Homoszexuális szülők kiegyensúlyozott gyerekei
2019. május 16. írta: Frank Bozoki Eszter

Homoszexuális szülők kiegyensúlyozott gyerekei

gay-foster-parents.jpg 

Régóta tartó és állandóan terítékre kerülő vita folyik arról, hogy szabad-e egynemű pároknak gyermeket örökbefogadni, és ez miként befolyásolja az adoptált gyermekek későbbi fejlődését. Az Egyesült Államokban az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb számban fogadnak örökbe csecsemőket homoszexuális és leszbikus párok, ami lehetővé teszi az egynemű szülők között felnövő gyermekek nyomonkövetéses vizsgálatát. Ez azért fontos, mert a korábban pusztán ideológiai alapú megfontolások helyére konkrét tapasztalati tények kerülhetnek.

A témával foglalkozó aktuális kutatásban a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan hat az egynemű szülők adoptálása a gyerekek fejlődésére, a szülőségre és az egyéb családi kapcsolatokra? A vizsgálatba összesen 106 családot vontak be, melyből 56-ban azonos neműek a szülők és mindegyik családnak egy örökbefogadott gyermeke van (1-5 év), aki közvetlenül születése után, vagy néhány hetesen került a családba. Vizsgálták a gyermek magatartását, a szülő stressz szintjét, és úgy általában a szülő páros és a család működését.

A kutatók azt az eredményt kapták (kisiskoláskortól középiskoláig nyomonkövetve), hogy semmiben nem különbözött az azonos és különböző nemű szülők által nevelt gyermekek fejlődése.

Összességében a párok és a családok ugyanolyan jól működtek, és a szülői stressz mértéke is átlagosan azonos mértékű volt a két csoportban. Azoknál a gyermekeknél jelentkeztek magatartási problémák középiskoláskorban, akiknél a szülők általánosan stresszesebbek voltak kisgyerekkorban, ugyanakkor ez teljesen független volt a szexuális beállítottságtól. Nagyon pozitív, hogy mindkét örökbefogadó csoportban általánosan alacsony volt a szülői stressz mértéke.

Hasonló eredményeket kapott az az ausztrál kutatás is, amely szintén hangsúlyozza, hogy nem a szülők szexuális orientációja, hanem a nevelési stílus, a családon belüli kapcsolatok minősége az, ami hatással van a gyerek pszichológiai jóllétére. Amit ugyanakkor a tanulmány kiemel, hogy a fiatalok nehézségeit sokszor inkább a társadalom stigmatizáló hozzáállása, az előítéletesség és a diszkrimináció okozza. 

Ebből a kutatásból tehát az derül ki, hogy nem a szexuális orientáció határozza meg a gyermek egészséges fejlődését, hanem a kiegyensúlyozott szülő és a jól funkcionáló család.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon

Forrás: http://www.apa.org/pubs/journals/features/dev-dev0000228.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr6914830054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2019.05.16. 17:24:47

Elképzelhető, hogy két intelligens apuka is tud sikeresen gyereket nevelni.
Viszont ismeretségi körömben volt olyan eset is, hogy összevesztek, szétköltöztek... és egyikük se akart tovább törődni a gyerekkel, aki személyében a sikertelen kapcsolatra emlékeztette mindkét felet.
Így nem árt az örökbefogadásnál megvizsgálni, hogy az elkötelezett szeretet és felelősségteljesség működik, vagy csak csinálni akarnak közösen egy "gyerek-látványprojektet". Ez persze hetero örökbefogadásnál is előfordulhat, viszont abban jobban észlelhető a mélyen megalapozott igény... pl. minden próbálkozás ellenére biológiailag nem lehet gyerekük, ugyanakkor nagyon vágynak rá.

