8 tévhit a depresszióval kapcsolatban
2019. december 09. írta: Frank Bozoki Eszter

8 tévhit a depresszióval kapcsolatban

d1e55e35-0d06-47c8-90e1-f8b8ce38cac1-depression_art_getty_crop_2.jpg

A földön depresszióval élők száma csaknem annyi, mint az Egyesült Állomok teljes lakossága. A leggyakoribb mentális problémáról van szó, amely súlyos életvezetési nehézségeket okoz mind a benne szenvedőknek, mind családtagjaiknak. A depresszió sok esetben stigma, amelyet szégyellnek az emberek még baráti körük előtt is, hiszen sokan úgy kezelik a tartós negatív hangulatot, mintha választás kérdése lenne, illetve stigmatizáló lehet bizonyos körökben az is, ha valaki szakember segítségét kéri.

Gazdasági oldalról nézve meglepő adat, hogy a WHO szerint a depresszió közvetett és közvetlen hatása csaknem 1000 milliárd dollárba kerül a világgazdaságnak. A betegségben szenvedők sok esetben kiesnek a munkából, és minden egyes dollár, amelyet jobb ellátásra fordítanak, 4 dollár hozamot jelentene egyébként a gazdaságnak. Természetesen ez a hatás a család szintjén is megjelenik, hiszen ha a családfenntartó kiesik a munkából, akkor az komoly megélhetési gondokat okozhat minden családtagnak.

1. tévhit: a depresszió ritka és szokatlan

Tévedés azt gondolni, hogy a depresszió ritkán előforduló jelenség. A Világ lakossáágának 5%-a szenved benne, és a kismamák 10-15 %-ra jellemző a baby blues, vagyis a szülés utáni depresszió a gyermekágyi időszakban.

depresszio_a_vila_gban.jpg

2. tévhit: a depresszió lényegében szomorúság

A szomorúság érzése bizonyos helyzetekben az élet természetes velejárója. Ezt érezzük, ha nem úgy alakulnak a dolgaink, ahogy szeretnénk, vagy ha valamilyen veszteség ér bennünket kapcsolatainkban, akár munkánkban. A klinikai depresszió azonban egy komplex állapot, amely hatással van az egyén pszichés, biológiai és szociális helyzetére. Bármilyen figyelmeztetés és racionális indok nélkül előállhat valakinél súlyos depressziós állapot úgy, hogy a környezet semmilyen valós okot nem lát arra, hogy így érezze magát az adott személy. Jellemző tünetek ilyenkor a tartós szorongás, az üresség érzés, kínzó bűntudat, a világ iránti érdektelenség, alvási és evési problémák, illetve súlyos esetben öngyilkossági gondolatok.

3. tévhit: depressziósok nem képesek magas eredményeket elérni

Gondoljuk csak Mahatma Ghandi-ra, Winston Churchill-re vagy Abraham Lincolnra, akik komoly örökséget hagytak maguk után annak ellenére, hogy komoly depresszióban szenvedtek. A statisztikák alapján úgy tűnik, hogy a vállalkozók 30%-a szenved depressziótól, ami nagyban összefügg a szerep által kijelölt komoly feladatokkal és felelősséggel. A vállalkozói világban is jellemző, hogy a nagy cégek vezetői inkább titkolják depressziójukat, hogy nehogy összemossák problémáikat esetleges gazdasági kudarcaikkal.

4. tévhit: a depresszió a „felső tízezer” problémája

A depresszió univerzálisan megjelenhet szegény és gazdag országban egyaránt. Amiben meghatározó a szocioökonómiai státusz az az, hogy mennyire valószínűen veszik észre, és hogy milyen kezelést kap a depresszióban szenvedő személy. Míg a szegény országok államai 1% körül költenek mentális problémák kezelésére, addig a gazdag országokban ez a szám 5% körüli. Jól belátható, hogy ez micsoda különbségeket jelent a társadalombiztosításon belül elérhető lehetséges kezelési módok és időtartamuk között. A kedvezőbb adatok ellenére is jellemző, hogy a gazdag országokban csupán a betegek fele kap megfelelő kezelést. A másik nehézség, hogy a súlyos betegségek, a természeti katasztrófák vagy a helyi konfliktusok sok esetben a szegényebb országokat sújtják, ahol előfordulhat, hogy semmilyen kezelési mód nem áll rendelkezésre.

5. tévhit: a depresszió gyenge mentális állapotról árulkodik

depresszio.jpgEz a tévhit jól összefoglalja a stigma alapját, vagyis, hogy miért szenvednek oly sokan csendben, ha depresszióval diagnosztizálják őket, ahelyett, hogy segítségért folyamodnának. A depresszió nem választás kérdése és nem válogat. A gyengeség helyett sokkal inkább ellenállásól beszélhetünk, hiszen ne felejtsük el, hogy a depressziós személy sokszor nap mint nap küzd a talpon maradásért, a normális életvitelért. 

6. tévhit: egy igazi férfi nem lesz depressziós

Attól, hogy a nőknél a depresszió kétszer olyan gyakran fordul elő, nem jelenti azt, hogy a férfiaknak csendben kell szenvedniük! A tények azt mutatják, hogy a középkorú férfiak esetében nőtt meg leginkább az öngyilkosság előfordulása, ami számtalan esetben depresszióhoz vezethető vissza. A férfiak sok esetben teljesen másként tükrözik a depresszió tüneteit, mint a nők, így a társadalom könnyen szemet huny az intő jelek felett. A férfiasság, stabilitás és erő elvesztésének félelme végsősoron oda vezet, hogy a férfiak kevésbé képesek problémáikról, különösen érzéseikről beszélni, és így kevésbé jutnak szakmai segítséghez. Ezutóbbi különösen veszélyessé teszi náluk a kórt, mert így a háttérben a tünetek súlyosbodhatnak, az állapot fokozatosan romlik, és ennek elviselésére a férfiak gyakrabban nyúlnak alkoholhoz, kábítószerekhez, illetve az öngyilkossági kísérletek is gyakrabban járnak sikerrel az esetükben.

7. tévhit: ha a szüleid érintettek, akkor neked is biztosan lesz.

Valóban igaz az, hogy van genetikai prediszpozíció a depresszió esetében, de ez csupán egy 10-15%-os kockázatot jelent, és az építő, ingergazdag, illetve nyugodt környezet könnyen kompenzálhatja ezt az örökletes előhuzalozottságot.

8. tévhit: beszélni róla, csak ront a helyzeten

beszelni_rola.jpgMivel a depresszió egy olyan téma, amelyhez az emberek évtizedekig csak “kesztyűben nyúltak”, sokak számára kellemetlen beszélni az állapotukról. Ha sikerül elengedni a depresszióhoz kapcsolódó stigmát, és fogékonyan reagálni a pszichés jólléttel kapcsolatos kérdésekre, akkor könnyen kiépíthető a bizalom, és a proaktív társalgás, amely végül a gyógyuláshoz vezető út alapja lesz.

Ne feledjük, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy miként viseltetünk embertársaink iránt, és sokszor elég egy jó szó, egy megértő beszélgetés ahhoz, hogy valaki kibújjon a zárt kis világából, reménysugarat lásson a sötétségben, és segítséget kérjen, mikor már nem megy egyedül.

 Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

 

Forrás:

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr8715345454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delfinszelfi 2019.12.10. 13:59:50

A térképen feltűnő, hogy az észak-afrikai és közel-keleti arab országok a legérintettebbek. No meg Hollandia és Horvátország. De még Svájcban is több a depressziós, mint Magyarországon! Jó helyen élünk!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.12.10. 14:27:14

@delfinszelfi: Vagy csak nem beszélünk róla és így nincs erről elég adat... Magyarországon hajlamosak vagyunk nagyon intoleránsak lenni a "nyugati nyavalyákkal", így sokan inkább eltitkolják a lelki problémáikat.

Laeisz 2019.12.10. 14:28:45

"Egy igazi férfi nem lesz depressziós." - Ezt én úgy fogalmaznám át, hogy az igazi férfi egyik jellemzője, hogy nem hajlamos a depresszióra és a mentális instabilitásra. Aki viszont igen, az már nem az igazi férfi kategóriájába tartozik.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.12.10. 14:32:32

A depresszió gyógyítása a következő.

Első lépés: a beteg megpofozása.
A nagy többség meggyógyul.

Második lépés: a beteg megalázása, nevetségessé tevése.
A maradék nagy része meggyógyul.

Maradtak a valódi kemény depressziósok. Az ő kezelésük hosszú, türelmet igénylő feladat.

delfinszelfi 2019.12.10. 14:33:48

@Frady Endre: egyrészt az ábra a "diagnosed clinical depression" elterjedését mutatja, amit nyilván nem lehet eltitkolni, másrészt szerinted pl. Szudánban az emberek toleránsabbak a "nyugati nyavalyákkal" szemben és proaktívan, lelkesen fordulnak pszichológushoz? :)

savanyu_bableves 2019.12.10. 14:37:16

@Laeisz: szoval ha en depresszios vagyok, akkor mar nem vagyok "igazi" ferfi? Szerinted az az igazi ferfi, akinek nincs hajlama mentalis problemara? OMG...

chrisred 2019.12.10. 14:38:43

@Laeisz: Ezt meg én úgy, hogy az igazi férfi nem az, akinek egyáltalán nincsenek rossz irányú hajlamai, hanem az, aki képes leküzdeni azokat.

Zabalint 2019.12.10. 14:48:30

@chrisred:
Az eredménye pedig mindkettőtök verziója esetében frusztrált, beteg emberek. Mert Laeisz verziójában eleve magába folytja a problémáit, mert ha kiderül, hogy valami van, akkor ugye nem igazi férfi. A te verziódban pedig magának kell megküzdenie vele, vagyis ne kérjen segítséget, pszichológushoz, pszichiáterhez fordulnia meg különösen férfiatlan. Na, így lesz a kis problémákból sokkal nagyobb probléma...

Zabalint 2019.12.10. 14:49:54

@MAXVAL bircaman közíró:
Gondolom ez is összhangban van a vallásosságoddal...

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.10. 14:51:18

Japánban ilyen kicsi az aránya a depressziósoknak? Pedig az öngyilkosok, meg a hikikomorik országaként vannak számon tartva..

chrisred 2019.12.10. 15:41:30

@Zabalint: Hol olvastad az én verziómban, hogy ne forduljon pszichiáterhez? Csak annyit írtam, hogy ne törődjön bele, hanem próbájon kilábalni belőle.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.12.10. 15:45:10

@delfinszelfi:
Fogalmam sincs, mivel Szudán
Messze van. Itt lakom Budán.
+
Depresszió ellen asszem
Segít pszichológus sasszem.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.12.10. 15:49:42

@Frady Endre:

Nekem szerencsém van: hiteles ember lévén az agyam spontán gyárt antidepresszánsokat, így nem esem depresszióba.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.10. 17:04:35

@Frady Endre:

Depresszió ellen feles
Viszont lehet ügyed:peres..

:)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.10. 17:55:38

@MAXVAL bircaman közíró: Csak nem Csernus doki valamelyik könyvét olvastad?

Laeisz 2019.12.10. 20:12:56

@savanyu_bableves: Igen: ha te depressziós vagy, akkor nem vagy igazi férfi - hiszen pl. a depi egyik jellemző tünete a kezdeméynezőkészésg hiánya, a tökölés, valamint az alacsony önértékelés és libidó. Ezek hiányában mitől is lennél "igazi"?

Laeisz 2019.12.10. 20:13:56

@chrisred: A "rossz irányú hajlamok" nem azonosak a depresszióval, vagy a mentális instabilitással.

Laeisz 2019.12.10. 20:15:04

@Frady Endre: Reménytelen eset: a lobotómiától se lett jobban...

...Csak azóta még ószláv istenes énekeket is danol!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.12.10. 21:07:23

@Laeisz: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Köszönöm szépen a rekeszizmaim nevében is!!!! :)))))))))))))))))))))))))

delfinszelfi 2019.12.10. 21:52:44

@Frady Endre: a depresszió nem tréfa...
Kúrálnád a depressziód?
Azt hiszed, hogy nem vagy férfi?
Egyél sok szerecsendiót!
Harapd arab! Ez nem tréfli.

chrisred 2019.12.11. 05:34:05

@Laeisz: Tehát a depresszióra való hajlam nálad pozitív jelenség?

Tompahawk · https://oberwaldmeister.blog.hu 2019.12.11. 11:20:07

Komoly gond ezzel a betegséggel, hogy sokan azt gondolják, hogy van gyógyszere. Még komolyabb, hogy ezt be is szedik.
Ráadásul ott a sok alternatív gyógymód, kész csődtömeget csinálnak bárkiből.

Almandin 2019.12.11. 12:49:26

@Veszéjben a lyogállamiság !: Valószínűleg ott is stigmatizálja őket a társadalom, ott nagyon munkaközpontú a szemlélet. Emiatt a diagnosztizált esetek száma alacsonyabb (a statisztikában csak az jelenik meg).

Almandin 2019.12.11. 13:03:12

A cikk minden pontjával egyetértek, az 5.-et kivéve. A depresszió lényege pont a lelkierő hiánya, egyfajta gyenge állapot. De én a gyengeséget nem szitokszóként használom. A gyengeség nem szégyen, hanem egy állapot. Természetes, hogy az ember az erőt, egészséget szereti, de ha ez nincs, ne áltassuk magunkat! Ha valakit megtámad egy súlyos testi betegség, az is gyengévé teszi, ez nem szégyen. Ha egy depressziós úgy érezné, hogy nem gyengíti el a betegsége, sokszor nem is fordulna orvoshoz vele.
A gond inkább a társadalom nagy részének a gyengeséghez rossz hozzáállása. Sok a fasisztoid ember, akik szerint aki gyenge, pusztuljon, hulljon a férgese. Pedig egy erős ember is válhat gyengévé, ha megöregszik, vagy valamilyen tartós betegség keríti hatalmába (ilyen a depresszió is). A gyenge embernek együttérzésre és az erősek segítségére van szüksége.

Zabalint 2019.12.11. 13:48:59

@Frady Endre:
Valamelyik Moldova regényben találkoztam a neveddel. Onnan vetted a nevedet, vagy Moldova vette tőled, esetleg te vagy Moldova?

Zabalint 2019.12.11. 13:50:55

@Almandin:
Azt mondják, hogy az embernek van egy természetes ösztöne, hogy a gyengére támad, el akarja taposni. Viszont azt látom, minél értelmesebb valaki, annál kevésbé hallgat az ösztöneire.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.12.11. 14:11:54

@Zabalint: Jó kérdés! :)
Évekig azt hittem, én találtam ki ezt, de aztán megtudtam, hogy egyszer-kétszer már Moldova is használta, de ő sem az eredeti feltaláló, mert kiderült, hogy már Ady Endre idejében is szórakoztak vele így a kollégái, ill. az akkori sportújságok humorrovatában is használták időnként a Frady Endre nevet.
Ha meggondolom, eléggé adja magát, úgyhogy nem meglepő, hogy időről időre egymástól függetlenül többeknek is az eszébe jutott. :)

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.12.11. 14:13:57

@MAXVAL bircaman közíró:
És ne felejtsd el dr.Grünstein törzsorvos szisztémáját a hashajtóval és az aszpirinnel. Hatásos volt minden szimuláns esetében kivéve Svejket
Amúgy marhaságot irtál!

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.12.11. 14:28:52

@horex:

Jártam 1 évet pszichológia szakra.

Az enyhe eseteknél kiválóan működik a túltreheléses módszer,

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.12.11. 14:53:07

@MAXVAL bircaman közíró:
Pszichologia szakon bizton tudom hogy nem tanitják, alkalmazzák a megalázást és a pofozást.
Többféle megnyilvánulása lehet a depinek, Ha pl. valami szivességet kérnek töle, akkor ugrik, megcsinálja, aztán visszasűlyed
Nem hiszek a gyógyszeres kezelésében, bár állitólag van bogyó ami "vidámmá" teszi a depist

Ha valaki lábtörött rögtön ugranak és segitenek neki, ha egy depis elkezd siránkozni, akkor "embereld meg magad" a válasz túlnyomó többségben, pedig inkább empátia kellene
Helyette "a férfi bemegy a wc-be és ott sem sír", aztán egy napon kinyirja saját magát, hacsak nem a családjával, vagy egy McDonald's közönségével együtt
Aztán jön a duma, hogy mindig csöndes volt és tisztelettudóan köszönt a szomszédoknak

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.12.11. 14:59:26

@horex:

Egy tankönyvi példa.

A beteg számolásos mániában szenved. A kezelője azt mondja neki: a következő rendelésig mindent számoljon meg, lehetetlen feladatokat ad neki. Amikor visszajön, ráförmed, hogy nem pontosak a számai, nem teljesítette feladatát, pl. "745 csempe van a folyosón, nem 738, maga oda se figyel számolás közben???".

Az enyhe esetek ilyenkor fellázadnak, majd mellékhatásként elmúlik számolási mániájuk.

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.12.11. 16:04:18

@MAXVAL bircaman közíró:
Ha valaki leirta ezt az esetet, elhiszem. Ennyi erővel bármely kényszerbetegséget meggyógyítanának, ami az egyik legnehezebb gond
Minden pszichés betegség nyűgös, mert nincs, nem találtak idáig, fizikai vagy kémiai elváltozást

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.12.11. 16:37:38

@horex:

A módszer csak az enyhe esetekre alkalmas. Pont azért kell alkalmazni, hogy az esetek 90 %-át kitevő enyhe dolgokat kizárhassuk.

Almandin 2019.12.11. 21:49:38

@Zabalint: Valóban van ilyen ösztön és a kultúrember tud védekezni ellene. A depresszió kezelése azért is fontos, mert kezeletlenül társadalmi elszigetelődéshez is vezethet. Pl. ha valaki férfi, akkor a depresszió határozatlanná teheti, ami valóban csökkenti a nemi vonzerejét és ha egyedül van, nehezebb lesz társat találnia-amitől még depressziósabb lesz, ami tovább csökkenti a vonzerejét-ördögi kör alakulhat ki.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.13. 17:34:13

@Laeisz: Miért egy nőnek talán nincs kezdeményezőkészsége, libidója? Miért kell ezeket férfituljdonságnak tekinteni? Tipikus szexista fasság, amit előadsz..Vagy Edgar Hoover az FBI legendás megalapítója és sokáig vezetője talán elég kezdeményezőkész és potens volt, csakhogy buzi volt..Akkor ő most férfi vagy sem?

Dread Naughty 2019.12.15. 00:35:17

@Frady Endre: ...vagy csak kurvára el van rejtve pl. az az adat, hogy Dánia, az örökös bajnoka a "Világ legboldogabb országa"-versenyének a világ legtöbb antidepresszánsát fogyasztó országa...

Tudod, vannak ezek a fura, újszerű izék... hogyishívják?... narratívák.
Na ezek azok, amik nem engedik a teljes igazságot felszínre hozni, csak bizonyos önigazoló, megrendelésre készült szarokat.

Mondok egy példát: pár éve kijött egy kutatás Amerikában arról, hogy a munkahelyi balesetben elhunyt nők aránya kb. 4%-ról kb 8%-ra nőtt, erre bepánikoltak és extra forrásokat kezdtek beletenni, hogy ezt vizsgálják, lecsökkentsék, mert ez skandallum.
Aztán jött a feketeleves, mert kiderült, hogy valójában egy kicsit sem nőtt meg a nők halálozásának száma, csak a 2008-as válság miatt kurvára sok férfit tettek ki a nagyon veszélyes munkakörökből(pl. építőipar), így az ugyanannyi picsányi mennyiségű női hullaszám arányaiban többnek tűnt.
Szóval mit mond el a társadalmunkról, hogy ha nem hal meg elég férfi, máris pánikolni kell?
A lényeg mindig a narratíva. Azt keresd minden dráma és leleplezési szándék mögött...