"Csak ülök, és nézem a tájat." - Hogyan hat ránk két óra természetben töltött idő?
2020. április 20. írta: M. Steinbach Annamária

"Csak ülök, és nézem a tájat." - Hogyan hat ránk két óra természetben töltött idő?

k_2.jpg

Gyakran hallhatjuk, hogy az egészséges életmód alapja a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás és mozgásban gazdag életmód. Nos, úgy tűnik, hogy mindezek kiegészíthetőek egy újabb javaslattal: hetente töltsünk el legalább két órát a szabadban! Kutatók ugyanis azt találták, hogy mindössze heti két órányi természetben való időtöltés jelentős mértékben képes befolyásolni az egészséget és a jóllétet még akkor is, ha szimplán heverészünk a fűben, és nézzük a békés tájat.

Saját bőrünkön tapasztalhattuk már a szabadidős tevékenységek jótékony hatását. Kiegyensúlyozottabbakká válunk, ellazulunk, a figyelmünk koncentrálttá válik, ami növeli a fizikai és mentális jóllétünket is. A Nature folyóiratban megjelent cikkben arra világítottak rá, hogy nem mindegy, mennyi időt vagyunk a szabadban. A kutatásban résztvevő 20 000 személy fizikai és mentális jóllétét, illetve a természetben eltöltötött idejüket egyszerre vizsgálva azt találták, hogy a két óra egy olyan minimum érték, amelynél már láthatóan magasabb jóllétről és jobb egészségről számoltak be a kutatási alanyok, azonban ezt az időt átlépve már nem találtak jelentős növekedést résztvevők egészségi állapotában.

A vizsgálat érdekessége, hogy a pozitív hatásoknak nem előfeltétele a fizikai aktivitás, például természetjárás, ugyanis a jobb egészségi állapot azoknál is kimutatható volt, akik passzívan töltöttek hetente legalább két órát (egybefüggően vagy részletekben) a szabadban. Az is láthatóvá vált, hogy a természetben eltöltött két óra mindenkinél pozitív eredményt hozott, függetlenül attól, hogy a személy idős, fiatal, egészséges, betegségben szenvedő, fogyatékkal élő volt, anyagilag jó vagy rossz helyzettel rendelkezett, városi vagy vidéki életmódot folytatott. 

ke_pernyo_foto_2020-04-20_12_56_45_1.png

Dr Mathew White, a kutatás vezetője szerint a hangsúly a nyugalmon van. Az emberek többsége napi szinten számos olyan ingernek van kitéve, amik meghaladják a befogadóképességüket. A természet lehetőséget ad a lenyugvásra és a sok-sok információ elengedésére vagy befogadására. Kint, a szabad levegőn nincsenek elvárások, átadhatjuk magunkat egy adott tevékenységnek, amely hatására úgy relaxáluk, hogy még csak nem is tudunk róla. 

Ha csak az aktualitást nézzük, jól látható, hogy a minket körülvevő világ tele van feldolgozandó információkkal, kérdőjelekkel a jövőt illetően, amelyek különösen nyomasztóak tudnak lenni. Sokszor azt érezhetjük, hogy mókuskerékbe szorulva tengetjük a napjainkat, ahonnan nehéz kitörni. Szerencsére, a jelen korlátozások megengedik az egészségügyi sétákat, nem frekventált területeken való tartózkodást, így mindenkinek azt javaslom, hogy töltsön minél több, de legalább két órát :) a szabadban, és ha csak percekre is, de próbáljuk magunkat átadni az épp megújuló, tavaszi, madárcsicsergős természetnek, hogy a folyton dolgozó agyunk így nyerhessen egy kis szabadságot.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.  

 

Forrás:

https://www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr1515625718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása