Gyógyító irodalom = irodalomterápia
2020. október 05. írta: 7köznapi vendég

Gyógyító irodalom = irodalomterápia

reading-together.jpg

Az irodalom és a pszichológia csodálatos ötvözetet alkot. Az irodalomban felbecsülhetetlen mértékű tudás, ősi bölcsesség rejlik, komplex módon tanulhatunk a klasszikus elődök és kortárs szerzők tapasztalataiból. Számtalan életet élhetünk meg a könyvek révén, tobzódhatunk a szerepekben, retteghetünk és feloldozást nyerhetünk. Besétálhatunk az oroszlán barlangjába, tudva, hogy biztonságban vagyunk, és bármikor kijöhetünk. Megoldhatunk olyan problémákat, amelyekkel talán az életben sosem találkozunk, de az alternatívák megismerésével saját konfliktuskezelési módjaink és megküzdési készségeink is fejlődhetnek. Nem mellesleg tágul a látókörünk, gondolkodásmódunk nyitottabbá válik, és együttérzőbbek leszünk. Képesek leszünk a perspektívaváltásra, a fekete-fehér látásmód elutasítására.

Az irodalom, csakúgy mint a pszichológia,  arra van, hogy segítsen. Segítsen értelmesen élni, segítsen emberré válni, és segítsen, ha bajban vagyunk.

Az irodalomterápia olyan módszer, amely közel hozza az egyénhez az irodalmat, és főszereplővé teszi a befogadót, mint ahogy az életünk főszereplői is mindig mi magunk vagyunk. Az irodalomterápiában nem az a lényeg, hogy mit gondolt a szerző, hanem az, hogy mi hogyan tudunk kapcsolódni a műhöz, milyen érzelmeket, gondolatokat kelt bennünk és milyen fontos üzenete van számunkra. Ahány olvasó, annyi olvasat és fontos üzenet létezik. Hiszünk abban, hogy ezen üzenetek megtalálása és felszínre hozása katartikus hatású is lehet az egyén számára. Az irodalomterápia során nemcsak műbefogadás történik, hanem alkotó munkában is részük lehet azoknak, akik egy ilyen csoportban vesznek részt. Egyetlen klasszikus vagy kortárs műről, akár egy dalszövegről is lehet hosszabb folyamat során benyomásokat megosztani, de az is lehetséges, hogy mindenki hozza a saját maga által választott művet. A leggyakoribb az, hogy egy-egy alkalommal néhány kisebb mű kerül a résztvevők elé, melyekkel közösen foglalkozunk. A műre való reflektálás, a belső monológ megosztása, amely a csoport erejét adja, attól gyógyító hatású, hogy átélhetjük általa a sorsközösséget, és mások élményeiből, tapasztalataiból is tanulhatunk.

A Menta P’art közössége különböző területen dolgozó pszichológusokból áll. Van közöttünk munka- és szervezetpszichológia specializáción végzett kolléga, meseterapeuta, sportpszichológus-jelölt, tanácsadó-szakpszichológus jelölt. Egyéni megsegítéssel és csoportokkal is foglalkozunk. Közös küldetésünk a pszichológiai kultúra mind szélesebb körű terjesztése, annak a tendenciának az erősítése, hogy a pszichológia a mindennapi jóllétünk szerves része, út és cél, életminőségünk egyik fontos letéteményese.

Facebook oldalunkon minden nap olvasható egy-egy bejegyzés Reggeli mentás frissítő néven, kognitív-viselkedésterápiás rovatunkkal pedig szerda esténként jelentkezünk.

A Menta P’art alaptézise, hogy művészetekkel és pszichológiával tehetünk a mentális fejlődésért, és ennek a küldetésnek az egyes mérföldkövei azok a csoportok, amelyeket a koronavírus miatt online módon kényszerülünk megtartani. Alkotásterápiát is alkalmazó foglalkozásokat tervezünk gyermekek, fiatalok, felnőttek és családok részére a következő nyáron, de online módon jelenleg is elérhetőek irodalomterápiás nyitott és zárt csoportjaink a Menta P’art oldalán.

A cikk szerzője: Brunnerné Berta Nóra, pszichológus, integrált alkotás- és kifejezésterápiás csoportvezető

 

A bejegyzés trackback címe:

https://7koznapi.blog.hu/api/trackback/id/tr1416227612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása