Vámpírok, démonok...Halloweeni kísértetek?
2019. október 30. írta: Vén Betti

Vámpírok, démonok...Halloweeni kísértetek?

Ismét eljött az év azon időszaka, amikor a „a világító kísértetek” elárasztják a mindennapokat. Ma már itthon is divattá vált a Halloween megünneplése, a tökfaragás, a rémisztő jelmezekbe bújás, az ijesztő sztorik mesélése egymásnak. De a szürkület beköszöntével a kísérteties móka sok gyermek (és akár felnőtt) számára is ijesztően hat. Sötétben a szellemekkel, világító tökökkel megtelt gondolatok félelemkeltő képeket idéz(het)nek elő. Ha gyermekünk küzd a félelemmel, érdemes beszélgetnünk vele ezekről a - felnőttként lehet, hogy viccesnek tűnő, de gyermekként sokszor ijesztően ható - kísértetekről.

pumpkins_2009_027_jpg_gallery.jpg

A kísértet szó a latin eredetű monere-ből származik, amelynek jelentése: figyelmeztetés, felszólítás. Ma ezt a kifejezést annak leírására használjuk, amikor egy személy megjelenése vagy viselkedése eltér a normától. (Az agyunknak megvan az a képessége, hogy azonnal riasztást ad, ha valamit szokatlannak érzékel. Az evolúció az agyat úgy alkotta, hogy a biztonságra törekedjen.) Amikor valami furcsasággal találkozunk, ösztönösen elfogadjuk a legrosszabbat és az „üss vagy fuss” elvével reagálunk.
Egy ilyen válaszreakciónak természetesen vannak előnyei. Időnként egy-egy félelmünk valósnak bizonyul, ahol érdemes védekeznünk, de sokszor indokolatlanok, és egészségtelen paranoiához, vagy a másikkal való rossz bánásmódhoz vezethetnek. Előfordult már a történelem során, hogy egy embert kísértetnek néztek, mert olyan szokatlan tulajdonsága volt, amit ép ésszel nem értettek. Hogy milyen típusai vannak, és milyen legenda fűződik hozzájuk? Most bemutatjuk.

 Vámpírok

vampires-tuberculosis-gettyimages-537394866_1.jpg

A vámpírok misztikus, vérivó, emberforma lények, akik más élőlénytől nyernek energiát. Mikrobiológusok megfigyelték, hogy a veszettségnek és a vámpírizmusnak vannak közös vonásaik. Például, mind a vámpírizmus, mind a veszettség vírus harapás útján terjed. Ezenkívül a vámpírok denevérekké is változhatnak, amely állat általában veszettségvírust terjeszt.

Emellett a vámpírokhoz tartozó mesevilág életben maradásához kapcsolódik a porfíria néven ismert ritka vérzavar is. A porfíriában szenvedő betegek tünetei hasonlóak a vámpírokéhoz, vérszegények, sápadtak, ínyük visszahúzódó, amelyek kiemelik a fogaikat. A fénytől bőrük könnyen hólyagosodik, hasonlóan a vámpírokéhoz. Mindez azért történik, mert a porfíriában szenvedők szervezete genetikai hibájuk miatt megakadályozza a testet abban, hogy a fény által aktivált biokémiai anyagot, a porfirint hem-é alakítsa, amely a vérsejtek működéséhez szükséges kulcsfontosságú elem. Valójában ennek a betegségnek az egyik kezelési módja a vérfogyasztás volt (hasonlóan a vámpírizmushoz). Ez az elmélet azonban egyelőre vitatott.

Egy másik párhuzam betegség és vámpírizmus között a 19. század végén merült fel, Angliában. Az egyik leghíresebb eset egy rhode-szigeti, Mercy Lena Brown nevű fiatal nőhöz kapcsolódik. Azt hitték, hogy vámpír, mert sápadt volt és gyakran köhögött vért. Sőt, furcsa tünetei átterjedtek azokra is, akik időt töltöttek vele. Amitől Mercy Brown és a New England Vampire Panic többi áldozata szenvedett, valójában egy fertőző betegség volt: a tuberkulózis (amelyet most már antibiotikumokkal lehet kezelni).

Farkasember

A farkassá válás gondolata a görög mitológiában gyökeredzik, amikor Zeusz Lycaon királyt farkassá változtatta. Mások rámutattak már egy olyan ritka neurológiai betegségre, amelyben az érintett elhiszi, hogy farkassá vagy más állattá változhat.
Létezik egy harmadik magyarázat, egy ritka, veleszületett betegség: a hipertrichózis, a farkasember-szindróma (CHL). A CHL egy genetikai betegség, amelyben olyan helyeken nő szőr/haj az ember testén, ahol egészséges esetben nem (arc egyes részein, állon, homlokon). Az egyik leghíresebb eset Fedor Jeftichew nevéhez fűződik, akit Jojonak, a kutya arcú embernek hívtak. A betegségben szenvedő nagyon hasonlít egy farkasra – innen az elnevezés.

A démoni megszállás

26313847025_89b3796b9b_k.jpg

A test és az elme irányításának elvesztése félelmetes jelenség, de ma már tudjuk, hogy ezek a viselkedések inkább az agy zavart működéséből fakadnak, nem pedig a kísértet megszállásából erednek. Azok, akik furcsán viselkednek, vagy elvesztik a motoros funkciók feletti kontrollt, valószínűleg valamilyen neurológiai zavarban szenvednek (skizofrénia, epilepszia, demencia, vagy daganat).  

Tanulási lehetőség

Megengedhetjük magunknak, hogy a félelmeink a legrosszabbat hozzák ki belőlünk. Hátborzongató az a gondolat, hogy a történelem folyamán hány embert zsákmányoltak ki, börtönöztek be vagy égettek el, mert megszállott kísértetként tekintettek rájuk. Hogy milyen következtetés vonható le ebből? Mi tanulható meg ebből? Talán az, hogy a szörnyeknek megértésre van szükségük. A valódi félelem legyőzését az jelenti, hogy hajlandóak vagyunk megismerni az ismeretlent.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon!

Forrás:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/pleased-meet-me/201910/halloween-monsters-provide-teachable-moments?fbclid=IwAR3Ue3dyx6W2wH7nMZX0gPpuvdVArLP1JE3mAt65aJ_e0xpm-GX_J9PP-uo

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr4515273124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása