3+1 ok, amiért a sportot válaszd újévi fogadalomnak!
2018. december 27. írta: FBEP_PSY

 3+1 ok, amiért a sportot válaszd újévi fogadalomnak!

gty_exercise_flu_prevention_nt_121218_wmain.jpg

Az újév közeledtével sokaknak terítékre kerülnek az újévi fogadalmak, és a sport beépítése általában kiemelt helyen szerepelt a fogadalmak listáján. Jó hír, hogy a sport által nemcsak fizikumunk kapcsán számíthatunk pozitív változásokra, hanem lelkünk is erőt nyer a rendszeres testmozgásból. A mozgás ugyanis rengeteg potenciállal rendelkezik pszichés jóllétünk javításában. Néhány perc lendületes séta is már alkalmas arra, hogy élénkebbnek, energiával teltebbnek érezzük magunkat és hangulatunk is javuljon.

A rendszeres sport jelentősen javítja az önbecsülést. Onnantól kezdve, hogy rendelkeznünk kell elegendő énerővel ahhoz, hogy rendszeresen összeszedjük magunkat, és elmenjünk például a tornateremig vagy akár a futópályáig, azon keresztül, ahogy megéljük állóképességünk javulását, illetve testünk átalakulását, számos olyan előnnyel bír a sport, ami által jobbnak, értékesebbnek, vonzóbbnak érezzük magunkat. A sport azáltal is pozitív hangulathoz vezet, hogy jelentősen csökkenti a stresszt és a szorongást. Nem véletlen, hogy számos tanulmány igazolja a sport mentális zavarokkal kapcsolatos prevenciós hatását, ami általánosan jobb életminőséghez vezet.  

Tényleg javítja a sport a hangulatot?

Egy tanulmány során arra kérték a résztvevőket, hogy értékeljék a hangulatuk közvetlenül fizikai mozgást követően, illetve inaktív időszak után, például TV nézés vagy olvasás. A válaszokból kiderül, hogy a mozgást végző résztvevők lényegesen nagyobb elégedettségről számoltak be, mint nem mozgó társaik. Az is kiderült, hogy a hangulatra gyakorolt pozitív hatás azoknál volt a legerőteljesebb, akiknek kezdetben negatív hangulatuk volt. Ha tehát úgy érzed, hogy gyakran van rossz kedved, akkor különösen érdemes sportoláson gondolkodnod! A kutatások többféle mozgásformát és intenzitást vizsgáltak. 30-35 perc aerobik típusú mozgás, heti 3-5 alkalommal, 10-12 héten keresztül már jelentős pozitív változásokat idéz elő. A fizikai aktivitás a depresszió kiegészítő kezelési módja is lehet. Enyhe depresszió esetén akár önállóan is segíthet a gyógyulásban, illetve súlyosabb esetekben pszichoterápia és gyógyszeres kezelés mellett kiegészítő szerepet kaphat. Középsúlyos szorongásos tünetek esetén a sport jelentősen csökkentheti a kellemetlen tünetek szintjét, és nem csupán magával a mozgással, hanem azáltal is, hogy a beteg jobb önmenedzselést élhet meg a rendszeres testmozgás beépítése által.

Kevesebbet stresszelünk, ha rendszeresen sportolunk?

Amikor olyan eseménnyel szembesülünk, amelyet fenyegetőnek, a lelki egyensúlyukból kibillentőnek éltünk meg, akkor a szervezetünk úgynevezett stressz-válasszal reagál, mely jelentős negatív fizikai tünetekkel jár, és amely gyakran az érzelmek erőteljesebb megélését is maga után vonja. A stressz leggyakoribb tünetei az alvásprobléma, az izzadás és az étvágytalanság. Ezeket a tüneteket a testünkben a stressz hormonok okozzák, amelyek az ’üss vagy fuss’ válaszért felelősek. Kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy a rendszeres mozgást végzőknél jellemzően alacsonyabb a stressz szintje, amely jobb alvási minőséggel és kiegyensúlyozottabb táplálkozással jár. 

Agyam is jobban működik, ha rendszeresen mozgok?

A sport általánosan prevenciós eszköz a gondolkodási képességégek leépülése ellen. Ahogy a fejlett országokban javultak az egészségügyi szolgáltatások, úgy megnövekedett a várható élettartam, így a 65 éven felüliek száma és ezzel együtt emelkedett a társadalom egészét nézve a demenciával és gondolkodási képesség leépülésével élők száma. Amikor azt vizsgálták, hogy milyen protektív tényezőket lehetne kiemelni a demenciával kapcsolatban, akkor egyértelműen kiderült, hogy az aktív mozgás kiemelt szerepet tölt be. A rendszeres testmozgás már kialakult  betegségnél is lassítja a mentális leépülés ütemét. A kutatások azt mutatják, hogy a napi fizikai aktivitás 20-30 %-al csökkentheti a demencia és a depresszió kialakulásának valószínűségét.

Értékesebbnek érzem majd magam a rendszeres sporttól?

Az önbecsülés annak összessége, ahogy önmagunkkal kapcsolatban érzünk, ahogy saját értékünket megéljük. Az önbecsülésnek kulcsfontosságú hatása van a mentális jóllétre és jelentősen meghatározza, hogy hogyan tudunk az élet stresszes eseményeivel megküzdeni. A sport és a pozitívabb önbecsülés kapcsolatát fiataltól idősig mindkét nemnél kimutatták.

Jól látható, hogy a mozgás testre és lélekre egyaránt pozitív hatással van, így ha csupán egy fogadalmunk lesz az új évre, akkor válasszuk a rendszeres sportot, amivel biztosan nyerhetünk!

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.      

Hasonló témájú cikkeink:

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr3714514956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása