6 tény, hogy az érzékenység nem gyengeség
2018. január 05. írta: Vén Betti

6 tény, hogy az érzékenység nem gyengeség

shutterstock_98027750-752x501.jpg

Felfigyeltél már arra valaha, hogy sokszor a legérzékenyebb emberek között rejtőznek a legerősebbek? Amikor a belső tartásra, vagy a rugalmasságra – a nehéz helyzetekkel való megküzdésre, a stressz kezelésére – van szükség, a kifejezetten érzékeny emberek olyan rejtett, titkos képességgel bírnak, amelyek segítségével megküzdenek az élet viharos időszakai ellen. Ők nemcsak túlélik a csapásokat, hanem tanulnak is tapasztalataikból, fejlesztik készségeiket, és egyre erősebbé válnak a fejlődési folyamat során. Mi több, nemcsak átvergődnek a nehéz időkön, eltemetve érzéseiket, hanem teljesen önmagukat adva, érzékenységüket legteljesebb mértékben felhasználják a probléma feldolgozására. 

Az érzékenységet még mindig sokszor a gyengeséggel azonosítják. Ha valaki megmutatja, kifejezi érzéseit, legyenek azok jók, vagy rosszak, hajlamosak vagyunk túlreagálással vádolni a másikat, és meggyőzni őt arról, hogy a túl intenzív érzések csak arról árulkodnak, hogy nincs megfelelően kezelve a szituáció.

Ennél sokkal rosszabb, ha a túlérzékeny személy is hasonlóan vélekedik önmagáról. A túlzott érzékenységgel néha valóban olyan lehet az élet, mintha egy drámában lennénk, ahol minden jelenet nagy felbontásúra van állítva. Nyomasztó tud lenni, és saját érzelmi világunk intenzitása könnyen arra enged következtetni, hogy elhisszük, puhányok és gyengék vagyunk, nem vagyunk olyan kemények, erősek, mint mindenki más. Ilyenkor könnyen magunk mellé állítunk egy olyan személyt - úgy érezzük szükségünk van rá -, akit erősnek gondolunk. Ez a megoldás viszont könnyen veszélyessé válik, csökkentheti önbecsülésünket, és beállíthat bennünket egy áldozati szerepre.

intro_1.jpg

Az igazság az, hogy a túlérzékenységnek köszönhetően számos olyan tulajdonsággal rendelkezik az ember, amely hatalmas belső erőt képes adni. A belső tartás fejlesztésének kulcsa tehát nem azt jelenti, hogy legyen kevésbé érzékeny az ember. Az érzékenység egy erősség. És most lássuk, hogy miben is!

Tudatosság: ha valaki érzékenyebb az átlagnál, jobban tisztában van a környezetével és saját érzéseivel, mint mások. Jobban megérti saját stresszes, túlterhelt állapotát, és tudja, hogy nyugalomra van szüksége ahhoz, hogy a nehéz helyzetet megfelelően kezelje.

cod-095-tecnologia-secreto-de-los-avisos-publicitarios-d_nq_np_694405-mpe20854831575_082016-f.jpg

Kreativitás: a kreatív törekvések megteremtik a lehetőséget az energiák pozitív módon történő áramlására. A kreativitás megadja a képességet arra, hogy kifejezze magát az ember nehéz helyzetekben, akár a művészetben, ahol közvetíthetők az intenzív érzelmek, miközben hasznos lehet mind az alkotó, mind a környezete számára.

Empátia: a másik cipőjének viselése a túlérzékenyek számára természetes. Míg másoknak a figyelem/bizalom érzését nyújtja, addig a hallgató fél fejleszti az emberi természet megértését. Ráadásul a másik érzéseinek meghallgatása, átélése segíthet saját véleményünk felvállalásában is.

Értékelés: a túlérzékenységgel élők észreveszik a részleteket. A körülöttük lévő világ legkisebb apróságait is csodálattal tudják értékelni.

Intuíció: nagyon fejlett az intuíciójuk, amely segíti őket mások és a szituációk mélyebb megértésében. A fejlett intuíciójuk lehetővé teszi számukra, hogy egy olyan világos kép rajzolódjon ki bennük bármiről, amely segít megérteni, hogy mi történik körülöttük és mit kell tenniük. 

Szenvedély: az érzékeny és szelíd, visszafogott külső ellenére a túlérzékeny emberek az átlagnál szenvedélyesebbek. Határozottan kiállnak stabil értékrendjük és olyan kérdések mellett, amelyekben hisznek. Ez a szenvedély teszi lehetővé számukra, hogy továbblépjenek és elfogadják az élet kihívásait a kockázatok, veszélyek és saját félelmeik ellenére is. Ők egyszerűen azt teszik, amit hisznek, meggyőződésből.

Az érzékenység jól látszik, nem egy börtönbüntetés. Bár az érzékenység fokozott veszélyt jelent a depresszió, szorongás kialakulásában, ugyanakkor számos – fent felsorolt előnnyel is jár. Nem egy rendellenesség, amelyen javítani kell. Csupán azt jelenti, hogy sokkal mélyebb a bejövő ingerek feldolgozása. Ráadásul segíthet a jobb önismeretben és a saját szükségletek feltárásában.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon! 

Forrás:

https://www.psychologytoday.com/blog/sense-and-sensitivity/201411/sensitive-and-strong-can-we-really-be-both

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr8413552139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása