao Te King

Nekem nem kell terrabyt adat ahhoz hogy értsem az embereket.
Nyilvàn neked és a pszichomòkusoknak szükséges.
Mert.....

"181A különc a maga kívánsága után jár, és hadakozik minden jóravaló dolog ellen. 2Az ostoba nem leli kedvét az értelemben, csak saját eszének fitogtatásában. 3Ahová bűnös érkezik, oda megérkezik a megvetés is, és a szégyentelenséggel együtt jár a gyalázat. "
Salamon Példabeszédek könyve

Néhàny kbyte írott szò.....megértése neked sem nagy kihívàs.
Vagy igen?

Almandin 2019.03.29. 12:18:28

Micsoda cinikus kommentek.@Trisi: Ezt kivéve.
Mit olvasgattok pszichológiai blogot, ha csak gúnyolódni tudtok a pszichológián és a pszichológusokon?

csakférfi 2019.03.30. 05:29:09

@Almandin:
Szia.
Rég olvastalak.
:)
Cinizmus?
Önreflexió......inkább.
De.....

"3 Ha nem emelik fel az okosakat, a nép közt rend és béke fakad; ha nem kell többé a ritka, drága, megszűnik a nép kirablása; ha nem a vágy uralkodik, a nép szíve megnyughatik. Ezért a bölcs a szívet kiüríti, a gyomrot teletölti, a sóvárgást gyengíti, a csontot erősíti, hogy az emberek ne tudjanak, ne vágyjanak, az okosak veszteg maradjanak. A nem-sürgés ez és rend és békesség lesz."
Lao Ce
Tao Te King

A pszichológus nem bölcs csak "tud"
Hogy önmagukat szinte mindenek fölé emelik.....hisz,gondolják.....mindent "tudnak" az emberi lélekről.....nem igaz.
Csak emberek akik jól élnek .
A tudásukra alapozva.
Ezért nincs sem béke sem rend.
Vigasztaljon hogy nem csak a pszichomókusok ......mérnökök....tudósok...politikusok.....feltalálók.....csak néhány a teljesség igénye nélkül.

"18 Mikor a nagy út-at semmibe dobták, megjelent az erkölcs és méltányosság. Mikor kezdődött az okoskodás, megjelent a nagy hazudozás. Mikor a hat rokon összeveszett, megjelent a gyermeki tisztelet és szülői szeretet. Mikor zavaros az ország, megjelennek a hűséges szolgák. 19 Ha eldobják az okosságot, a tudósságot, akkor lesz a nép százszor áldott. Ha eldobják az erkölcsöt, a méltányosságot, gyermeki tisztelet, szülői szeretet vezeti a sokaságot. Ha megszüntetik a ravaszságot, a hasznosságot, nem lesznek többé tolvajok, betyárok. Három jele a kevés-bölcsességnek. Mutassák meg az ember-népnek az egyszerűséget, az épséget, hogy az önzésnek, az epedésnek vessenek féket."
Lao Ce

Ez van.
:)

csakférfi 2019.03.30. 05:35:21

@Almandin:
Bocs....
"Hogy önmagukat szinte mindenek fölé emelik.....hisz,gondolják.....mindent "tudnak" az emberi lélekről.....nem igaz."
Félreérthető...."nem igaz...javítva..."igaz".
:)
"Hogy önmagukat szinte mindenek fölé emelik.....hisz,gondolják.....mindent "tudnak" az emberi lélekről...igaz.

Hogyan használjanak...ha nem értenek.
Saját életüket sem....akkor másét?

Mária HenGau 2019.05.03. 20:20:20

@Trisi:

Ja. Igaz.

Anno én is "túl" érzékeny voltam. Jó ideje erről leszoktam, s lám, sokkal jobban vagyok ettől.
süti beállítások módosítása