7köznapi 1perces: Aki sok fényképet posztol, annak jobb a memóriája?
2017. november 08. írta: Vén Betti

7köznapi 1perces: Aki sok fényképet posztol, annak jobb a memóriája?

Bármely közösségi média felületét átfutjuk, egyértelműen látjuk, hogy szeretjük fényképekkel megörökíteni emlékeinket, függetlenül attól, hogy a tengerparton fekszünk, múzeumban nézelődünk, vagy csak sorban állunk a zöldségesnél. Egy új kutatás szerint a fotózás segít, hogy emlékezzünk tapasztalataink részleteire: a fotózás javítja vizuális memóriánkat, ugyanakkor ronthatja a hallottak részleteire való emlékezésünket.

paff_062317_photosvisualmemory-609x419.jpg

Korábbi kutatások épp ellenkezőleg azt állapították meg, hogy a fotózás, vagy a fotók interneten történő megosztása lehetővé teszi számunkra, hogy „kiszervezzük” memóriánkat, tehermentesítve ezzel agyunk kapacitását, ily módon veszítve  emlékezetünk hatékonyságából.

Barasch és társai egy idei tanulmányokban azt feltételezték, hogy fotóink közzététele pl. az Instagramon vagy a Facebookon valóban okozhat ilyen hatást, de nem feltétlenül igaz azokra az élményekre, amelyeket szándékosan fotóztunk. Szerintük az emberek kifejezetten azért készítenek képeket, hogy emlékezzenek egy baráti vacsorára, városnézésre.
A valóságban természetesen a legtöbb fotót soha nem nézzük meg újra. De vajon mennyire emlékszünk élményeinkre, ha soha nem nézzük meg azokat újra a telefonon/gépen? És vajon a látottak eltérnek az elménkben elraktározott képkockákon a hallottaktól?

Több száz érdeklődő vehetett részt Barasch kísérletében egy múzeumi kiállítás keretében. A múzeumi látogatás alkalmával voltak, akik fényképezőgéppel a kezükben járhatták végig a kiállítást.the-british-museum-has-launched-new-smarter-audio-guides-and-we-went-to-try-them-out-136402534422103901-151201151141.jpg Ők bármiről készíthettek fotókat, a kikötés az volt, hogy legalább 10 fényképpel örökítsék meg élményeiket. Miközben a résztvevők a művekben gyönyörködtek, meghallgatták a kísérő audio guide-ot („hangos vezetőt”).  A túra végén kérdéseket kellett megválaszolniuk, amelyben felkérték a vizsgálati személyeket, hogy azonosítsák azokat az objektumokat, amelyeket láttak, vagy hallottak róla valamit az audio guide-ból. Az eredmények szerint azok, akik fotóztak, vizuálisan jobban felismerték a tárgyakat azokkal szemben, akiknél nem volt fényképezőgép. Ugyanakkor kevéssé emlékeztek a hallottakra, mint gép nélküli társaik.

A feltételezéseket ellenőrzött környezetben többször is tesztelték, és hasonló eredményre jutottak Baraschék. Mindannyiszor bebizonyosodott a fotózás vizuális és auditív memóriára gyakorolt hatása.

A fényképezőgép tehát alapvetően megváltoztatja a látott/megélt élményhez való hozzáállásunkat. Még akkor is, ha nem készítünk az adott tárgyról fotót, de van egy gépünk, és megvan a szándékunk arra, hogy fotózzunk, jobban megmaradnak a látottak. A felsorolt kísérletek mindegyikéből világossá vált, hogy a fotózás pozitívan serkenti vizuális memóriánkat, de negatívan befolyásolja az auditív memóriát. 

Összességében leszűrhetjük, hogy élményeink megörökítése és közzététele nem csökkenti annyira agyunk kapacitását, hogy ne emlékeznénk megfelelően a látottakra, még akkor sem, ha ezt megosztjuk másokkal a Facebookon.  

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!


Forrás: 

http://www.psychologicalscience.org/news/releases/taking-photos-of-experiences-boosts-visual-memory-impairs-auditory-memory.html

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr2513205343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása