A szerelmes kézfogás fájdalomcsillapító ereje
2018. március 07. írta: FBEP_PSY

A szerelmes kézfogás fájdalomcsillapító ereje

0fe6328e0ff52b553c14346832ef5e12.jpg

Erős fájdalom esetén jól esik a másik közelsége. Legtöbben szeretjük, ha babusgatnak bennünket, gondoskodnak rólunk, és fogják a kezünket. Komoly fájdalmat átélt szülő nők rendszerint arról számolnak be, hogy a legnehezebb pillanatokban rengeteg erőt szabadított fel bennük férjük közelsége és érintése. Hasonló a helyzet krónikus betegségben szenvedőknél is. Valahogy intuitívan érezzük, hogy a másik érintéses támogatása pozitív hatással van, és úgy tűnik, ez a megérzés tudományos alapokkal bír.   

Pavel Goldstein fájdalomérzékeléssel foglalkozó kutató lánya születése során lett figyelmes arra, hogy felesége kezét fogva valamelyest sikerült enyhíteni fájdalmát. Goldstein ezt a hétköznapi megfigyelést emelte át a tudomány világába, és arra volt kíváncsi, hogy valóban működik-e az érintés útján történő fájdalomcsillapítás, és ha igen, hogyan?

A Haifa-i egyetem kutatásában 22 legalább egy éve együtt járó párt vontak be. A párok tagjai 3 különböző kísérleti elrendezésben vettek részt: az elsőben külön szobában ültek, a másodikban ugyan közös szobában tartózkodtak, de nem érhettek egymáshoz, míg a harmadikban a pár tagjai foghatták egymás kezét. Mindhárom helyzetben EEG-vel nézték a pár két tagjának agyi hullámait, majd a kísérlet következő részében a pár női tagja közepes mértékű kiváltott fájdalmat észlelt a karjában.

  • Az első érdekes felfedezés az volt, hogy függetlenül attól, hogy a pár tagjai egymáshoz érhettek-e, agyi hullámaik azon része, amely a fókuszált figyelemhez kapcsolódik összhangba vagyis szinkronba kerültek egymással.
  • Ugyanakkor kézfogásos helyzetben, ha a pár egyik tagja fájdalmat élt át, akkor tovább nőtt az agyi hullámok összehangoltsága a pár tagjai között, viszont, ha nem érhettek egymáshoz, akkor drasztikusan elkezdett csökkeni a szinkronizáció.
  • Minél empatikusabban viszonyult a férfi a fájdalmat átélő nőhöz, annál erőteljesebb volt a szinkronizáció, és a még meglepőbb eredmény, hogy ahogy az összhang növekedett a pár tagjainak agyi hullámai között, úgy kezdett a fájdalom csökkenni a női tagnál.

A jelenség magyarázata tovább vizsgálatokat igényel, de Goldstein felveti korábbi vizsgálatok érveit, melyek szerint az empátia önmagában a megértettség érzésével jutalmazza a fájdalom elszenvedőjét, és ez az érzés indítja be a fájdalom csökkentő mechanizmusokat az agyban.

Jól láthatjuk tehát, hogy a párunk felé mutatott empatikus viszonyulás már agyi szinten is megmutatkozik, és ez a változás az életminőséget jelentősen befolyásoló fájdalomcsillapításra is erőteljes hatással bír. Ne becsüljük tehát alá a kézfogás, az érintés erejét.

Az érintés hatásáról szóló korábbi cikkünket itt találod. 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, csatlakozz hozzánk Facebookon!

 

Forrás: http://neurosciencenews.com/holding-hands-brainwaves-pain-8584/ 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr5813721180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása