A legfurább mániák
2017. június 09. írta: M. Steinbach Annamária

A legfurább mániák

 A legtöbb furcsa szokás vagy - ahogy a köznyelvben leggyakrabban elhangzik - fura mánia a kényszeres viselkedés valamely formájára vezethető vissza. A kényszeres embernek folyton olyan dolgok jutnak az eszébe, amire nem akar gondolni, vagy olyan cselekedeteket ismételget, amelyeket nem akar megtenni.

Mégis miért csinálja? 

A kényszer kiváltója végső soron a szorongás. A kényszeres ember úgy érzi, hogy ha végrehajtja mindazokat a cselekedeteket, vagy végiggondolja mindazokat a kényszergondolatokat, amelyeket csillapíthatatlanul érez, csökkenni fog a szorongás is.

Apróbb kényszeres tüneteket bizonyára mindenki tapasztalt már magán. Ilyen, amikor valaki az autója bezárását követően is szükségét érzi, hogy lenyomja a kilincset, vagy mikor egy sportoló megszokott rituálékat végez annak érdekében, hogy jól teljesítsen.

Az alábbi pszichés kényszerek, zavarok azonban messze túlnőnek a megszokottakon.

Képtalálat a következőre: „rántott hús magyarország”1. Cartocacoethes: Kontrollálhatatlan késztetés arra, hogy minden tárgyban megjelenjen valamilyen térkép

Előfordult már veletek, hogy arcokat, netán torz fejeket fedeztetek fel például egy felhőben, egy pocsolyában vagy épp a reggeli kávétok tetején? Ha igen, akkor elárulom, nagyon is jól működtök, mivel agyunknak van egy erős preferenciája az arcok felismerésére. A jelenség neve pareidolia.

Azonban vannak, akik ellenállhatatlan kényszert éreznek arra, hogy mindig, mindenhol térképeket lássanak különböző formákban. Ezek a személyek folyamatosan környezetüket fürkészve keresgélik a jeleket, és akarva-akaratlan találnak térképre utaló formákat még a legingerszegényebb környezetben is.

2. Gamománia: Bizarr házassági ajánlatok kényszere

A gamomániás férfiak kényszeresen keresik a legtökéletesebb alkalmat az eljegyzésre. Megdöbbentő, lenyűgöző, de nagyon sokszor bizarr lánykéréseket eszelnek ki. 

Ez még nem is lenne akkora baj (sőt), de a megszállottságuk a legtöbbször több hölgyet is érint egy időben. A mit sem sejtő nők így gyakran már csak azt veszik észre, hogy poligámiában élnek.

3. Onomatománia: Ellenállhatatlan vágy bizonyos szavak megismétlésére

Azoknak a személyek, akiket érint ez a probléma, rögeszméjükké válnak bizonyos szavak. Úgy érzik, akaratukon kívük behatolnak a fejükbe, és ez ellen nem tudnak tenni.

A szavaknak, hangoknak vagy neveknek extrán nagy jelentőséget tulajdonítanak, szinte megszállottá válnak, ezért folyamatosan ismételgetik azokat.

4. Clinománia: Túlzott vágy az ágyban maradásra

Mindenkivel előfordult már, hogy legszívesebben ágyban maradt volna egész nap, talán sokunkkal az is, hogy így is tett. Az ágy biztonságot adó melege valahogy kívül képes tartani a nyüzsgő külvilágot.

A clinomániás számára azonban az ágyban maradás több, mint játszadozni a gondolattal. Ő ágyban is marad, mivel ellenállhatatlan kényszere van arra, hogy - akár munkája rovására - napokig el se hagyja rajongásig szeretett takaróját és párnáját. A clinománia nem lustaság, annál inkább egyfajta kóros álmosság.

Képtalálat a következőre: „átszellemült”10. Demonomania: Megszállottsági téveszme

Számtalan horrorfilm és félelmetes könyv szól démonokról, szellemekről, amelyek képesek átvenni az uralmat az emberi elme fölött. Azok az emberek, aik nagyon sok ilyen filmet néznek, vagy könyvet olvasnak, egyre valóságosabban élik meg a valótlan, idegen erőkkel teli világot, így működésbe léphetnek különböző mániák.

A pszichológiai nevén demonomania egy olyan meggyőződésen alapszik, hogy a világot és benne az összes embert maga az ördög irányítja. A mániás személy pedig elkezd úgy viselkedni, mintha ténylegesen megszállta volna valamilyen rossz szándékú erő.

6. Enosimania: Akaratlan bűncselekménytől való folyamatos rettegés

Ez a kényszer úgy jellemezhető leginkább, hogy a benne élő rendszerint azt gondolja, hogy valamilyen megbocsáthatatlan bűnt követett el. Állandóan attól fél, hogy el fog vagy már el is követett valamilyen hatalmas, visszafordíthatatlan, fatális kimenetelű tettet.

Amikor az illető saját fóbiájának súlya alá kerül, pánikszerű tünetek jelentkeznek nála, mint a légszomj, szapora légzés, szabálytalan szívverés, izzadás, hányinger.

Képtalálat a következőre: „hajtépkedés”7. Trichotillomania: Haj kihúzogatásának leküzdhetetlen vágya

Ez a betegség testszőrzet kényszeres eltávolításával magyarázható. A trichotillomániás emberek saját hajukat, szőrüket, szempillájukat és szemöldöküket tépkedik. Sokan közülük meg is eszik azokat. Mások pedig körmüket rágják, csípkedik magukat. 

Ez egy komoly pszichés zavar, amely önerőből szinte leküzdhetetlen. Terápiával azonban jelentősen javítható nem csak a kényszeres viselkedés, hanem a betegség okozta szégyenérzet is. A hajlam sajnos örökletes, de sokszor stressz hatására jelenik meg.

8. Ablutomania: Kényszeres mosakodás

Az ablutomániás ember nem szimplán átlagon felüli tisztaságkényszerrel rendelkezik, hanem maga a mosakodás jelenti számára a leküzdhetetlen kényszert. Az ablutomániás személy képes akár tízpercenként elszaladni a mosdóba, és tisztálkodási vágyának képtelen nemet mondani, mivel a ki nem elégített kényszer nagyon erős negatív reakciót okoz nála. A betegség úgy jelenik meg, mint túlzott vagy rituális kézmosás, fürdés, fogmosás, testápolás, de ugyancsak jellegzetes lehet a vélt szennyeződés elkerülése végett történő folyamatos takarítás is.

Képtalálat a következőre: „ajándékozás kényszer”9. Doromania: Megszállott ajándékozás

Mindenki szeret ajándékozni, mivel adni jó, és a megajándékozott személy öröme szinte jutalom az ajándékozó számára is. A dorománia azonban egy nagyon erős ajándékozási kényszer, egy komoly pszichés zavar.

A doromániás személy megszállottan keresi az alkalmat az ajándékozásra. Képes olyan irreális mértékű költekezésre is, ami akár sorozatos kölcsönökhöz, hitelekhez, majd teljes eladósodáshoz is vezethet.

Így már nem is tűnik annyira kedves tulajdonságnak, ugye?

10. Mythomania: A kényszeres hazudozás érzése

A mitomániás személyek nagyon erős késztetést éreznek arra, hogy valótlan dolgokat meséljenek. Sztorizgatnak, meglepő és szórakoztató dolgokat mesélnek, de néha annyira elhiszik történetüket, hogy még egy hazugságvizsgálaton is átmennének gond nélkül.

A legtöbb esetben a megszállott hazudozók saját önbizalmuk megerősítése érdekében kezdenek el lódítani, de nem tudnak megállni a lejtőn.

Ezzel a kényszerbetegséggel az a legnagyobb probléma, hogy a benne élő nem látja be saját problémáját, mivel saját hazugságában kényezteti önmagát.

+1. Sophomania: "egy géniusz vagyok"-érzés

Az ebben a pszichés zavarban szenvedő személy meg van győződve arról, hogy intelligenciája páratlan, önmagát legikább zseninek, de mindenképp különlegesnek tartja.

A legtöbb esetben a sophomániás ember valójában messze elmarad a képzelt képességektől, de gyakran az átlagot sem éri el. Ennek ellenére ő rendszeresen traktálja környezetét a vélt szuperintelligenciájáról szóló elképzeléseivel.

A szorongás és kényszeres gondolatok/cselekedetek nélkül élő személy hajlamos azt gondolni, hogy a fenti és az azokhoz hasonló "mániák" könnyedén leküzdhetőek, csak akarat kell hozzá. Akkor most gondoljunk arra, hogy egy szúnyog mászik a karunkon, de nem zavarhatjuk el. Megcsíp, de a viszkető érzést nem enyhíthetjük vakarással. Vagy legközelebb, mikor tüsszentenünk kell, igyekezzünk fa arccal ellenállni.

Valahogy ehhez hasonló érzései vannak a kényszeres embereknek, mikor megpróbálnak harcolni gondolataikkal vagy cselekvés késztetésükkel. 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr3612581087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása