Téged szeretlek, nem a barátaidat!
2017. október 13. írta: Vén Betti

Téged szeretlek, nem a barátaidat!

„Férjhez szeretnék menni, de attól félek, hogy elveszítem a barátaimat. Sok embert ismerek, akik az esküvő után elvesztették őket. ”

happy_bridesmaids1.jpg

Amikor két személy úgy dönt, hogy összeházasodik, változás következik be az életükben – remélhetőleg pozitív változás. De ha a pár egyik tagja nem akarja partnerét/családját a barátok elé helyezni, az pusztító következményekhez vezethet. Barátaink mindig is életünk fontos részét képezik. Tanácsadásuk és támogatásuk a jó és a rossz időkben is vezet minket. A barátok jók arra is, hogy velünk együtt éljék meg a csúcsidőszakainkat és ugyanígy empátiával forduljanak felénk mélypontjainkban is. Nekik tudunk panaszkodni a családunkról, a gyerekeinkről, vagy éppen idegesítő kollégáinkról. Egyszóval segítenek abban, hogy részt vegyünk az életben. Ugyanakkor a barátok azok az emberek, akik a legjobb képességekkel rendelkeznek párkapcsolataink/házasságunk megsemmisítésében is. Kihívás ebből csak akkor lesz, amikor a barátság akadályozza a házasságot és választani kell.

Közös vagy inkább saját barátok?

A párok többsége nem teljesen vagy nem egységesen vonja be barátját a házasságba, a többség kialakít közös barátokat is, de meghagyja a sajátját is. Bár egy ilyen kevert megoldás javíthatja az egyéni és a házastársi jólétet, nem minden házastárs tud egyformán alkalmazkodni a másik barátaihoz. A megnövekedett baráti kör előnyei attól függnek, hogy a kibővült kör tagjai kedvezően vagy negatívan hatnak-e.

Ahogy fejődik egy romantikus kapcsolat, az egymásrautaltság egyre erősebbé válik, a párok egyre több közeli barátot mutatnak be párjuknak. Az idő előrehaladtával úgy vélik, hogy a nagyobb mértékű kölcsönös függőség a „pár identitásának” érzését hozza létre, amely később már fokozza a házassági elégedettséget. Sokan úgy gondolják, hogy a baráti körök ötvözése előnyös, hiszen növeli a harmóniát. De mi történik akkor, ha az egyén nem szereti párjának egyik vagy másik barátját?

phoebe-phoebe-and-joey-32166855-960-617.jpg

Az egyensúly elve szerint egy ilyen triádban gyorsan megoldódnak a feszültségek, akár úgy, hogy az egyén megtanulja elfogadni párja barátját, vagy oly módon, hogy a házastársak  együttesen döntenek úgy, hogy nincs szükség arra a barátra. Abban az esetben viszont, ha az egyén úgy dönt, hogy nem zárja le a barátságot, a feszültség valószínűleg megoldatlan marad, és házasságon belül stressz forrásává válik.

Ha azonban két különálló baráti kör van a kapcsolatban, okozhat nehézséget, hiszen meg kell tanulnia a pároknak megosztani egymással idejüket és energiájukat.

Veszélyek a házasságra

A baráti kör tagjai akár meg is növelhetik a kapcsolat felbomlásának valószínűségét:

  •  Egyszerűen a jó társaság és az intimitás alternatív forrásaiként.
  • A feleségek könnyebben tárják fel házassági problémáikat legközelebbi barátjuknak, amellyel a barátok (különösen a feleségek női bizalmasai) a férj negatív megjelenítésével és a feleség megtámogatásával katalizálhatják a szorongás érzését, valamint kereshetik a kapcsolat megszüntetésére irányuló megoldásokat.
  • De a férj rosszalló véleménye felesége közeli barátairól is tovább súlyosbíthatja a helyzetet.
  • Ráadásul a házastársak féltékenyek lehetnek a partner barátaira, különösen akkor, ha ezek a barátok központi szerepet töltenek be az egyén életében, ami megzavarhatja a házasságot és hígítja a támogató kapcsolatok előnyeit.

Világos, hogy a házastárs egyéni észlelése a másik barátairól befolyásolhatja a házasság stabilitását.

Nők és férfiak: eltérő barátságok

Az, hogy mennyire érezzük, hogy párunk barátai negatívan hatnak kapcsolatunkra, egyéni különbségeket mutat. Például a nemek közti különbségek szerepet játszhatnak az érzékelés milyenségében. A feleséggel szembeni ellenérzés, amit a férj barátai éreznek, kevésbé károsítják a házasság stabilitását, mint fordítva.

6135572_m_web.jpg

Először is, a nők ritkábban osztoznak barátaikon, ráadásul a férfi barátainak funkciói könnyebben átvihetők a feleségre, mint fordítva (pl. közös kikapcsolódás). Így a férfiak könnyebben adják fel azokat a barátságokat, amelyek a feleségnek nem szimpatikusak, csökkentve ezzel a házassági konfliktusokat. Ezzel szemben a feleségek kevésbé hajlandók vagy képesek feladni barátságaikat, még akkor sem, ha férjük nem kedveli az adott barátot.

Másodszor, a nők – ahogy fent már írtam - sokkal nagyobb valószínűséggel beszélik meg házassági problémáikat a barátaikkal, ahelyett, hogy a férjjel beszélnék meg. Ez gyengíti a házasságot és valójában távolságot teremt a házastársak között, ami elidegenedéshez vezethet.

Harmadszor pedig, a feleség barátainak rábólintása a kapcsolatra sokkal jobban előrejelzi a kapcsolat stabilitását, mint a férj barátainak véleménye.

Végül, a férjek nagyobb megerősítést igényelnek a környezettől a házasságukkal kapcsolatban, mint feleségeik.

Amikor két ember összeházasodik, az nem csak kettejükről kell szóljon, hanem számolniuk kell párjuk családjával, barátaival is. Ez az integráció jó esetben növeli a lehetőségeket. De nem árt olyan kihívásokkal is számolni, amely a két csoport integrálásában rejlik. Igaz barátokkal ezek a kihívások elkerülhetők!

Ha hasznosnak találtad cikkünket, és szeretnél hasonló, 7köznapi pszichológiai témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon!

Forrás:
https://psychcentral.com/blog/archives/2016/09/10/the-importance-of-friendship-in-marriage/
https://www.researchgate.net/publication/316712557_I_Love_You_Not_Your_Friends_Links_between_partners'_early_disapproval_of_friends_and_divorce_across_16_years
https://issuesiface.com/magazine/lose-their-friends-after-marriage
https://www.psychologytoday.com/blog/healthy-connections/201512/could-your-friendships-be-threatening-your-marriage
https://pairedlife.com/relationships/friends-toxic-marriage

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr7412971615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2017.10.14. 15:04:56

Na vajon miért a nő kevésbé rugalmas... A lába között van a hatalma a férfi meg ha szereti és meg akarja tartani a nőt bármit elhajít.
süti beállítások módosítása