Mennyire él meg érzelmi biztonságot párkapcsolatában?
2020. június 30. írta: Frank Bozoki Eszter

Mennyire él meg érzelmi biztonságot párkapcsolatában?

 

self-esteem-relationship-satisfactiontitle.jpg

Munkánk során gyakran alkalmazzuk az érzelmekre fókuszáló párterápia alapvetéseit, miután magunk is azt tapasztaljuk, hogy az érzelmi háttér egymás előtti feltárására, a korrektív (gyógyító) élmények elősegítése néhány alkalom után rendkívül pozitív hatással van a párkapcsolatokra. Ma már köztudott, hogy a kötődéselmélet, mely eredendően a gyerekkori legfőbb személyek iránti kapcsolat minőségére fókuszál, a felnőttkori érzelmi kapcsolatokra is jelentős hatással van. A másik kötődési mintázatainak megértése empatikusabbá teszi a feleket, és lehetővé teszi a negatív mintákból való kilépést. Az egymás iránti empátia  olyan pozitív változásokat indít el, melyekre alapozva a negatív működési ciklusok is megváltoztathatóvá válnak. A felek így egyre jobban mernek közeledni egymáshoz, és a bizalom talaján létrejöhet egy újfajta, érett kapcsolódás.

Sokféle jellemző játszik szerepet abban az összjátékban, melynek eredményeképpen a felek igazán jól érzik magukat a kapcsolatban. A kommunikáció minősége és rejtett tartalmai, az intimitás milyensége, a másik múltjának az elfogadása, az egyéni célok támogatása, a mindennapi figyelmesség és még számos terület, melyeken tudatos munkával és közös erőfeszítésekkel lehet változtatni. 

Hamarosan érkezik részletes cikkünk a párkapcsolati érzelmi biztonságról, de addig is töltse ki kérdőívünket, mely segít átgondolni, hol tartanak most párjával az érzelmi biztonság felé vezető úton és, melyek azok a területek, melyeken még fontos lenne dolgozni.

Párkapcsolat és család témában további cikkekért kattintson ide

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr4315974416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.