Miért akadályozzuk a párkapcsolat kialakulását? És mit tehetünk ellene?
2020. január 19. írta: Vén Betti

Miért akadályozzuk a párkapcsolat kialakulását? És mit tehetünk ellene?

romantic-self-sabotage.jpgA címben feltett kérdés újra és újra megjelenik az érintettek életében. A párkapcsolatok jönnek és mennek, idő előtt véget érnek. Hozzáállásunk megvizsgálásával elérhetjük a körforgás megszakítását. Tudjuk, hogy korai tapasztalataink nagy kihatással vannak a szerelemben való viselkedésünkre. Vannak, akik kapcsolataikban már az elején feltételezik, hogy el fogják őket hagyni. Azt is biztosan tudják, hogy úgyis minden kapcsolatuk megbukik. Akik így állnak hozzá a szerelmi kapcsolatokhoz, sokszor már az elején – a feltételezett csalódást elkerülvén – idő előtt lezárják a románcot, még mielőtt mélyebben belebonyolódnának.

Ismerősen hangzik?
Tudva levő, hogy sokan szándékosan pusztító módon viselkednek a kapcsolatokban. De vajon mi lehet ennek a hátterében? Raquel Peel, az ausztráliai James Cook Egyetem pszichológusa választ akart találni a kérdésre. Korábban már John Gottman, amerikai pszichológus és kutató is foglalkozott ezzel a viselkedéssel, és „az apokalipszis négy lovasában” találta meg az okot, amely a kapcsolat végéhez vezethet: kritika, védekező hadművelet, a másik megvetése, időhúzás. Peel szerint a legfőbb ok, hogy az emberek saját maguk védelme érdekében szabotálják pákapcsolataikat.  

Természetesen, bár az önvédelem a leggyakoribb oka a viselkedésnek, az elutasító magatartás tényleges okai összetettek, változatosak és mélyen gyökereznek. Azonban létezik egy-két praktikus tanács, amely segíthet.

  • Az eleve kudarcra ítélt kapcsolatot, amelyről már a legelején tudjuk, hogy nem lesz jó, zárjuk le.
  • A párkapcsolat elutasításának egyik formája (nem tudatosan!), hogy olyan partnert választunk ki, akivel nem érezzük jól magunkat. Nem szabad minden kapcsolatba belekezdeni, aki szembe jön az utunk során.
  • Folytassuk azokat a kapcsolatokat, amelyek potenciálisan működnek.

Légy kíváncsi, érdeklődj, ismerd meg, hogyan viselkedik a másik a kapcsolataiban. Nézz magadra és arra, hogyan viselkedsz egy párkapcsolatban, és kérdezd meg magadtól: olyan vagyok, aki igényli a másiktól a bizonyosságot, a bátorítást? Vagy olyan vagy, aki ideges lesz, ha túl közel kerültök egymáshoz?

És itt eszünkbe kell jusson a négy lovas: kritika, védekezés, lenézés, időhúzás. Milyen gyakran jellemző legalább az egyik rád? Miket csinálsz? És milyen meggyőződéseid vannak ilyenkor magadról vagy a másikról, amikor így viselkedsz? Próbáld megfigyelni a viselkedésedet, a tetteidet, vagy emlékezz vissza egy korábbi hasonló szituációra, hogy ott hogyan cselekedtél, és próbáld meg megérteni a mögöttes okokat.

Tekints a másikra partnerként.
Ki kell alakítanunk, találnunk, hogyan kell együttműködni partnereinkkel, és hogyan is lehetünk együtt sérülékenyek. Te és a partnered ugyanabban a csapatban vagytok. Beszéljetek a célokról, a kapcsolat céljairól.

Nyilvánvaló, hogy nem a kezdeti időszak a legmegfelelőbb alkalom, időzítés egy ilyen beszélgetésre. De amikor elkötelezett kapcsolatban vagy, arra „műalkotásként” kell tekinteni, amelyet ketten alkottok a jelenben. Egy ilyen hozzáállással izgalmasabbá lehet tenni mindkettőtök számára a jövőt.

