7köznapi 1perces: Éjjelek és nappalok - az alvás fontossága
2019. augusztus 24. írta: Vén Betti

7köznapi 1perces: Éjjelek és nappalok - az alvás fontossága

Az alvás sokkal összetettebb annál, mint hogy hány órát aludtunk éjszaka. Az alvás valójában az ébrenléti életünk másik fele, valamint a modern pszichológia/pszichiátria nélkülözhetetlen területe. Alvás közben az agyunk feltölti a hangulatunkhoz és a gondolkodásmódunkhoz annyira fontos neurotranszmittereket – a dopamin-, a norepinefrin-, és a szerotoninszintünket -, hogy csak néhányat említsünk. A pszichiátria/pszichológia és az alvásgyógyászat eddig nem találkozott egymással, miközben nagyon összefüggő területekről van szó.

00_sleep_do-you-groan-in-your-sleep-heres-what-it-says-about-your-health_488542888-tommaso79-760x506_1.jpg

Az alvás pszichés hatásait nem szabad alábecsülni. A Gallup szervezet által készített tanulmány szerint az alvásban bármilyen zavarral küzdő emberek jelentős nappali következményekkel számolhatnak. A gyakori alvási nehézségekkel küzdők háromszor/ötször gyakrabban találkoznak problémamegoldóképességi, a napi rutin, a feladatvégzés, a hangulat zavarával. Az elégtelen alvás kihat a kapcsolatokra, a családi-baráti életre is romboló hatással bír.

Az alvásmegvonás érzelmi és mentális jólétre gyakorolt jelentős negatív hatása mellett súlyosabb pszichés betegségekre is hajlamosíthat. A tapasztalatok szerint az alvás, a szex zavara, vagy a droghasználat (beleértve az alkoholt is) csak a jéghegy csúcsai. Ha valamelyik területen felborul az egyensúly, akkor megjelennek a problémák és általában sejthető, hogy a jelenség mögött mélyebb okok húzódnak meg.

Egy nagyméretű, közel 1000 betegnél végzett vizsgálati elemzés azt mutatta, hogy az álmatlanság növeli a depresszió kialakulásának kockázatát, fokozza a szorongást, és egyéb szerhasználat igénybevételét. Az álmatlanság 3,5 év alatt négyszeresére növeli a depresszió kockázatát.

Megelőzés?

A rossz hír ezzel kapcsolatban az, hogy egy állandóan nyüzsgő, elfoglalt, napi 24 órás társadalomban élünk, ahol a stressz elkerülése talán elkerülhetetlen (kezelése tanulható!), de napjaink kiszorították az éjszakákat. Kevesebbet alszunk, mint valaha, és bár egyesek megkérdőjelezik, hogy valójában mennyi alvásra van szükségünk, a kávé- és energiafogyasztás népszerűsége azt mutatja, hogy valószínűleg többre van szükségünk, mint amennyit alszunk. 
A jó hír azonban az, hogy a legtöbb alváshiánnyal küzdő, egészséges személy számára van megoldás. Időt kell hagyni az elménk és a testünk számára a stressz megszüntetésére, levezetésére alvás előtt. Rendszeres alvási ütemterveket kell készíteni, az ágyban már ne nézzünk TV-t, telefonkijelzőt, emellett pedig a testmozgás is óriási hasznot hozhat.

Az alvás sokkal összetettebb annál, mint hogy hány órát töltöttünk az ágyban, vagy hogy hány órát aludtunk. A minőség legalább annyira fontos. Tudatossággal, nagy odafigyeléssel javíthatunk alvásunkon.

Forrás:

https://web.stanford.edu/~dement/95poll.html 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8679786

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr9015023100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2019.08.26. 07:10:25

hatalmas felháborodás az autó után kötött kutya miatt mi ???!!! de a saját lakásukban megfagyott emberkékért ez valahogy nem tört ki senkin mi ??? azokért, akiknek nem volt pénzük tüzelőre és ezért megfagytak mi ????? SZÉP HALÁL MI ???!!!

SZERETEM A KUTYÁKAT, AZ ENYÉM 16 ÉVIG ÉLT..., A NŐNEK LEVÁGNÁM A CSÜLKÉT, DE A FAGYHALOTTAKÉRT IS KIKTÖRHETNEE A HATALMAS FELHÁBORODÁS !!!!!!!
süti beállítások módosítása