Hogyan védjük a gyereket a mérgező baráti kapcsolatoktól?
2019. szeptember 05. írta: Vén Betti

Hogyan védjük a gyereket a mérgező baráti kapcsolatoktól?

Itt a tanévkezdés, elkezdődött az óvoda, az iskola. Biztosan sok szülő találkozott már azzal, hogy gyermeke az oviban, suliban olyanokkal barátkozik, akik rossz hatással vannak rá. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan segíthetjük a gyermeket a mérgező kapcsolatok felismerésében és megszakításában.

Természetesen minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke szoros barátságokat ápoljon, akár már az oviban, vagy az iskolában, edzésen, külön órákon. Találjon valakit, akivel a szabadidejében együtt játszhat, megoszthatja titkait. Az egészséges, jó barátságok sok, mély emberi szükségletet kielégítenek, támogatást és vigaszt nyújtva. A szoros kapcsolatok lehetővé teszik a gyermekek számára a bizalom kialakulásának fejlődését, az egészséges kockázatok vállalását, és egy olyan jellegű üzenetet is közvetíthet a gyermekben, hogy „elég” vagyok, hiszen elfogadnak és szeretnek olyannak, amilyen vagyok.

1_iog26qeurek1qrzrkjrfnq.jpeg

Azonban sajnos nem minden barátság formálódik egészségesen. Sőt…olykor épp ellenkezőleg: mérgező és egészségtelen kapcsolatok alakulnak ki a kortársakkal, amelyek erősen hatnak a gyermek önértékelésére. A kutatók már több mint két évtizede foglalkoznak a romboló barátságok negatív hatásaival, jelezve, hogy a negatív hatás ugyanolyan jelentős, mint a zaklatás különböző formái.
A mérgező barátságok bárkire hathatnak, bármikor. A gyermekkor különösen nagy kockázatot jelent az egészségtelen kapcsolatok kialakulásában, amikor az ún. relációs/kapcsolati agresszió (RA) kezd kialakulni és tartóssá válni.

 A relációs agresszió, amelyet gonoszkodásnak is szokás nevezni, tulajdonképpen nem fizikai agressziót jelent, hanem olyasfajta manipuláció, amelynek során az agresszor a pletyka és a másik kizárása segítségével éri el, hogy ő maga népszerűbb, a másik pedig kevésbé népszerű legyen. Míg a fiúk körében a fizikai agresszió a leginkább gyakori, a lányoknál a relációs agresszió okozza a legtöbb problémát.” Forrás: Kölöknet

Az agresszió és a zaklatás nem fizikai formájaként definiált relációs agresszió az egyén barátságait, társadalmi helyzetét és a külső megjelenését célozza. Ez a fajta agresszió kora gyermekkorban elkezdődhet és felnőttkorban folytatódhat. 

Ha megismerjük, hogy milyen formái léteznek az efféle bántalmazásnak, hogyan jelennek meg a kapcsolatokban, és mit kell tenni ellenük, segíthetünk a gyermeknek abban, hogy elkerülje/kezelje ezen negatív kapcsolatokat, még mielőtt a „barátságuk” tönkre tenné önértékelésüket.

toxic-friendship.jpg

A mérgező barátok bármilyen formában és méretben megjelenhetnek. Leggyakoribb formái:

 • Az átlagos lány: ők nagyon kedvesek mindaddig, amíg csak ketten vannak. Ez megváltozik, ha már többen vannak körülöttük. Ilyenkor semlegessé válik.
 • A dupla standard: egy ilyen típusú barátnak jól megkülönböztethető, kettős viselkedése van. Sok sikert elérhet az életben, de a másikénak nem tud örülni. A jó hírek a másiktól/ a másik életének sikerei egy fájdalomforrást jelentenek számára. Ilyenkor szinte felrobban, és próbálja lehúzni a másik sikereit. Vagy ami még rosszabb, ha teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az eredményeidet.
 • A tiszta időjárás: ez a kapcsolat csak akkor áll fenn, ha nincs éppen jobb program, vagy személy az adott pillanatban. Körülötted van, tervezget közös programokat, de abban a pillanatban, ha van valami vagy valaki, aki jobb, olyankor inkább vele lóg, te pedig egyedül maradsz.
 • Az érdek és bántalmazás: ez a típusú barát felhasználja a másik képességeit, és mindig egy szoros barátságot ígér. Ő a legjobb pajtás mindaddig, amíg nem teljesülnek a másik által a céljai – akár az iskolában való segítségről van szó, akár valaki másnak való bemutatásról (főleg már felnőttkorban), majd nyom nélkül eltűnik.
 • Az opportunista: ez a barát mindig valami olyat keres, amely előnyös lehet a számotokra, és általában a másik költségein. Nem tartja tiszteletben a határokat, és bármit elvégeztet a másikkal, amit akar. A másik csak egy eszköz a számukra, a kívánt dolog megszerzésének a tárgya.

A felsorolt kapcsolatok mind ugyanazt eredményezik: károsíthatják a gyermek önképét, önbecsülését, másokba vetett bizalmát. És felnőttként tudjuk, hogy nemcsak a gyermekekét…

Felsorolok néhány tippet, amellyel távol lehet tartani a gyermeket az ilyen fajta, rejtett agressziótól és mérgező kapcsolatoktól:

 1. Felismerés: tanítsuk meg a gyermeknek, hogy ismerje fel a kapcsolati agresszió és a mérgező barátság jeleit. Először nehéz lehet azonosítani, de a fenti példák segíthetnek benne.
 2. Kiszállás: ha úgy észleljük, hogy gyermekünk mérgező barátságban van, segítsünk neki a lehető leghamarabb befejezni a kapcsolatot. Ha úgy látjuk, hogy a gyermek egy ilyen barátság áldozata, lépjünk kapcsolatba az iskolával.
 3. Újjáépítés: segítsünk a gyermeknek a belső ellenállóképessége fejlesztésében és kiépítésében. Ez különösen akkor szükséges, ha kapcsolati agresszió áldozata volt több hónapon keresztül, vagy nagy intenzitásban érte a bántalmazás.
 4. Új barátságok: támogassuk a gyermeket abban, hogy alakítson ki új barátságokat azokkal, akik megértik őt.
 5. Beszélgessen róla: ha a gyermek a barátjával szeretne együttlenni, ezt nem szabad megakadályozni. Csak ügyelni kell arra, hogy beszélgessünk velük a barátságról, az elvárható dolgokról, az egészséges és egészségtelen kapcsolatokról, arról, hogy egy barátság véget is érhet.

Senki sem érezheti áldozatnak magát vagy élhet meg bántalmazást egy baráti kapcsolatban. A gyermeknek meg kell tanulnia, hogy mit kell keresnie egy egészséges kapcsolatban.

5760.jpg

6.Egy további lépés: a barátságok, természetükből adódóan idővel változnak. Ha a gyermek közeli barátja rosszul bánik vele, annak ellenére, hogy szülőként erőfeszítéseket teszünk a dolgok átbeszélésére, a jó megoldás erre az, ha a gyermek új barátokat keres. Ösztönözni kell őket, hogy lépjenek tovább, és engedjék el a mérgező, számukra káros kapcsolatokat. Meg kell értetni a gyermekkel, hogy a lojalitás nem minden esetben hasznos, és félni sem kell attól, hogy nem találnak új barátokat.

A szoros barátságok hatalmas változást hozhatnak az életünkben, biztosítva a szükséges biztonságot és támogatást. Ezért érdemes energiát és figyelmet szentelni rájuk. 

Forrás:

 • Bierman, K. L. (2004). Peer rejection: Developmental processes and intervention strategies. New York, N.Y.: Guilford.
  Crick, N.R., & Grotpeter, J.K. (1995). Relational aggression, gender, and social-psychological adjustment. Child Development, 66, 710-722.
 • Crick, N. R., Ostrov, J. M., Burr, J. E., Jansen, E. A., Cullerton-Sen, C., & Ralston, P. (2006). A longitudinal study of relational and physical aggression in preschool. Journal of Applied Developmental Psychology, 27, 254-268. DOI:10.1016/j.appdev.2006.02.006
 • Dailey, A.L., Frey, A.J. & Walker, H.M. (2015). Relational Aggression in School Settings: Definition, Development, Strategies, and Implications. Children & Schools. 37(2). 79-88. DOI:10.1093/cs/cdv003
 • Fonseca, C. (2013). The Girl Guide: Finding Your Place in a Mixed-Up World. Waco, TX: Prufrock Press
 • Ostrov, J. M., & Godleski, S. A. (2013) Relational aggression, victimization, and adjustment during middle childhood. Development and Psychopathology 25(3), 801-815. DOI:10.1017/S0954579413000189
 • http://www.koloknet.hu/iskola/kulfold/hogy-csinaljak-mashol/az-egesz-osztalykozossegnek-jot-tesznek-az-agressziot-kezelo-programok/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr7015041680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.Log · glossza.blog.hu 2019.09.06. 12:00:47

Tök jó lenne, ha a gondos szülők legalább annyi figyelmet fordítanának arra, hogy a gyerekükből ne legyen bántalmazó, mint arra, hogy a gyereküket ne bántsák/bántalmazzák...

kéki béla 2019.09.07. 01:33:31

Mérgező... szerintem az is elég, ha nem engedik, hogy szegény gyerek ilyen barom blogokat olvasson. Méghogy mérgező... idióta...

kéki béla 2019.09.07. 01:37:29

OMFG... beleolvastam ebbe a förmedvénybe... nem csak a címe röhejes.
:(((
Mondd, ugye ez csak a hobbid, nem a szakmád?