Asszertív kommunikáció vs. óvszerhasználat
2017. március 08. írta: Vén Betti

Asszertív kommunikáció vs. óvszerhasználat

Mi az összefüggés az önérvényesítés és a védekezés között?

Kezdjük a legelején.

Mi is az a sokat emlegetett asszertív kommunikáció?

Röviden
: önérvényesítő magatartás.
Kicsit hosszabban: egy olyan viselkedésformát jelent, amely magában foglalja azt, hogy az ember felvállalja a konfliktusokat, vitákat, a pozitív és negatív érzéseit, kiáll önmagáért anélkül, hogy támadná a másikat, és közben őszinte, egyenes és önkifejező. A jó hír, hogy ez egy tanulható magatartásforma.

Hogyan is függ ez össze az óvszerhasználattal?

 

Fiatalok körében vizsgálódva mutatták ki az asszertív kommunikáció és a magasabb óvszerhasználat közötti összefüggést a Columbiai és a New York-i Egyetem kutatói.  A vizsgálat célja az volt, hogy megnézze, vajon a fiatalok saját szubjektív megítélése szerint a párjukkal folytatott, egymás közti asszertív kommunikáció milyen szerepet játszik az óvszerhasználatban.
Eddigi vizsgálatok szerint a fiatalok háromszor-négyszer nagyobb valószínűséggel használnak óvszert az alkalmi, mint a komoly kapcsolatokban, ahol sokkal inkább az ismeretség kezdetén jellemző, az idő előre haladtával (pár hét elteltével) és a rendszerességgel pedig meredeken csökken a védekezés. Az óvszecondom-love.jpgr használata gyakran egy nagyon jó mérőeszköze a kapcsolat típusának és erősségének.

Azon fiatal párok, akik beszélnek az óvszer használatáról, nagyobb valószínűséggel használják is azt, de csak kevesebb, mint a felének természetes a téma megvitatása. Néhányan közvetlenül az aktus előtt vetik fel a kérdést, és a jelentés szerint a fiatalok fele belemegy a védekezés nélküli szexbe, még akkor is, ha szándékában állt az óvszer használata.
A védekezés iránti igény kifejezésében tehát kulcsfontosságú az asszertív kommunikáció. Sok fiatal úgy érzi, hogy a téma felvetésével a partnerben a bizalom és az elkötelezettség sérül, ezért az óvszer említésének elkerülésével fenntartják a jól működő kapcsolat képét. A fiataloknak azonban meg kell tanulniuk saját igényeik vállalását, előtérbe helyezését úgy, hogy közben megmarad az intimitás, a bizalom érzése a kapcsolatban.

A vizsgálatot elvégezték alkalmi és romantikus kapcsolatban élőkk0-condom-slide.jpgel is. A résztvevőknek egyrészt egy kérdőívet kellett kitölteni egyénileg, valamint videóhíváson keresztül kaptak feladatokat a párjukkal közösen. Meg kellett vitatniuk különböző – az óvszerhasználattal kapcsolatos – helyzeteket, amelyet a vizsgálatvezetők rögzítettek. Utána a párok minden feladatot visszanézhettek, külön-külön értékelve saját és partnerük viselkedését is.

A kutatók azt találták, hogy a nagyon nagy, vagy éppen nagyon alacsony önértékeléssel rendelkező fiatalok használtak legritkábban óvszert, a közepes magabiztosságú személyek pedig a leggyakrabban. 
A párok magabiztosságát tekintve is hasonló eredmények születtek. Azaz, ha a párok egymás közti kommunikációja túlzottan asszertív (már-már erőszakos), vagy éppen nagyon félénk, akkor kisebb valószínűséggel védekeznek. Csak az egészséges önértékeléssel bíró párok voltak azok, akik felvállaltak egy hosszú, könyörtelen vitát az óvszer használatáról.

Összességében láthatjuk, hogy egy egészséges önbizalommal megkönnyíthetjük védekezésünket, elkerülve ezzel a szexuális úton terjedő betegségeket, az esetleges nem várt “baleseteket”.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövess minket a Facebookon! 


Forrás: Schmid, A., Leonard, N. R., Ritchie, A. S., & Gwadz, M. V. (2015). Assertive communication in condom negotiation: Insights from late adolescent couples' subjective ratings of self and partner. Journal of Adolescent Health, 57(1), 94-99.

Kép:
https://www.youngisthan.in/opinions/weird-facts-of-condoms-are-so-interesting-that-its-hard-to-ignore/36905
http://www.menshealth.com/sex-women/15-condom-mistakes-youre-making

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr10012321181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása