Miért félünk a bohócoktól?
2020. február 12. írta: Vén Betti

Miért félünk a bohócoktól?

Ragyogó mosoly, vicces arckifejezések, ostoba nevetés – a bohócok évszázadok óta a szórakoztatás képviselői. Mégis van, hogy ijesztő. De mikor lettek ilyen félelmetesek?

332110-120418-clown-phobia_nbcnews-ux-1024-900.jpg

A specifikus fóbia egy adott helyzettől, tárgytól vagy környezettől való irreális, extrém félelem. A félelem jelentkezhet pl. orvostól (fogorvos), magasságtól, repülőtől, felvonótól, baktériumtól, póktól, de még a maszkos, jelmezes emberektől is, mint akár a bohócoktól.
A speciális fóbiákkal küzdők gyakran tudják, hogy félelmüknek nincs valódi oka, és hogy viselkedésüknek nincs értelme, még maguk számára sem. Egyszerűen tehetetlennek érzik magukat, amikor szembesülnek félelmük tárgyával, sőt a félelem előrejelzése is gyakran erős szorongást okoz. A specifikus fóbiák általában gyermekkorban vagy serdülőkorban alakulnak ki, és a tünetek egész életen át vezethetnek. Nőknél kétszer gyakoribb a megjelenése.  
Milyen tünetekkel jár?

 • a tárgy vagy helyzet mindig félelmet vagy szorongást vált ki,
 • az egyén aktívan elkerüli a tárgyat vagy a helyzetet,
 • a tárgy vagy helyzet által okozott veszély nem arányos az ennek eredményeként előidézett félelemmel,
 • a mindennapi életre is kihat.

Noha a kiváltó ok ismeretlen, úgy gondolják, hogy bizonyos tényezők és személyiségjegyek növelik a specifikus fóbia kialakulásának kockázatát, a gyakori aggodalmak, negatív gondolatok elősegítik azt. Bizonyos tényezők hozzájárulhatnak a kifejlődéséhez, mint pl. a túlvédő szülők, a szülők elvesztése, szexuális, fizikai erőszak, de akár a genetika is hozzájárulhat. De hogyan kapcsolódnak ide a bohócok? Sokak számára jelent specifikus félelemforrást a bohóc személye.

Bohócok az idők során…

Bohócok már a fekete-fehér képernyő, sőt a cirkuszok megjelenése előtt is léteztek. Az ókori Egyiptomban, Görögországban, Rómában, vagy éppen Kínában is hivatkoztak a királyi udvar bolondjaira, magát a „bohóc” szót azonban csak a 16. században kezdték használni.

Időközben Olaszországban megjelent a szórakoztatás egyik régi archetípusa, Harlequin, aki a professzionális színház korai formájában tűnt fel. Ez alapozta meg a brit pantomim alapját is. Harlequin – vagy Arlecchino – szellemes és kedves szolga karakter volt, színes gyémántokkal díszítve. A Harlequint játszó színészek gyakran akrobaták vagy bűvészek voltak, akik különböző mutatványokat végeztek.

joseph-grimaldi.png

Az 1800-as években Joseph Grimaldi angol előadóművész helyezte a színház középpontjába a bohóc szerepkörét. Grimaldi volt a felelős a pantomim hagyományának megteremtéséért, ő teremtette meg a komédia mesterségét is a színpadon. Joe néven ismert bohócokat– a ma ismert élénk, színes arcfestékkel – Grimaldi után nevezték el.

A boldogtalan bohóc nem újkeletű. Grimaldi 1837-es halála után a bohócok inkább tragikus figurákká váltak. Az európai cirkuszi bohócok később elérték az Amerikai Egyesült Államokat. Jött a vörös orr és a rongyos ruha. 

unnamed_1.jpg

A bohócok csak az 1960-as években társultak a gyermekek szórakoztatásához. Ronald McDonald boldog arcot adott a globális Happy Meals menük játékához. Azóta a modern bohóc sokkal inkább a gyerekes szórakoztatáshoz kötődik, mint a színházhoz.

 

 

 

Szóval mi a helyzet a bohócokkal, akik az emberekből szorongást váltanak ki? A fóbiákat kutató szakemberek szerint van néhány magyarázata annak, hogy miért tarthatjuk ijesztőnek őket.

 1. Először is, természetellenesek. Tudjuk, hogy emberek, de nem úgy néznek ki, mint a normál emberek. Az arcfesték elrejti az arckifejezéseket, így nem tudjuk leolvasni az érzelmeiket.

Ez a titokzatos pszichológiai tapasztalás, amikor valami ugyan ismerős, de közben rejtőzködő, elég ahhoz, hogy felkavaróvá váljon.

 1. Természetellenes, túlzott a mozgásuk.

A legtöbb fóbia kialakulása egy konkrét eseményhez kapcsolódik. Ha egy gyermek furcsa jelmezben, ismeretlen motívumokkal lát egy idegen személyt, a fóbia könnyen kialakul. De „eltanulható” szüleinktől, testvérektől, a média ábrázolásából is.

Kulturális szempontból általános érzés, hogy a bohócok hátborzongatóak, ami kreál egy olyan asszociációt bennünk, hogy valamiért félni „kell” tőlük.

Az emberi agy nagyon jól felismeri a mintát és általánosít – tehát ha egyszer is van egy olyan asszociáció, amely szerint a bohócok gonoszak vagy baljóslóak, ez a képzettársítás utána minden bohócnál megjelenhet. Ne feledjük, hogy a való életben az arcfesték alatt van egy személy!

7833874.jpg

A legtöbb fóbia sikeresen kezelhető és gyógyítható. Amennyiben a mindennapi életbe szól már bele az adott tárgytól/személytől/eseménytől való félelem, szakember felkeresése szükséges.

Egy tipp a fóbiák (fóbiákkal küzdő emberek) számára, akik különösen félnek a bohócoktól: a legfontosabb annak felismerése, hogy a maszk mögött van egy igazi ember – aki gyakran nagyon félénk. A legtöbb ember ugyanis, aki valóban bohóc akar lenni, azt szeretné, hogy az emberek nevessenek, mosolyogjanak, de úgy érzik, hogy ezt maguktól nem tudják megcsinálni. A bohóc jelmez személyiséget ad nekik, amelyben jobban extrovertálódhatnak, bátran kifejezhetik magukat.

Ha a fóbia egyszer kapcsolatba lép a félénk és kiszolgáltatott bohóc jelmez mögött megbújó személlyel, akkor a félelmet felválthatja az együttérzés.

Természetesen a kontextus is fontos. Nyilvánvaló, hogy ez nem vonatkozik a filmekben, videókban szereplő gyilkos bohóc szereplőkre, hiszen ott az a fő cél, hogy félelmet, sokkot keltsenek jelmezük miatt.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.  

Forrás:

 • American Psychiatric Association, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition        
 • Lieb R, Miche M, Gloster AT, Beesdo-Baum K, et al. Impact of Specific Phobia on the Risk of Mental Disorders: A 10-year prospective longitudinal community study of adolescents and young adults. Depression and Anxiety. July 2016;33:667-675.
 • McCabe RE and Swinson R. Psychotherapy for Specific Phobia in Adults. UpToDate. Last Updated: 11/06/15. Accessed July 5, 2017.
 • Anxiety and Depression Association of America. Specific Phobias. Accessed September 27, 2017.
 • Society of Clinical Psychology: Exposure Therapies for Specific Phobias. Accessed July 5, 2017.
 • https://www.bbc.co.uk/bitesize/articles/zjsf6v4

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr1815471602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodaországban 2020.02.13. 18:26:25

Talán azért mert pedofil álnok jelenség.

Panelmedve 2020.02.13. 18:51:14

Érthetetlen ez a nyugati, főleg amerikai fóbia a bohócoktól. Egyszerűen nem értem. Soha, még kisgyerekként sem féltem tőlük és más gyereket sem tudok (gyermekkorom környetében) aki félt volna. Az lehet a dolog hátterében, hogy az amerikai bohócok túl harsányak, erőszalosak és groteszkek. Mást nem tudok elképzelni.

Mária HenGau 2020.02.18. 15:28:58

Nem félek tőlük, sőt régen sem. :)
süti beállítások módosítása