Tényleg olyan veszélyes vezetés közben telefonálni?
2017. április 27. írta: FBEP_PSY

Tényleg olyan veszélyes vezetés közben telefonálni?


Gondolta volna, hogy a vezetés közbeni telefonálás ugyanolyan veszélyes, mint ittasan volán mögé ülni?

article-2332051-00cd63fb00000578-395_634x423.jpgEgy vezetési szimulációs kutatás tanulsága szerint, ha vezetés közben barátunkkal beszélgetünk, hasonlóan hat az agyunkra, mint egy meglehetősen magas véralkohol szint.
A legtöbb vezető pontosan tudja, hogy az útról levenni a tekintetét rendkívül veszélyes, de kevesen gondolják végig, hogy vezetés közben agyuk micsoda figyelmi, tervezési és nyelvi feladatokat lát el. A telefonon való csevegés és a vezetés hasonló agyi területekre támaszkodik, így jól belátható, hogy mindkettőt egyszerre végezve, valamelyikben jelentősen romlik a teljesítményünk. Amennyiben ezutóbbi a vezetés, akkor nagy árat fizetünk egy szimpla társalgásért. 

Megdöbbentő adatok

21 és 26 év közötti fiatalok vezetési szimulációs kísérletben vettek részt. A fiatalokat 3 csoportra osztották. Az első csoport csak a vezetésre figyelt, a második kihangosítóval telefonált, míg a harmadik kézben tartotta a mobiltelefonját. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mi történik, ha a periférián a zebrára egy gyalogos lép le. Az eredmények egészen megdöbbentőek voltak.

A vezetés közben telefonálók reakcióideje 40%-al (!) volt hosszabb, mint a csak vezetésre koncentráló fiataloké. Tovább rontja a képet, hogy ellentétben a közvélekedéssel, ezen a kihangosító sem segített.


texting-while-driving.jpgEgy másik szimulációs vizsgálatban az is kiderült, hogy önmagában a telefon csöngése is a fentiekhez hasonló negatív hatással bír, még akkor is, ha nem válaszolunk a hívásra. A telefoncsörgés ideje alatt egyértelműen nő a sebességtúllépés és gyalogosgázolás veszélye. Hasonló a helyzet a vezetés közbeni SMS írással.

Az eddigieket olvasva, joggal merül fel az olvasóban, hogy miben különbözik a kihangosítós telefonálás az utassal való beszélgetéstől. Lehetséges, hogy az is ugyanolyan veszélyes? A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy igen! Mellette szóljon viszont, hogy egy másik szempár jelenléte segíthet az esetleges vészhelyzet mihamarabbi észrevételében.

Egy részeg vezetőre gondolva mindannyian rázzuk a fejünket. Az utakon autózva talán néha megjegyezzük magunkban, hogy “inkább az utat nézné, mint a telefonját”, de ha önmagunkról van szó, talán megengedőbbek vagyunk, mert úgy gondoljuk, tudunk egyszerre két dologra figyelni. Pedig sajnos úgy tűnik, hogy nem.

Vezessünk figyelmesen!

 

Forrás:

  • 2013 Distracted Driving Report (Nov. 2013)
  • Measuring Cognitive Distraction in the Automobile (June 2013).
  • Haque and Washington, A parametric duration model of the reaction times of drivers distracted by mobile phone conversations, (2014).

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr2812456691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.04.28. 12:45:22

Én rendszeresen látok kiszámíthatatlanul gyanús tempóban sávok között szédelgő autókat, amelyek vezetői épp telefonálnak. Ilyen esetben természetes, hogy az indexelésre sem marad már szabad kéz... :)
süti beállítások módosítása