Sok érintett beszámol arról, amelyet a kapcsolataikban megélnek újra és újra, hogy van egy pont, amikor már tudják, hogy csak idő kérdése és véget ér a kapcsolat. Mintha egy kristálygömbbe látnák előre a szituációt. A műalkotással kapcsolatos gondolatmenet azonban segíthet ellensúlyozni ezt a pesszimista gondolkodást. Le kell zárni a gondolatokat arról, hogy mit veszítesz, és el kell gondolkodni azon, hogy mit kínálhat neked az a kapcsolat.

Szeresd önmagad.
Az effajta viselkedés kialakulásának okai többnyire érthetetlenek, miközben nagyon is emberiek. Természetes az, hogy meg akarjuk védeni magunkat. De ha jól végig gondoljuk, ezzel megfosztjuk magunkat attól a lehetőségtől, hogy kipróbáljuk, hogy kik is vagyunk egy kapcsolatban, és hogyan tudnánk együttműködni. Végülis, ha tudod, hogy ki vagy a kapcsolatban, akkor a párodnak is lesz esélye megismerni téged, és együtt megszakíthatjátok a kapcsolat ellehetetlenítésének a mintáját. Azt azért szem előtt kell tartani, hogy a szerelem soha nem lesz könnyű, de elutasító viselkedés nélkül sokkal érthetőbbé válik.

Forrás:

TED előadássorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr4715414126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2020.01.20. 14:49:55

A randizás nehézségei, és egyéb problémák férfiszemmel:
youtube.com/watch?v=5u13_Bdw5eY
Ha férfiként az alsó 80%-ba tartozol, akkor a nők alsó 10-20%-ból válogathatsz.
Az átlagnő bármikor megér egy patront félrészegen egy alfa macsónak, így csajszi tudja magáról hogy ő jócsaj, hiszen milyen menő csávó dugta meg. Tehát neki jár a menőcsávó, és időről időre meg is kapja. Lejjebb meg nem fogja adni.
Az alsó 20%-ra meg van elég kiéhezett szerencsétlen hím, akiknek mindegy csak lyuk legyen rajta.
Az átlagnő tehát faszkörhintázik addig amíg eléri a falat. A fal akkor van, amikor már megöregszik, és azok a pasik akik korábban megdugták, már nem állnak szóba vele. És akkor észre veszi hogy egyéb olyan férfi se, akiknek még megtűrné a közelségét és a havonta 1x szexet a tetőért és az életszínvonalért cserébe.
És akkor kezdődik a sírás:
dailymail.co.uk/femail/article-4754914/Where-good-men-gone.html
blogs.timesofisrael.com/where-have-all-the-good-men-gone/

A férfi a következőket keresi egy nőben, ha gyermekei anyját keresi:
Egészséges gyermek kihordására utaló jegyek: nem kövér, nem drogos, nem ribanc, stb.
Fiatalság: öregasszony nem szül egészséges gyereket ha egyáltalán. 30 felett elkezdenek a komplikáció esélyei az égnek szökni. egyre meredekebben.
Szépség. Ez tulajdonképpen az előző kettő következményeként az esetek többségében rendelkezésre áll.
Vedd észre, hogy a diploma, a karrier, és a pénz nem szerepel a listán. A megélhetés előteremtése ugyanis a férfi dolga. Lenne. De nekem már nem jut jól fizető munkahely, mert elfoglalta egy diplomás nő. Aki természetesen nem fog szóba állni olyannal aki kevesebbet keres nála. aki így aztán 40 éves korában ki van borulva hogy még mindig gyermektelen, és nincs egy épkézláb pasi aki feleségül venné. Elvárások viszont vannak. Elon Musk minimum. Neki viszont van szénné használt szottyadt pitchája, ráncos bőre, meg hisztérikus zsarnoki személyisége. Csak én látom hogy mi ezzel a gond?
bitchute.com/video/b5mDZBaUaOg/

bandiras2 2020.01.20. 15:10:32

"Tudva levő, hogy sokan szándékosan pusztító módon viselkednek a kapcsolatokban."

Ezt úgy hívják hogy shit teszt:
www.ferfihang.hu/2015/11/16/bevezetes-a-piros-pirulaba-6-kedvencunk-a-shit-test/
nemekharca.com/a-noi-hipergamia-es-a-shit-teszt/
Bővebben a témában Puzsértól:
www.youtube.com/watch?v=rWVpO1zYmhc

És amiről Puzsér beszél, hogyan lehet az egységsugarú nőt farokra húzni némi képzés után:
www.csajozasitanacsok.hu/shit-test-terminator