illiberális 2019.05.16. 19:08:12

Én bizony sajnálom azt a gyermeket akinek 2 édesapja vagy 2 édesanyja van. Nem tudom hogyan éli meg ezt a gyermek, aki azzal szembesül az óvodában vagy az iskolában hogy más gyermekeknek van édesapjuk meg édesanyjuk neki viszont csak édesapja van vagy csak édesanyja de abból kettő is? De ez nyilván egy objektív kutatás volt (szeretném ezt hinni) biztos hozzá lehet szokni ehhez is mint minden máshoz, de én azért javaslom ne csak középiskolás korig vizsgálják ezen gyermekek "pszichológiai jóllétét". Én ismerek egy egynemű (férfi-férfi) párt ahol az egyik férfi előző párkapcsolatából(utána jött rá hogy ő a férfiakat kedveli) hozott magával egy fiúgyermeket (édesanyja külföldre ment és lemondott gyermekéről) a gyermek szinte a szemem előtt nőtt fel (az iroda ahol dolgoztam egy udvarban volt ennek a párnak a lakásával) a gyermek látszólag kiegyensúlyozottan nőtt fel gyakran beszélgettem velük, nekem sokáig "le sem esett" hogy miért élnek együtt hármasban nem vállalták fel nyíltan homoszexualitásukat az akkoriban még nem volt "divat". Utána elköltöztünk onnan évekig nem hallottam róluk és kb. egy éve hallottam a hírt hogy az időközben felnőtt fiúgyermek öngyilkos lett. Persze ennek okát nem tudom lehet hogy semmi köze ahhoz hogy két férfi nevelte fel. De azért megérne majd egy vizsgálatot az is hogy mi lesz az egynemű párok által felnevelt gyermekekkel felnőtt korukban.

BiG74 Bodri 2019.05.16. 21:05:13

@Alick:
Nem értelek, egy homoszexuális férfi, vagy nő nem vágyhat gyermekre, náluk minden csak látvány, vagy pedofília? A heterók akik szerteszét hagyják a gyermekeiket azok viszont tök normálisak?

@illiberális:
Én is sajnálom, de azért, mert az illiberálisnak csúfolt nácizmus egyik alapja, hogy keressük magunk között az ellenségeket, pl a homoszexuálisokat. Ez az ország kezd annyira embertelen vonásokat felvenni, hogy igen sajnálni kell őket.

illiberális 2019.05.17. 08:53:54

@BiG74 Bodri: Hát igen ez jellemző rátok összemostok fogalmakat és pont Ti vagytok azok akik ellenségképeket kreáltok. Pl. Nálad ha valaki nem liberális (hanem illiberális) az már fasiszta azaz gyűlölni kell.
Nekem semmi bajom a homoszexuálisokkal (rokonságomban is van semmi bajom vele nem kerülöm mint a leprásokat) én csak abban nem vagyok biztos hogy valóban jót tesz egy gyermeknek ha két apukája vagy két anyukája van. De abban igazad van hogy a heterók között is vannak szép számmal felelőtlen szülők de mi köze ennek ahhoz hogy jó-e a gyermeknek ha homoszexuálisok fogadhatják őket örökbe? Azért vannak szép számmal heteró szülők is akik nagyon szeretnének gyermeket nevelni minden bizonnyal kiváló szülőkké fognak válni de évekig vannak várólistán.
Persze homoszexuális férfi meg nő is vágyhat gyermekre de hát ez nem vágy hanem alkalmasság kérdése.

2019.06.17. 13:06:57

@BiG74 Bodri: Az ember a homoszexualitással kizárja magát a szaporodásból. Ahogy a féllábú is kizárja magát az olimpia futószámából.
Tökéletes példa erre a neoidiotizmusra a Monthy Pyton jelenete a féllábú tarzan szerepről.
Persze megértem én, hogy semmit nem tudunk elfogadni és felvállalni egy dolog negatív konzekvenciáit. Ez a korszellem, hogy minden kell: egy dologból az összes pozitívum mindenféle negatívum kizárásával. Nem ezt hívják infantilizmusnak?

A cikkben szereplő kutatás hamis eredményre jutott, hiszen a vizsgált gyerekeket kamaszkorig nézték. Holott a normális férfi női szerep majd akkor kezdődik, amikor nekik is gyerekeik lesznek és ők hogy tudnak mintákat továbbadni.
Tökéletesen jellemzi a "kutatást" az a vicc, hogy egy ember leugrik a tizedik emeletről és minden ablakon bekiabálja, hogy eddig még oké!