Hogyan segítheti az önkontroll az egészségesebb életet?
2020. július 24. írta: Vén Betti

Hogyan segítheti az önkontroll az egészségesebb életet?

Az önkontroll azon képességünk, hogy felülbíráljuk impulzusunkat vagy vágyunkat egy magasabb cél elérése érdekében (Mischel, 2014). Az önkontroll gyakorlásának egy alternatívája egy olyan „viselkedésmód kényeztetése”, amely a pillanatnyi, rövid távú cél elérését teszi lehetővé a hosszú távú jutalmak rovására. Az önkontroll létfontosságú erő és a sikeres, jól működő mindennapi életet meghatározó tényező. Néhány példán keresztül szeretném szemléltetni a megfelelő önkontroll és az elérni kívánt eredmények széles köre közötti kapcsolatot: 

1. Képesség a hosszú távú célok elérésére
Bármely hosszú távú cél elérése érdekében mindenkinek tudnia kellene ellenállni a csábító azonnali, mégis alacsony prioritású jutalmaknak, amelyekkel a sokkal fontosabb célok eléréséhez kerülhetünk közelebb. A feladat, hogy csökkentsük a pillanatnyi érzéseink erejét. Például, félünk valamitől, de nem cselekszünk. Az, aki vágyik az édességre, de képes lesz úrrá lenni, elfojtani ezen késztetését. Vagy például, egy megbeszélésen többet beszélünk, mint hallgatunk, valószínűleg a tanulást és a figyelmet a ragyogni vágyásunk mögé helyezzük.

beaa78d3-8f97-4f22-82fd01048ce770c3_source.jpg

2. Szorongás
Negatív érzelmek tapasztalása esetén elvonható a figyelmünk, ha azt másra helyezzük. A „figyelemfelügyelet” az önkontroll egyik fontos formája, amely lehetővé teszi számunkra, hogy elkerüljük a megőrülést, és ezzel arra összpontosítsunk, ami a legrelevánsabb és legfontosabb. Például egy tanulmány kimutatta, hogy a magas önkontrollal rendelkező hallgatók jobban tudták kezelni a vizsga okozta szorongást (Bertrams et al., 2016). Képesek voltak kordában tartani szorongó aggodalmaikat, hogy jól teljesítsenek a vizsgán.

3. Függőség
Az impulzivitás egyéni különbségei (nem megfelelő önkontroll) következetesen meghatározzák és kulcsfontosságú tényezőnek bizonyulnak pl. a különböző szerhasználatban. A szenvedélybetegek érzéketlenek a jövőbeli következményekre, ehelyett a közvetlen lehetőségek irányítják őket. Az impulzivitás a droghasználatot, és az arról való leszokást is befolyásolja. A kezelés alatt álló alkohol- és drogfüggő kliensek körében a jó önkontrollal rendelkezők nagyobb valószínűséggel fejezik be hatékonyan a kezelést (Chiou et al., 2013).

4. Elhízás
Az önkontroll képessége az elhízáshoz is kapcsolódik. A csökkent önellenőrzés kifejezetten a nehezebb ételek (desszert, sült, nehéz, zsíros ételek) megválasztásával függ össze. Ennek a kapcsolatnak az egyik lehetséges magyarázata az, hogy az elhízott és súlyos depressziós egyének csökkent önkontrollal rendelkeznek a nehéz ételek kiválasztásakor csak azért, hogy pillanatnyilag jobban érezzék magukat.

5. Fizikai egészség
Az önkontroll képessége hozzájárul a jobb fizikai egészséghez. Például Seligman (2011) szerint az önkontroll fontos egészségügyi eszköz: a legmagasabb önkontrollal rendelkező férfiak 56%-kal csökkentették a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Az önkontroll jobban lehetővé teszi az emberek számára, hogy ellenálljanak az egészségre káros viselkedésnek, ideértve a dohány, az alkohol és más káros anyagok használatát is.

6. Kapcsolatok
Az önkontroll képessége javítja a közeli kapcsolataink minőségét, mivel lehetővé teszi az emberek számára a személyek közötti harmónia fenntartását, különösen kellemetlen, konfliktusos körülmények között. Bizonyos értelemben az önkontroll képessége empátiás perspektíva felvételének a képessége (az a képesség, hogy kilépjünk a saját szemszögünkből). Az egymás perspektívájának értékelése egy konfliktusban nem a gyengeség, hanem az erő jele. Ezzel képesek vagyunk felülírni az automatikus védekező reakcióinkat a reflektívabb és konstruktívabb viselkedés érdekében.

7. Rugalmasság
A rugalmas kifejezés a minket ért csapásokból való felállás képességére utal. Az önkontroll az ellenálló képesség fontos előrejelzője. Az ellenálló, rugalmas embereknek jó az önkontrollja az ingerek felett, és megvan a képességük arra, hogy képesek késleltetni a kielégülést cselekedeteik lehetséges következményei szempontjából. A rugalmas személyeknek megvan azon képessége, hogy hatékonyan tudják kezelni az élet kihívásait és helyzeteit.

17032020-e1584460364938.jpg

8. Harmonikus élet
Az önkontroll egy olyan személyes tulajdonság, amely hozzájárul az emberi boldogsághoz. A kutatások azt mutatják, hogy az emberek boldogabbak, produktívabbak és kreatívabbak, ha úgy érzik, viselkedésüket maguk uralják. A görög filozófusok az önkontrollt (akaraterőt) tekintik fő erénynek, és a kísértésnek való meghajlást gyengeségnek. Aki uralkodik önmagán, és irányítja szenvedélyeit, vágyait, félelmeit, győzedelmeskedik.

Az önkontroll olyan pszichológiai erőforrás (védőfaktor), amely hozzájárul az egészséghez és a jóléthez. Az önkontroll kedvező hatásai azt sugallják, hogy az annak megerősítését célzó beavatkozások javíthatják a lakosság általános jólétét.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz hozzánk a 7köznapi pszichológia Facebook oldalán.   

Forrás: 

  • Adler NE (2015). Disadvantage, self-control, and health. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 18;112(33):10078-9.
  • Baumeister, Roy and Tyler Stillman (2007). "Self-Regulation and Close Relationships" In Joanna Wood, Abraham Tesser, and John Holmes (Eds.), The Self and Social Relationships, Philadelphia, PA: Psychology Press.
  • Bertrams, A., et al (2016). Higher Self-Control Capacity Predicts Lower Anxiety-Impaired Cognition during Math Examinations. Frontier in Psychology 7: 485.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr4216064726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világít a torony 2020.07.26. 20:50:55

Az egészséges életmódnál nincs egészségtelenebb! :)
süti beállítások módosítása