A nőknek tényleg nehezebb elérni az orgazmust?
2019. október 05. írta: Frank Bozoki Eszter

A nőknek tényleg nehezebb elérni az orgazmust?

straight-women-orgasm-least-1-entity-1320x720.jpg

A mai nyugati kultúrában az orgazmusról való kommunikáció sokkal kevésbé tartozik a tabuk közé, mint 60-70 éve. Vannak tipikus üzenetek, amelyekkel jó eséllyel mindenki találkozott. Ilyen, hogy a férfiak sokkal könnyebben érik el a orgazmust mint a nők, vagy a férfiak érzelem nélkül is képesek orgazmusra, ellentétben a nők jelentős hányadával. Egy kutatás szerint a férfiak 85-95%-a számol be orgazmusról szexuális aktust követően, ezzel szemben a nőknél ez az arány csak 45-60%. A kettő közötti jelentős különbségből logikusan vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a női orgazmus sokkal esetlegesebb, sokkal több faktornak van kitéve a lefutása. Valóban így lenne?

Vannak, akik azt vetik fel, hogy a szexualitással kapcsolatos kommunikáció túlságosan orgazmus fókuszú lett. Miért ne lehetne orgazmus nélkül is jó egy együttlét? Miért lett a jó szex mércéje az orgazmus? Ők azzal érvelnek, hogy az intimitás és a szexualitás sokkal több aspektussal rendelkezik, mint hogy milyen a végkifejlet. A kérdés ilyenkor az, hogy ezzel az üzenettel arra akarjuk bíztatni a nőket, hogy érjék be „kevesebbel” vagy arra, hogy minél többet kísérletezzenek, színesítsék szexuális életüket.

Az orgazmus természete

A nők számára nem titok, hogy az orgazmus nagyon sokféle lehet, különböző intenzitású kielégülést okozva. Egy nemrég készült kutatás nem a szokásos kérdésre volt kíváncsi, miszerint a nők hány százaléka él át szex közben orgazmust, hanem arra, hogy milyen különbségek vannak egy-egy orgazmus között? Milyen faktorok vannak hatással az élvezet szintjére? És, hogy van-e különbség a leszbikus és heteroszexuális kapcsolatban megélt orgazmus között?

Nagyon érdekes jelenségre bukkantak a kutatók: a férfi és női orgazmus gyakorisága közötti jelentős különbség csak a heteroszexuális nőkre igaz. A leszbikus nők 88%-a számol be orgazmusról szexuális aktust követően. Olyan is előfordult, hogy ugyanaz a nő, aki férfi partnerével nem volt képes eljutni a csúcsig, női partnerrel arról számolt be, hogy képes volt elérni az orgazmust. Ezek a nők továbbá önkielégítés útján is eljutottak az orgazmusig.

Mi állhat a különbség hátterében?

Úgy tűnik, hogy a nők egy része heteroszexuális kapcsolatban kevésbé engedi meg magának azokat a szexuális játékokat, azt a fajta szexuális szabadságot, amelyet egyébként igazán izgatónak tartana. Feltehetően a társadalom nőknek szánt szemérmesebb szerepe nehezebben illeszthető össze az ágyban kedvezőbb vadmacska szereppel. A másik fontos tényező az lehet, hogy a nők sokkal jobban ismerik egymás testét, jobban rá tudnak tapintani egymás erogén pontjaira, illetve a kutatók azt is kiemelik, hogy míg a kutatásban résztvevő nők a legnagyobb intenzitásúnak az orális szex útján elért orgazmust említik meg, addig a férfiak a behatolással járó együttlétet írták legizgatóbbnak. A különbség egy része tehát ezutóbbiból is fakadhat. A férfiak ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy szívesebben kényeztetik partnerüket orálisan, mint a nők, ami viszont kiegyenlíti a fentebbi igénykülönbségből fakadó nehézségeket.

Összességében a kutatás arra enged következtetni, hogy nincs olyan nő, aki képtelen lenne orgazmusra, csak fontos, hogy önmagában megtalálja a szabadsághoz vezető utat, amihez hozzátartozik a kapcsolaton belül a férfi partnerével való nyíltabb kommunikáció, az újdonságok kipróbálása, és az igények szégyen nélküli érvényre juttatása.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

Forrás: Blair, K. L., Cappell, J., & Pukall, C. F. (2018). Not all orgasms were created equal: Differences in frequency and satisfaction of orgasm experiences by sexual activity in same-sex versus mixed-sex relationships. The Journal of Sex Research, 55(6), 719-733.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5515200270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.